kotleciki z kurczaka w ciescie nalesnikowym z serem i żurawiną
- piers kuraka
- maka
- jajko
- mleko
-ser żólty
- przecier z żurawiny.
- sol, pieprz
- olej
Z mąki jajek mleka robymy niezbyt gęstą mase. Kuraka kroimy w mala kostke w wrzucamy do masy, do niej takze scieramy na malych oczkach ser. Na patelni rozgrzewamy olej. Podczas nakładania masy z kurakiem formujemy łyżką kotleciki, smażymy do momentu zarumienienia.
Po usmażeniu podajemy z ziemniakami/frytkami i lagodną surówka. Na koniec na kotlecika nakładamy trochę przecieru z żurawiny.
Preferowana surówka do tego dania to tzw
"śmietnik"
- kapusta biała
- marchewka
- jabłko
- majonez
- sok z cytryny
Kapuste drobno siekamy, dodajemy startą na tarce marchewkę oraz odrobine jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko slodzimy, i dodajemy majonez. Wszystko mieszamy i gotowe. A najlepiej smakuje po zleżakowaniu minimum 30 min w lodowce.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto na pizze + sos na 2 sposoby
Poniżej podam jeszcze przepis na ciasto na pizze, wykradziony z pizzeri w ktorej jakis czas temu pracowałem. Sosy są moimi przepisami.
ciasto na jedna pizze (28-30cm):- drożdze
- mąka tortowa
- maka zwykla
- woda
- sol
- cukier
- pieprz
- czosnek mielony
- olej/oliwa
- jogurt/mleko/kefir
Z paczki drozdzy wycinamy 1/16 kostki, rozkruszamy w misce, zasypujemy łyżką cukru i odrazu dodajemy letniej wody (ok pol szklanki) i mieszamy do momentu rozpuszczenia sie drozdzy. Dodajemy łyżeczkę jogurtu/kefiru (z mlekiem bywa rożnie), mieszamy, dalej dodajemy odrobine oliwy, sol pieprz czosnek. Wszystko mieszamy. Teraz stopniowo dodajemy mąki zwyklej caly czas mieszając do uzyskania nieco gestej papki. Nastepnie zaczynamy zagniatac dodajac mąke tortowa. Wyrabiamy ciasto az przestanie sie przyklejac od dloni
(thx Lindi moja wina, literowka). Zostawiamy pod przykryciem (np ścierką) na 5 min i znow zagniatamy. Pozniej znow zoastawiamy pod przykryciem az ciut podrośnie . i gotowe....
sos na szybko
- przecier pomidorowy
- papryka slodka mielona
- chili
- ziola do pizzy (firm. galeo)
- czosnek mielony
- oliwa/olej
- odrobina wody
- sol pieprz
Wszystko ze soba mieszamy do uzyskania papki. Trzeba tylko uważać by nie była zbyt gęsta i nie zrobila sie pasta, wtedy tylko odrobina wody i jest bajer...
Sos nr 2
Dłuższy w przygotowaniu ale lepszy w smaku
- pomidory bez skory w puszcze
- swieza papryka
- oliwa
- sol, pieprz
- oregano, bazylia albo ziola do pizzy (galeo)
- czosnek mielony
- papryka ostra
Papryke wyparzyc obrac ze skory, zestrzec na malych oczkach tarki (ma powstac pasta) i wrzucic do gara razem z cala zawartoscia puszki pomidorów. Zacząć wszystko dusić pod przykryciem ok 5 min na malym ogniu, pomidory lekko trzeba zmiazdzyc, dodając przyprawy i olej. pozniej przestawiamy na wiekszy ogien i odkrywamy, czekamy az wiekszosc wody z wyparuje, odstawiamy do wystygnięcia i gotowe.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chili Con Carne
Poniżej przedstawie jeszcze bardzo uproszczony i tani przepis na Chilli,
a raczej pseudo Chilli.
Bo wiadome główna bazą tego dania jest wołowina/cielęcina oraz papryka, bardzo duże ilości. Z faktu ze obydwa składniki w naszym pieknym kraju sa strasznie drogie tu podaje alternatywe:
- mieso mielone wolowo-wieprzowe lub samo wolowe
- cebula
- papryka (po sztuce z wszystkich dostępnych kolorów)
- kukurydza w puszce
- fasola czerwona w puszcze
- koncentrat pomidorowy/ pomidory w puszcze
- papryka slodka *kilka opakowan*
- papryka chilli, (dla odwaznych polecam pieprz cyane, lub papryke chilli firmy apetina)
- odrobina oleju
- czosnek
- ziola (ja daje to co zazwyczaj mam: bazylia, oregano, czasem natke pietruszki)
- sol pieprz.
- kilka wiekszych pieczarek
Mieso podsmażamy na patelni z posiekana cebulka. Do wielkiego gara wrzucamy puszke kukurydzy (lacznie z zalewa), fasole (tu tylko odrobine zalewy), i zaczynamy dusić.
Nastepnie dorzucamy pieczarki, i papryke pokrojoną w nie grube nie cienkie paseczki. Gdy mieso sie podsmazy dorzucamy do gara i mieszamy, dodajemy papryke slodka, ostra, sol i pieprz czosnek... Wszystkiego probojemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy... zostawiamy na malym ogniu duszac to pod przykryciem na jakies 15-20 min. Podajemy w formie zupy z pieczywem....
Po odsaczeniu wszystkich skladników moze tez sie nadawac jako farsz do torilli tylko wtedy proponuje jeszcze przed zawinięciem farszu dolozyc troche zoltego sera i zrobic sosik czosnkowy.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nalesniki Tortilla
- Maka kukurydziana
- Odrobina zwyklej
- Olej (słonecznikowy)
- odrobina wody
- sol, pieprz
(jak zdecydujemy sie na jakiegos smakowego nalesnika to mozemy dodac papryke lub czosnek, mile widziane sa także wszelakie ziarna).
Do miski wrzucamy mąke kukurydziana i odrobine zwyklej, przesypujemy sola, pieprzem ewentualnie przyprawami. Następnie nalewamy powoli olej i odrobine wody mieszajac energicznie reką, nastepnie zagniatamy do momentu kiedy uformuje nam się twarde ciasto. Odstawiamy je na parę chwil do lodówki (pozniej bedzie sie lepiej formowac, uważac jedynie trzeba aby nie przemarzlo, najlepiej polozyc je na najnizszej polce w lodowce jesli zamrazalnik znajduje sie na gorze) mniej wiecej 10-15 min w lodowce wystarcza.
Po wyjeciu z lodowki ciasta, odczekujemy chwilke az odrobine sie zagrzeje, mozna mu pomoc przekladajac je w rekach. Wystawiamy je na deske do ciast przesypaną lekko mąka. Dzielimy na niewielkie kulki. Przygotowane kulki rozwałkowujemy na okręgi o wysokosci ok. 3mm (wiec bardzo cieniutke). W wycięciu rownego okregu pomagam sobie malym talezykiem i nozem do pizzy.
Tak przygotowany okrag delikatnie przekladamy na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonowa), bez zadnych poślizgów (smalec, olej) - Patelnia ma byc goła. Tak "tostujemy" po mniej wiecej 30 sek na strone. Miedzy czasie dociskamy ciasto do patelni. Jak będzie dobrze wyrobione, to podczas tostowania ciasto powinno uciekac do góry.. Trzeba tylko uważać zeby nie przypalić bo będą pozniej sie lamac. Po wytostowaniu przełożyc do jakiegos pojemnika z zamknięciem na którego dno kładziemy ręcznik papierowy i tak na kazdy jeden naleśnik.
----- Mi za pierwszym i drugim razem nie wyszło :| Trzeba cierpliwosci. ilosci skladników trudno tu wypisać, bo po 1 robię wszystko na oko, po 2 maka mące nie równa.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wątek ten będę systematycznie modyfikować dorzucając nowe przepisy.
Przepraszam również za niektóre błędy i brak polskich znaków, przecinków itp.