– Teraz dosyp szczyptę soli, dokładnie przy tym mieszając – powiedział Mistrz przewracając stronę książki kucharskiej.
Młodzieniec nieco zdenerwowany, szybkim ruchem złapał za solniczkę. Do wielkiego garnka, w którym gotował się bulion dosypał szczyptę mieszając przy tym zawartość drewnianą chochlą. W kuchni rozchodził się wspaniały zapach. Na stole, na którym młody kuchcik przygotowywał półprodukty, panował jednak okropny bałagan. Rozbite jaja, rozsypana mąka, pociapane przyprawy, rozlana woda. Mimo tego czuł, że tym razem bulion będzie wyśmienity. Niepewnie zerknął na starca, który zamierzał się do degustacji.
Kiedy ten przyłożył łyżkę do ust, młodzieniec dosłownie zamarł.
– Wyszło idealnie! – dobiegło do jego uszu. Młodzian odetchnął z ulgą.
– Teraz tylko to wszystko posprzątaj – dodał Mistrz, po czym zdejmując fartuch udał się w kierunku drzwi kuchennych.
Młody adept rozejrzał się. Widok całego tego chaosu nie napawał go optymizmem. Dłuższą chwilę zajęło mu doprowadzenie kuchni do porządku.
Żar w piecu nieco przygasł. Młodzieniec nie wygasił go zupełnie. Nie chciał obniżać temperatury wokół pieca, by zioła, które suszyły się nad nim były gotowe jak najszybciej.
Kiedy kuchnia byłą już idealnie wysprzątana młody kuchcik, korzystając z wolnej chwili, zajrzał do księgi kucharskiej swego mistrza. Lektura pochłonęła go na długie godziny…

Wstęp
W naszym wspaniałym świecie, czeka na kucharza wiele pracy. Zapotrzebowanie na dania syte jest ogromne a każdy do życia potrzebuje jadła. Nie jest to powodowane tylko potrzebami życiowymi. Stopień najedzenia ma wpływ na wykonywane czynności. Im bardziej jesteśmy najedzeni tym lepiej wychodzi nam nasza praca. Co ważniejsze, szybciej się też uczymy. W drugą stronę patrząc, nadmierny głód powoduje napady osłabienia a z czasem zgon.

By przygotować jakiekolwiek z dań należy posiadać źródło ciepła, a także odpowiednią Książkę kucharską, wymagane narzędzia oraz odpowiednie składniki. Kiedy mamy już wszystko co potrzebne, wpisujemy komendę .gotuj x y (opis poniżej) i czekamy chwilkę na ugotowanie potrawy.

Źródła ciepła:
Poniżej znajduje się lista pokazująca różne źródła ciepła, dzięki którym przygotowywać można potrawy. Wraz z nią wypisani są też NPC miejscy, u których można je zakupić. Wystarczy rozstawić je w swoim domku by móc wzbogacić się o nowe możliwości jak i przyjemne ogrzewanie w zimniejszych porach roku.

  • Jasny kamienny kominek – Kamieniarz
  • Kamienny kominek – Kamieniarz
  • Kamienny piec – Kamieniarz
  • Palenisko – Ścięty własnoręcznie z drzewa i podpalony chrust
  • Piaskowy kominek – Architekt
  • Piaskowy piec – Architekt

Szanujący się kucharz powinien posiadać w swojej kuchni i piec i kominek. Potrzebne są oba, nie każdą potrawę da się zrobić w każdym z nich.

Narzędzia:
Kolejna lista przedstawia przedmioty przydatne każdemu mistrzowi kucharskiego rzemiosła oraz NPC miejskich, u których można je zakupić. Bez nich ani rusz.

  • Drewniana Miska – Piekarz
  • Duży Garnek – Piekarz
  • Duży rondel – Piekarz
  • Forma na ser – Piekarz
  • Garnek – Piekarz
  • Książki kucharskie – Piekarz
  • Nóż do kanapek – Gracz Majster
  • Patelnia – Piekarz, gracz Majster
  • Rondel – Piekarz
  • Słoiki – Gracz Szklarz (Alchemik)
  • Szklany dzbanek – Gracz Szklarz (Alchemik)
  • Wałek – Piekarz

Komendy:
.gotuj x y  – Zaczyna przygotowywać wybraną potrawę. X to numer przygotowywanego dania (dostępny w książkach kucharskich), Y to ilość przygotowywanych potraw
.gotuj – Powtarza wykonanie ostatnio przygotowywanej potrawy
.uzupełnij – Pozwala na napełnienie wodą wszystkich dzbanków znajdujących się we wskazanym pojemniku.

Przygotowywanie sera:
Istnieje możliwość przygotowania pysznego sera, przydatnego w niektórych potrawach. W tym celu należy zaopatrzyć się w Formę do sera oraz garniec mleka lub dzbanki wypełnione mlekiem. Wkładamy to wszystko do plecaka i przez dwuklik na formę wlewamy mleko do środka. Po pewnym czasie, poprzez kolejny dwuklik wyciągamy z formy gotowy żółty ser.

Książki kucharskie :
Poniżej znajduje się kompletna tabela z wyszczególnionymi wszystkimi książkami kucharskimi oraz potrawami w nich zawartymi.

Półprodukty
Nazwa Sytość Składniki Narzędzia
Biszkopt 1 pkt Worek mąki, Jajko, Miód Drewniana miska
Budyń 1 pkt Dzbanek z mlekiem, 1/6 Worka mąki Duży rondel, Drewniana miska
Bułka 1 pkt Zaczyn
Chleb czosnkowy 1 pkt Zaczyn, Czosnek
Chleb z ziarnami 1 pkt Zaczyn, Kukurydza
Ciasto na podpłomyk 1 pkt Worek mąki, Dzbanek z wodą Drewniana miska, Wałek
Gotowany ptak 1 pkt Dzbanek z woda, Surowy ptak Garnek
Kiełbasa 1 pkt Surowe żebra, Surowy bekon Drewniana miska
Kiszona kapusta 1 pkt Słoiki, Kapusta, Dzbanek z wodą Nóż do kanapek, Drewniana miska
Kruche ciasto 1 pkt Worek mąki, Dzbanek z mlekiem Drewniana miska, Wałek
Miód 1 pkt Plaster miodu Wałek
Miska smalcu 1 pkt Słonina, Surowy bekon Rondel
Naleśniki 1 pkt Worek mąki, Dzbanek z mlekiem Patelnia, Drewniana miska
Pieczona szynka 1 pkt Surowa szynka, Majeranek Duży rondel
Pieczone żebra 1 pkt Surowe żebra
Słodki zaczyn 1 pkt Worek mąki, Miód Drewniana miska
Smażone plastry boczku 1 pkt Surowy boczek, Ziele britain Patelnia
Sos pomidorowy 1 pkt Słoiki, Pomidory, Czosnek Drewniana miska
Steki rybne 1 pkt 2 Surowe steki rybne
Wędzony łosoś 1 pkt Łosoś, Oregano
Zaczyn Dzbanek z wodą, Mąka Drewniana miska
Dania Mięsne
Nazwa Sytość Składniki Narzędzia
Fasolka po Brittainsku 2 pkt Fasola, Kiełbasa, 2 Ziele britain Duży garnek
Gulasz 3 pkt Chleb z ziarnami, Dzbanek z wodą, 2 Surowe żebra, 2 Surowy bekon, Cebula, 2 Ziele britain, 2 papryczki delucjańskie Duży garnek
Jajecznica na bekonie 2 pkt 2 Jajko, Surowy bekon, Sól Patelnia
Kanapka z mięsem 2 pkt Chleb z ziarnami, Kiełbasa Nóż do kanapek
Kanapka ze smalcem 2 pkt Chleb z ziarnami, Miska smalcu Nóż do kanapek
Kiełbasa z rusztu 2 pkt Kiełbasa, Sos pomidorowy Patelnia
Krwisty stek 2 pkt Surowe żebra, Cebula, Papryczka delucjańska Patelnia
Kurczak nadziewany 3 pkt Dzbanek wina, Surowy ptak, 2 Jabłko, 2 Cebula, 2 Majeranek Duży garnek
Kurczak w cieście 2 pkt Kruche ciasto, Surowe udko kurczaka, Sól Wałek,Duży rondel
Kurczak w winie 2 pkt Dzbanek wina, Surowy ptak, Majeranek Garnek
Mięsna zapiekanka 3 pkt Zaczyn, Surowe żebra, 2 Sól, Sos pomidorowy, Rzepa Wałek, Duży garnek
Pasztecik z mięsem 2 pkt Zaczyn, Surowe żebra, Surowa szynka Drewniana miska
Pieczeń jagnięca 3 pkt Surowe udo jagnięcia, Słonina, 2 Papryczka delucjańska, 2 Sól, Jabłko Duży garnek
Pieczeń Thumb’ert 3 pkt Surowa szynka, Sos pomidorowy, Papryczka delucjanska, Czosnek, Ziele britain, 1/6 Worek mąki, Dzbanek wina Duży garnek
Pieczony prosiak 3 pkt Brzoskwinia, Jabłko, 2 Surowa szynka, 2 Słonina , 2 Surowy bekon, Sos pomidorowy, 2 Bazylia Duży garnek
Pierogi z mięsem 2 pkt Dzbanek z wodą, Zaczyn, Kiełbasa, Sól Duży rondel
Podpłomyk z kiełbasą 3 pkt Ciasto na podpłomyk, Żółty ser, 2 Oregano, Kiełbasa
Rosół 2 pkt Surowy ptak, Majeranek, Marchewka, Dzbanek z wodą Duży garnek
Szynka w miodzie 2 pkt Pieczona szynka, Miód Garnek
Tatar 2 pkt Jajko, Surowe żebra, Czosnek, Papryczka delucjańska Nóż do kanapek , Drewniana miska
Udko kurczaka w owocach 2 pkt Surowe udko kurczaka, 2 Jabłko, Majeranek Patelnia
Dania Rybne
Nazwa Sytość Składniki Narzędzia
Dorsz w cieście naleśnikowym 2 pkt Dorsz, Naleśniki Patelnia
Filet z tuńczyka z kabaczkami 2 pkt Czosnek, Sól, Tuńczyk, Kabaczek Patelnia
Filety w wiórkach kokosowych 2 pkt Worek mąki, Orzech kokosowy, 2 Surowe steki rybne Patelnia
Kanapka z łososiem 2 pkt Chleb czosnkowy, Wędzony łosoś Nóż do kanapek
Łosoś duszony w piwie 2 pkt Łosoś, Cebula, Dzbanek piwa, Majeranek Garnek
Łosoś w jarzynach 2 pkt Marchewka, Rzepa, Łosoś, Majeranek, Patisony Rondel
Łosoś zapiekany w jabłkach 2 pkt Łosoś, 2 Jabłka, 2 Bazylia, Majeranek Patelnia
Morszczuk po marynarsku 2 pkt Cebula, 2 Słonina, Morszczuk Duży rondel
Morszczuk zapiekany z boczkiem 2 pkt Morszczuk, 2 Surowy boczek, Słonina, 2 Bazylia, Żeńszeń Patelnia
Morszczuk z cytryną 2 pkt Morszczuk, Cytryna Patelnia
Omlet rybny 2 pkt Jajko, Dzbanek mleka, 1/6 Worek Mąki, Ryba (morszczuk, dorsz, łosoś, tuńczyk) Patelnia
Owoce morza 3 pkt 2 Dorsz, 2 Morszczuk, 2 Łosoś, 2 Tuńczyk, 2 Sól, 2 Cytrus Nóż do kanapek, Drewniana miska
Roladki z morszczuka 2 pkt Morszczuk, Ziele britain, Kapusta, Patisony Nóż do kanapek
Rybki w panierce 3 pkt Dzbanek z wodą, Worek mąki, Dorsz, Morszczuk, Tuńczyk, Łosoś, Sól Patelnia
Sałatka śledziowa 2 pkt 2 Śledzie, Pomidory, Sól, Sałata Drewniana miska
Sałatka szprotowa 2 pkt Szprotki, Cebula, Marchew, 2 Ziele britain Drewniana miska
Sałatka z tuńczyka 2 pkt Tuńczyk, Kukurydza, Cebula, 2 Oregano Drewniana miska
Sushi 2 pkt 2 Surowe steki rybne, Marchewka, Cebula Drewniana miska
Szprotki na ostro 3 pkt 2 Szprotki, Sos chili Rondel
Szprotki w śmietanie 2 pkt 2 Szprotki, Mleko, Cebula, 2 Bazylia Rondel
Śledź po sosaryjsku 2 pkt Śledzie, Czosnek, Rzepa Drewniana miska, Nóż do kanapek
Tuńczyk w pomidorach 2 pkt Tuńczyk, Pomidory, Oregano Garnek
Tuńczyk w sosie ziołowym 2 pkt Tuńczyk, Bazylia, Czosnek,Dzbanek z mlekiem Duży rondel
Zapiekany dorsz 2 pkt Żółty ser, Zaczyn, Dorsz Patelnia
Zupa rybna 2 pkt Dzbanek z wodą, Jakakolwiek ryba, Cebula, Ziele britain Duży garnek, nóż do kanapek
Zupa z okonia 3 pkt Dzbanek z wodą, 2 Okonie, Marchewka, Kukurydza, 2 Papryczka delucjańska, 2 Bazylia Duży garnek, nóż do kanapek
Dania Warzywne
Nazwa Sytość Składniki Narzędzia
Bigos 3 pkt Bułka, Kiszona kapusta, Kiełbasa, 2 Ziele britain, 2 Bazylia Duży garnek
Bułka z brzoskwiniami 2 pkt Bułka, 3 Brzoskwinie, miód Nóż do kanapek
Bułka z gruszkami 2 pkt Bułka, 3 Gruszki, miód Nóż do kanapek
Faszerowana dynia 3 pkt Dynia, Surowy bekon, Cebula, 2 Ziele britain, Słonina, 2 Bazylia Nóż do kanapek, Duży garnek
Faszerowany kabaczek 3 pkt Kabaczek, 2 Surowe żebra, Słonina, 2 Oregano, 2 Bazylia Patelnia
Gołąbki 2 pkt Kapusta, Surowe żebra, Pieczona szynka Duży garnek
Kanapki z serem 2 pkt Chleb czosnkowy, Żółty ser Nóż do kanapek
Kanapki z warzywami 2 pkt Chleb czosnkowy, Sałata, Pomidory Nóż do kanapek
Kapuśniak 2 pkt Dzbanek z wodą, Kapusta, Surowy boczek, Majeranek Duży garnek, nóż do kanapek
Leczo 3 pkt Kabaczek, Patisony, Cebula, Kapusta, 2 Papryczka delucjańska, 2 Ziele britain Drewniana miska, Garnek
Lembasy 2 pkt Zaczyn ,Winogrona, Dzbanek z mlekiem Drewniana miska
Owsianka 2 pkt Dzbanek mleka, 2 Kukurydza, 2 Pszenica Drewniana miska
Paszteciki z kapustą 2 pkt Zaczyn, Kiszona kapusta Drewniana miska
Patison z rusztu 2 pkt Patison, Słonina, Oregano Nóż do kanapek
Pierogi z serem 2 pkt Dzbanek z wodą, Zaczyn, Żółty ser, Sól Duży rondel
Podpłomyk z cebulą 3 pkt Ciasto na podpłomyk, Żółty ser, Cebula, 2 Oregano, Sos pomidorowy
Sałatka warzywna 2 pkt Marchewka, Sałata, Kukurydza, Pomidory Drewniana miska
Sok Brzoskwiniowy 1 pkt Dzbanek z wodą, Brzoskwinia
Sok Cytrynowy 1 pkt Dzbanek z wodą, Cytryna
Sok Gruszkowy 1 pkt Dzbanek z wodą, Gruszka
Sok Jabłkowy 1 pkt Dzbanek z wodą, Jabłko
Sok Kokosowy 1 pkt Dzbanek z wodą, Orzech kokosowy
Sok Marchwiowy 1 pkt Dzbanek z wodą, Marchew
Sok Pomidorowy 1 pkt Dzbanek z wodą, Pomidor
Zupa Cebulowa 2 pkt Dzbanek z wodą, 2 Cebula, Oregano Duży garnek, nóż do kanapek
Zupa Czosnkowa 2 pkt Dzbanek z wodą, 6 Czosnek, 2 Surowe żebra Duży garnek, Nóż do kanapek
Zupa Grzybowa 2 pkt Dzbanek z wodą, Grzyby, Sól Duży garnek, nóż do kanapek
Zupa Pomidorowa 2 pkt Dzbanek z wodą, Pomidor, Surowy ptak Duży garnek, nóż do kanapek
Desery
Nazwa Sytość Składniki Narzędzia
Brzoskwiniowy przekładaniec 2 pkt Kruche ciasto, 2 Brzoskwinia Wałek
Ciastka z formy 3 pkt Dzbanek mleka, 1/6 Worka mąki, Miód, 2 Jajka, 2 Orzechy kokosowe, 2 Mandragory
Ciasto gruszkowe 2 pkt Słodki zaczyn, Miód, 2 Gruszka Wałek
Ciasto kokosowe z bakaliami 2 pkt Kruche ciasto, Orzech kokosowy, Daktyle Wałek
Ciasto marchewkowe 2 pkt Kruche ciasto, Marchewka Wałek
Ciasto rumowe z owocami 2 pkt Biszkopt, Jabłko, Gruszka, Dzbanek rumu, Miód Wałek
Ciasto z dyni 2 pkt Słodki zaczyn, Dynia, Miód Wałek
Cukierki 3 pkt Dzbanek mleka, 2 Jabłko, 2 Brzoskwinie, 2 Cytrusy, Banan, Daktyl, 2 Żeńszeń
Cytrynowe ciasto bezowe 2 pkt Kruche ciasto, Cytryna, Jajko Wałek
Czekolada 3 pkt 2 Dzbanki z mlekiem, 2 Jajka, 2 Miód, 2 Mandragory, 2 Orzech kokosowy, 2 Żeńszeń
Keks 2 pkt Kruche ciasto, Daktyle, Winogrona Wałek
Mus arbuzowy 2 pkt Arbuzy, Melony, Cytryna Drewniana miska
Mus egzotyczny 2 pkt Orzech kokosowy, Banan, Cytryna, Cytrus Drewniana miska
Naleśniki z bananami 2 pkt Naleśniki, Banan Patelnia
Naleśniki z daktylami 2 pkt Naleśniki, Daktyle Patelnia
Naleśniki z dynią 2 pkt Naleśniki, Dynia Patelnia
Naleśniki z masą cytrynową 2 pkt Naleśniki, Cytryna Patelnia
Owocowy miks 3 pkt Dzbanek z mlekiem, Banan, Cytryna, Miód, Arbuzy, Daktyle Drewniana miska
Placek cytrusowy 2 pkt Słodki zaczyn, Cytrus, Jajko Wałek
Placek z bananami 2 pkt Słodki zaczyn, Banan, Jajko Wałek
Pudding cytrusowy 2 pkt Budyń, 2 Cytrusy Drewniana miska
Pudding egzotyczny 2 pkt Budyń, Orzech kokosowy, Daktyl Drewniana miska
Pudding jabłkowo gruszkowy 2 pkt Budyń, Gruszka, Jabłko Drewniana miska
Sałatka owocowa 3 pkt Banan, Orzech kokosowy, Winogrona, Daktyle, Gruszka, Jabłko, Brzoskwinia Drewniana miska
Szarlotka 2 pkt Kruche ciasto, 2 Jabłko, Miód Wałek
Tort cytrynowy 2 pkt Biszkopt, Cytryna, Miód Wałek
Tort kokosowy 2 pkt Biszkopt, Orzech kokosowy, Miód Wałek
Zupa Owocowa 2 pkt Gruszka, Jabłko, Brzoskwinia, Dzbanek z wodą Duży garnek, nóż do kanapek
Dania Osobliwe
Nazwa Sytość Składniki Narzędzia
Chili noir 2 pkt Sos chili, 4 Krew, 2 Skrzydła nietoperza Duży garnek
Deser lodowy 2 pkt Jabłko, Jajko, 3 Krew śnieżnej bestii Drewniana miska
Gulasz beholderowy 3 pkt Dzbanek z wodą, 2 Papryczka delucjańska, Zaczyn, 2 Grzybki, Pomidory, Sól, Oko beholdera Duży garnek
Płonący smoczy stek 2 pkt 3 Surowe żebra, 2 Cebula, Sól, 2 Krew smoka Patelnia
Podpłomyk z likantropa 3 pkt Ciasto na podpłomyk, Sos pomidorowy, Cebula, Czosnek, Serce bestii, Składnik krwi
Podpłomyk z wampierza 3 pkt Ciasto na podpłomyk, Sos pomidorowy, Cebula, Surowy bekon,2 Skrzydła nietoperza
Sos chili 1 pkt Sos pomidorowy, Cebula, Papryczka delucjańska, Fasola Patelnia
Tacos z kości 1 pkt Ciasto na podpłomyk, 2 Kości, Czosnek Patelnia
Tatar z serca bestii 2 pkt Cytryna, Sól, Serce bestii Nóż do kanapek, Drewniana miska
Tortilla księżycowa 2 pkt Naleśniki, Składnik krwi, Krew bestii, Cebula, Pomidory, Papryczka delucjańska Patelnia
Tortilla żmijowa 2 pkt Naleśniki, Składnik krwi, Krew smoka, Cebula, Pomidory, Papryczka delucjańska Patelnia
Vesper chili 2 pkt Sos chili, 3 Krew bestii Duży garnek

Alkohole:
Prawdziwy kucharz posiada także umiejętność produkcji alkoholu. Najbardziej wprawieni z nich mają możliwość nalepienia na butelkę lub keg etykiety posiadającej rok produkcji. Zwiększa to oczywiście wartość wyrobu, im starsze tym droższe.
Sposób wyrobu trunku jest bardzo prosty. Do pustej baryłki należy włożyć potrzebne składniki,a następnie zalać je wodą z beczki,koryta czy rzeki. Po odczekaniu odpowiedniego czasu efektem naszych zabiegów jest określony alkohol.

Alkohole
Nazwa Składniki
Ciemne Piwo 6 Porcji chmielu ,2 Porcje siarki
Cytrynówka 8 Cytryn
Elfie Wino 2 Cytryny, 3 Jabłka, 3 Kiście winogron
Jabłecznik 8 Jabłek
Krasnoludzki Spirytus 8 Porcji pszenicy
Likier brzoskwiniowy 8 Brzoskwiń
Miód Pitny 8 Porcji miodu
Nalewka z mandragory 4 Mandragory, 4 Jabłka
Piwo 8 Porcji chmielu
Rum 8 Porcji smażonego miodu
Wino 8 Kiści winogron

 Tajniki
Istnieje na świecie wiele sekretnych receptur i planów wykonania nietypowych przedmiotów. Znaleźć je można czasem w zwłokach bardzo niebezpiecznych stworzeń, czy zapomnianych przed wiekami skrzyniach. Gotowanie też takie tajniki posiada, należą do nich:

  • Tajniki na wypiekanie ciastek
  • Tajniki na wypiekanie cukierków
  • Tajniki na wypiekanie tabliczek czekolady

Tytuły:
Umiejętność gotowania, jak wiele innych, jest podpięta do systemu tytułów, jaki działa na naszym serwerze. Poprzez wytwarzania jedzenia o poziomie sytości 3-punktowym zyskuje się punkty sławy. Po zdobyciu określonej sumy, za pomocą komendy .tytuly można wybrać z listy pierwszy tytuł, jakim jest Kucharz. Będzie on widoczny przed imieniem osoby, która go zdobyła.
Istnieje jeszcze bardziej wyjątkowa wersja tytułu, której zdobywanie może rozpocząć ktoś, kto już ma ten wspomniany powyżej. Wymaga on, jako podstawę, czterokrotnie więcej punktów niż pierwszy tytuł. Dodatkowo, może go posiadać tylko jedna osoba na świecie na raz i tylko ta, która ma tych punktów najwięcej. Tytułem tym jest Mistrz Kucharski.

Uwagi:

  • Kucharz, tak jak Zielarz, potrafi zbierać przyprawy. Potrzebuje jednak do tego sierpa,
  • Istnieją na świecie sekretne przepisy na potrawy cechujące się niepowtarzalnym smakiem.

W razie pytań zapraszamy na nasze kanały irca, takie jak #ultima-dm, #help-dm i inne.
Wszelkie zauważone błędy tej strony prosimy zgłaszać na naszym forum.
Opracowanie: Abelson
Pomoc: Heidi, Grochowa, Jaskółka, Florka
Aktualizacja: DzikiHL
01-02-2016