Pytania i odpowiedzi dotyczące księstw.

Zaczęty przez Daltar, 2008 04 25, 22:38:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

skorzak

Gofer właśnie z wypowiedzi Daltara wynika, że to złoto sprzed księstw przepadło...
,,<Lilianna> ale ja cie juz nie lubie" <- i nawzajem wszystkiego najlepszego :*
mae (gm dm 26.10.2011):
"Przeciez to tylko fabula, ktora latwo mozesz olac, skorzak. Nikt ci niczego nie zabiera, nie kaze niczego pla

Daltar

Niestety reset złota jest jak najbardziej prawdą. Raz na zawsze odcinamy sie od starego systemu i złota z simów, zmieszanego ze złotem z podatków. Wiem, że to nieco bolesne, ale jak się później przekonacie, ten manewr jest konieczny, ze względu na całkowicie nowy system gospodarczy, jaki wejdzie z Ksiestwami 3.0.
Dlatego gruba krecha i zaczynamy wszystko od nowa, na w miarę wyrównanych szansach.
Mogę jedynie zdradzić, że nowy system przechodzi w 100% na realne złoto, realne surowce i realne wymiany handlowe. Jedynie co będzie wirtualne, to regimenty armii, ale będą powoływane i zarządzane z poziomu władcy.  

Wszystko jest już opracowane w 85-90% i niebawem ujrzy światło dzienne.

Niezależnie od tego, jak bardzo duże będzie niezadowolenie społeczne z resetu złota, gruba reforma, wymaga grubych posunięć, z których się nie wycofam, bo rozwaliły by równowagę w nowy systemie. Ot tej pory złoto które zaczyna zbierać się na kamieniach księstw jest "święte" i nienaruszalne, bo jest złotem jak najbardziej realnym, będącym częścią nowego systemu.
Faza rem.

SolTell

Do tego ilość gotówki jaką miasta miały przed resetem była.... ogromna? W Minoc np. 500 mln :o

Zanderradcer

13 mln duzo czy malo? MOZNA JUZ WRZUCAC kase czy jutro bedzie info znow musielismy zrestartowac kamienie? Troche to denerwujace. Mamy zloto i wszystko inne a nie mozemy dzialac... Jeszcze bugi ktore wladce wyrzucaja... Ja zostalem ogloszony morderca i mi zniknal przydomek kasztelana...
Jesteśmy otoczeni? Świetnie mozemy atakować w każdym kierunku.
Co Twoje to moje. Co Moje tego nie rusz.
Heman: od kiedy wojsko ma cos wspolnego z tym czy sprzedajemy rybki czy inne gowno

Daltar

Cytat: "Daltar"Ot tej pory złoto które zaczyna zbierać się na kamieniach księstw jest "święte" i nienaruszalne, bo jest złotem jak najbardziej realnym, będącym częścią nowego systemu.

Cytat: "Zanderradcer"MOZNA JUZ WRZUCAC kase czy jutro bedzie info znow musielismy zrestartowac kamienie? Troche to denerwujace.

|
A ze zrozumieniem czytać umiemy? :???:
Faza rem.

Nath

Kiedy mozna oczekiwac odblokowania kamienia elekcji w Skara Brae?

Byl odblokowany, sa zapisani mieszkancy, byl kandydat.. a teraz kamien nagle zostal zablokowany.
Czesc osob wplacila juz troche gp na kamien, troche sie juz z podatkow uzbieralo.. ludzie chca dzialac.. Postawic bankiera.. tresera itd.. napedzac zycie w miescie,  gdyz nawet wedrownego bankiera czy tez tresera nie ma  (a to sprowadza do tego by korzystac z nich w innym miescie = nie ma zycia w Skara Brae)  :neutral:
Potrzebujesz pomocy?
#pomoc-dm - Zapraszam

Ksiestwo Skara Brae
#skara-brae

Fora Skara Brae i Trinsic
www.zdobywcydm2.fora.pl

Wilkolaki - Likantropy - dostep do nadforum
Podania: wilki.podanie@gmail.com  Lub PW

Darogan

W Tol En Estel będzie władca odgórny.

zolta

Cytat: "darogan"W Tol En Estel będzie władca odgórny.

i bylo by tyle z oddawania miast w rece graczy... gratki za inicjatywe.

IN STEEL WE TRUST

Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot...
[/i

Badalaman

Coz musze przyznac ze pomimo ogolnego zadowolenia ze wreszcie wchodza ksiestwa to troche zaczynaja smierdziec  :evil:
- reset zlota (mialo byc zachowane) - info takie bylo tuz przed wprowadzeniem zmian, stad zaczynam wnioskowac ze Ekipa podejmuje i zmienia decyzje dotyczace ksiestw nabiezaco, a to oznacza ze gadka o tym ze to wszytko Wielki Tajemniczy Plan to sciema - bo planu niema, badz jest wciaz zmieniany
- zamieszanie z odgornymi wladzami (czy Scara zostalo uznane za miasto rasowe ze dostanie odgornie wladce?). Ale tak czy inaczej duzo bylo mowione o oddaniu wladzy w rece graczy a teraz pojawiaja sie dzialania w druga strone - troche z dupy to (tu to samo co wyzej, miasta z odgorna wladza mialy byc z gory znane, a tu sie odblokowuje kamienie a potem nagle blokuje)  :evil:
- sam fakt ponownego zmaterializowania sie Scara z niczego - Elfy je skasowaly w zamian za tania przeprowadzke. (byl to swiadomy wybor graczy majacych pelnie wladzy nad miastem, nie widze tu zadnej nieprawidlowosci ze strony owczensego Admina, a tym samym zmienianie jego juz wykonanych decyzji nie powinno miec miejsca)

P.S. Nie podoba mi sie polityka "resetowania" - obecnie starego zlota, ludzie gromadzili je przez dlugi czas a teraz zostalo poprostu skasowane.
Zakladam ze podobnie glupi pomysl nie przyjdzie na mysl Ekipie przy wprowadzaniu reformy rzemiosla i surowcow  :evil:

Spider

Badal: Ale stare zloto pochodzilo w znacznej mierze z simow (traktatow handlowych dokladniej) i nie mialo nic wspolnego z realnym zlotem odprowadzanym za rzecz podatkow.

mekmar

I tu sie mylisz prawie polowa zlota Del zostala wrzucona na kamien przez GMa. Zloto mialo isc na teleportery po LL. Teraz ono przepada wolal bym bysmy dostali wkoncu te teleportery.

Badalaman

Wampirzy Zamek wogole niebyl w simach, wiec zloto tez nie bylo z poprzedniego systemu ksiestw.

Poza tym poprzednie "simy" byly wdrozone przez Ekipe shardu DM i obowiazywaly na DM przez dlugi okres czasu.
Podano graczom zasady i ci dzialali, uzyskujac miedzy innymi zloto na kamieniach miast.

Robili to w pelni zgodnie z regulaminem shardu, nie wykorzystywali bugow ani mechaniki.

Tym samym odebranie tego zloto poprzez wyzerowanie jest nieuczciwe.
A dwa za jedna z najwazniejszych i najlepszych cech DMa uwazalem zawsze ciaglosc fabularno-ekonomiczna.
Teraz jest ona przerywana przez jakies "zerowania" - niestety uwazam to za rzecz bardzo niewlasciwa, to delikatne okreslenie sprawy wynika tylko z faktu ze samo wprowadzanie ksiestw takze uwazam za rzecz wazna.

P.S. Nie przecze ze potezne sumy zlot na kamieniach z przeszlego okresu nie bardzo mzona wpasowac w obecny system.
Rozwiazanie problemu poprzez skasowanie zlota jest niewatpliwie najprostsze, ale i nieuczciwe i zrywajace z dotychczasowa ciagloscia DMki.

Znacznie lepsze byloby wypracowanie jakiegos kompromisu co do tego co zrobic z tym zlotem. np. opracowanie listy dodatkow do/dla ksiestwa na ktore mozna tamta stara pule przeznaczyc.
Do tego dochodzi sytuacja miast ktore wczesniej nie byly w simach i cale zloto byloz  podatkow - czyli bezposrednio z kont graczy. Tutaj nie mozna juz niczego tlumaczyc resetem zlota ze starych simow - bo takiego zlota te miasta niemialy wcale.

Zakladam ze ta sytuacja zostanie wyprostowana, bo obecnie rzuca bardzo nieprzyjemny cien na cale wprowadzane zmiany.

Zywol

ale po prostu ekipa chciana co by każde miasto zaczęło swoja historie finansowa od nowa ... to ze zamek wampów miał swoje złoto nikogo nie interesuje bo wy nie zaczniecie gry od xxxk złota na kamieniu a inne miasto od 0 i to chyba na tyle. mam nadzieje ze ekipa nie zmieni swojego stanowiska w tej sprawie a Daltar pisał ze on jak coś napisze i powie to nie zmienia zdania bo taka jest jego wizja serwera i to mi sie podoba, oby tak dalej.
"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)

Daltar

Cytat: "mekmar"I tu sie mylisz prawie polowa zlota Del zostala wrzucona na kamien przez GMa. Zloto mialo isc na teleportery po LL. Teraz ono przepada wolal bym bysmy dostali wkoncu te teleportery.

Teleporty są od dawna zapłacone, a to, że jeszcze nie funkcjonują dziwi mnie bardzo. W najbliższym czasie postaram sie to uruchomić.
Faza rem.

Trawa

a czy to, ze zniknela opcja wyplac z kamienia to bug, przeoczenie czy celowe dzialanie? :D
Cytat: EnkilTak, są i takie perełki. Radzę uważać na napisy z frazą ,,wyjątkowej jakości", to działa jak gówno na muchy.