Czy DM jest serwerem PVP?

Zaczęty przez Rafik, 2010 02 13, 13:36:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rafik

Pytam, bo im dłużej tu gram, tym bardziej dochodzę do wniosku, że jest, a dlaczego?

1. Azyle i protect dla crimów - jeśli gracz należy do miasta lub sojuszu to straż nic im nie robi. Zaraz wielu ludzi będzie płakać, że łatwo crima załapać etc. Nie jest łatwo.

2. Próba ucieczki redom czy komuś innemu. O ile się jest na otwartym polu to nie jest tak źle, ale co w dungeonach? Nie ucieknie nikt, zablokuje go "Jestes zbyt rozstrzesiony..." :P na łódź nie ucieknie, przez żaden portal też nie, rozumiem przed mobami, ale w pvp kto ma się wysilać bada redów (tak banda, zazwyczaj w niej chodzą po dungeonach) żeby kogoś zabić, czy gracz... który wszedł do dunegonu pobić mobki? Kto ma mieć trudniej? Pkowiec? Czy ktoś kto chce normalnie pograć...

Wiem, że mogę to wszystko zgłaszać gm-om (chodzi mi o pk bez słowa) uwierzcie mi zrobiłem to raz, nie będę podwał pseudonimu ekipanta. Zgłosiłem raz takie "piękne" pk ze screenami i ze wszystkim. Dostałem odp. że osoba, która mnie atakowała coś do mnie mówiła (tak się broniła na ircu) ja dałem screeny, gdzie niczego takiego nie było ;) i cisza... Od tamtej pory nie widzę sensu zgłaszania PK.

I jak mam nie myśleć, że jest to serwer czysto pvp? Gdy jest tyle utrudnień, to zniechęca nowych graczy... i powoli zaczynam żałować, że zmarnowałem ten czas na graniu tutaj.

Edit:
Dodanie tych smaczków pvp, jak jakiś tam ranking... quo vadis DM?

@DOWN
Tego też, ale to pkowcy powinni się wysilać, żeby kogoś zabić. Teraz to wygląda tak, stoi przed Tobą red, jesteś w dungeonie i masz dwa wyjścia oddać rzeczy, wyprosić o puszczenie... lub możesz jeszcze umrzeć, ucieczka nie wchodzi w grę nie da się zwiać! PKOWIEC nie musi się wysilać, a powinien on mieć trudniej ;)

Girion

To znak tylko że brakuje nam kar za zabójstwa bez słowa lub poparcia klimatycznego (bez sytuacji ladny kilof, ladna zbroja)

arab

w 100% sie zgodze.. Tez zauwazylem, ze zglaszanie PK nie ma sensu.. Miałem sytuacje(mialem tez screena) gdzie ide sobie po aurin a tu XXX osoba podbija do mnie mowi do mnie "Hej" i XXX mnie zaatakowal.. dalem GM'owi i otrzymalem odpowiedz "zajmiemy sie tym" i co?-nic.
http://zapodaj.net/a63d4191f3f56.jpg.html

www.sprzatanie-nagrobkow.cba.pl

Dysiek

Cytat: Girion w 2010 02 13, 13:39:20
To znak tylko że brakuje nam kar za zabójstwa bez słowa lub poparcia klimatycznego (bez sytuacji ladny kilof, ladna zbroja)

Wam to się już całkiem poprzewracało w głowach. Kiedyś było pk bez słowa i żyło się świetnie teraz morderca, musi podawać powód żeby kogoś zabić bardzo klimatyczne. ::)

Sami sobie jesteście winni kiedyś nie było do pomyślenia żeby jakiś noobek przeszedł bez słowa przez portal przy którym stoją frakcje pvp zawsze pytał o pozwolenie przejścia witał się i odnosił z szacunkiem. Teraz to wygląda tak że jakiś noob daje emote *spluwa* wchodzi do portalu i myśli że nic mu się nie stanie bo chroni go jakiś durny regulamin pvp.

A sam wiele razy się przekonałem o tym że zanim zacznę coś pisać to już widzę jak połowa z was zaczyna uciekać do miasta gdzie nie może być zabita więc najpierw jesteście zabijani później jest podawany powód.

Rafik

Dikall, ale super kozak będzie ten kto zabije nooba, bo chce przejść przez portal ;) Naprawdę jakiś pkowiec czuje się wtedy dowartościowany? Zero wysiłku, dwuklik - ciach i po zabawie ;) Mnie wystarczy jak dacie możliwość ucieczki (portal, łódź, przejście przez dungeon) to że ma coś tam powiedzieć to szczegół, od czego jest szybki bind :P

Dysiek

To wy zacznijcie jakoś odgrywać tą słabszą postać zacznijcie szanować ludzi którzy stoją pod portalem a nie totalna olewka bo myślicie że jesteście nietykalni

arab

Cytat: Dikall w 2010 02 13, 13:48:21

Wam to się już całkiem poprzewracało w głowach. Kiedyś było pk bez słowa i żyło się świetnie teraz morderca, musi podawać powód żeby kogoś zabić bardzo klimatyczne. ::)

Ale skoro już jest ten regulamin pvp to moze go tak przestrzegać?
Skoro jakis noob na ciebie pluje to chyba juz masz powod? ;x
http://zapodaj.net/a63d4191f3f56.jpg.html

www.sprzatanie-nagrobkow.cba.pl

Thiass

I zapewne GM sie tym zajmuje
Nikt nie zbanuje nikogo za 1 czy 2 akcje nawet jesli beda chamskie jak cholera tzn klik klik i pk (tak pk to jest atak na goscia po zauwazeniu bez ZADNEGO klimatu czy to przed smiercia czy po smierci)
Osoba ktora bedzie tak grala dostanie jaila a jesli sytuacja bedzie sie powtarzala wyleci z servera
Jezeli ktos do ciebie podchodzi i mowi ze masz oddac zbroje, bron to moze odgrywac rabusia i to nie jest PK - najwyzej mozesz go zglosic ze robi to z binda mowiac ciagiem jedno zdanie i bije nie czekajac na odpowiedz - tak to juz jest PK

Bardzo czesto mlody zglasza "PK" w momencie gdy faktycznie byl klimat - po takich zgloszeniach nie oczekujcie ze on dostanie jaila "bo mnie zjumal". Mozecie nastomiast oczekiwac ze ekipant kolejne wasze zgloszenia potraktuje jako placz.

Tak bylo... moze sie cos zmienilo, ale nie wydaje mi sie

I teraz pytanie do osob ktore zostaly PKniete w dungeonie:
Jak waszym zdaniem ma zachowac sie rabus spotykajac was w lochu ubranych w piekna bogata zbroje? Jak ma zaklimacic zeby wam ta zbroje zabrac + zeby to wedlug was nie bylo pk? hmm?

CytatMnie wystarczy jak dacie możliwość ucieczki
Jak mistrzu masz podejscie widze = uciekam to nie dziw sie ze gryziesz glebe

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Rafik

Dobra, nie róbmy tu flamewara.

Dikall Ciebie szanuję, nie mam nic przeciwko Tobie, jesteś w porządku. Ale nie każdy zachowuje się tak jak Ty, ja nie chce zabronić wam PK, chcę żeby były jakieś szanse ucieczki. Analogicznie - widzę bandę oprychów, nie chcę z nimi polemizować, wolę zacząć uciekać ;) a to też jest swojego rodzaju respekt.

Edit:
Nie mieszajmy we wszystko GM-a. Wystarczy znieść ograniczenia z przejściem przez portale i łódź, jeśli chodzi o pvp, niech pkowcy się wysilają jak chcą mieć jedną ofiarę więcej na koncie.

Korgail

Cytat: Dikall w 2010 02 13, 13:53:57
To wy zacznijcie jakoś odgrywać tą słabszą postać zacznijcie szanować ludzi którzy stoją pod portalem a nie totalna olewka bo myślicie że jesteście nietykalni
I tu jest troszkę racji - dam przykład mojej własnej postaci, wilkołaka.
Napotkałem jakąś kobietę w lesie, produkowałem się i produkowałem - chodzi o warczenie, znaczenie łapami terenu i tak dalej. Kobieta sobie nic z owych czynów nie robiąc z uśmiechem podbiła do mnie i *drapie za uchem*. Domyślacie się jak się to skończyło?
Faktycznie - gwarancja nietykalności* - zabija znaczą część klimatu.
* - nie istnieje nic takiego.

Uważam jednak, że powinno się wyłączyć "roztrzęsienie" w lochach.

McDevil

Hehe, widzę, że trafiliście w  czuły punkt chaosu. Większość ich stuffu to z zabijania nubków, więc te petycje nic nie dadzą, bo zachwieją balansem na dmie między dobrzy/źli/brzydcy.
 Prowokowanie do kłótni.

fenri

Może troche zofftopuje, ale moim zdaniem to czego najbardziej brakuje to animatorów świata. Gram na dm już chyba z 7 lat i ilekroć pojawiały się jakieś emoty od gemów typu: "wiatr wpada przez niedomknięto okno", "nad głową nisko przeleciała dziwnie wyglądająca jaskółka", "przez chwile wydawało Ci się, że w oddali przemknął jakiś cień"... to ludzi od razu się spinali i zaczynali dostrzegać frajdę z ODGRYWANIA a nie z grania. Takich akcji praktycznie teraz nie ma. Są czasem questy i to jest miłe, ale questy trwają zazwyczaj długo i angazują niewielu graczy. A takie animowanie świata wręcz odwrotnie. PvP na dm jest zdecydowanie najlepiej dopracowane. Jest dobry oskrypt, cały czas coś się w tej kwesti zmienia. Przez to staje się bardzo szybko jedyną rzeczą która nie jest na tyle powtarzalna, że nudząca.

Rafik: to, że serwer staje sie coraz bardziej pvp, to jak najbardziej trafny wniosek. Problem polega na tym, że jest tak ze względu na popyt. Więcej osób jest tym zainteresowanych, więc w tą stronę się wszystko rozwija. Fakt, że przydałby się jakiś system pozwalający gmom łatwo sprawdzić w logach jak na prawdę wyglądała taka sytuacje domniemanego bezmyślnego pk. Teraz jest to praktycznie niemożliwe, a konstrukcja prawa zawsze zakłada domniemaną niewinność i w 100% będę popierał pogląd, że lepiej jest 10 razy odpuścić niż raz nieslusznie ukarać. Samo pvp nie jest złe. Jak mówie, ludzie chcą to robić i jest ich więcej niz tych zaintersowanych przede wszystkim rozmawianiem, odgrywaniem czy ogólnie spokojnym życiem. Może zmieniłoby się coś w tej materii, gdyby faktycznie gmowie dali jakiś przykład (wciąż mówie o animacji), ale na dzień dzisiejszy wszystko poza pvp jest po prostu z czasem mało ciekawe.
Jeżeli zależy Ci na tym, żeby pvp uniknąć a przede wszystkim skupić się na odgrywaniu postaci, to poszukaj odpowiednich grup klimatycznych. Zawsze dobrze stało pod tym wzgledem Yew, nienajgorzej stoi teraz Skara. Są niziołki, jest trochę bardzo ciekawych wampirów. Nie wszystkie grupy znam, ale jak poszukasz, to na pewno znajdziesz.
Jeżeli natomiast chcesz sobie połazić po lochach i w spokoju pobić mobki, bez JAKIEGOKOLWIEK zagrożenia ze strony graczy pvp, to obawiam się, że po prostu wybrałeś nie tyle nieodpoeiedni serwer, co nieodpowiednią grę.

Rafik

Fenri:
Raczej serwer, bo na paru grałem i miałem jakąś możliwość ucieczki, a zagrożenia jestem świadom, ba nawet mi się podoba jak mnie gonią i wpadają, inaczej gra by była nudna :]

Dahak

Cytat: Dikall w 2010 02 13, 13:48:21
Cytat: Girion w 2010 02 13, 13:39:20

Wiesz gdzie są wszyscy starzy PK z spod moona? W dziale bany i blokady. Więc przestań tu wciskać bajki że kiedyś było inaczej, skoro kiedyś było łatwiej wyłapać bana za PK niż teraz...

Dysiek

Cytat: McDevil w 2010 02 13, 13:58:02
Hehe, widzę, że trafiliście w  czuły punkt chaosu. Większość ich stuffu to z zabijania nubków, więc te petycje nic nie dadzą, bo zachwieją balansem na dmie między dobrzy/źli/brzydcy.

Jeśli chcesz prowokować do kłótni to daruj sobie i przestań pisać bo ja już nie będę pisał skąd wasz staf się brał.