Problem z Gotowaniem

Zaczęty przez Thelema44, 2011 01 11, 02:06:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

Thelema44

Witam wszystkich serdecznie:P

Mam taki mały problem z gotowaniem. A mianowice mam tą umiejętność na 33%. Stoje przy źródle ognia, używam umiejętności żeby ugotować najprostsze danie czyli "Surowe żebro" i wyskakuje mi komunikat "Nie umiesz tego zrobić". Z tego co zdążyłem poczytać to do ugotowania takiego czegoś mam aż ponadto poziom umiejętności. I teraz nie wiem czy robie coś źle czy co....Ktoś może ma jakąś pomocną radę???  Z góry dziękuje.

Pozdro
Self-observation brings man to the realization of the necessity of self-change. And in observing himself a man notices that self-observation itself brings about certain changes in his inner processes. He begins to understand that self-observation is an instrument of self-change, a means of awakening

zolta

Na DM mamy system lekko bardziej rozbudowany niz gdzie indziej.

Musisz udać się do vendora kucharza i zakupić książke "półprodukty", tam wybrać przepis i po kliknieciu na ikonke gotowac.

zajrzyj tez do dzialu komendy, znajdziesz tam kilka przydatnych informacji jak zbindowac sobie klawisz pod gotowanie.

IN STEEL WE TRUST

Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot...
[/i

Zathaniel

Zolta nie kłam, bez książek da się spokojnie skoxać 100. Niestety zmiana z numerkami dała po zębach kucharzom-artystom. I nie mówię że jest ona zła. (sentyment)

Jeśli wyskakuje "Nie umiesz tego zrobić" to jednak zastanowiłbym się nad tym że nie umiesz tego zrobić. Jako że forum to nie koxplan ogólnie polecę "coś" prostszego.
Cytat: Raaban w 2011 10 04, 18:06:16
Aion no i teraz wyszedłeś na idiote w sumie jak zawsze.

Lindi

Od siebie dodam że istnieją dwa źródła "ognia", kominek i piec, do niektórych potraw potrzebny ten pierwszy, a do innych ten drugi. Dodać też warto że na ręce się nie gotuje :P Trzeba mieć patelnie/garnek/rondel albo inne przyrządy przydatne do wałkowania, mieszania lub cięcia.
I właśnie to wszystko wpisane jest w książkę kucharską... co, gdzie, z czym["kochane" przyprawy!] i jak. Proponowałabym się właśnie w takową zaopatrzyć. Na początek tą od półproduktów.
Albo poczekać aż wrócę do domu sprawdzę i ewentualnie napiszę na pw ;)
"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

zolta

ah oh !

poranne niedoczytania... przeczytalem zebra i jakos nie uswiadomilem sobie ze surowe zebra to nie to samo co pieczone zebra.... wybaczcie ta informacje, faktycznie jestes za malo wiedzacy, pokoksaj sobie na zwyklych potrawach bo bez poziomu zblizonego do mistrzowskiego nie uda ci sie za wiele sytego ( 2 punktowego ) jedzenia zrobic.

IN STEEL WE TRUST

Should ever be forgot...
[/i

Thelema44

Dzięki wielkie za porady:P W większości z tego co napisaliście zakupiłem bądź dowiedziałęm się zanim wytrenowałem umiejętność kucharską na 33%:P Jedyne co mi umknęło to chyba fakt, że jednak te 33% nie starcza na ugotowanie najprostszej potrawy w tej grze;/ Właśnie to mnie najbardziej "kłuje". Chciałem gotować sam sobie pyszne ściepki:P A tu masz checę i się nie da. Nic spróbuje kupić Książke z półproduktami(posiadam już z potrawami rybnymi) i zobaczymy jaki kuchcik ze mnie:P Żarcie gotowe u rzeźnika jest dosyć drogie. A książki też oscylują w cenach od ponad 3 tyś w zwyż nie mówiąc o narzędziach. Gram dopiero kilka dni w UO i dosyć ciężko zdobywać takie sumy.

P.S Dobrze, że spotkałem miłego "kotka", który podarował mi ciuszki i troszkę kasy, bo po tym jak wylądowałem goły w mieście nie widziałem dalszych perspektyw:P

Pozdro
Self-observation brings man to the realization of the necessity of self-change. And in observing himself a man notices that self-observation itself brings about certain changes in his inner processes. He begins to understand that self-observation is an instrument of self-change, a means of awakening

zolta

Cytat: Thelema44 w 2011 01 11, 15:16:57
Jedyne co mi umknęło to chyba fakt, że jednak te 33% nie starcza na ugotowanie najprostszej potrawy w tej grze;/

na swoim poziomie mozesz przygotowac kilka podstawowych potraw, a zaliczaja sie do nich:
- pieczone steki
- pieczone zebra
- bulka

jest to jedzenie 1 punktowe... z czasem zaczniesz robic powazniejsze rzeczy :D uo wymaga cierpliwosci

IN STEEL WE TRUST

Should ever be forgot...
[/i

Lindi

oo fajnie:P

Kotek pozdrawia golasa na ławce xD

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

Thelema44

CytatJedyne co mi umknęło to chyba fakt, że jednak te 33% nie starcza na ugotowanie najprostszej potrawy w tej grze;/

na swoim poziomie mozesz przygotowac kilka podstawowych potraw, a zaliczaja sie do nich:
- pieczone steki
- pieczone zebra
- bulka

Właśnie nawet tych prostych nie mogę;/ NIe wiem co do bułki bo nie próbowałem ale steków surowych mam dosyć sporo. W książce z potrawami rybnymi nie ma nic o samych stekach więc mniema, że powinienem je umieć usmażyć w zwykłym ogniu od strzału. Posiadam patelnie, rondle itp nawet słoninkę mam:P Dlatego chciałem na forum zapytać bo nie wiem czy to tak ma być czy jest jeszcze jakiś inny czynnik, o którym mi nie wiadomo:P

P.S dzięki wielkie za PM.

Lindi

do steków idzie przyprawa ;)

Zathaniel

Na steki idzie surowy stek rybny *2. Przepisy na których da się skoxać do 100 znajdują się w książce "półprodukty"
Cytat: Raaban w 2011 10 04, 18:06:16
Aion no i teraz wyszedłeś na idiote w sumie jak zawsze.

Thelema44

Mam kilkaset steków rybnych. Więc muszę je grupować po 2 żeby ugotować? Czy jak jak?? Sorki za ciemnotę:P

Raaban

Polecam kanał Ircowy #help-dm

Thelema44

Ok dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dalej powinienem sobie poradzic jakoś sam:D A w razie potrzeby skieruje się z pomocą do kogoś w grze bądź jak Raaban polecił na IRC`owy kanał.

>----->>

Rey

W plecaku powinienes miec tez odpowiednie narzedzie w tym przypadku chyba patelnia.
Duzo zalezy jakie zrodlo ognia czasem te miastowe szwankuja.

Jak poznasz nr z ksiegi uzyj sobie komendy
.gotuj [nrpotrawy] [ilosc ile ma zrobic] ma to wygladac tak: .gotuj 12 1
Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

"kolego jesli internet explorer ma odwage zapytac czy moze byc domyslna przegladarka, to Ty nie masz odwagi podejsc do dziewczyny i zagadac?"