Pytania i odpowiedzi dotyczące księstw.

Zaczęty przez Daltar, 2008 04 25, 22:38:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Daltar

Cytat: "Badalaman"
CytatRekompensatą będzie nowy system gospodarczy, który zapewni generowanie dla każdego księstwa dóbr o znacznych wartościach ( co tydzień ) w postaci surowców strategicznych do budowy jednostek armii, floty itd.

To mi sie akurat kojarzy ze starymi simsami.
+3 drewna (na moje to to samo co np 30k wirtualnego wygenerowanego drewna) :P
Nowe mialy byc chyba oparte na faktycznych surowcach a nie generowanych ;/

Przyznam tez ze nie przekonuja mnie teksty w stylu "to co teraz wejdzie bedzie tak wspaniale ze zrekompensuje wszystkie straty!" itp.
Na to by sie na takie haselka nabrac jestem juz z 10 lat za stary ;)

Coz, niema zmian ktore by sie podobaly wszystkim, choc liczylem ze ksiestwa beda tym co mi spasuje i na nie czekalem, teraz widze ze bardzo sie przeliczylem.

P.S. Argument o zaczynaniu zabawy od nowa definitywnie zle mi sie kojarzy do tego, na DM cenilem cos wrecz przeciwnego - trwalosc i brak takich "nowych er" .

Badyl, poczekaj na 3.0 to sie przekonasz jak to pracuje. Wyraźnie napisałem Ci, że koniec z drewnem +3. Oczywiście że tylko realne surowce. Czyli jeśli cokolwiek będzie generowane, będzie to prawdziwe drewno, np. 20k tygodniowo -przez miasto  x. I od razu uspokajam rzemieślników, nie zagrozi to w żaden sposób waszemu zbytowi. Zaryzykuje nawet stwierdzenie, że dzięki temu popyt na surowce wzrośnie (jak wiemy, prowadzenie wojen kosztuje) Nie będę się tutaj rozpisywał nad detalami, bo w odpowiednim czasie, przed wejściem systemu, po prostu rozpisze wszystko i podam do publicznej wiadomości. Niestety trzeba cierpliwie czekać. Co do trwałości i stabilizacji. Tak, ja tez to bardzo cenię, ale warunek jest jeden: fundament musi być trwały, a dopiero później to, co sie na nim buduje, dlatego wywalam w tej dziedzinie wszystko do spodu i jadę od zera. :wink:
Faza rem.

Daltar

Cytat: "zolta"Co do pytan odnosnie ksiestw to ja rowniez chcialbym poznac zasady jakimi beda przyznawane odpowiednie wartosci surowacowe danym miastom.

Zolta, to niezwykle trudna i pracochłonna sprawa. Nie liczę już dziesiątek roboczogodzin, spędzonych na obliczeniach i godzeniu kilku niewiadomych ogromnego równania, jakim jest nowy system. Tu jak zawsze nie można liczyć na 100% zadowolenie wszystkich, bo to po prostu nie możliwe fizycznie. Staraliśmy się z Ignasem oprzeć na danych z poprzedniego czasu, jako bazowych i tak je delikatnie moderować, aby stworzyć rodzaj równowagi pomiędzy księstwami, uwzględniając dodatkowo wielkość danych okręgów ich wkład w dotychczasową historię itd.
Reasumując czynniki brane pod uwagę to:
- Wielkość i tradycje danego okręgu
- Położenie geograficzne
- Faktyczne występowanie danych dóbr w danym regionie
- Zmieszczenie sie w przedziale wyznaczonym na 1 księstwo (1,5 do około 3 - cokolwiek to oznacza :wink: )
- Balans globalny ilości surowców
- Rynkowe ceny surowców
- Zapotrzebowanie wojska o flot
- Kwestie murów obronnych
- Dostępność danych surowców w naturze
- Zagrożenia związane z równowagą surowcową, wpuszczona w obieg systemu.

Oraz jeszcze kilka innych. Pamiętajmy, że to ma być start. Przy systemach globalnych kieruję się głównie w miarę niezawodnym i ciekawym działaniem całego systemu, a nie płaczem jednostki. Mogę zapewnić, że dołożyliśmy wszelkich starań, aby system był racjonalny, zrozumiały i po prostu zafunkcjonował uczciwie. To nie jest rzeczą wymyślona w jeden wieczór i co chwile powracamy do jakiegoś aspektu, aby go jeszcze korygować.

Kto nie będzie się chciał w to bawić, po prostu przejdzie obojętnie obok ekonomii miast, to nie jest coś, do czego będzie ktokolwiek zmuszony.

Ach i jeszcze coś. System po prostu wejdzie w narzuconym odgórnie kształcie. Od razu zatykam uszy i śpiewam "la, la la" na jakiekolwiek krytyczne wypowiedzi w stylu żal.dm w trakcie jego wchodzenia, lub ( Badyl, to do Ciebie! ) jeszcze przed jego wejściem. To życie pokaże, co skorygować i czy system jest fajny i grywalny, czy nie. Interesuje mnie tylko końcowy efekt tej operacji, czyli albo będzie pracował jak trzeba, albo do korekty.

Na chwile obecną to tyle.
Wejdzie, to będzie :cool:
Faza rem.

Lektor

jak ma się azyl w x mieście to płaci się za skrzynie w banku? Myślałem ze się nie płaci a tu za skrzynie 1k raz chce albo 500 gp :|

Rey

Azyl jest po to by straz cie nie atakowala a nie ze miastowi cie chca przygarnac.

Co do bezplatnej skrzyni dowiedz sie kto jest odpowiedzialny za dyplomacje w twoim miescie a zarazem sojusze z interesujacym cie drugim miastem.
Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

"kolego jesli internet explorer ma odwage zapytac czy moze byc domyslna przegladarka, to Ty nie masz odwagi podejsc do dziewczyny i zagadac?"

Badalaman

Dlatar: ale czym sie rozni generowanie 20k drewna tygodniowo/miesiecznie od +2 drewna w dawnych simach.
I jedno i drugie nie jest wytwarzane przez graczy, tylko znowu polozenie geograficzne i inne takie. Liczylem ze teraz wszystko bedzie faktycznie od graczy, czyli jak beda chcieli miec 20k drewna to je beda musieli sciac/kupic.
No ale poczekamy zobaczymy.

Jak masz gdzies azyl to placisz oplaty x2.

Ale ciekawa kwestia jest pdoatek, ktos pisal ze placi sie podatek od miast w ktorych ma sie azyl, prawda to czy mit?

Daltar

Badyl, uwierz na słowo, że tak musi być i że sprawa jest przemyślana krok po kroku. Chodzi o możliwość wpływania na armie i gospodarkę regionów z poziomu gracza. Sprawa jest tak wyważona, aby byle kto nie mógł sobie postawić ogromnej armii, tylko dlatego, że w danej chwili koksa górnika i ma 60k rudy w banku.

Dam Ci przykład:

Jeśli miasto xxx generuje wydobycie rudy na poziomie 200k to gracz wpłacając na kamień 50k rudy ma możliwość manipulowania surowcem i przez to wpływania na możliwości militarne danego okręgu na poziomie 20% a nie 100%. To naprawdę tylko duże uproszczenie, ale pokazujące, dlaczego tak a nie inaczej jest to układane.
Faza rem.

Badalaman

No rozumiem o co chodzi, ale to znowu wirtualne surowce i wirtualne armie.
Jak dla mnie niepowinno ich wogole byc, nic nie zmieniaja w praktyce tylko komplikuja system.

Jedna armia zniszczy komus innemu armie i tyle, chyba ze pozwolisz tak przejmowac miasta, ale licze ze wtedy beda jasne i znane wszystkim zasady obliczania wynikow tak by kazdy mial takie same szanse na podboj.
Jesli nie bedzie z tego rzeczywistych podbojow to na cholere znowu te wirtualne armie? ;/

A znowu jak wejda podboje to starczy sojusz 2-3 maist by podbijac inne pojedyncze miasta -  przyznam ze niespecjalnie chce mi sie wierzyc by Ekipa na to pozwolila.

Przyznam ze liczylem po zapowiedzieach nowych ksiestw ze beda oparte o realnych graczy i ich relane zloto i surowce a nie znowu zabawa w naliczanie wirtualnych bajerow ;/

Spider

Badal: Ale ustawiajac realny prog wymagan surowcowych na armie (tak jak Daltar wspomnial wyzej, zeby jedna osoba nie zbudowala 10 armii itd) nikt by sie w to nie bawil, poniewaz jakbys musial wylozyc jakies 100 k surowca to bys predzej przestal grac ;)

Badalaman

No to moznaby ustawic nizszy prog, taki by gracze mogli zebrac co trzeba.
To samo z robudowa miast, budowa statkow do floty dla zeglarzy (np wymog odpowiedniej ilosic drewna i tkaniny).
Wszystko powinno zalezec od graczy i ich faktycznego wkladu a nie koeljnych wyliczen w stylu "wy macie las to macie +20 000 drewna, a wy kopalnie to macie za 30 000 zelaza"

Pisalem tez zreszta ze nierozumiem po jaka cholere znowu wirtualne armie.
Liczylem ze nowy system skupi sie faktycznie na ekonomi miasta-panstwa opartej na graczach i faktycznych surowcach od graczy.

Karcharot

generowane surowce? hmm..wolałbym te od graczy, pozwoliloby to zaciesniac wspolprace miedzy obywatelami.  ale z drugiej strony... faworyzowałoby te duże miasta a koneic koncow byloby tak, ze zostałyby ze 4 duże miasta +podupadające miasta rasowe.

no i..rozumiem dawanie stuffu na floty, w koncu mozna za to dodatkowe polaczenia, rozbudowa miasta tez..ale armie?  czy faktycznie będą one potrzebne i możliwe do użycia nawet przy nieprzychylności gmow bez ich ingerecji? jeśli tak, to faktycznie beda generować jakies dochody z lenn, kontrybucji itd. ale jeśli nie będa ograniczane, to znajdzie sie koalicja 3-4 miast, co wszystkie inne podbije, chyba ze np kampania wojenna trwała miesiąc reali w tym czasie nasze siły sa związane. to by miało sens.

ogólnie to troche boje się, jak ekipa rozwiązała ten problem armii, ich niezależności od gmow, ich podporzadkowania graczom, kontroli armii z poziomu gma, ich przydatności..
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

Hmm mi sie podoba wizja podbijania miast przez inne miasta ;D Cos by sie przynajmniej dzialo bo dziwna jest sytuacja w ktorej dane miasto jest nietykalne w sytuacji gdy wladcy sie nie odrzuci. Czemu by go nie podbic? Ogladaliscie gwiezdne wojny? Republika byla 40x mniejsza od Imperium i jakos sobie radzili, dlatego ten film jest tak fajny ;] Konflikt miedzy mrocznym imperium Delucji z rownie mrocznym krolestwem Brytanii i walki o miasta wasza wirtualna armia ktora by byla zbudowana tylko z tego co przyniosa gracze mniam ;))) Wyszlo by kto jest bardziej zgrany, order czy chaos ;)

P.s. Wojne wygrywali by gracze, wirtualna armia byla by ostatnim dobiciem przeciwnika, od ktorego by zalezalo czy miasto upadnie czy wytrwa w obronie. Gdy skonczyla by sie walka graczy ktos by policzyl wszystkie te magiczne cyferki +/- czy gracze dali rade czy nie i by wyszlo *Obronili sie*, *Przegrali*.
LoA! I $%@#

Dragart

Wojne wygrywaloby EUO i skrypt na drwala, gornika, zielarza itd ...
Bo zaden normalny czlowiek nie wytrzyma 14 godzin scinania drewna 7 dni w tygodniu. A napewno nie jest to przyjemne.

Rudus

Ol je ! Wprowadzic zmeczenie postaci

2x klik na siekiere i drzewo

sysmsg - "nie chce mi sie" / "masz za duze zakwasy po wczoraj"

hrhrhr

*Idzie dalej psuc*

Przepraszam za offtop ale jakos tak mi sie skojarzylo
Ethanoll o ocllo
Cytathrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Daltar

Badyl, a kto napisał, że tak nie będzie?
Koniec marudzenia i tłumaczeń. Wejdzie, to zobaczysz, jak to się je.
Faza rem.

zolta

Pytanie:
Czy straz w miastach ma nie reagowac na potwory typu orki, smoki, demony itd itp ??

IN STEEL WE TRUST

Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot...
[/i