Dyskusja do topicu "Testy".

Zaczęty przez Marv, 2009 09 08, 22:43:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

Marv

Zatem jezeli moge pokazac jak to widze.
Rozstrzal ciosow w maga to 26-46.
Mag posiadajacy 71 str, po zblessowaniu ma okolo 112hp, przy standardowym witalu.
Dodatkowo ma kijek do uma, ktorych jest od groma i praktycznie mag zawsze go ubiera.
Woj chcacy zabic takiego maga musialby, przy srednim hicie pokazanym na wykresie za 35, trafic takiego maga 3-4 razy. Trafialnosc 65% jest dosc niska. Dodajac do tego in mani, osiagamy spora liczbe hitow potrzebnych do zabicia.

Teraz podany woj ma okolo 122hp (na takim samym, srednim witalu +12).
Corp maga z 75 inta zadaje, po uwzglednieniu resa, 55hp + butla 20-25hp co daje nam ? Ojej, 75-80 hp. Czyli mniej niz cios tarcza, ktory jest specem, uzywanym raz na jakis czas i mogacym rowniez nie wejsc.
Smiem tez twierdzic, ze corpy nieresowane wchodza z wieksza czestotliwoscia niz trafialnosc w maga.

Poprawcie mnie, jezeli sie myle, ale po tym tescie uznaje, ze wszelkie placze na cios tarcza sa bezpodstawne.
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Gucio

Widzę, że ostro się nudzisz. :D

Good job. ;]

Vorster

Poza tym woj z mlotem ,a to juz jest roznica niz inne bojowki

Ainn

Ja testowalem celnosc 75 dex woja vs 60 dex maga i trafialnosc byla na poziomie 34%, wojownik w puszce - ponad 50 ciosow.
Wniosek - skoxaj dex bo wplywa na trafialnosc, 46 to sie teraz robi w 2 dni.

Sam napisales, ze cyt "Czego oczekuje? wnioski z nich płynące.." ;)

Robinton

ok, a ja bym prosił o komentowanie i wyciąganie wniosków co jest przegięte co nie w innym temacie

tutaj chciałbym widzieć jedynie testy, na których można by sie upierać

z tego powodu prosiłbym gma o przesunięcie komentarzy do nowego tematu

edit. Ainn jak byś doczytał - chodziło tam o ścisłe podsumowanie testu a nie komentarze wszczynające ff ;)

Nogul

A ja proponowałbym porównywać porównywalne - w przeciwnym wypadku możemy dojść do mało precyzyjnych wniosków.
TAKI woj do TAKIEGO maga (jak u Norka) ma się jak mag 6/5/5 do woja 9/8 (orientacyjnie - nie będę się wdawał w dyskusje na ten temat)

Bazyli

marv: mylisz sie. otoz tak... po pierwsze... 65% trafialnosc to malo? dodajmy ze woj nie mial magola do uma... gdyby mial to trafialnosc byla by rzedu 75-80% to DUZO! sa shardy na ktorych kiedy woj i mag maja tyle samo skilla to trafialnosc jest 50% a nie 80...

wojownik moze zadawac swoje ciosy w biegu goniac za magiem i nie potrzebuje sie zatrzymywac na kilka sekund zeby zadac kolejny cios. wojownik moze sobie biegac za magiem az mu sie mana skonczy.

zobacz ile czasu potrzebuje Mag na wykonanie comba a ile czasu zajmuje wojownikowi wbicie ciosu z tarczy. nie porownuj tego albo porownaj skrupulatnie... razem z czasem potrzebnym na wykonanie...

do tego dodam ze chociaz wojownik czasem nie trafia to maga mozna wytracic z castowania corpa (pvp 1vs1 nie istnieje jak wiemy)
CytatQuot capita, tot sensus...

Ukulele

CytatWojo:
tarcza exp roy + mlotek cięzki exp roy lub 2h exp roy mlotek
Te testy pierwsze były w końcu z broni 1 ręcznej, czy 2 ręcznej?

Aetas

Cytat: Bazyli w 2009 09 09, 04:42:52

do tego dodam ze chociaz wojownik czasem nie trafia to maga mozna wytracic z castowania corpa (pvp 1vs1 nie istnieje jak wiemy)

Być moze w Twoim wykonaniu, bo w naszym napewno istnieje cos takigo jak 1vs1 z 2 magami oraz mag vs woj... nie wiem o co Ci chodzi. Skoxaj sie i graj ;)
Gorgian 21/01/2020 godzina 14:59

powiedz mi jakie masz staty magiem. Bo teraz mag musi mieć przynajmniej 90/20/90 żeby grać.

Ainn

Pytanie o sensownosc tych testow.
75 dex oznacza sredniego woja - powiedzmy ze dobrego, ale sa osoby co maja duzo wiecej.
45 dex u maga... coz, rownie dobrze mozemy tutaj dac maga z 20 dex, albo z 15 i trafialnosc bedzie pewnie lepsza.

Z drugiej strony dajmy tutaj woja z 40 dex, ktory wykopal sobie puszke, trafialnosc bedzie zenujaca.

Robinton chce pokazac, ze jak mag ma 45 dex to latwo go trafic.

Jednak juz 60 dex na maga daje trafialnosc rzedu 3x% To tak naprawde oznacza, ze mag ma do wyboru kilka buildow postaci. Przy czym nikt nie zmusza zeby miec 45 dex, zaraz sie znajdzie taki co ma 85/30/85 i bedzie narzekal, ze latwo sie go trafia.

Wedlug mnie nie ma co patrzec na int czy str bo to nie ma znaczenia przy trafialnosci a to chyba bylo badane?
45 a 75 to przepasc

Marv

Bazyli, liczylem raczej na uwagi innych majacych pojecie o pvp,a nie Twojego pokroju. Twoj wywod o tym, ze jakby woj mial magola do bojowki i wtedy by mial duza trafialnosc jest bezsensowny. Magol woja musialby byc w todze/plaszczu/tunice/kilcie/bizuterii, a taki magol wypada o niebo rzadziej niz kijek do uma, po drugie jest drozszy. Na palcach jednej reki moge Ci wyliczyc przypadki przez lata gry, w jakich kogos z tym widzialem na normalnej masowce.
Czas na wbiciu comba jest akurat wystarczajacy. Woj chcacy zabic maga sam sie w pewnym stopniu wystawia poprzez zblizanie sie do niego. (Im jest blizej, tym wiecej czasu zajmie mu ucieczka od castu parala/comba, wiec wszystko jest po rowno)
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Sul

Weźcie jeszcze pod uwagę, że na trafialność nie wpływa tylko bojówka i dex ale także taktyka, której zwykły mag na 0, a daje ona dużo.

Różnica między 60 a 46 dexa jest, ale nie jest aż tak ogromna jak pisze Ainn. Tak samo 3x% trafialności w maga z 60 i z kijkiem do bojówki to też jest bajka, bo szansa jest duuuużo większa.
Nie wiem skąd takie wyniki :)

Weźcie też pod uwagę, że cała ta trafialność to rzecz losowa i nawet jeśli kto ma 90% szans, że trafi to może się spokojnie zdarzyć, że nie trafi 5 razy pod rząd. Prawdopodobieństwo sprawdza się nieźle ale tylko przy na prawdę ogromnej liczbie prób :)

Kęs

Akurat wszelkie posty Ainna robią z woja niezmiernego kalekę, a mag to mega killer, a wg niego to wojownik powinien być niezniszczalny.
Tak naprawdę balans powinni robić tylko skrypterzy i opierać się na surowym prawdopodobieństwie.

Robinton

a ja nieustannie proszę jakiegoś moda o wydzielenie osobnego topicu na dyskusje bo robi sie po prostu buredl

ponieważ taki 1 test sam w sobie pokazuje.... praktycznie nic

chodziło o to, aby osoby zainteresowane wrzucały tu swoje testy i można by porównać, o  przy takiej różnicy dexa tak zmieniła się celność a str dmg itp...

dlatego nie zasmiecajcie tego tematu wywodami kto ma lepiej kto gorzej na podstawie bo tak... test tu i rozmowa w innym temacie

Aion

Baz no ok - ja moge miec i 100 mieczy do uma - ale na co mi miecz do uma w pvp?

Baz  - pewnie, ze moge zalozyc sobie magola do miecza 15 - ale co to za pomysl zeby na pvp chodzic w magiku + 15 (chodzi o regularne chodzenie)
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit