Autor Wątek: Porada kulinarna  (Przeczytany 103083 razy)

Offline GowenC

  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 167
Porada kulinarna
« dnia: 2011 12 08, 21:45:15 »
Siemanko,

mam następującą prośbę: mam zamiar zabrać się za przygotowanie romantycznej kolacji dla mej lubej i pomyślałem w sumie dość stereotypowo ale wiadomo, że nie o to chodzi ;) Wpadłem na pomysł przygotowania Pene tylko tu właśnie pojawia się problem nie mam pomysłu na sos. Nie będę robił plebejskiego Bolognese więc liczę na to, że koksy ze 100% gotowania mnie jakoś poratują. Nie chcę wchodzić na jakieś serwisy z przepisami bo wolałbym coś sprawdzonego (to w ramach wyjaśnień bym nie został odesłany do pracuj.pl) ;)

Pozdro :D
« Ostatnia zmiana: 2011 12 08, 22:00:19 wysłana przez Aruv »
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/

Cytat: "Pewien QM"
następna konkurencja jest walka na kopie czyli staja 2 osoby naprzeciw siebie z broną o zasięgu 2 pul, następnie biegną na siebie mijając się w odległości jednego pola

 

Offline Bonne

  • Gracze DM
  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 201
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #46 dnia: 2012 01 11, 11:44:05 »
proponuję kanał na YT: http://www.youtube.com/watch?v=ljryJoSpyHk&feature=related

Gość jest "fantastyczny" ;-)

Offline Ropuch

  • Gracze DM
  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 442
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #47 dnia: 2012 01 11, 13:55:30 »
Róg Obfitości! ;D
<saxas> teraz na pvp liczy sie mag
<saxas> na dm nie ma lepszych i gorszych graczy pvp
<saxas> sa bardziej i mniej skoxani

Offline Lindi

  • Gracze DM
  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 1525
  • miau
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #48 dnia: 2012 01 11, 14:17:23 »
Mimo że nie jem mięsa to się fajnie ogląda ;D Gość taki roztrzepany ^^
"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

Offline lazzio

  • Gracze DM
  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 530
  • Kekekeke
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #49 dnia: 2012 01 11, 21:46:17 »
proponuję kanał na YT: http://www.youtube.com/watch?v=ljryJoSpyHk&feature=related

Gość jest "fantastyczny" ;-)

caly czas goscia polecam w PW:D  hehe specyficzny, ale super sie oglada i naprawde dobre rzeczy robi, subskrybujcie go ma mase filmikow
polecam np. "sos do big maca" albo "Jak Zrobić BIG MAC"

Offline Karcharot

  • Gracze DM
  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 1562
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #50 dnia: 2012 01 12, 08:17:52 »
Phoenix
Cytuj
Nie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
Cytuj
Jestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

Offline froger

  • Gracze DM
  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 28
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #51 dnia: 2012 01 12, 16:14:26 »
Na googlach wpiszcie  sobie przepis na hamburgery i popróbujcie.

Na cholere wywarzac otwarte drzwi?

Offline Maelui

  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 726
  • Vampirella
    • Forum Vamiprica
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #52 dnia: 2012 01 15, 13:36:08 »
Napisze ktoś dla mnie prostą wersję Carbonary? :D
nie wymagjącą białęgo wina ;p

Offline Guardian

  • Gracze DM
  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 1603
  • Troll Pesymista
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #53 dnia: 2012 01 15, 15:17:59 »
Napisze ktoś dla mnie prostą wersję Carbonary? :D
nie wymagjącą białęgo wina ;p

Zamień wino na wode z kranu  8)

Offline Girv

  • Gracze DM
  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 89
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #54 dnia: 2012 01 16, 13:11:22 »
http://www.youtube.com/user/EpicMealTime


Ci to z mięsa wszystko zrobią!

Offline Lindi

  • Gracze DM
  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 1525
  • miau
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #55 dnia: 2012 01 16, 13:22:48 »
Na googlach wpiszcie  sobie przepis na hamburgery i popróbujcie.

Na cholere wywarzac otwarte drzwi?

Jak osoba X uważa coś za smaczne nie znaczy że osoba Y ma te same odczucia.
"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

Offline Aion

  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 2330
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #56 dnia: 2012 01 16, 13:47:32 »
proponuje dwie rzeczy, które ja uwielbiam robić, nie wymagają wiele pracy a są pyszne:
penne w sosie kurkowym i piersią kurczaka

no i naleśniki: farsz: szpinak z serem feta wymieszany z drobnymi kostkami pieczonego kurczaka, dobrze przyprawionego
następnie naleśniki zapiekne w polewie z doprawionego serka śmietanowego :)


albo sushi :)

jak ktoś jest głodny mogę mu gotować bo uwielbiam :)
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

Offline Kusznik

  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 179
  • Kabum?
    • http://www.kuszu.adler.org.pl
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #57 dnia: 2012 01 16, 14:03:43 »
Ok to ja dorzuce swoje 3 grosze: 
Zapiekanka na makaronie

potrawa na 4 osoby mniej wiecej godzinka przygowania
- 1 opakowanie spageti
- 30-40 dkg pieczarek
- 40 dkg mieso mielone
- 1 szt papryka swieza
- 1 szt cebula
- 40dk sera zoltego lekko goszkiego (sprawdza sie zamojski) a jak nie to 20dkg sera do pizzy wymieszane z gołdą 20dkg
- troche oleju
- odrobine masła
- sol pieprz
- czosnek mielony
- papryka mielona slodka
- papryka ostra

Wykonanie:
Mieso podsmażyć z cebulka posiekana w kostke, pokrojone pieczarki udusić na maśle. Jak mieso sie nieco podsmazy dodac papryke mielona, ostra i slodka (Jak kto lubi dobrze doprawione mozna do miesa uzyc przyprawy typu kebab albo do miesa mielonego) sol pieprz, do pieczarek pod koniec duszenia dac odrobine czorsnku mielonego. Jak woda sie wygotuje z pieczarek dosypac do nich mieso, pokrojona w kostke papryke. Zmniejszyc ogien i poddusic to wszystko chwile ze soba co chwila mieszajac.
Makaron ugotowac na mniej niz aldente, odcedzic.
Najlepsza do tego jest blacha do placów wysmarowana olejem. Makaron na niej wylozyć, nie cały tak 3/4. na makaron mieso (miesa też nie duzo tak 1/16 byle by byla taka cieniutenka warstewka), lekko przesypac serem (ale naprawde lekko), nalozyc reszte makaronu, oraz resztę miesa (gruba warstwa). Całość posypać obficie serem i oregano.
Zapiekac w piekarniku 200 stopni grzanie góra dół przez 20 min..

Podawać w porcjach, nawet z keczupem :)

Kurczak w kokosie
Idealna przekąska do piweczka i meczu, bądz też do koxu UO.

200g kokosu
1 podwójna piers kuraka
mleko
maka
jajka
olej
sol pieprz

Kuraka kroimy w średną kostke. Z mleka, mąki, jajek, soli i pieprzu wyrabiamy nieco gęstrze ciasto na nalesniki. Do tego dorzucamy kokosu, całość mieszamy. (jak bedzie za gęste tak ze monzna bedzie wbic łyżke pionowo i tak ustoi dolac ciut mleka). Nastepnie dorzucamy kuraka. Nagrzewamy olej w ganku dosc sporo bo to co bedziemy wrzucac ma pływać. jak juz zlapie temperature większą łyżką stołową nabierać masę z kurczakiem i wrzucamy na olej.  Smażymy "kuleczki" po niecałej minucie na strone i obracamy i znow chwilutka smazenia (byle by sie nie spalilo, a lekko zarumieniło). Po wyjęciu odsaczamy na papierze/reczniku papierowym. Podajemy i na cieplo i zimno z ulubionymy sosami.
Ja lubie z czosnkowym albo BBQ


Smacznego,
Pozniej bede miec wiecej czasu to jeszcze dozuce jakies swoje przepisy
« Ostatnia zmiana: 2012 01 16, 14:20:44 wysłana przez Kusznik »

Offline Maelui

  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 726
  • Vampirella
    • Forum Vamiprica
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #58 dnia: 2012 01 16, 14:12:33 »
Kusznik fajne danie musze spróbować na dniach zrobic ;]

Ja robie naleśniki z farszem do pierogów ruskich. Mniamu!

Offline Kusznik

  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 179
  • Kabum?
    • http://www.kuszu.adler.org.pl
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #59 dnia: 2012 01 16, 14:15:37 »
Polecam bo naprawde dobre:)
Jak cos polecam sie na przyszłość :) i jak bedziesz chciec jakiesz szczegóły to z checia pomogę, podpowiem.


Jak bede robic te potrawy w najblizszym czasie dorzuce foto :)
« Ostatnia zmiana: 2012 01 16, 14:33:05 wysłana przez Kusznik »

Offline Maelui

  • Zarejestrowany
  • Wiadomości: 726
  • Vampirella
    • Forum Vamiprica
Odp: Porada kulinarna
« Odpowiedź #60 dnia: 2012 01 16, 14:34:37 »
oo dobry pomysł ze zdjęciami ;] Szkoda ze wczoraj nie zrobiłam fotki kolacyjki :D

Kurczak w winie z warzywami i ryżem curry ;]