Pytania młodego gracza

Zaczęty przez Bonne, 2009 11 27, 08:30:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bonne

Witam!  Jako ze od niedawna rozpocząłem przygodę z DM mam kilka pytań i proszę o wyrozumiałość;
Czy jako osoba młoda stażem  jestem jakoś chroniony ? Mam na myśli sytuację która mi się przytrafiła a mianowicie – wychodzę za bramę miasta uzbrojony w kryssa i chroniony przez zbroje pierścieniową(moje pierwsze wyjście za bramę) robie krok iiiiiiii wskrzeszam się biegnę do ciała i otwieram jurnal żeby zobaczyć co w ogóle się stało.  A tam jakiś red mnie z hida na 1 hita zabił i ograbił.  Czy osoby młode muszą liczyć wyłącznie na posiadanie mózgu przez innych graczy i czy takie 'kos' bez słowa jest pobłażany. Jeśli nawet zgłoszę sprawę do gm to czy mam szanse na odzyskanie 'ekwipunku' ?

Odnośnie mechaniki na DM:
- Czy wzrost statów jest większy na rzemiośle czy na bojówkach ?
- Czy przy walce lepiej stosować broń słabej jakości (żeby jak najdłużej męczyć moba) czy broń zadającą większe obrażenia ?
-Rybactwo ; czemu gain przy łowieniu siecią nie jest porównywalny z łowieniem wędką(czy jest to wyłącznie związane z delayem  ?) Żeby mieć gaina rybactwa łowiąc wędka trzeba  X czasu a przy łowieniu siecią 3*X
Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedzi

Ghg

1. pk nie jest poblazane, ale to nie znaczy, ze jestes nietykalny. nastepnym razem uzyj gm page, chociaz nie musisz widziec efektow pracy (czytaj jaila).
2. sprawdz sobie sam.
3. widocznie tak jest.
Ostatnie słowa Woltera brzmiały : "To nie najlepszy czas, na robienie sobie wrogów". Tak odpowiedział na pytanie księdza, czy ten wyrzeka się diabła.

promuje wegetarianizm w krajach trzeciego swiata.

Galon

Hej odpowiadając na pierwszą część postu. Jeśli nie miałeś styczności wcześniej z redem [nie zachowywałeś się wulgarnie i nie prowokowałeś go] to polecam zgłoszenie PK bez słowa na gm page. Na pewno władze zainteresują się delikwentem.
Ekipa nigdy nie odddaje sprzętu [bez względu czy to było pk czy bug]

Odnośnie reszty... uprzedze innych, to nie kox poradnik ;P (jeśli masz pytania zapraszam na pw lub gg)

Zyzio

-Nie, nie jestes zgodnie z prawem DM bardziej chroniony niz kazdy inny gracz. Teoretycznie z zachowaniem klimatu ma prawo zabic cie kazdy, ale jesli go nie zachowal (np. peknal Cie i zgrabil bez slowa) jest to naduzycie ktore mozesz zglosic do, zdaje sie, Marva. Nie masz szansy na odzyskanie ekwipunku, co zreszta jest ciekawe, bo jail dla takiego pekatora jest w gruncie rzeczy oplacalny, zwazywszy czasem na loot jaki zgarnal.
-Staty najlepiej rosna w boju i to rownoczesnie, najlepiej koxac sie w lesie.
-Teoretycznie im lepsza jakosciowo i rudowo bron, tym szybsze gainy. Praktycznie w zasadzie tez :)
-Bo lowienie siecia jest bardziej oplacalne gotowkowo i jak sadze byloby za dobrze  :)
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Rey

Jak nie brakuje gotowki chwytaj za wedke bo raz ze skill a dwa ze dex lepiej rosnie. :)

Co do reszty... przyzwyczajaj sie jest nas spora grupa graczy i nie zawsze gmi zdarza na czas.
Nulla poena sine lege.

Tu by mogla byc jakakolwiek poprawa z tym nie oddawaniem zbroi bo wychodzi na to ze skill pk + grab jest najbardziej oplacalny.
Wiec moze odpuscic balans rzemiosla?
Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

"kolego jesli internet explorer ma odwage zapytac czy moze byc domyslna przegladarka, to Ty nie masz odwagi podejsc do dziewczyny i zagadac?"

Bonne

Co do pk -> grab Mialem na sobie pierścieniówke ze słabej rudy wiec :
- zysk grabiącego nikły
- strata młodego gracza znaczna ( nie bede się rozwodził ale chyba każdy wie jak jest zaczynać na początku bez znajomości)
Co do samego 'kos' Nawet odgrywanie psychopatycznego zabójcy,niemowy, pałającego zemsta na graczach młodych ze względu na swój uraz z dzieciństwa mnie nie przekonuje ... zaznaczyć pragnę, iż to jednostkowy przypadek który spotkałem a inni redzi zasługuja na duzy + za pomoc i zrozumienie potegi niedzwiedzia grizzli ;)
Cieszy mnie bardzo, iż równie opłacalne względem statystyk jest bieganie po lesie z szabelką co siedzenie n+1 godzine w kopalni.
Dziekuje wszystkim za odpwiedzi i pozdrawiam

Will

Po prostu muszę zapytać:

Jesteś pewien, że to był gracz, a nie NPC bandyta :) ?

Bonne

O ile moją zdolność ukrywania się, mówienia 'Ale szybko padaja', lootowania wybranych części oraz chodzenia 2-jkami to mogl byc npc  :)

Dragart

Nie doscieniasz skrypterow Dma ;D

Parias

PK to odwieczny problem z którym nikt nigdy nie wygra i nie wyeliminuje-do tego musisz się przyzwyczaić nie tylko na tym serwerze a każdym znajdzie się grupka osób, która albo się przejadła grą albo to kochają czy też są to niedoceniane dzieci mogące wyżyć się na grze:P Jednak są i takie osoby aczkolwiek jest ich niewiele, którzy coś w sobie pozostawili ze starego DM i będą mogli starać się coś odegrać - próbować cię "przestraszyć" bo w końcu odgrywają jakąś tam postać złą czy tez wyznawce jakiegoś boga... Cała filozofia polega na tym kiedyś ktoś wspomniał w którymś temacie "bądź sam na poziomie odgrywaj swoją postać ale nie zapominaj o myśleniu".
Gdy sam widzę młodą osobę nie zabijam jej z "binda" chyba, że zaczyna wiać nie dając dojść do słowa ;D Co mnie prowokuje i na pewno "część" ludzi uważających się za jakiegoś tam wojownika/maga chaosu to brak "strachu/szacunku" ze strony młodych, którzy ostatnimi czasy nie starają się jakoś odegrać tej sceny małej myszki niemającej najmniejszych szans czekającej na zgon... cięty język i brak klimatu po twoich wypocinach gdy ktoś pisze "i co ulżyło ci?" bynajmniej z mojej strony odrazu za te słowa dostał by prosto w czoło :P

Jeżeli chodzi o rybaka to w łodzi łowi się więcej jak i utrzymuje jakikolwiek klimat o ile chcesz bawić się w rybaka z powołania a nie dla "koxu"

Statystyki zawsze leciały szybciej na walce rzemiosło to zarobek i minimalny trening statystyk powyżej 60 punktów wartości.
Broń im szybsza tym lepsza zwykle używane najsłabsze i najszybsze z najlepszej rudy.
Sam trening statystyk odbywa się na zasadzie bezpiecznej i ryzykownej-rzemiosła a walki dlatego część graczy najpierw ćwiczy postać na rzemiosłach do 6/6 statystyk by mieć jakiekolwiek szanse i w miarę sobie radzić podczas ćwiczeń walki.

TheQ

Cytat: Will w 2009 11 27, 11:12:08
Po prostu muszę zapytać:

Jesteś pewien, że to był gracz, a nie NPC bandyta :) ?

Fakt, mógł by to być NPC.

Ale trzeba się też pogodzić, że takie rzeczy teraz się odwala na dm, i jakoś trudno mi w to Nie uwierzyć...

Ghg

ja to bym cie zbanowal za samo marudzenie, teraz jest latwiej niz kiedys. wez to sobie wbij w koncu w glowe.
Ostatnie słowa Woltera brzmiały : "To nie najlepszy czas, na robienie sobie wrogów". Tak odpowiedział na pytanie księdza, czy ten wyrzeka się diabła.

promuje wegetarianizm w krajach trzeciego swiata.

Jasmine

gówno (bądź też idiota) zdarza się czasami...

Shandis

Edit. Przepraszam za kłopot. To chyba moja winna.

Necro

Jak już poruszamy tutaj antyklimatyczne działania na terenie serwera... Cóż, takie machnięcie szabelką można w gruncie rzeczy jakoś wyjaśnić, nawet bez większego wysiłku. Wiem, młody jestem i wiele nie widziałem, ale najciekawszym z mojej perspektywy zjawiskiem była praca w kopalni w Cove.

Wyglądało to mniej-więcej tak:
-Witajcie.
*brzdęk, brzdęk, brzdęk*
-Ciężki dzień pracy?
-chroń mnie
-chroń mnie
-chroń mnie
-chroń mnie
*pośród brzdęków widać jakąś osóbkę, która jest atakowana przez szlamowca i zwyczajnie nic z tym nie robi*
-chroń mnie
-chroń mnie
-Ja bym tak w zbroi pracować nie potrafił
-chroń mnie
*ktoś umiera albo z głodu, albo z przeciążenia*
-Ejże, co z wami? Mamy rannego!
-chroń mnie
-daj spokoj nic mu nie jest zaraz się wskrzesi
-chroń mnie

-Tak jest zawsze? ;)