Kilka pytań starego marudy po rocznej przerwie ]:>

Zaczęty przez Ragnall, 2010 12 04, 19:27:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

licho

no ale imho to nieopłacalne.
dodatkowa osoba do podziału zysków, nie może brzdąkać na lutni tylko stoi dwóch bardów i na zmianę wali prowokację.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Ragnall

Postaram się zebrać w całość.

Pieśni:
Dostępne tylko dla postaci, które posiadają nie więcej jak 210% w umiejętnościach: Mądrość, Magia, Medytacja, Wampiryzm, Szamanizm, Spirytyzm, (zapewne po wprowadzeniu - o ile nie ma odgórnych restrykcji klasowych) Psionik. Banshee nie może mieć Muzykalności więc i Pieśni są niedostępne.

Uspokajanie(+Muzykalność):
Użycie umiejętności "paraliżuje" wszystkie stwory wokół. Z najpotężniejszymi magikami do Uspokajania i Muzykalności da się uspokoić wszystko lub niemal wszystko (nie wiem jakie moby Ekipa zmajstrowała przez ten rok). Dodatkowo, udane odpalenie umiejętności obok spłoszonego zwierzęcia (nieudana próba z użyciem um. Oswajanie) umożliwia ponowną próbę oswojenia.

Uspokajanie - Pieśni:
1. Bug o którym wspomniał DzikiHL z ucinaniem statów/skilli - kilkukrotnie było już z tym coś robione z mniejszym lub większym sukcesem.
2. Pieśń lecząca (Ballada Miłosna) odkrywa ukrytych.
3. Posiadanie bardzo silnych magików do Uspokajania i Muzykalności pozwala/pozwalało na granie dwóch pieśni (Magiki wydłużały czas trwania pieśni na tyle, że bogaty bard mógł zagrać pieśń A zanim skończy się efekt pieśni B)
4. Jeśli dobrze pamiętam, to wpadła zmiana, że efekt pieśni dostają tyle gracze w znajdujący się na LOS.

Prowokacja(+Muzykalność):
Po użyciu umiejętności pojawia się celownik. Wskazujemy moba (sprawdzany LOS), którego chcemy sprowokować - wykonywany jest test umiejętności. Udany test owocuje pojawieniem się kolejnego celownika i w tym wypadku należy wskazać ofiarę. Nieudany test sprawia, że mob którego chcieliśmy sprowokować rzuca się na nas.
Lista dostępnych mobów do prowokacji jest/była mocno przycięta.
GM Prowokacji pozwalał zrzucić gracza z mounta (jednak nie była to 100% skuteczność).

Bugi:
Gdy sprowokowane i walczące ze sobą moby się zatrują, to trzeźwieją i rzucają się na barda. Ten bug praktycznie eliminuje używanie tej umiejętności "gdzieś dalej".

Nie mam już odpowiedniego zestawu umiejętności aby potwierdzić ale w powyższej sytuacji, gdy przed zatruciem się mobów ukryjemy postać, to z chwilą wejścia trucizny nas odkrywa (tak jakbyśmy my byli źródłem trucizny).

Prowokacja - Pieśni:
Użycie każdej z nich sprawia, że moby poddane ich działaniu przerzucają się na barda. Swego czasu testowałem 4 z 5ciu Pieśni i w obecnej formie stanowią tylko ozdobę w Księdze Barda.
Zakładam, że istnieje jakas liczba błędów powodowanych tymi pieśniami a o których nikt nie wie. Tylko założenie, z uwagi na brak licznej rzeszy osób które posiadały Prowokację i znikomej użyteczności pieśni, która przełożyłaby się na testy w warunkach codziennych.

Ogromną wiedzę na temat barda posiada Tinerot.

Cytat
Zmienimy ciut skill Prowokacja.
działałby w taki sposób.
a) sprowokować można każdego moba na tym shardzie.
b) wartości provoke odpowiadają szansie, więc na najsilniejsze moby szansa by była gdzies na poziomie 80%
c) skill sprawdza czy udało nam się sprowokować w momencie odpalenia skilla.
d) prowokacja działa natychmiast i zmienia cel u moba.
e) moby mozna sprowokować do atakowania tylko człowieka (bo są mądre itd Uśmiech )
f) prowokacji można użyć raz na 10sekund (czyli jak większość innych skilli)

Co by to dało:
Pozwoliłoby nam puścić dmg dealerów do gry, magowie i fizyczni zadający obrażenia z boku czasem powodują przerzucenie się moba.
W momencie gdy mob zmienia cel bard szybko odpala prowokacje wskazuje moba i jako cel daje znowu TANKA.
Więc w taki sposób bard też już nie jest postacią która na pvm odpala makro i idzie do kina bo nic więcej nie ma do roboty, musi ciągle uważać na to by Exo który zmienił cel wrócił do Tanka zamiast wybić wszystkich magów.

Nie wiem na ile shard się skoxał ale po wprowadzeniu LOS w pieśniach bard był jednym ze słabszych ogniw (wcześniej mógł stacjonować w pomieszczeniu obok).  Jeśli silny mob nie atakuje TANKA, to najprawdopodobniej coś się ... zesrało ... i w okolicy leży kilka trupów. Kontrola bardem przy cytowanych założeniach nie jest najszczęśliwsza. Na marginesie dodam, że już kiedyś Gwail myślał w tym kierunku :)

Kontrpropozycja: Bard prowokuje moba na gracza (w % na sukces nie wnikam). Udana prowokacja sprawia, że przez najbliższe X sekund mob będzie atakował zawzięcie wskazany cel i nie będzie reagował na inne obrażenia z zewnątrz.
W ten sposób mamy faktyczną kontrolę nad starciem - pozostaje jedynie kwestia co ma się wydarzyć gdy bard obleje test i czy w ostatecznym rozrachunku warto ryzykować ]:>

Punkt a może owocować próbami robienia przez graczy różnych dziwnych rzeczy więc lepiej dla świętego spokoju usunąć z listy naprawdę silne i wyjątkowe monstra. OFC te bardzo silne równać do 120/120 w Prowokacji/Muzykalności.

Punktu e nie ogarniam. DM zmierza w stronę uber specjalizacji klas ? DPS / Support / TANK / itd. ? Podpadasz pod SUPPORT to nie masz prawa coś pograć jak nie ma teamu ? Niech bard solo tez ma coś z tej umiejętności. Każdy kto chce grać Pieśni ma ograniczenia na magiczne umiejętności - więc solo nie po szarżuje. Naprzemienne strzelanie z łuku i uspokajanie owocuje jailem za mechanikę.
Dla osób które zrezygnowały z Pieśni na rzecz samej tylko możliwości prowokowania czy uspokajania też coś od życia się należy - jakby nie patrzeć to druga tamerka, a ta pewne możliwości solo daje.

Cytat
Drugą rzeczą którą bym chętnie zmienił u barda to granie pieśni.
Bard wskazuje melodię którą gra i ta melodia leci w kółko aż do momentu gdy bard da inną piosenkę lub użyje skilla.
W ten sposób bard bedzie grał jedną melodię jednocześnie i będzie musiał sterować melodiami zależnie od potrzeb drużyny.
Ale to jest do przemyslenia, muszę sobie barda zrobić i potestować.

Obecne granie działa poprawnie. Tą samą pieśń trzeba co kilkanaście sekund powtórnie ładować i jest to o tyle dobre, że w międzyczasie można łyknąć pomarańczowa, żółtą lub rybkę. Chyba, że w Twoim zamyśle w czasie tego grania w kółko coś można robić.

Nawet średni bard biedny nie jest, dlatego proponowałbym wprowadzić umagicznione (przez skill Umagicznianie) instrumenty do grania Pieśni. Zwykłe  pozwalałyby na uspokajanie i prowokowanie potworów, a umagicznione dodatkowo na granie pieśni jeśli spełnia się wymogi (<210% w wiadomych umiejętnościach).

Gwail zasypywany był również  propozycjami stworzenia Barda Tamera jak na OSI. Na DM miało się to sprowadzać do odblokowania efektów Pieśni na własne pety (tylko pety barda i nie-summony). Przegięć powstałych z racji łączenia Barda Tamera z Szamanizmem raczej by nie było z uwagi na ograniczenie 210% w um. magicznych.
Zamrożony.

licho

I jak zwykle po wypowiedzi Ragnalla mam mętlik w głowie i nie wiem jak się nazywam :)

Mae wróci po sesji to ogarniemy.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Ragnall

Abstrahując od barda.

Jak obecnie działa Walka Pięściami ?
1a. Jest liczona, gdy nosimy księgę zaklęć ?
1b. Jest liczona, gdy nie mamy rękawic ?
1c. Jak oddziałuje na nią spec Rozbrojenie ?
1d. Różdzki (nadal) podpięte są pod tę bojówkę ?
1e. Co z przedmiotami blessed (akcesoria szamańskie itd.) ?
Zamrożony.

Diabeł

Walka pięściami działa tylko gdy masz rękawiczki albo broń. O niczym innym nie słyszałem...;)

Lesio

Jeśli masz rękawiczki, a do tego trzymasz różdżkę/księgę/latarnie/kijek szamana/sierp to liczy Ci bojówkę z rękawic.
Jeśli nie masz rękawiczek, a trzymasz coś z wymienionych wyżej to masz 0% bojówki.
Jadę z palca!

yacu

Cytat: licho w 2010 12 07, 14:37:56

Zmienimy ciut skill Prowokacja.
działałby w taki sposób.
a) sprowokować można każdego moba na tym shardzie.
b) wartości provoke odpowiadają szansie, więc na najsilniejsze moby szansa by była gdzies na poziomie 80%
c) skill sprawdza czy udało nam się sprowokować w momencie odpalenia skilla.
d) prowokacja działa natychmiast i zmienia cel u moba.
e) moby mozna sprowokować do atakowania tylko człowieka (bo są mądre itd :) )
f) prowokacji można użyć raz na 10sekund (czyli jak większość innych skilli)

Po zastanowieniu uważam, że to jest bardzo dobra propozycja. Daje dodatkowo jedną ważną rzecz. Mozliwość napuszczenia moba na nieproszonych gości  ;)

Ragnall

Na chacie drużynowym w grze można mówić co się chce i jak się chce ?
Zamrożony.

ethanoll

Oficjalny kanał irc Księstwa Ocllo: #bp

Ragnall

Doznałem lekkiego szoku, gdy mnie party member spytał o "% skilla" :)
Zamrożony.

DzikiHL

Kiedy się pytałem przy wprowadzaniu tej zmiany z party o zasady pisowni to otrzymałem odpowiedź "że trzeba zachować zasady jak na DM". Rozumiałem przez to, że nie wolno i że ekipa ma sposób na sprawdzenie tego. Niestety nie widziałem egzekwowania tego typu występów nigdy a i ludzie coraz mniej się tym przejmują
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

bonio99

był kiedyś news że ekipa załączyła ponownie czat w party i można pisać co się chce przynajmniej do czasu....  jak widać jeszcze czas nie nadszedł ;)
.... słabi odpadają szybko bo wpadają w obłęd ....

Sun

Schodzicie z tematu ? Chociaz to dalej sa pytania odnoszace sie topica.
Czy traktowac ten temat, jako glowny temat prowokacji ?

Ragnall

Jak namierzyć rok w grze ? Kiedyś koło fabularnego newsa widniała stosowna data - teraz tego nie ma.
Zamrożony.

Soszek

"Knowledge demands sacrifice."