Dlaczego praca innych gmow jest wyrzucana w bloto?

Zaczęty przez Zanderradcer, 2010 02 14, 14:21:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

Evilas

Cytat: Anthar w 2010 02 14, 22:56:46

Znowu na serwerze doszło do sytucji gdzie 80% graczy pvp zostali zmuszeni do koksu jednego skilla- wampiryzmu- który teraz staje się wymogiem, tak jak wcześniej nekro/szaman. Jeszcze 2-3 tygodnie i na DM 90% graczy będzie posiadało wampiryzm, a pvp ograniczy się do nocy.

dobrze by bylo, zeby takie skille jak wampiryzm, likantropia byly odgrywane a nie tylko do uczenia i zapominania, ewentualnie podanie, jakos nie widze czlowieka, ktory nagle przeobraza sie w krwiopijce, ktory nie moze zniesc slonca, zjada grzyby na obiad i nagle slonce go nie rani ;) mysle, ze elitarnosc skilli tym podobnym bylaby pomocna dlonia, zeby tak jak Anthar pisze 90% shardu nie byla wampirami.. co jest raczej chore ;)

Girion

Jest bardzo jasnym że dostawanie rasy/klasy bez podania jest nie na miejscu. Powinno być do tego podanie i tyle.

Thiass

wprowadzono nowe zmiany w wampirze i dlatego kupa ludzi rzuciła sie na ten skill myslac ze bedzie wymiatac.
to samo bylo po udostepnieniu behemota  ;)
Osobiscie uwazam ze miesiac moze dwa i w cholere osob to zapomni  ;)

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

nico

Jak widać odkąd jestem na DM to nieważne co ekipa wprowadzi to są płacze.
Nie wiem czy zauważyliście ale kilka lat temu było 10 x mniej zmian na serwerze i o wiele mniejsze.
Nawet prezent na święta zdał się być dla niektórych złem totalnym.
Gofer rolnictwo jest na tapecie w kolejce i jeżeli masz wizje rolnika i zmian to nie widzę przeszkód abyś opracował.
Chcesz powrotu Gwaila? Był bardzo skrupulatny przez co jedna drobna zmiana była w tygodniu jak nie w miesiącu i przypomnij sobie ile wtedy było cofek nawet kilkudniowych praktycznie prawie po każdej zmianie.
Obecnie posiadamy całkiem spory sztab skrypterów i robią strasznie dużo dla serwera ale wy nie potraficie tego docenić i uszanować.
Postawcie się na miejscu skryptera, który wprowadza zmianę nad którą siedział sporo czasu i na forum od razu teksty ala "udupiony" "co z tą DMką"   a zamiast tego powinny być wasze wnioski i spostrzeżenia a nie płacz i obrażanie tych co robią coś dla serwera. Skryperzy to dobro serwera i dbajcie o to bo złą drogą można i samego siebie zaorać i zniechęcić.

A co do kierunku w jakim ekipa idzie to nie zawsze każda zmiana, która działa i się podoba nawet większości musi być dobra dla serwera w dłuższym czasie. Ekipa jest po to aby reagować na to co się dzieje z serwerem i nie każda zmiana może być w szerokim gronie omówiona - aby zmiana nie przybrała innego obrotu sprawy niż była w założeniu.
A co do księstw - to temat był wałkowany wielokrotnie nawet z wami na forum i były mocne podstawy do tego aby dokonać takiej zmiany co nie zmienia faktu, że nie wrócimy do księstw - to kwestia czasu i obserwacji.

Co do wampa - były zmiany i jeżeli gracze wykryli jakieś przegięcia przez które się tylu w nie pcha to żeby nie było płaczu przy kolejnych zmianach. Balans to temat otwarty do ostatniego dnia istnienia serwera.
Ja widzę, że gracze zamiast współpracować z serwerem i owe przegięcia zgłaszać to po cichaczu koksają a później płaczą jak jest to poprawiane.
Koniec świata przełożony z przyczyn technicznych...

Nanuki

Cytat: nico w 2010 02 15, 09:22:46
Jak widać odkąd jestem na DM to nieważne co ekipa wprowadzi to są płacze.

Oczywiscie ze tak bo zwroc uwage Nico na sytuacje jakie Były! w ostatnich latach:

1. Mag > All
2. PP > All
3. Wampir > All

Ad. 1. Mag z duzą iloscia inta Był nie do zabicia. Chore Ciosy, w zamian za porzucenie dziewczyny, uczelni, imprez, rodzicow itp. na rzecz xxxx godzin przed kompem.
Ad. 2 Wystarczylo (to duzo...... ale do teraz to malo kto dostrzega) zapomniec 2-3 skille i juz mogles ciosac za 7x hp z ciosu. Oczywiscie mało kto to umial porzadnie zrobic, ale jak sie zebrala grupka ludzi ktora faktycznie umiala, to trzeba bylo to udupic.
Ad. 3 Wampir po zmianach jest super kozak. Zmuszacie ludzi do koxania wampira dla blessa czy prota, bo w tym momencie na serverze takie aspekty sie licza. Zupelnie tak samo jak zmuszaliscie do koxania szamana/necro dla prota ktorego wczesniej ch.j wie po co uj.baliscie. Naprawiliscie to podnoszac pure magowi prota o 3 oczka! wow. Sama zmiana udupiajaca maga jest dla mnie nie zrozumiala, ale to nie moja sprawa. Magiem przestalem grac wlasnie dlatego, a od zawsze kochalem tę klase.

gonet9

Nie wiem jak Ciebie, ale mnie nikt do niczego nie zmusza.

Tinerot

Osobiście przestałbym grać na DM w pierwszej minucie, w której Ekipa chciałaby mnie do czegoś zmusić. Poza przestrzeganiem regulaminu, ale do tego również nie jesteście zmuszani.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Gofer

Nico proszę Cię. Zmiany wchodziły nie ze względu na Gwaila i jego podejście, ale ze względu na moce przerobowe skrypterów. Tu mogę zarzucić mijanie się z prawdą każdemu, kto zmiany uzależnia od Gwaila. Daltar jeszcze wprowadzał wiele rzczy klepnięte do zmian/zaakceptowane przez Gwaila. Wiem, że krytyka boli, ale info będzie/nie będzie było dobre i sam je chwaliłeś.
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Zanderradcer

Musialem cos zle napisac. Interesuje mnie raczej zmiana rzeczy bardziej zwiazanych z fabula. Skille i reszta powinna ewolulowac i byc dla wszystkich przyjazne. Ja na dm nauczylem sie cierpliwosci. Jak cos jest wprowadzone to zamysl jest dobry. Wystarczy zwrocic uwage i cierpliwi czekac az ludzie. Tak skrypterzy to ludzie znajda czas i to naprawia.
Jesteśmy otoczeni? Świetnie mozemy atakować w każdym kierunku.
Co Twoje to moje. Co Moje tego nie rusz.
Heman: od kiedy wojsko ma cos wspolnego z tym czy sprzedajemy rybki czy inne gowno

Girion

Fabuła się nie zmienia bo redzi strażnicy atakuja blu i na odwrót, wypisz w punktach o co Ci chodzi dokładnie.

Zanderradcer

To jest zmiana fabuly w pewnym sensie. Mamy sojusz z cove  respektowany przez 50% redow/chaosu ale zawsze. Nagle zabrania nam sie wejsc i tak dalej. Z automatu zrywamy wiec wszystkie sojusze itp. Jest to lekka zmiana. Szczerze mowiac prowadzi to do elitaryzacji redow. Co zauwazylem dopiero po przemysleniu. Jednak to juz inny temat. Chcialbym by zaostrzyc i utrudnic zycie redom jeszcze troszeczke. Temat chyba bedzie mozna zamknac. No chyba, ze ktos zauwaza jeszcze jakies zmiany i nie stalosc serwera w innych sprawach. Mnie poprostu zdenerwowalo odebranie mi mozliwosci dyplomacji i plusow jakie byly z ksiestwami.
Heman: od kiedy wojsko ma cos wspolnego z tym czy sprzedajemy rybki czy inne gowno

Girion

Jak wspomniałem w pierwszej odpowiedzi w Twoim temacie. System niedawno wprowadzony wymaga delikatnego dopracowania do tej polityki z kamieniem i sojuszami/pokojami/wojnami.
Myślę że ekipa ładnie zsynchronizuje wszystko byśmy mieli dawną frajdę z bycia politykiem ;)

spocik

Cytat: Anthar w 2010 02 14, 22:56:46
Mag został osłabiony defensywnie- wamp i lik mechanicznie był nie grywalny. Pure magowi poprawiono zaklęcia defensywne- oberwały na tym klasy które wywalały niektóre skille żeby skoksać szamana/nekro.

Mag zostal oslabiony defensywnie... Pure magowi poprawiono zaklecia defensywne - wlasnie po to, zeby nie bylo przymusu robienia nekro/szamana, ktore powinny byc moim zdaniem uklonem w strone RPGowcow.
Dalej: lik oberwal mocno po resie, magowi zwiekszono krytyki,  poprawiono mu takze prota - to chyba zwiekszylo jego grywalnosc wzgledem lika...

Cytat: Evilas w 2010 02 15, 02:13:25
dobrze by bylo, zeby takie skille jak wampiryzm, likantropia byly odgrywane a nie tylko do uczenia i zapominania

Przypominam, ze lik jest klasa dostepna tylko z podania, a standardy klimatyczne OBOWIAZUJA ta klase. Zla zmiana bylo udostepnienie behemota i wampira bez podania. Dlaczego? Bo niszczy sie w ten sposob klasy, ktorych podstawa powinno byc RPG! I te klasy wcale nie powinny byc silniejsze od innych, a dodawac dla postaci rpgujacej smaczkow, ktore dostac moze tylko ten, kto na nie zapracowal. Gra behemotem nie ma ograniczen, w przypadku lika nie mozesz robic tego, tego i tego, trzymac sie z takimi, a takimi grupami osob itd. To wszystko w zasadzie za jedna grafike. Nie, nie narzekam. Po prostu wszystko staje sie dostepne dla kazdego, czego przyczyna sa nieustajace placze i nieudolnosc w dazeniu do tego, czego sie pragnie.

Zanderradcer

Tak samo bylo wczesnij z nekromantami i druidami. Tez nie byli zadowoleni, ze odgrywaja klase nekromanty, nagle pojawiaja sie paroby spirytysci w orderze i nie tylko. Przyzwyczaicie sie.

Antek

Piszecie że cokolwiek by ekipa nie wprowadziła to jest płacz i zażuty... bzdura!

Jasnym było że trzeba poprawić wampiryzm i lika (Spocik- lik oberwał tak po resie, że nadal 1vs1 żaden mag nie ma z nim szans... a to z powodu blessa nocnego i nadal mocnego resa... jak mam zabić dobrego lika? Na precast złożony z 3-4 corpów? How?)

Ale ekipa moim zdaniem trochę nawaliła... Już tłumacze jak ja to widze.
Zmianom na DM w postaci poprawiania niektórych klas, zawsze towarzyszy udupianie innych...
Kiedyś wampy za bardzo wymiatały... udupione.
Mag za bardzo wymiatał- został udupiony.
Berek za bardzo wymiatał- udupiony.
P.Płyta za bardzo wymiatała- została udupiona.
Teraz przyszła znowu pora na wampira.

Spójrzmy na to w ten sposób... Gdyby poprawiono wampira, ale nie udupiono przy okazji maga- wampir zachowałby bonus, a mag nie byłby na tyle uwalony, żeby być zmuszonym do koksu wampiryzmu.
Gdyby dopakowano PP, ale nie udupiono jednocześnie maga, też by była o wiele bardziej "zbalansowana".
Wiadomo że berek był za słaby, dodali krytyki i bole- osłabiając jednocześnie zaklęcia defensywne, był przekoks.

Rozchodzi się o to, że każdej zmianie na +, towarzyszy zmiana na - , co jest z deka bezsensowne, bo zaburza ostro balans.
Cała ta sytuacja stwarza prosty schemat klasy prowadzącej, gdzie zbalansowne mogą być jedynie inne, pod-klasy.