Języki

Zaczęty przez Gofer, 2010 01 22, 06:39:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gofer

1. Czy dodawanie dodatkowych języków liczone jest od faktycznego, czy też wyświetlanego wieku postaci?
2. Pół-elfy traktowane są jak ludzie, czy jako elfy? Pytanie istotne ze względu na szerokie i niejednolite pojęcie pół-elfa (od człowieka z jakimś tam genotypem elfim, aż po prawie 100% elfa).
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Pho3niX

Przed zabiciem ofiary mogę mówić w języku w którym i tak nie będzie rozumieć? Nie będzie to PK ?
Pytam od razu z góry.
"Wiedźmy pośród nocy, wiodą mnie ku rogatemu księżycowi
Otwieram mą złą duszę by wzmocnić mą mroźną nienawiść
Zimny oddech czarnego serca wypełnia wszystko
Pogańskie skrzydła niosą mnie nad pałacem zła"

McDevil

Cytat: Pho3niX w 2010 01 22, 07:26:43
Przed zabiciem ofiary mogę mówić w języku w którym i tak nie będzie rozumieć? Nie będzie to PK ?
Pytam od razu z góry.

Jak wyskoczy mi drow i zacznie bełkotać w tym swoim języku to chyba legalnie mogę go buchnąć za obrazę mego intelektu (nie każdy musi znać wszystkie języki). Ot wyjaśnione...

Pho3niX

Ale mi chodzi raczej o sytuacje gdy to ja jestem napastnikiem i mnie ofiara nie rozumie. W zasadzie nie będzie wiedzieć za co dostała ;)
W sumie byłoby to okej bo wcale nie musi rozumieć, ale chodzi mi raczej o to jak to wygląda względem regulaminu.

Gofer

Od razu informacja: Trzeba włączyć język wspólny.
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się

McDevil

Wydaje mi się, że takie zaklimacenie nie jest ok w stosunku do ofiary. Po prostu walnij binda na ludzki język i nawijaj.

Przepowiadam wam że to będzie jak z kropierzem - lansu lansu i wszyscy znudzeni.

Siudi

Podpisuje się po Goferera pytanie, a szczególnie dotyczące pół-elfów. Sam mam takiego pół-szyszkojada, który czuje w sobie mniej więcej pół na pół jeśli chodzi o krew płynącą w jego żyłach. Czy w takim przypadku pół-elfy nie powinny dostać na starcie elfiego? Pozdrawiam.

P.S Co do mojej elfiej natury, ja na początku postaci przyjąłem sobie, że moja elfia matka przykładała się do mojego wychowania właśnie bardziej pod kątem kultury i życia elfów. Nie koniecznie moja postac musiała wchłonąć do sedna te nauki etc etc ale co do języka to na pewno chciała mnie naucyc by mógł się porozumieć z tymi, którzy w przyszłości chcieliby mojego wykluczenia społecznego [a tacy też się znajdą ;)]

McDevil

Cytat: Siudi w 2010 01 22, 07:58:03
Podpisuje się po Goferera pytanie, a szczególnie dotyczące pół-elfów. Sam mam takiego pół-szyszkojada, który czuje w sobie mniej więcej pół na pół jeśli chodzi o krew płynącą w jego żyłach. Czy w takim przypadku pół-elfy nie powinny dostać na starcie elfiego? Pozdrawiam.

Nie, bo dla ekipy pół elfy to ludzie z zakazami które mają zwykłe elfy.

Siudi

Bull shit. Pół-elfy nie są koniecznie brane za ludzi. Moja postać znalazła uszanowanie wśród niektórych i nie została uznana za bękarta społecznego. Proszę o ekipy wypowiedź.

Pho3niX

Cytat: McDevil w 2010 01 22, 07:54:02
Wydaje mi się, że takie zaklimacenie nie jest ok w stosunku do ofiary. Po prostu walnij binda na ludzki język i nawijaj.

Przepowiadam wam że to będzie jak z kropierzem - lansu lansu i wszyscy znudzeni.

Jednak chciałbym to zrobić w języku innym. I co wtedy? Poczekam na odpowiedź ekipy.
Wiem, że mogę to zrobić w języku wspólnym, ale chcę wiedzieć czy języki są tylko do bajerowania w banku czy można się nimi posługiwać w innych sytuacjach.
W tym momencie akurat chodzi mi o PK.

Will

Ale przecież odpowiedź jest oczywista. Masz przełączyć na język wspólny. Jak nie przełączysz to masz problem. Języki są do klimatu, a nie dla robienia karpia przez PKowców.

Pho3niX

Cytat: Will w 2010 01 22, 08:10:02
Ale przecież odpowiedź jest oczywista. Masz przełączyć na język wspólny. Jak nie przełączysz to masz problem. Języki są do klimatu, a nie dla robienia karpia przez PKowców.

O to mi chodziło. Po prostu chciałem jednoznacznej odpowiedzi. Wcale nie ubolewam nad tym, że jest tak a nie inaczej.
Zapytałem by uniknąć w przyszłości nieporozumień.

Zyzio

Will zakladam ze od Twojej odpowiedzi sa wyjatki, jesli klimat zostaje zachowany? Przykladowo drow ktory nie znizy sie do uzycia wspolnego w stosunku do jakiegos [mlody], ale w jakikolwiek inny sposob (zachowaniem, gestami, biczem) da mu do zrozumienia o co chodzi? W koncu zeby klimacic generalnie nie zawsze trzeba sie odezwac, mamy tez emoty.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Gofer

tylko musisz emotować we "wspólnym"

pytanie nr 3 czy Vendorzy będą rozumieć rasowe??

Sztyvny

Zle sie dzieje na DM, jesli o tak oczywiste rzeczy trzeba sie dopytywac. To sie powinno wiedziec i juz :)