Pytanie o bezpodstawne PK

Zaczęty przez zethaiks, 2011 03 02, 17:17:15

Poprzedni wątek - Następny wątek

zethaiks

Witam. Mam pytanie do pvp'owcow i innych zlych ludzi dm'a ;)

Opisze sytuacje:

Bijemy odwiecznego wroga ucieka ucieka ucieka pojawia sie obok [mlody] na drodze z portalem, wrog ucieka w portal - bezpieczne miejsce gdzie wejsc nie mozemy. Mlodego - pyk pyk za pomoc wrogowi...  wskrzeszony pytal za co zginal poinformowany ze za pomoc wrogowi w ucieczce
Czy jest to powod do zabicia go ?
Czy wrecz jest to bezpodstawne pk ?

Jak by nie bylo pomoc wrogowi - nasz wrog ... czyli chyba mozna go bic ...
Prosze o nie FF tylko o rzetelne odpowiedzi

Dziekuje peace and love ^^

Tinerot

A od kiedy gracze decydują o zasadności powodów PK?

Prowokujesz syf na forum, nie lubię tego. Nie zamykam tylko ze względu na negatywny wydźwięk zamykania topiców. Jeszcze. Wystarczy że śmiecicie na własnym podforum, po co to przenosić na ogólne?
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

tomerro

Na moje oko pk nie bylo bezpodstawne.
Podstawa zdarzenia byl portal na miejscu zdarzenia, a wiadomo ze w momencie pogoni za wrogiem nikt nie bedzie pytal kogokolwiek po drodze " cz aby ten portal ty otwarles?".
Widywalem rozne powody pk, niektore zenadne w stylu  100 pytan prowadzacych do o0o0o0o0 szarego swiata.
Ty nie widze zadnego bezpodstawnego powodu.
Mlody mial po prostu pecha lub tez pomogl twojemu wrogowi.
Zycie.

@Tin: Od zawsze gracz mial wybor czy zabijac czy tez nie i musial miec ku temu sprzyjajace warunki typu klimatyczny powod, gildiowy wrog, rasowy wrog etc...
<Madderdin> te arabusy wszędzie się wpieprzzają
<Madderdin> dawno krucjaty nie widzieli

Tinerot

Edit: Zmiana wydźwięku postu.

@Tomerro: Masz całkowitą rację. Mogę kogoś peknąć i powodem jest dla mnie niezdanie przedmiotu na studiach - powód mam, peknąłem. Mnie chodziło o zasadność i zgodność z regulaminem. A tutaj już decyzję podejmuje Porządkowy. Topic, przewiduję *zakłada czapkę jasnowidza* wywoła kilka stron postów które napsują krwi a nie osiągną żadnego zamierzonego efektu (czyli wywarcia presji na ekipie), bo my na wszelkie próby wywierania presji tego typu reagujemy dość niemiło.

bzikibzika

Od momentu kiedy [Mlodzi] i noobki niemajacy nic wspolnego gineli za minoc, za vesper, za loa, za order i za zle buty. Co wg ekipy niekwalifikowalo sie jako bezpodstawne PK i mordercy nie ponosili zadnej odpowiedzialnosci.

zethaiks

Tin po pierwsze nie jestes porzadkowym.
Po 2 zadalem pytanie do graczy czy jest to bezpodstawne pk wedlug nich
Po 3 mam prawo uzyskac odpowiedz bo w sumie sam nie wiem jaki powod wymyslac zeby zabijac skoro jedni dostaja jaila za pomoc wrogowi, a drudzy nie dostaja jaila za praktycznie takie same przywinienie.
Po 4 wew forum jest wew forum tu nie wynosze brudu tylko grzecznie i kulturalnie zapytalem czy nawet tego juz tutaj nie mozna ? zeby otrzymac w miare jasna i klarowna odpowiedz ?
I nie chce tutaj FF jak napisalem tylko zwykla kulturalna odpowiedz typu tommero a nie odrazu bulwers i wywalanie co jest na wew forum naszym.

Tinerot

Doświadczenie na tym forum podpowiada mi, że nawet jeśli masz szczere chęci, obróci się to w jeden wielki syf - ale niech już leci skoro poleciało. Jeszcze tylko jedno.

Cytat: zhxTin po pierwsze nie jestes porzadkowym.  
Po pierwsze już nie jestem, byłem. Po drugie: i co z tego? ;)

tomerro

W podobnych sprawach przewaznie negowalem zasadnosci pk co nie znaczy ze jestem zwolennikiem doliny muminkow.
A negowalem dlatego ze powody pk zazwyczaj byly ukryte dla pekowanego mlodego/slabszego/napadnietego znienacka.
I wlasnie z powodu niezrozumienia wklepano mnie do szufladki o nazwie "wrog pk" co jest dla mnie bzdura.
Bzikibzika napisal cos co jest prawdziwe i tak to rzeczywiscie dziala, tzn

A jeszcze dodam ze dokladnie napisalem "powod klimatyczny" i nie chodzilo mi o to ze pies sasiada narobil mi na wycieraczke i "tyyy mlooody zgiiniesz za to marnie" ;]
Powod zawsze ma byc zwiazany z sytuacja oraz dostosowany do regulaminu.
Nie wiem jak te zdarzenie ktore opisano ma sie do obowiazujacego regulaminu ale jako ten zazwyczaj bity przez graczy nie wiedzacych jak powinna wygladac rozgrywka pvp nie widze w nim nic zdroznego.
<Madderdin> te arabusy wszędzie się wpieprzzają
<Madderdin> dawno krucjaty nie widzieli

^MK

Jasne że je***. Rzucił portal koledze, to za kolegę można go pyknąć. To tak jak w życiu - Jak jeden bije a drugi trzyma młodszego brata, to należało by temu trzymającemu też wp****. Ale czy ja się znam... :D

Tinerot

Ja chciałbym zwrócić uwagę na opis sytuacji przedstawiony przez zethaiks. Nikt nie napisał, że młody rzucił portal. A więc sytuacja wygląda identycznie jak ta:

Biegnę za Nimrodem swoim wielkim i złym wilkołakiem (trzeba to przenieść wstecz w czasie o jakieś 5 lat, kiedy mój wilkołak był jeszcze wielki i zły). Dobiegamy do bramy miasta, Nimrod wbiega ja nie mogę bo straż. Przy bramie stoi młody. Pac mu z łapy przez twarz.

- Za co?!
- Yyyy...potknąłem się o Ciebie!

Ale bym wtedy siedział... ;) Podejrzewam, że na 96h by się nie skończyło.

zethaiks

Nikt tez nie widzial zeby rzucil ktos inny skoro nikogo innego nie bylo . byc moze znalazl sie w nieodpowiedniej sytuacji w nieodpowiednim czasie tego - udowodnic sie nie da... Ale skoro innych zabijaja za "loa" mimo ze do nich nie naleza ani nie maja nic z nimi wspolnego, to chyba nie musza udowadniac czy nalezy ktos do nich czy nie

Tin nie siedzialbys... Jak przyszeldem kiedys pod domek swoj wilkolak odrazu "attacking you" bez slowa kill i jakos jaila nie dostal a w zamian po zgloszeniu dostalem odpowiedz od gm'a "koxaj sobie"

a tu za takie cos jail mimo ze mial powod do zabicia go bo domniemal albo nie domniemal ze to on postawil portal czego udowodnic sie nie da. Wiec chyba za w.w jail nie powinien byc.

^MK

No tak, bo ktoś rzucił portal obok młodego, a on stał i czekał -_-. Albo nie, spotkał portal po drodze i oczywiście nieszczęśliwym trafem znalazł się na pvp.

Tinerot

Dameis: Rzucałeś kiedyś portal ucieczkowy koledze? Ja rzucałem. Z uwagi na to, że mam minimum pomyślunku włażę w ten portal pierwszy nawet zanim kolega dobiegnie, szczególnie kiedy mam słabą postać, bo to dla mnie naturalne że dostanę przez łeb i to już za chwilę. Rozumiem, że myślenie boli, ale czasem trzeba. Szczególnie na shardzie takim jak DM gdzie CS w który się bawicie nie jest priorytetem servera.

Gdyby to był second kumpla pomocnika (a tak należy zakładać, bo przecież musieli siedzieć na mapie lub TSie, być dobrze zgrani skoro tak dobrze wyliczył timing portalu) to by go nawet nie zobaczyli. I ja nie musiałem wcale długo myśleć żeby dojść do takich wniosków, może po prostu robię błąd i zastanawiam się zanim zabiję nieznaną postać? Może to głupie i zastanawianie się jest niepotrzebne? ;)

bzikibzika

Ok Tin masz racje, byc moze mlody znalazl sie tylko w nieodpowiednij miejscu o nieodpowiedniej porze i jest poszkodowany bo mu sie nie nalazalo aleee...
skad gracz pvp ma wiedziec czy dana postac w ogole moze wyczaroac portal czy na pewno wyczarowala to ona czy moze ktos inny, dlaczego po wskrzeszeniu nie mogla napisac, ze to nie ona, ze nic nie zrobila, ze znalazl sie przez przypadek..

z opisu wynika,ze wszystkie okolicznosci na to wskazywaly, ze jednak pomogla wrogowi co gracz pvp odebral jako sygnal ze tenze mlody zasluzyl sobie na kare.
Jezeli popelnil blad i sie pomylil  co to mlodego to porzadkowy mu to tlumaczy a ten przeprasza gracza i oddaje mu rzeczy a nie konczy w wiezeniu bez mozliwosci wytlumaczenia sie, czyz nie?

zethaiks

Tin w takim razie te pk o ktorym wyzej mowa, wytlumacz mi czym sie rozni od drugiej sytuacji gdzie druga strona nie dostala jaila bo tak mozna....

Postac mloda - ja - zostaje zabity z krotkim tekstem "za loa" mimo ze nie przynalezalem do nich ani nie biegalem z nimi bylem mloda postacia dopiero zaczynajaca. i po zgloszeniu jaila nie dostali okazalo sie ze bylo klimatyczne oraz zgodne z regulaminem itp.

Pytanie to zadaje poniewaz jeden z gm dzisiaj kazal zapytac na forum czym sie rozni jedno pk od drugiego tego co teraz wymienilem i zeby ludzie mi odpowiedzieli ;) dlaczego jeden zasluzyl na jaila drugi nie ... skoro w jednej sytuacji i w drugiej nikt nie mial pewnoci..
Jedni nie wiedzieli czy on postawil portal
drudzy nie wiedzieli czy ja biegam z loa - dodam ze nie biegalem wtedy