kowal

Zaczęty przez Gofer, 2009 08 26, 11:20:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ainn

Ostatnio bylem zasypywany duza iloscia rudy do przekucia i jesli na 140 itemow wychodzi 14 expow + 126 itemow na przetopienie to nie biore tego z palca.
Czasami tez bylo 40 itemow bez expa - jednak nie za czesto tak sie dzialo. Zreszta osoby ktore dawaly mi rude do przekucia wiedza ile potrafilem zrobic expow, stad jako kowal ta zmiana mi sie strasznie nie podoba ::) A ze bedzie zmieniana? Mozna od razu ustawic wartosc poprawna. To tak jakby ktos sprawil, ze na jeden czar szlo by po 20 skladnika jednego typu i powiedzial, ze bedzie to zmieniane bo to duzo ;]

Wczesniej tez przy kuciu wazny byl atrybut STR (moze dlatego ladnie mi szlo, ale zawsze kulem z magikiem do WOB), czy teraz jest juz nie istotna sila kowala w zadnym stopniu?

AsYlum

Cytat: Bazyli w 2009 08 26, 17:16:56
czy na przekuwaniu tez idzie gain czy tylko na kuciu swiezych itemow?

Tak.

Cytat: Robinton w 2009 08 26, 15:41:48
A to tylko zapytam, czy taki system planowany jest do innych skili wytwórczych?

Na pewno krawiec, co do reszty nie mam informacji.

Cytat: Ainn w 2009 08 26, 17:24:58
Ostatnio bylem zasypywany duza iloscia rudy do przekucia i jesli na 140 itemow wychodzi 14 expow + 126 itemow na przetopienie to nie biore tego z palca.
Czasami tez bylo 40 itemow bez expa - jednak nie za czesto tak sie dzialo. Zreszta osoby ktore dawaly mi rude do przekucia wiedza ile potrafilem zrobic expow, stad jako kowal ta zmiana mi sie strasznie nie podoba ::) A ze bedzie zmieniana? Mozna od razu ustawic wartosc poprawna. To tak jakby ktos sprawil, ze na jeden czar szlo by po 20 skladnika jednego typu i powiedzial, ze bedzie to zmieniane bo to duzo ;]

Wczesniej tez przy kuciu wazny byl atrybut STR (moze dlatego ladnie mi szlo, ale zawsze kulem z magikiem do WOB), czy teraz jest juz nie istotna sila kowala w zadnym stopniu?

Panie mądry... masz kowalstwo opanowane. Ile czasu Ci to zajęło? :) Ja mam cyferki, ale do tego mam też x 100 zależności. Nie licz na to, że każda zmiana będzie idealna i trafiona z wartościami. Nie ma czegoś takiego jak serwer testowy, toteż trzeba sobie radzić w inny sposób.
<uninitialized object>

Skalaboss

Czy kowal ktory ma np. 60-70 skilla też może wykuć expa przekuwając 1 item 20 razy ?

ignaś

Z calym szacunkiem do Twojej pracy Asyl, ale cyferki ktore zostaly wprowadzaone to jakis kosmos. Serwer testowy ma chociazby Tinek, a od opracowania cyferek masz Loze, chyba ze tam nic sie obecnie nie dzieje.

A cyferki sa przerazajace. Gornik mi pisze ze kopie 30 tytanium na godzine. Powiedzmy ze kopie tyle samo adamantytu i mithrilu + inne badziwne rudy ktorych nie licze.

Zalozmy ze srednio postac w godzine jest w stanie wycagnac 60k - pvm, lekkie pvm, inne rzemiosla.

Zbroje sie klepie teraz ponoc z 3k sztab.

Czyli zeby nakopac rudy na 3 puszki z najlepszych 3 rud potrzeba 100 godzin kopania. 100h * 60k = 6M

Czyli ruda na te 3 puszki powinna kosztowac 6 milionow. Do tego robocizna kowala, wiec ich koszt dla woja wyniesie 7M.

Puszki rozwalaja sie po jakis 20h koxu/pvm. Jak woj ma zarobic w 60h 7M?

Obliczenie tych cyferek to naprawde nie ejst wielki problem. Wyjdzcie od tego ile ma kosztowac puszka i odpowiednio dobierzcie ilosc kopanej rudy i ilosc sztab potrzebnych na zrobienia puszki.
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi

Antheramis

Cytat: ignaś w 2009 08 26, 17:55:42
A cyferki sa przerazajace. Gornik mi pisze ze kopie 30 tytanium na godzine. Powiedzmy ze kopie tyle samo adamantytu i mithrilu + inne badziwne rudy ktorych nie licze.

Zalozmy ze srednio postac w godzine jest w stanie wycagnac 60k - pvm, lekkie pvm, inne rzemiosla.

Czyli zeby nakopac rudy na 3 puszki z najlepszych 3 rud potrzeba 100 godzin kopania. 100h * 60k = 6M

Czyli ruda na te 3 puszki powinna kosztowac 6 milionow. Do tego robocizna kowala, wiec ich koszt dla woja wyniesie 7M.

usmialem sie :D przeczytaj caly topic dowiesz sie z ilu rudy kuje sie puszke ...
koxasz w royalu  mythu ? - hahaha brawo wiekszosc koxa w shadole - blacku a tobie sie myhteril uroil ^^
po 4 godzinach w kopalni mialem ponad 200 tytanium 600 damascenu ...  fakt ze na makigu +14 ale kto teraz kopie bez magika ? chyba nowe postacie

cyferki masz z kosmosu tak jak te w temacie i pure plycie ...

jedynie co to zmniejszyc ilosc rudy potzrebna na wykucie expa tak by na puche szlo 800 - 1k sztab i zmiana bedzie idealna :) powinienes sie cieszyc ze uderzy to w plytowcow ... bedzie mniej ciosow z tarczy na które tak bardzo placzesz
Cytat: Robintonpod żadnym pozorem nie ruszać nic! bo zepsujecie coś co jest fajne

AsYlum

Cytat: Skalaboss w 2009 08 26, 17:50:17
Czy kowal ktory ma np. 60-70 skilla też może wykuć expa przekuwając 1 item 20 razy ?

Tak
<uninitialized object>

AsYlum

Cytat: ignaś w 2009 08 26, 17:55:42
Z calym szacunkiem do Twojej pracy Asyl, ale cyferki ktore zostaly wprowadzaone to jakis kosmos. Serwer testowy ma chociazby Tinek, a od opracowania cyferek masz Loze, chyba ze tam nic sie obecnie nie dzieje.

Obliczenie tych cyferek to naprawde nie ejst wielki problem. Wyjdzcie od tego ile ma kosztowac puszka i odpowiednio dobierzcie ilosc kopanej rudy i ilosc sztab potrzebnych na zrobienia puszki.

Hmm... z całym szacunkiem, ale właśnie pomyliłeś się w większości przytoczonych tu cyfr? Łatwo? :D Łatwo. Masz od tego ludzi? zweryfikuj, popraw i wróć. Ten post celowo tak wygląda.
<uninitialized object>

Antheramis

Cytat: AsYlum w 2009 08 26, 18:02:28

Tak

ale mam andzieje ze taki exp bedzie gowno warty bo to troche nie sprawiedliwe dla tych co maja 100 skila i magiki nie byle jakie
Cytat: Robintonpod żadnym pozorem nie ruszać nic! bo zepsujecie coś co jest fajne

AsYlum

Cytat: Antheramis w 2009 08 26, 18:13:25
Cytat: AsYlum w 2009 08 26, 18:02:28

Tak

ale mam andzieje ze taki exp bedzie *!* warty bo to troche nie sprawiedliwe dla tych co maja 100 skila i magiki nie byle jakie

Nie dlaczego? Przy tym poziomie nie wykujesz nic z wyższych rud.
<uninitialized object>

ignaś

Kocham takich ludzi...
Antheramis misiu napisz mi gdzie ja napisalem ze koxam w royalu czy mithu? Stwierdzenie ze puszki rozwalaja sie po 20h koxu/pvm tyczy sie wszystkich puszek i bylo stwierdzeniem ogolnym. Wiadomo ze tych lepszych uzywa sie na pvm.
Wez tez zacytuj mnie gdzie ja placze na ciosy z tarczy.

Na magolu +14 masz 50 a nie 30 na godzine. No wielka pomylka to to nie jest.

W ktorych liczbach sie pomylilem?
60k? Watpie.
3k? Dobra niech bedzie 2020, ale bez tarczy, wiec bedzie wiecej.
20h? No moze przesadzilem i wczesniej sie rozpadaja.
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi

Spider

Najlepszą rude można kuć chyba od 90 czy 95 skilla, więc raczej za dużo to nie zmieni... A że osoby robiące skilla od 33 będą mogły zarobić kując komuś puszkę na kox ze słabej rudy to chyba dobrze ;)

Spider

Z 60k/h wyciągniesz z koxu będąc nawet w żelazie :)
Nie wiem jak teraz wygląda loot w pvm, ale dawniej też bardzo ładnie się zarabiało na lepszych mobach. Zbroja owszem się psuje, ale tylko osobie trzymającej moba. Nie widzę większych problemów w ustaleniu z ekipą, że tank dostaje 5 % więcej gp/kamieni jako rekompensata za zniszczony sprzęt, szczególnie że chodzić raczej ze znajomymi, a nie kimś kogo pierwszy raz na oczy widzisz.

Edit: Eh, chciałem zrobić edycję poprzedniego postu, ale kliknęło mi się w "odpowiedz" -_-

Gofer

Jakość itemu nadal zależy od wiedzy o broni (sprawdzona jakość przy 9x). To się koksa wolniej od kowala.

Jaką wartość przyjmuje exp z 50 kowala i 50 wiedzy o broni? 100/100 daje 1.50.

Exp dla każdego - piękne :D
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

AsYlum

Cytat: ignaś w 2009 08 26, 18:19:29
Kocham takich ludzi...
Antheramis misiu napisz mi gdzie ja napisalem ze koxam w royalu czy mithu? Stwierdzenie ze puszki rozwalaja sie po 20h koxu/pvm tyczy sie wszystkich puszek i bylo stwierdzeniem ogolnym. Wiadomo ze tych lepszych uzywa sie na pvm.
Wez tez zacytuj mnie gdzie ja placze na ciosy z tarczy.

Na magolu +14 masz 50 a nie 30 na godzine. No wielka pomylka to to nie jest.

W ktorych liczbach sie pomylilem?
60k? Watpie.
3k? Dobra niech bedzie 2020, ale bez tarczy, wiec bedzie wiecej.
20h? No moze przesadzilem i wczesniej sie rozpadaja.

No patrz, a jednak się pomyliłeś i to przez ludzi, którzy znają swój fach. -_- Dobra dość czepiania się. Wspominając o serwerze testowym miałem coś innego na myśli niż postawienie kopii DM lokalnie. Nieważne, nie istnieje tu taka instytucja i wątpię, żeby kiedykolwiek powstała.

Wracając do Twojego poprzedniego posta. Co to Loza? Zauważ, że nie było mnie tu ok. 2-3 lat. Nie licząc przechowywania kopii zapasowych i pewnego wkładu finansowego jaki ponoszę. W tym czasie był Gofer, Gwail, Daltar i miliardy opracowań. Teraz jest jeszcze ktoś inny. Wracając miałem zająć się innymi sprawami, a dostałem takie opracowanie. Co mogłem to ustaliłem na własną rękę, resztę przyjąłem jako pewnik. Widać był to mój błąd i pewnie go więcej nie popełnię.

Do czego zmierzam. Otóż rzeczy oczywiste dla innych nie zawsze są oczywiste dla nas. Jak już zostało wspomniane w temacie, poprawki będą i nie ma co się emocjonować. Ode mnie nowych zmian nie będzie przez długi czas dlatego, że skupiam się na czymś innym.

Znajdujemy się w dziwnym momencie, ale niebawem to się zmieni.
<uninitialized object>

Ainn

Nie wiem czy to bylo ironicznie, ale kowalstwo mam od 2002 roku ;) Troche czasu...

Antheramis pisze, ze w 4h kopie 600 damascenu, czyli 150 na godzine. Przypomne tylko, ze:
5. Damascen (shadow)

Bardzo slaba ruda wiec  ::)

Odnosnie kucia puszek to mowiac 500-600 mam namysli sama puszke bez tarczy, takie sa realne wartosci.

To, ze od 60% skilla mozna robic wyjatki to dla mnie duza pomylka. Przeciez teraz i tak ledwo ludzie uciulaja na slaba puszke, wiec to ze ktos ma duzo kowalstwa nic nie da. Kiedys od 80% mozna bylo robic juz wyjatki, proponuje do tego wrocic ;)

Z cala pewnoscia nikt do Ciebie Asylum nie ma pretensji bo jestes dobrym skrypterem i robisz zmiany blyskawicznie, jednak ktos dal ci bardzo bledna koncepcje :P