Kary adekwatne do czynu.

Zaczęty przez Skalaboss, 2010 07 05, 09:36:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Skalaboss

Bry.

Wracam sobie z nad jeziorka, przegladam forum i co widze. Dział bany i blokady: 3 osoby z chaosu za bugowanie sunari zagrodą ban 28 dni i wipe całego dobytku. To jest jakies niedorzeczne. Skoro za takie wykroczenie stosujemy tak drastyczne kary to pytam się gdzie są bany dla molterona i grega, którzy dopuscili sie buga niecałe 2 tyg. temu. Pod zmienioną grafiką podarowaną od gma na quescie wsiedli sobie na wierzchy jak gdyby nigdy nic i poszli na pk. Oczywiscie jedyne co widziałem na tym pk to jakieś łby konia i niewidzialne grafiki. Bez problemu nas pozabijali i sie jeszcze cieszyli na ircu. Tak to ma wyglądać czy jak ? Może loa ma jakies specjalne przywileje ? Wnosze od odbanowanie 3 naszych wojów lub zbanowanie loa.

koniec imprezy.
Teril

kwiatek

popieram, 28 dni i wipe za mechanikę to trochę przesada moim zdaniem...

Will

To jest odpowiedź Ekipy na recydywę i pyskówki do GMa po złapaniu na gorącym uczynku. W przeciwieństwie do niektórych LoA potrafi rozmawiać z Ekipą na poziomie przez większość czasu. Inne osoby przyjmują pozycję roszczeniową i zachowują się jak gówniarze. Obydwa przewinienia są zupełnie do siebie niepodobne i nie mamy zamiaru się z nich wycofywać, bo NIKT z Ekipy nie oponował przed tak ostrą karą i każdy ją poparł.

mekmar

Antek

Cytat: Will w 2010 07 05, 10:12:10
W przeciwieństwie do niektórych LoA potrafi rozmawiać z Ekipą na poziomie przez większość czasu.

Jak się uśmiechne i ładnie poprosze to też dostane jakieś przemiany i niewidzialność na PvP?
Widze te wasze zmagania, widze te wasze bójki- które z normalnego PvP zeszły już chyba na mechanike... i o ile kiedyś miałem wrażenie że niektórzy mają ulgi ze względu na znajomości, tak teraz, czytając te wypowiedzi i słuchając co się odwala w grze...

Aion

antek - trzeba grac swoje i tyle (;
patrzec na siebie nie na innych. Ja bylem zwasze oredownikiem malo surowych kar, ze wzgledu na fakt - ze po prostu poswiecamy swoj czas dl awspolnej zabawy i o ile mechanika nie psuje za bardzo nikomu zabawy o tyle gra pvp ponizej pewnych norm - psuje :P

antek o 18 :P
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

Antek

Dlatego moim zdaniem mechanike na PvP powinno karać się surowiej- bo względem innych graczy...
Oszukanie piksela to już inna sprawa.
Ale skoro za takie akcje nie wyciąga się żadnych konsekwencji, to mnie już nic na tym serwerze nie zdziwi.

OK  :P

Hexin

skoro juz wytaczasz to na forum publicze, czyli oczekujesz chyba dyskusji na ten temat, to moze opisz co dokladnie robliła ta trójka w jakis sposob, jakie miala z tego profity itp. Poki co jest to jakies jeden wielki placz, do ktorego nawet nie wiem jak ma się ktoś ustosunkować.

Tinerot

Moim zdaniem z kolei wszystkie wykroczenia mające na celu rozwalenie ekonomii rzemiosła i wydobywania takie jak kopiowanie przedmiotów, zwielokrotnianie wydobycia czy właśnie zdobywania szybko, łatwo i bez ryzyka (krótko mówiąc: BUGIEM) mountów powinny być karane najsurowiej. Panowie wykorzystali buga żeby zabić Sunari i zdobyć feniksa bez ryzyka. Tego się potem tak łatwo nie odkręci jeśli takie bugowanie jest częste - nagle surowców jest za dużo, ceny spadają, rynek jest rozwalony. Jak dla mnie mobki (szczególnie silne i rzadkie) są trochę innym rodzajem surowca niż ruda. Rządzą się innymi prawami, ale są tworzone przez server, eksploatowane przez graczy. Krótko mówiąc surowiec.

A u zbanowanych panów to recydywa bo w przeszłości osobiście ich złapałem na podobnym biciu Pana Smoków. Skoro zrobili to w przeszłości raz i teraz drugi, doskonale znając mechanikę, to dla mnie już jest to recydywa (pomijając te dziesiątki razy pomiędzy tymi zdarzeniami w których nie było GMa i winni się nie przyznają - oczywiście).

Co do niewidzialnych grafik, to odpuśćcie sobie moi drodzy chaośnicy hipokryzję, bo historia tego servera zna momenty kiedy i osoby z Waszej grupy wykorzystywała identycznego buga :)
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Will

I BTW grafiki mieli z powodu błędu nowego QMa, który nie dopilnował by w pełni posprzątać po queście. Zarzuty o stronniczości wsadźcie sobie zatem.

mekmar

Nikt nie napisal o stronniczosci, bo oczwistym bylo dla mnie, ze poprostu QM tego niedopilnowal i tez nikt nie ma o to do nikogo pretensji, bo to gracze to wykorzystali i jeszcze pewnie ktos kto chcial dobrze mial potem przez to problemy. 100 razy mialem tryb predatora od grafiki prastarego licha i nigdy tak na pvp nie poszedlem. Kara sie nalezy to oczywistem, dyskusja toczy sie o wysokosc kary i jej slusznosc.

Antek

Cytat: Will w 2010 07 05, 11:29:55
Zarzuty o stronniczości wsadźcie sobie zatem.

Stronniczość była zawsze, jest i będzie.- tego nigdy się nie wyzbędziemy. Nawet jeśli w pełni obiektywny GM prowadzi serwer, to zawsze na wykroczenia znajomych oko przymknie. Dla normalnego gracza, który akcji nie widział, ale słyszał co zrobili Panowie z LoA i widzi teraz na forum wypowiedź porządkowego, że oni potrafili się ugadać na IRC- sprawa jest nieco niejasno pojmowana.
Jak napisał już Aion- serwer jest dla wspólnej zabawy, GMi dbają o porządek (historia pokazuje że różni się zdarzają), a gracze powinni zmagać się na równych warunkach. Tak więc nie dziw się że zaraz wysnuwane są podejrzenia- bo takie są jedynie w trosce o wspólne dobro.

Podsumowując- oczywiście kare uważam za słuszną, szczególnie w przypadku recydywy (i tak zostali bardzo łagodnie potraktowani, pamiętam jak za mechanikę gracze obrywali o wiele mocniej). Ale kwestią jest czy wszyscy na równi są postrzegani.

Jeśli nawet QM nie zadbał odpowiednio o kwestie grafiki, to LoA wykorzystało jego uchybienie i ruszyli na pk- z tego co czytam, a już samo takie zachowanie powinno być egzekwowane.

Zyzio

Ja uwazam ze skoro znali oni przepisy i z pelna swiadomoscia je lamali by zdobyc dobra materialne to pojechanie ich po dobrach materialnych wlasnie jest odpowiednia kara. W porownaniu do kasacji postaci za drobnostke jaka jest bierne makro to kara ktora spotkala wyzej wymienionych jest tak naprawde lagodna. Nie jestem psem ogrodnika ale jak ktos chce nieuczciwie zapewnic sobie przewage nad reszta serwera to zasluguje na kare w mysl taryfy.

Jestem za rownym traktowaniem wszystkich, ale okolicznosci sprawy z Loa nie znam wiec sie nie wypowiadam.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Prorokpl

A moim zdaniem Ekipa nie musi tłumaczyć się na forum publicznym ze swoich decyzji, powiedzieli już za co to było i kropka. Nie ważne skąd jesteś, LoA, Chaos, Order czy szaraczek... łamiesz regulamin znaczy że masz ponieść tego konsekwencję, a jakie to będą zależą od sytuacji i wielu innych czynników.

Will

Cytati o ile kiedyś miałem wrażenie że niektórzy mają ulgi ze względu na znajomości, tak teraz, czytając te wypowiedzi i słuchając co się odwala w grze...

Mek: ale zawsze się znajdzie jeden mądrzejszy, który wie lepiej.

Uważam, że za tak perfidną recydywę kara jest adekwatna. Zrobili to w pełni świadomie, z pełną premedytacją już drugi raz. Za pierwszym razem skończyło się zdaje się tylko na 96h za mechanikę. Nie widzę tu żadnych analogii do tego co zrobiło LoA i jaki był ich udział w tym.

CytatDla normalnego gracza, który akcji nie widział, ale słyszał co zrobili Panowie z LoA i widzi teraz na forum wypowiedź porządkowego, że oni potrafili się ugadać na IRC- sprawa jest nieco niejasno pojmowana.

Ugadać? Jest różnica między jasnym i kulturalnym przedstawieniem swoich racji oraz argumentów, a "gnoju wypuść mnie z jaila, za co to" (przykład).