Ok to ja dorzuce swoje 3 grosze:
Zapiekanka na makaronie
potrawa na 4 osoby mniej wiecej godzinka przygowania
- 1 opakowanie spageti
- 30-40 dkg pieczarek
- 40 dkg mieso mielone
- 1 szt papryka swieza
- 1 szt cebula
- 40dk sera zoltego lekko goszkiego (sprawdza sie zamojski) a jak nie to 20dkg sera do pizzy wymieszane z gołdą 20dkg
- troche oleju
- odrobine masła
- sol pieprz
- czosnek mielony
- papryka mielona slodka
- papryka ostra
Wykonanie:
Mieso podsmażyć z cebulka posiekana w kostke, pokrojone pieczarki udusić na maśle. Jak mieso sie nieco podsmazy dodac papryke mielona, ostra i slodka (Jak kto lubi dobrze doprawione mozna do miesa uzyc przyprawy typu kebab albo do miesa mielonego) sol pieprz, do pieczarek pod koniec duszenia dac odrobine czorsnku mielonego. Jak woda sie wygotuje z pieczarek dosypac do nich mieso, pokrojona w kostke papryke. Zmniejszyc ogien i poddusic to wszystko chwile ze soba co chwila mieszajac.
Makaron ugotowac na mniej niz aldente, odcedzic.
Najlepsza do tego jest blacha do placów wysmarowana olejem. Makaron na niej wylozyć, nie cały tak 3/4. na makaron mieso (miesa też nie duzo tak 1/16 byle by byla taka cieniutenka warstewka), lekko przesypac serem (ale naprawde lekko), nalozyc reszte makaronu, oraz resztę miesa (gruba warstwa). Całość posypać obficie serem i oregano.
Zapiekac w piekarniku 200 stopni grzanie góra dół przez 20 min..
Podawać w porcjach, nawet z keczupem
Kurczak w kokosie
Idealna przekąska do piweczka i meczu, bądz też do koxu UO.
200g kokosu
1 podwójna piers kuraka
mleko
maka
jajka
olej
sol pieprz
Kuraka kroimy w średną kostke. Z mleka, mąki, jajek, soli i pieprzu wyrabiamy nieco gęstrze ciasto na nalesniki. Do tego dorzucamy kokosu, całość mieszamy. (jak bedzie za gęste tak ze monzna bedzie wbic łyżke pionowo i tak ustoi dolac ciut mleka). Nastepnie dorzucamy kuraka. Nagrzewamy olej w ganku dosc sporo bo to co bedziemy wrzucac ma pływać. jak juz zlapie temperature większą łyżką stołową nabierać masę z kurczakiem i wrzucamy na olej. Smażymy "kuleczki" po niecałej minucie na strone i obracamy i znow chwilutka smazenia (byle by sie nie spalilo, a lekko zarumieniło). Po wyjęciu odsaczamy na papierze/reczniku papierowym. Podajemy i na cieplo i zimno z ulubionymy sosami.
Ja lubie z czosnkowym albo BBQ
Smacznego,
Pozniej bede miec wiecej czasu to jeszcze dozuce jakies swoje przepisy