– Teraz dosyp szczyptę soli, dokładnie przy tym mieszając – powiedział Mistrz przewracając stronę książki kucharskiej.
Młodzieniec nieco zdenerwowany, szybkim ruchem złapał za solniczkę. Do wielkiego garnka, w którym gotował się bulion dosypał szczyptę mieszając przy tym zawartość drewnianą chochlą. W kuchni rozchodził się wspaniały zapach. Na stole, na którym młody kuchcik przygotowywał półprodukty, panował jednak okropny bałagan. Rozbite jaja, rozsypana mąka, pociapane przyprawy, rozlana woda. Mimo tego czuł, że tym razem bulion będzie wyśmienity. Niepewnie zerknął na starca, który zamierzał się do degustacji.
Kiedy ten przyłożył łyżkę do ust, młodzieniec dosłownie zamarł.
– Wyszło idealnie! – dobiegło do jego uszu. Młodzian odetchnął z ulgą.
– Teraz tylko to wszystko posprzątaj – dodał Mistrz, po czym zdejmując fartuch udał się w kierunku drzwi kuchennych.
Młody adept rozejrzał się. Widok całego tego chaosu nie napawał go optymizmem. Dłuższą chwilę zajęło mu doprowadzenie kuchni do porządku.
Żar w piecu nieco przygasł. Młodzieniec nie wygasił go zupełnie. Nie chciał obniżać temperatury wokół pieca, by zioła, które suszyły się nad nim były gotowe jak najszybciej.
Kiedy kuchnia byłą już idealnie wysprzątana młody kuchcik, korzystając z wolnej chwili, zajrzał do księgi kucharskiej swego mistrza. Lektura pochłonęła go na długie godziny…
Wstęp
W naszym wspaniałym świecie, czeka na kucharza wiele pracy. Zapotrzebowanie na dania syte jest ogromne a każdy do życia potrzebuje jadła. Nie jest to powodowane tylko potrzebami życiowymi. Stopień najedzenia ma wpływ na wykonywane czynności. Im bardziej jesteśmy najedzeni tym lepiej wychodzi nam nasza praca. Co ważniejsze, szybciej się też uczymy. W drugą stronę patrząc, nadmierny głód powoduje napady osłabienia a z czasem zgon.
By przygotować jakiekolwiek z dań należy posiadać źródło ciepła, a także odpowiednią Książkę kucharską, wymagane narzędzia oraz odpowiednie składniki. Kiedy mamy już wszystko co potrzebne, wpisujemy komendę .gotuj x y (opis poniżej) i czekamy chwilkę na ugotowanie potrawy.
Źródła ciepła:
Poniżej znajduje się lista pokazująca różne źródła ciepła, dzięki którym przygotowywać można potrawy. Wraz z nią wypisani są też NPC miejscy, u których można je zakupić. Wystarczy rozstawić je w swoim domku by móc wzbogacić się o nowe możliwości jak i przyjemne ogrzewanie w zimniejszych porach roku.
- Jasny kamienny kominek – Kamieniarz
- Kamienny kominek – Kamieniarz
- Kamienny piec – Kamieniarz
- Palenisko – Ścięty własnoręcznie z drzewa i podpalony chrust
- Piaskowy kominek – Architekt
- Piaskowy piec – Architekt
Szanujący się kucharz powinien posiadać w swojej kuchni i piec i kominek. Potrzebne są oba, nie każdą potrawę da się zrobić w każdym z nich.
Narzędzia:
Kolejna lista przedstawia przedmioty przydatne każdemu mistrzowi kucharskiego rzemiosła oraz NPC miejskich, u których można je zakupić. Bez nich ani rusz.
- Drewniana Miska – Piekarz
- Duży Garnek – Piekarz
- Duży rondel – Piekarz
- Forma na ser – Piekarz
- Garnek – Piekarz
- Książki kucharskie – Piekarz
- Nóż do kanapek – Gracz Majster
- Patelnia – Piekarz, gracz Majster
- Rondel – Piekarz
- Słoiki – Gracz Szklarz (Alchemik)
- Szklany dzbanek – Gracz Szklarz (Alchemik)
- Wałek – Piekarz
Komendy:
.gotuj x y – Zaczyna przygotowywać wybraną potrawę. X to numer przygotowywanego dania (dostępny w książkach kucharskich), Y to ilość przygotowywanych potraw
.gotuj – Powtarza wykonanie ostatnio przygotowywanej potrawy
.uzupełnij – Pozwala na napełnienie wodą wszystkich dzbanków znajdujących się we wskazanym pojemniku.
Przygotowywanie sera:
Istnieje możliwość przygotowania pysznego sera, przydatnego w niektórych potrawach. W tym celu należy zaopatrzyć się w Formę do sera oraz garniec mleka lub dzbanki wypełnione mlekiem. Wkładamy to wszystko do plecaka i przez dwuklik na formę wlewamy mleko do środka. Po pewnym czasie, poprzez kolejny dwuklik wyciągamy z formy gotowy żółty ser.
Książki kucharskie :
Poniżej znajduje się kompletna tabela z wyszczególnionymi wszystkimi książkami kucharskimi oraz potrawami w nich zawartymi.
Półprodukty | |||
Nazwa | Sytość | Składniki | Narzędzia |
Biszkopt | 1 pkt | Worek mąki, Jajko, Miód | Drewniana miska |
Budyń | 1 pkt | Dzbanek z mlekiem, 1/6 Worka mąki | Duży rondel, Drewniana miska |
Bułka | 1 pkt | Zaczyn | – |
Chleb czosnkowy | 1 pkt | Zaczyn, Czosnek | – |
Chleb z ziarnami | 1 pkt | Zaczyn, Kukurydza | – |
Ciasto na podpłomyk | 1 pkt | Worek mąki, Dzbanek z wodą | Drewniana miska, Wałek |
Gotowany ptak | 1 pkt | Dzbanek z woda, Surowy ptak | Garnek |
Kiełbasa | 1 pkt | Surowe żebra, Surowy bekon | Drewniana miska |
Kiszona kapusta | 1 pkt | Słoiki, Kapusta, Dzbanek z wodą | Nóż do kanapek, Drewniana miska |
Kruche ciasto | 1 pkt | Worek mąki, Dzbanek z mlekiem | Drewniana miska, Wałek |
Miód | 1 pkt | Plaster miodu | Wałek |
Miska smalcu | 1 pkt | Słonina, Surowy bekon | Rondel |
Naleśniki | 1 pkt | Worek mąki, Dzbanek z mlekiem | Patelnia, Drewniana miska |
Pieczona szynka | 1 pkt | Surowa szynka, Majeranek | Duży rondel |
Pieczone żebra | 1 pkt | Surowe żebra | – |
Słodki zaczyn | 1 pkt | Worek mąki, Miód | Drewniana miska |
Smażone plastry boczku | 1 pkt | Surowy boczek, Ziele britain | Patelnia |
Sos pomidorowy | 1 pkt | Słoiki, Pomidory, Czosnek | Drewniana miska |
Steki rybne | 1 pkt | 2 Surowe steki rybne | – |
Wędzony łosoś | 1 pkt | Łosoś, Oregano | – |
Zaczyn | – | Dzbanek z wodą, Mąka | Drewniana miska |
Dania Mięsne | |||
Nazwa | Sytość | Składniki | Narzędzia |
Fasolka po Brittainsku | 2 pkt | Fasola, Kiełbasa, 2 Ziele britain | Duży garnek |
Gulasz | 3 pkt | Chleb z ziarnami, Dzbanek z wodą, 2 Surowe żebra, 2 Surowy bekon, Cebula, 2 Ziele britain, 2 papryczki delucjańskie | Duży garnek |
Jajecznica na bekonie | 2 pkt | 2 Jajko, Surowy bekon, Sól | Patelnia |
Kanapka z mięsem | 2 pkt | Chleb z ziarnami, Kiełbasa | Nóż do kanapek |
Kanapka ze smalcem | 2 pkt | Chleb z ziarnami, Miska smalcu | Nóż do kanapek |
Kiełbasa z rusztu | 2 pkt | Kiełbasa, Sos pomidorowy | Patelnia |
Krwisty stek | 2 pkt | Surowe żebra, Cebula, Papryczka delucjańska | Patelnia |
Kurczak nadziewany | 3 pkt | Dzbanek wina, Surowy ptak, 2 Jabłko, 2 Cebula, 2 Majeranek | Duży garnek |
Kurczak w cieście | 2 pkt | Kruche ciasto, Surowe udko kurczaka, Sól | Wałek,Duży rondel |
Kurczak w winie | 2 pkt | Dzbanek wina, Surowy ptak, Majeranek | Garnek |
Mięsna zapiekanka | 3 pkt | Zaczyn, Surowe żebra, 2 Sól, Sos pomidorowy, Rzepa | Wałek, Duży garnek |
Pasztecik z mięsem | 2 pkt | Zaczyn, Surowe żebra, Surowa szynka | Drewniana miska |
Pieczeń jagnięca | 3 pkt | Surowe udo jagnięcia, Słonina, 2 Papryczka delucjańska, 2 Sól, Jabłko | Duży garnek |
Pieczeń Thumb’ert | 3 pkt | Surowa szynka, Sos pomidorowy, Papryczka delucjanska, Czosnek, Ziele britain, 1/6 Worek mąki, Dzbanek wina | Duży garnek |
Pieczony prosiak | 3 pkt | Brzoskwinia, Jabłko, 2 Surowa szynka, 2 Słonina , 2 Surowy bekon, Sos pomidorowy, 2 Bazylia | Duży garnek |
Pierogi z mięsem | 2 pkt | Dzbanek z wodą, Zaczyn, Kiełbasa, Sól | Duży rondel |
Podpłomyk z kiełbasą | 3 pkt | Ciasto na podpłomyk, Żółty ser, 2 Oregano, Kiełbasa | – |
Rosół | 2 pkt | Surowy ptak, Majeranek, Marchewka, Dzbanek z wodą | Duży garnek |
Szynka w miodzie | 2 pkt | Pieczona szynka, Miód | Garnek |
Tatar | 2 pkt | Jajko, Surowe żebra, Czosnek, Papryczka delucjańska | Nóż do kanapek , Drewniana miska |
Udko kurczaka w owocach | 2 pkt | Surowe udko kurczaka, 2 Jabłko, Majeranek | Patelnia |
Dania Rybne | |||
Nazwa | Sytość | Składniki | Narzędzia |
Dorsz w cieście naleśnikowym | 2 pkt | Dorsz, Naleśniki | Patelnia |
Filet z tuńczyka z kabaczkami | 2 pkt | Czosnek, Sól, Tuńczyk, Kabaczek | Patelnia |
Filety w wiórkach kokosowych | 2 pkt | Worek mąki, Orzech kokosowy, 2 Surowe steki rybne | Patelnia |
Kanapka z łososiem | 2 pkt | Chleb czosnkowy, Wędzony łosoś | Nóż do kanapek |
Łosoś duszony w piwie | 2 pkt | Łosoś, Cebula, Dzbanek piwa, Majeranek | Garnek |
Łosoś w jarzynach | 2 pkt | Marchewka, Rzepa, Łosoś, Majeranek, Patisony | Rondel |
Łosoś zapiekany w jabłkach | 2 pkt | Łosoś, 2 Jabłka, 2 Bazylia, Majeranek | Patelnia |
Morszczuk po marynarsku | 2 pkt | Cebula, 2 Słonina, Morszczuk | Duży rondel |
Morszczuk zapiekany z boczkiem | 2 pkt | Morszczuk, 2 Surowy boczek, Słonina, 2 Bazylia, Żeńszeń | Patelnia |
Morszczuk z cytryną | 2 pkt | Morszczuk, Cytryna | Patelnia |
Omlet rybny | 2 pkt | Jajko, Dzbanek mleka, 1/6 Worek Mąki, Ryba (morszczuk, dorsz, łosoś, tuńczyk) | Patelnia |
Owoce morza | 3 pkt | 2 Dorsz, 2 Morszczuk, 2 Łosoś, 2 Tuńczyk, 2 Sól, 2 Cytrus | Nóż do kanapek, Drewniana miska |
Roladki z morszczuka | 2 pkt | Morszczuk, Ziele britain, Kapusta, Patisony | Nóż do kanapek |
Rybki w panierce | 3 pkt | Dzbanek z wodą, Worek mąki, Dorsz, Morszczuk, Tuńczyk, Łosoś, Sól | Patelnia |
Sałatka śledziowa | 2 pkt | 2 Śledzie, Pomidory, Sól, Sałata | Drewniana miska |
Sałatka szprotowa | 2 pkt | Szprotki, Cebula, Marchew, 2 Ziele britain | Drewniana miska |
Sałatka z tuńczyka | 2 pkt | Tuńczyk, Kukurydza, Cebula, 2 Oregano | Drewniana miska |
Sushi | 2 pkt | 2 Surowe steki rybne, Marchewka, Cebula | Drewniana miska |
Szprotki na ostro | 3 pkt | 2 Szprotki, Sos chili | Rondel |
Szprotki w śmietanie | 2 pkt | 2 Szprotki, Mleko, Cebula, 2 Bazylia | Rondel |
Śledź po sosaryjsku | 2 pkt | Śledzie, Czosnek, Rzepa | Drewniana miska, Nóż do kanapek |
Tuńczyk w pomidorach | 2 pkt | Tuńczyk, Pomidory, Oregano | Garnek |
Tuńczyk w sosie ziołowym | 2 pkt | Tuńczyk, Bazylia, Czosnek,Dzbanek z mlekiem | Duży rondel |
Zapiekany dorsz | 2 pkt | Żółty ser, Zaczyn, Dorsz | Patelnia |
Zupa rybna | 2 pkt | Dzbanek z wodą, Jakakolwiek ryba, Cebula, Ziele britain | Duży garnek, nóż do kanapek |
Zupa z okonia | 3 pkt | Dzbanek z wodą, 2 Okonie, Marchewka, Kukurydza, 2 Papryczka delucjańska, 2 Bazylia | Duży garnek, nóż do kanapek |
Dania Warzywne | |||
Nazwa | Sytość | Składniki | Narzędzia |
Bigos | 3 pkt | Bułka, Kiszona kapusta, Kiełbasa, 2 Ziele britain, 2 Bazylia | Duży garnek |
Bułka z brzoskwiniami | 2 pkt | Bułka, 3 Brzoskwinie, miód | Nóż do kanapek |
Bułka z gruszkami | 2 pkt | Bułka, 3 Gruszki, miód | Nóż do kanapek |
Faszerowana dynia | 3 pkt | Dynia, Surowy bekon, Cebula, 2 Ziele britain, Słonina, 2 Bazylia | Nóż do kanapek, Duży garnek |
Faszerowany kabaczek | 3 pkt | Kabaczek, 2 Surowe żebra, Słonina, 2 Oregano, 2 Bazylia | Patelnia |
Gołąbki | 2 pkt | Kapusta, Surowe żebra, Pieczona szynka | Duży garnek |
Kanapki z serem | 2 pkt | Chleb czosnkowy, Żółty ser | Nóż do kanapek |
Kanapki z warzywami | 2 pkt | Chleb czosnkowy, Sałata, Pomidory | Nóż do kanapek |
Kapuśniak | 2 pkt | Dzbanek z wodą, Kapusta, Surowy boczek, Majeranek | Duży garnek, nóż do kanapek |
Leczo | 3 pkt | Kabaczek, Patisony, Cebula, Kapusta, 2 Papryczka delucjańska, 2 Ziele britain | Drewniana miska, Garnek |
Lembasy | 2 pkt | Zaczyn ,Winogrona, Dzbanek z mlekiem | Drewniana miska |
Owsianka | 2 pkt | Dzbanek mleka, 2 Kukurydza, 2 Pszenica | Drewniana miska |
Paszteciki z kapustą | 2 pkt | Zaczyn, Kiszona kapusta | Drewniana miska |
Patison z rusztu | 2 pkt | Patison, Słonina, Oregano | Nóż do kanapek |
Pierogi z serem | 2 pkt | Dzbanek z wodą, Zaczyn, Żółty ser, Sól | Duży rondel |
Podpłomyk z cebulą | 3 pkt | Ciasto na podpłomyk, Żółty ser, Cebula, 2 Oregano, Sos pomidorowy | – |
Sałatka warzywna | 2 pkt | Marchewka, Sałata, Kukurydza, Pomidory | Drewniana miska |
Sok Brzoskwiniowy | 1 pkt | Dzbanek z wodą, Brzoskwinia | – |
Sok Cytrynowy | 1 pkt | Dzbanek z wodą, Cytryna | – |
Sok Gruszkowy | 1 pkt | Dzbanek z wodą, Gruszka | – |
Sok Jabłkowy | 1 pkt | Dzbanek z wodą, Jabłko | – |
Sok Kokosowy | 1 pkt | Dzbanek z wodą, Orzech kokosowy | – |
Sok Marchwiowy | 1 pkt | Dzbanek z wodą, Marchew | – |
Sok Pomidorowy | 1 pkt | Dzbanek z wodą, Pomidor | – |
Zupa Cebulowa | 2 pkt | Dzbanek z wodą, 2 Cebula, Oregano | Duży garnek, nóż do kanapek |
Zupa Czosnkowa | 2 pkt | Dzbanek z wodą, 6 Czosnek, 2 Surowe żebra | Duży garnek, Nóż do kanapek |
Zupa Grzybowa | 2 pkt | Dzbanek z wodą, Grzyby, Sól | Duży garnek, nóż do kanapek |
Zupa Pomidorowa | 2 pkt | Dzbanek z wodą, Pomidor, Surowy ptak | Duży garnek, nóż do kanapek |
Desery | |||
Nazwa | Sytość | Składniki | Narzędzia |
Brzoskwiniowy przekładaniec | 2 pkt | Kruche ciasto, 2 Brzoskwinia | Wałek |
Ciastka z formy | 3 pkt | Dzbanek mleka, 1/6 Worka mąki, Miód, 2 Jajka, 2 Orzechy kokosowe, 2 Mandragory | – |
Ciasto gruszkowe | 2 pkt | Słodki zaczyn, Miód, 2 Gruszka | Wałek |
Ciasto kokosowe z bakaliami | 2 pkt | Kruche ciasto, Orzech kokosowy, Daktyle | Wałek |
Ciasto marchewkowe | 2 pkt | Kruche ciasto, Marchewka | Wałek |
Ciasto rumowe z owocami | 2 pkt | Biszkopt, Jabłko, Gruszka, Dzbanek rumu, Miód | Wałek |
Ciasto z dyni | 2 pkt | Słodki zaczyn, Dynia, Miód | Wałek |
Cukierki | 3 pkt | Dzbanek mleka, 2 Jabłko, 2 Brzoskwinie, 2 Cytrusy, Banan, Daktyl, 2 Żeńszeń | – |
Cytrynowe ciasto bezowe | 2 pkt | Kruche ciasto, Cytryna, Jajko | Wałek |
Czekolada | 3 pkt | 2 Dzbanki z mlekiem, 2 Jajka, 2 Miód, 2 Mandragory, 2 Orzech kokosowy, 2 Żeńszeń | – |
Keks | 2 pkt | Kruche ciasto, Daktyle, Winogrona | Wałek |
Mus arbuzowy | 2 pkt | Arbuzy, Melony, Cytryna | Drewniana miska |
Mus egzotyczny | 2 pkt | Orzech kokosowy, Banan, Cytryna, Cytrus | Drewniana miska |
Naleśniki z bananami | 2 pkt | Naleśniki, Banan | Patelnia |
Naleśniki z daktylami | 2 pkt | Naleśniki, Daktyle | Patelnia |
Naleśniki z dynią | 2 pkt | Naleśniki, Dynia | Patelnia |
Naleśniki z masą cytrynową | 2 pkt | Naleśniki, Cytryna | Patelnia |
Owocowy miks | 3 pkt | Dzbanek z mlekiem, Banan, Cytryna, Miód, Arbuzy, Daktyle | Drewniana miska |
Placek cytrusowy | 2 pkt | Słodki zaczyn, Cytrus, Jajko | Wałek |
Placek z bananami | 2 pkt | Słodki zaczyn, Banan, Jajko | Wałek |
Pudding cytrusowy | 2 pkt | Budyń, 2 Cytrusy | Drewniana miska |
Pudding egzotyczny | 2 pkt | Budyń, Orzech kokosowy, Daktyl | Drewniana miska |
Pudding jabłkowo gruszkowy | 2 pkt | Budyń, Gruszka, Jabłko | Drewniana miska |
Sałatka owocowa | 3 pkt | Banan, Orzech kokosowy, Winogrona, Daktyle, Gruszka, Jabłko, Brzoskwinia | Drewniana miska |
Szarlotka | 2 pkt | Kruche ciasto, 2 Jabłko, Miód | Wałek |
Tort cytrynowy | 2 pkt | Biszkopt, Cytryna, Miód | Wałek |
Tort kokosowy | 2 pkt | Biszkopt, Orzech kokosowy, Miód | Wałek |
Zupa Owocowa | 2 pkt | Gruszka, Jabłko, Brzoskwinia, Dzbanek z wodą | Duży garnek, nóż do kanapek |
Dania Osobliwe | |||
Nazwa | Sytość | Składniki | Narzędzia |
Chili noir | 2 pkt | Sos chili, 4 Krew, 2 Skrzydła nietoperza | Duży garnek |
Deser lodowy | 2 pkt | Jabłko, Jajko, 3 Krew śnieżnej bestii | Drewniana miska |
Gulasz beholderowy | 3 pkt | Dzbanek z wodą, 2 Papryczka delucjańska, Zaczyn, 2 Grzybki, Pomidory, Sól, Oko beholdera | Duży garnek |
Płonący smoczy stek | 2 pkt | 3 Surowe żebra, 2 Cebula, Sól, 2 Krew smoka | Patelnia |
Podpłomyk z likantropa | 3 pkt | Ciasto na podpłomyk, Sos pomidorowy, Cebula, Czosnek, Serce bestii, Składnik krwi | – |
Podpłomyk z wampierza | 3 pkt | Ciasto na podpłomyk, Sos pomidorowy, Cebula, Surowy bekon,2 Skrzydła nietoperza | – |
Sos chili | 1 pkt | Sos pomidorowy, Cebula, Papryczka delucjańska, Fasola | Patelnia |
Tacos z kości | 1 pkt | Ciasto na podpłomyk, 2 Kości, Czosnek | Patelnia |
Tatar z serca bestii | 2 pkt | Cytryna, Sól, Serce bestii | Nóż do kanapek, Drewniana miska |
Tortilla księżycowa | 2 pkt | Naleśniki, Składnik krwi, Krew bestii, Cebula, Pomidory, Papryczka delucjańska | Patelnia |
Tortilla żmijowa | 2 pkt | Naleśniki, Składnik krwi, Krew smoka, Cebula, Pomidory, Papryczka delucjańska | Patelnia |
Vesper chili | 2 pkt | Sos chili, 3 Krew bestii | Duży garnek |
Alkohole:
Prawdziwy kucharz posiada także umiejętność produkcji alkoholu. Najbardziej wprawieni z nich mają możliwość nalepienia na butelkę lub keg etykiety posiadającej rok produkcji. Zwiększa to oczywiście wartość wyrobu, im starsze tym droższe.
Sposób wyrobu trunku jest bardzo prosty. Do pustej baryłki należy włożyć potrzebne składniki,a następnie zalać je wodą z beczki,koryta czy rzeki. Po odczekaniu odpowiedniego czasu efektem naszych zabiegów jest określony alkohol.
Alkohole | |
Nazwa | Składniki |
Ciemne Piwo | 6 Porcji chmielu ,2 Porcje siarki |
Cytrynówka | 8 Cytryn |
Elfie Wino | 2 Cytryny, 3 Jabłka, 3 Kiście winogron |
Jabłecznik | 8 Jabłek |
Krasnoludzki Spirytus | 8 Porcji pszenicy |
Likier brzoskwiniowy | 8 Brzoskwiń |
Miód Pitny | 8 Porcji miodu |
Nalewka z mandragory | 4 Mandragory, 4 Jabłka |
Piwo | 8 Porcji chmielu |
Rum | 8 Porcji smażonego miodu |
Wino | 8 Kiści winogron |
Tajniki
Istnieje na świecie wiele sekretnych receptur i planów wykonania nietypowych przedmiotów. Znaleźć je można czasem w zwłokach bardzo niebezpiecznych stworzeń, czy zapomnianych przed wiekami skrzyniach. Gotowanie też takie tajniki posiada, należą do nich:
- Tajniki na wypiekanie ciastek
- Tajniki na wypiekanie cukierków
- Tajniki na wypiekanie tabliczek czekolady
Tytuły:
Umiejętność gotowania, jak wiele innych, jest podpięta do systemu tytułów, jaki działa na naszym serwerze. Poprzez wytwarzania jedzenia o poziomie sytości 3-punktowym zyskuje się punkty sławy. Po zdobyciu określonej sumy, za pomocą komendy .tytuly można wybrać z listy pierwszy tytuł, jakim jest Kucharz. Będzie on widoczny przed imieniem osoby, która go zdobyła.
Istnieje jeszcze bardziej wyjątkowa wersja tytułu, której zdobywanie może rozpocząć ktoś, kto już ma ten wspomniany powyżej. Wymaga on, jako podstawę, czterokrotnie więcej punktów niż pierwszy tytuł. Dodatkowo, może go posiadać tylko jedna osoba na świecie na raz i tylko ta, która ma tych punktów najwięcej. Tytułem tym jest Mistrz Kucharski.
Uwagi:
- Kucharz, tak jak Zielarz, potrafi zbierać przyprawy. Potrzebuje jednak do tego sierpa,
- Istnieją na świecie sekretne przepisy na potrawy cechujące się niepowtarzalnym smakiem.
W razie pytań zapraszamy na nasze kanały irca, takie jak #ultima-dm, #help-dm i inne.
Wszelkie zauważone błędy tej strony prosimy zgłaszać na naszym forum.
Opracowanie: Abelson
Pomoc: Heidi, Grochowa, Jaskółka, Florka
Aktualizacja: DzikiHL
01-02-2016