Wiek postaci

Zaczęty przez MojoJojo, 2011 04 06, 15:18:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

MojoJojo

Witam

Tak sobie ostatnio myślałem na temat Wieku postaci, można by tak wprowadzić title zależne od wieku postaci.

Mamy młodego wiec może być i Prastary, Wieczny, Stary,Antyczny itp. chociaż by z tego względu ze nie trzeba otwierać paperdola by wiedzieć czy mamy do czynienia z dziadkiem, czy młodzikiem,, i rozmawiać bez zacinek.

Oczywiście każda rasa by miała inny dopisek, przyporządkowany do tej samej ilości lat , by była rożnorodność.

Co do człowieka(z racji tego ze jestem człowiekiem, i nie zamierzam się wtrącać do innych ras) proponował bym:
20-25   Młody/Młoda
26-35   Dorosły/Dorosła
36-55   Dojrzały/Dojrzała
56-65   Podstarzały/Podstarzała
66-95   Stary/Stara
96-*** Prastary/Prastara

Zmiana czysto kosmetyczna , lecz miła dla oka, wiec nie spodziewam się tu dużego bojkotu ze strony ludzi zawsze niezadowolonych. ;)

Ps. Pisze tą propozycje tutaj ponieważ zabrano mi dostęp do propozycji ;)
"Daj człowiekowi rybę , a będzie najedzony jeden dzień.
Daj człowiekowi wędkę , a będzie najedzony latami.
Daj człowiekowi religię , a umrze z głodu modląc się o rybę."
Cytat: Raaban w 2013 04 09, 10:31:47
Shard LoA.
Yew + Minoc.

Kastiel

Ogólnie propozycja fajna ale niektóre nazwy mi nie pasują, prastary, antyczny itp. to raczej dla wampow.. a podstarzały jak dla mnie też dziwnie brzmi  :-\ jeżeli GM'i się zgodzą można by ogłosić jakiś konkurs bez nagród na podział wiekowy i nazwanie określonych przedziałów  ;)

obecne rozwiązanie nie jest złe, ale jestem za

edit. po przeczytaniu ze zrozumieniem ::)  paperdola otworzyć to nie problem, a postacie z przedrostkami w imionach beda wygladaly troche komicznie, nie sądzisz? ;)

Mlody xxxx Stara yyyyy Dojrzaly zzzzz

edit2. Przydałoby się przestawić czas na letni  :D

MojoJojo

Czytaj ze zrozumieniem :P

Shard LoA.
Yew + Minoc.

Agraeld

po co mieszać  i komplikować sobie życie ?

przeciw

MojoJojo

Czyli po staremu nie bo nie.
Shard LoA.
Yew + Minoc.

Sadi666

Bardzo fajna propozycja. Z całym szacunkiem, ale większość graczy spotykając nową postać i wchodząc z nią w interakcję nie spogląda nawet na jej wiek, a co dopiero czyta jej opis (sam czasami o tym zapominam i nie raz się przejechałem na tym :P). Ja sam staram się uzmysłowić spotykanym graczom, że nie mają do czynienia z nastolatkiem, tylko ze starcem. Emotki *drapie się po swoim pomarszczonym policzku* albo *wiatr powiewa jego siwymi włosami* lub *jego starcze usta wykrzywiają się w dziwny sposób* są dobre, ale nie każdemu i nie przy każdym chce się to robić. Można by dodać takie tytuły jako kolejny parametr po najechaniu na postać - na zasadzie rasy. Tylko, że już teraz niektórzy mają wielopiętrowe imiona.

Można by było też podciągnąć to pod rasę np. Gandalf Szary (podstarzały człowiek), Gimli (sędziwy krasnolud), Legolas (młody elf), Drizzt (wiekowy mroczny elf) itd. (przykłady są przypadkowe i mogą nie pokrywać się z rzeczywistością :P). Sęk w tym, że takiego nadawania dopisków rasowych nie można chyba oskryptować, żeby same się zmieniały, bo przecież ekipa nie będzie sprawdzać każdego gracza ile ma lat i w zależności od tego zmieniać mu dopisek :P.

Było by niezwykle miło, jakby się dało coś takiego zrobić, bo, jak mówiłem, niektórzy zwracają się do sędziwych ludzi czy wiekowych magów jak do kolegi z piaskownicy. Takie coś by dało mu do zrozumienia, z kim rozmawia. Dało by się coś takie oskryptować czy nie bardzo?

Agraeld

wg mnie to juz bedzie ultra pokemono-różofoo i słitasnie.
ze tak to ujme - nasrane.
propozycja moze jest fajna - ale ja na to patrze pod innym troche kątem - mysle ze kazdy kto chce z kims pogadac i jakos sie wczuc w role *rpgujac* itd, to zajrzy do karty postaci, opisu itd. a to ze ktos jest za przeproszeniem dupa i nawet nie raczy kliknac 2x w ksiazeczke paperdolu -to sorry :] // zdarzalo sie nawet ze koles nie raczy otworzyc karty postaci i nie widzi np. ze rozmawia z kobieta i wali "panie ma pan zarcie" ?  ::)

wiec powtorze, nie. :P

Bazyli

zgadzam sie z przedmowca
CytatQuot capita, tot sensus...

Rapsodia

Jako kobieta - na nie. Stara Rapsodia - no super :/

AsYlum

Ale gdzie Wy to chcecie umieścić? :D Bo ja nie widzę już miejsca na takie dopiski.
<uninitialized object>

Sadi666

Cytat: AsY!um- w 2011 04 06, 19:53:03
Ale gdzie Wy to chcecie umieścić? :D Bo ja nie widzę już miejsca na takie dopiski.

Patrz mój post...

Prorokpl

Cytat: Sadi666 w 2011 04 06, 19:58:05
Cytat: AsY!um- w 2011 04 06, 19:53:03

Patrz mój post...

Nie każdy ma rasę.

Sadi666

To może najwyższy czas ją zdobyć, a kto nie chce kombinować, to wprowadzić po np. 28 roku życia obowiązkowy wybór rasy albo przymusowy człowiek :).

mart

Już niektórym się nie mieszczą imiona... zresztą nie każdy chciałby mieć dopisek "stary/stara" przed postacią... Osobiście bardzo na nie...
Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach, a najstarszym i najsilniejszym rodzajem strachu jest strach przed nieznanym.

drss

dea:
   firewall ? to przegladarka internetowa ?

Groe:
   masz  "meszczyzne" w opisie
Somini:
   no i?

[00:05] <Shadow_of_Death> ale najfajniejsza frakcja
[00:05] <Shadow_of_Death> order