Cena materiału i błędy z tym związane.

Zaczęty przez Deavonere, 2011 04 26, 20:48:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

Deavonere

Witam po długim zmrożeniu.

Zalogowałem się ostatnimi czasy i rozpocząłem stopniowe odkrywanie rzemiosła po zmianach. Okazuje się, że chyba nie do końca wszystkie zmiany udało się dopiąć na ostatni guzik, więc poniżej przedstawię w czym mam problem.

1. Wytwarzanie materiału z nici itp. - Nie wiem jaki jest tego sens w tej chwili. Zakupienie nici od vendora w ogóle mija się z celem, bo nic na tym nie zyskujemy. Nie wiem więc, po co nici u vendora są, skoro przerobienie nici i włożenie w to pracy nie przynosi żadnych korzyści. Cena gotowego materiału = cena surowców. Nie ma więc w ogóle sensu wyrabiać materiał samemu, chyba że się jest rolnikiem i nie ma innej opcji. Po co więc nici u Vendora ?

2. W tej chwili wszystkie deedy na łóżka i pokrewne elementy zużywają materiał w ilościach ponad 100 sztuk materiału. 1 belka materiału z której jest 10 sztuk materiału (tkaniny) kosztuje 1000 szt. złota. Koszta drewna to jakieś 12 szt złota za deskę.
Całkowity koszt wytworzenia łóżka to uwaga: 16.200 szt. złota
Koszt łóżka u Vendora to: 10.000 szt złota

Oznacza to, że przy obecnych cenach jakikolwiek sens budowania deedów po prostu znika bo jest co najmniej nieopłacalny.

Podobnie jest z ogromną liczbą innych produktów tworzonych przy użyciu tkaniny. Sęk w tym że wymagania materiałowe i ich ceny u Vendorów pozostały niemal takie same, ale nagle cena tkaniny wzrosła przeszło dwudziestokrotnie.

Coś jest nie tak.
Moje pytanie: Czy to jest celowe i skoro nie jest to kiedy można liczyć na zmianę ?

Pozdrawiam.
Nie ucz pure craftera jak grac pure crafterem, nie opowiadaj niestworzonych rzeczy o jego mechanice. ;)

Badalaman

Podbnie kowal, jak kupi rude od vendora to nie zarobi na zbrojach ;)
Zliwidowano to ze dalo sie zarabiac na kupowaniu materialow do vendora, produkowaniu z nich wyrobow i odsprzeawaniu z zyskiem vendorowi.

Rada: kupuj materialy od graczy, od czegos sa ci rolnicy.

P.S. Z tego co wiem to jest to jak najbardziej celowe, wiec chyba zmiany nie bedzie ;)

Pho3niX

Tu już nie chodzi tyle o zmianę cen surowców i ich dostępności. Chodzi głównie o zmianę cen gotowego produktu u NPC'a. Teraz nie opłaca się zlecać rzemieślnikowi wykonania produktu, bo vendor jest 2 krotnie atrakcyjniejszy cenowo.

Trzeba by podnieść ceny wszystkich produktów o jakieś 1,5 raza. W ten sposób ogranicza się popyt na wyroby stolarza do kilku broni i tarcz, czasem mebli. Za resztę po co przepłacać.
"Wiedźmy pośród nocy, wiodą mnie ku rogatemu księżycowi
Otwieram mą złą duszę by wzmocnić mą mroźną nienawiść
Zimny oddech czarnego serca wypełnia wszystko
Pogańskie skrzydła niosą mnie nad pałacem zła"

Badalaman

A to juz inna sprawa.
Faktycznie ceny wyrobow u NPCa powinny byc bardzo wyoskie, badz wyroby powinny byc dostepne wylacznie od graczy.