Regulamin

Zaczęty przez Lektor, 2011 01 28, 00:10:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pollack

No wlasnie - czyli tak jak przy startm regulaminie. I tak samo jak wtedy jesli GM uzna ze to za malo - to go wsadzi. Wiec o co tyle krzyku?:)

Sadi666

Cytat: Darogan w 2011 01 28, 12:22:06
Nie... chodzi o to ze jezeli np zabijesz Firsta, a po chwili secund do Ciebie przybiega i Cie pekuje , za firsta - to jest złe. I nie uzasadnione fabularnie. I powinno podlegac karze jak zwykłe pk, a nawet surowszej karze w tym przypadku :)

Teraz nie ma kar za PK, ale ok...

O to tu właśnie chodzi, bo widzę, że niektórzy czegoś nie rozumieją. Nie chodzi nawet, że firstem spekował za secia za jakiś czas, tylko oni klimacąc obrażali ich seciów, bo.. mogli. Konflikt nekromanci vs. spirytyści jest znany wszystkim i jak największy wróg paraduje komuś po jego świętym miejscu, to ma prawo się zdenerwować i "klimatycznie" to wyrazić. Akcja była taka, że Lektor z kolegą puszczał emotki, że *trzymają* ich, a oni zamiast, jako młode szczylskie postacie się podporządkować, czy chociaż wyrazić odrobinę strachu i respektu przed starszymi i silniejszymi kolegami, to oni recall, relog i przylecieli firstami za 6 minut w to miejsce i ich pozabijali.

Drugą sprawą jest, że mogli to inaczej załatwić, bo NPC z regami nekromanty jest "w świętych" miejscach i jak ktoś kto nie jest nekromantą, nie może ich kupować (wg. członków rady). Mieli więc prawo się wkurwiać, że ktoś zabrania im kupować regów w jedynym z dwóch dostępnym miejsc na serwie. To ja poproszę, o postawienie na serwerze 3 npców Spirytystów, gdzie Spirytyści będą mogli spokojnie się zaopatrzyć w składniki, bez strachu, że wpadnie banda ludzi w czarnych togach i będą ich wyzywać i mieszać z błotem :).

Nikogo nie chcę pogrążać ani bronić, ale coś tu jest nie tak...

@Pollack: nie ma już czegoś takiego, jak "za mało". Jak to nam powiedział jeden GM, ktoś może Cię zabić "bo niebo jest niebieskie", więc jak mówiłem, kiedyś to było karane, a teraz można binda z palca rzucić przed albo po i już jest cacy.

Pollack

Sadi - PK nigdy nie bylo karane. Karane bylo i jest (co jakis czas jednak slysze o wsadzonych) bezmyslne PK, uporczywe PK i tym podobne PK z odpowiednim przymiotnikiem.

A PK dla lootu to juz wogole jest kolem napedowym gospodarki i w imie ekonomii nalezy je pielegnowac..:) Moze zaczac karac tych ktorzy nie zbieraja rzeczy ze zwlok?:)

Sadi666

Zdefiniuj: "bezmyślne PK". Jak dla mnie napadanie na młodych, nieznajomych, bez powodu, "giń w imię XXX!" jest bezmyślnym PK. PK dla stuffu - myślałem, że to dawno wyszło z użytku (chodzi mi odnośnie graczy non-pvp, bo innych to rozumiem). "Dawaj zbroje albo zginiesz"? Fakt, logiczne, ale wcześniej to nie było uznawane. Pamiętam, bo sam zgłaszałem parę takich PK i sprawcy zostali karani... Więc teraz rozumiem cofamy się X lat, gdzie można było zabijać wszystkich za byle gówno? Gdzie regulamin jest nastawiony na PvP, a gracze PvM dostają po dupie, bo muszą się obawiać, że za każdym rogiem i drzewem może się czaić +10 bandytów, gotowych zabić go i zgrabić?

Raaban

To gra, trzeba planować co się  robi i gdzie się chodzi ;/ Nawet w grze trzeba myśleć :(

Pollack

Sadi - to byla moja opinia a nie wykladnia regulaminu..:) Ja akurat mam pod tym wzgledem dosc liberalne poglady. Chcialem tylko zauwazyc ze PK samo w sobie nie jest i nie bylo karalne. A jesli chodzi o rozroznienie miedzy PK a bezmyslnym PK - to odpowiedz jest w poscie Raabana - trzeba myslec i to wystarczy. Obowiazuje obie strony.

FoX

Cytat: licho w 2011 01 28, 00:31:50
Wisiał temat ponad dwa miesiące, wtedy nie było zastrzeżeń.
Ja uwazam ze temat powinien zostac zamkniety. Ktos padl, poplakal sie i zwala wine na gmow ze to przez nowy regulamin. Lektor mogles robic screeny calego zajscia a nie tylko jak my "zbieramy". Ja przybieglem podalem powod za ktory zabilem twojego znajomego i bynajmniej ten powod nie byl zwiazany nawet w 0,0001% z tepieniem mojego seconda. Poza tym twojemu znajomemu zapowiedzialem ze bedzie karany za stare grzechy... Nie potrzebnie sie wtraciles i oberwalo sie tobie przy okazji.

Mafioz

Cytat: foksa1111 w 2011 01 28, 17:32:23
Cytat: licho w 2011 01 28, 00:31:50
Wisiał temat ponad dwa miesiące, wtedy nie było zastrzeżeń.
Ja uwazam ze temat powinien zostac zamkniety. Ktos padl, poplakal sie i zwala wine na gmow ze to przez nowy regulamin. Lektor mogles robic screeny calego zajscia a nie tylko jak my "zbieramy". Ja przybieglem podalem powod za ktory zabilem twojego znajomego i bynajmniej ten powod nie byl zwiazany nawet w 0,0001% z tepieniem mojego seconda. Poza tym twojemu znajomemu zapowiedzialem ze bedzie karany za stare grzechy... Nie potrzebnie sie wtraciles i oberwalo sie tobie przy okazji.

No i bardzo dobrze Foxa piszesz, powinny zamknac temat, takie jest moje zdanie. A nastepnym razem lektor zrob tak, ze jak chcemy zabic "twojego mistrza" nie wtracaj sie poprostu do tego i potem nie rob afery o toge demonologa i 40 regow.

Yogy89

dobra odnosnie tego zabijania graczy tesz zginolem z reki Robhara a powodem bylo tylko to ze jest on banita miasta do ktorego nalze zrozumial bym wszystko gdyby nie fakt gdy wrucilem po rzeczy to cialo bylo pociete  owszem wkurzyłem sie bo cieszko jest zubierac na nowy ekwipunek mlodym graczom ale ok niemam zato zalu.chcialem sie spytac czy jest jakas gildia miasto ktora gwarantuje nietykalnosc wsesie ze ma sie postac tylko PvM. nie atakujac innych graczy oczkujemy tego samego od nich. Czy mogli byscie jakos pomuc badz doradzic cos pod tym wzgledem ?? co innego jest zginac przy Smoku wiedzac ze moglismy uniknac smierci badz mozemy odzyskac rzeczy gdy go pokonamy ale co innego jest gdy zabija nas ktos uprzykrzajac nam tym samym gre

Thiass

Yogy89 - prosze cie pisz z autokorekta w wordzie i dopiero na forum  ;D

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Yogy89

o co chodzi było mało błędów  :o   

prosiłem o pomoc, podpowiedz a nie o krytykę 

Rudus

Cytat: Yogy89 w 2011 01 28, 20:44:15
dobra odnosnie tego zabijania graczy tesz zginolem z reki Robhara a powodem bylo tylko to ze jest on banita miasta do ktorego nalze zrozumial bym wszystko gdyby nie fakt gdy wrucilem po rzeczy to cialo bylo pociete  owszem wkurzyłem sie bo cieszko jest zubierac na nowy ekwipunek mlodym graczom ale ok niemam zato zalu.chcialem sie spytac czy jest jakas gildia miasto ktora gwarantuje nietykalnosc wsesie ze ma sie postac tylko PvM. nie atakujac innych graczy oczkujemy tego samego od nich. Czy mogli byscie jakos pomuc badz doradzic cos pod tym wzgledem ?? co innego jest zginac przy Smoku wiedzac ze moglismy uniknac smierci badz mozemy odzyskac rzeczy gdy go pokonamy ale co innego jest gdy zabija nas ktos uprzykrzajac nam tym samym gre
Ethanoll o ocllo
Cytathrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

FoX

Cytat: Sadi666 w 2011 01 28, 15:03:39
Zdefiniuj: "bezmyślne PK". Jak dla mnie napadanie na młodych, nieznajomych, bez powodu, "giń w imię XXX!" jest bezmyślnym PK. PK dla stuffu - myślałem, że to dawno wyszło z użytku (chodzi mi odnośnie graczy non-pvp, bo innych to rozumiem). "Dawaj zbroje albo zginiesz"? Fakt, logiczne, ale wcześniej to nie było uznawane. Pamiętam, bo sam zgłaszałem parę takich PK i sprawcy zostali karani... Więc teraz rozumiem cofamy się X lat, gdzie można było zabijać wszystkich za byle gówno? Gdzie regulamin jest nastawiony na PvP, a gracze PvM dostają po dupie, bo muszą się obawiać, że za każdym rogiem i drzewem może się czaić +10 bandytów, gotowych zabić go i zgrabić?

Sadi... [mlody] pvm czy rpg nie znaczy nie tykalny... ile mialem przypadkow ze spotykam koxajacego [mlodego] ja do niego pisze, emoty wale, staram cos zagadac a on mnie perfidnie ignoruje i sobie koxa dalej, ja sie o cos pytam on zaczyna odbiegac bo "koxa". Prawda jest tak. Spotykam mlodego, fajnie sie z nim gada mozna poklimacic: spoko jestes wolny chcesz moge ci cos sypnac na start. A ostatnio mialem sytuacje ze koxa sobie gosc z dopiskiem mlody ja sobie tam klimace do tej mojej nowej rasy, a on wyjezdza z haslem i mnie straszy: zebym sobie uwazal, ze on jest mlody, ze znajdujemy sie na terenie lasow Yew i nie moge mu nic zrobisz bo odsiedze swoja kare w celi, ze bogowie sie o tym szybko dowiedza. To ja sie pytam co to jest?

Guardian

Cytat: foksa1111 w 2011 01 28, 23:39:12
Cytat: Sadi666 w 2011 01 28, 15:03:39

Sadi... [mlody] pvm czy rpg nie znaczy nie tykalny... ile mialem przypadkow ze spotykam koxajacego [mlodego] ja do niego pisze, emoty wale, staram cos zagadac a on mnie perfidnie ignoruje i sobie koxa dalej, ja sie o cos pytam on zaczyna odbiegac bo "koxa". Prawda jest tak. Spotykam mlodego, fajnie sie z nim gada mozna poklimacic: spoko jestes wolny chcesz moge ci cos sypnac na start. A ostatnio mialem sytuacje ze koxa sobie gosc z dopiskiem mlody ja sobie tam klimace do tej mojej nowej rasy, a on wyjezdza z haslem i mnie straszy: zebym sobie uwazal, ze on jest mlody, ze znajdujemy sie na terenie lasow Yew i nie moge mu nic zrobisz bo odsiedze swoja kare w celi, ze bogowie sie o tym szybko dowiedza. To ja sie pytam co to jest?

Zacznijmy najpierw od poskromienia starszych graczy.

Yogy89

rozumiem za na moje pytanie nie istnieje odpowiedz hmm troszkę to przykre, jedynym wyjściem jest tak jak napisał ktoś wyżej gdy zobaczymy kogoś zbliżającego się do nas jedyne rozsądne wyjście to uciekać bo nie wiemy jakie może mieć intencje wobec nas. Naprawdę przykre  ::)