Klimat?

Zaczęty przez sevar, 2011 04 28, 13:01:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

sevar

Witam, gram na serwerze od wczoraj i mam do was pytanie... Z tego co czytalem w regulaminie to wymagana jest gra klimatyczna. Czy pod pojeciem klimatu widzicie elfa w tunice siedzacego w kopalni i koxajacego gornictwo/hiding? Co to za klimat jak inny gosc w pelnej zbroji (od nogawic az po czepiec) utwardzanej j.w tj mining/hiding, na pytanie czy mu ona nie przeszkadza odpowiada " Przynajmniej niej est mi zimno", ale jak zapytalem czemu nie ma butow to juz nic nie odpowiedzial. Zatem moje pytanie do szanownego spoleczenstwa DM i ekipy... Czy to tutaj normalne?

Pozdrawiam

Aion

widac, ze grasz od wczoraj :)

"elfy sa dumne i maja w pupie kmiotkow ;P"
(polecam poszukania topicow dot. klimatu - czym jest itd)
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

sevar

Co ma piernik do wiatraka? Nie porozumieniem jest dla mnie koncepcja elfa gornika. Czy wypowie sie ktos poza osoba dla ktorej jest to normalne?

Snibril666

Aion jest wlasnie takim elfem gornikiem, wiec nie bedzie za obiektywny ;p

Aion

ba
nawet topic zalozony z mysla o mnie ;)
mrrrrr

a co jest koncpecja elfa - lucznik, ktory kocha przyrode i nie bije zwierzat? Pamietam, ze z 5 lat temu mialem taka altruistyczna wizje... ale jak sie skoxac na takiej wizji :P?

Popadanie w skrajnosc jest pozbawione sensu - a warto odroznic koxtime od tzw "klimatu".
normalne jest, ze mechanika gry wymusza pewne rzeczy w grze.
Albo masz nascie lat i chodzisz do gimnazjum (czyt. masz multum czasu) albo po prostu masz swoj swiat i trzymaj sie go.

Edit. Jakbys doczytal rowniez regulamin - jest w nim jasno napisane, ze zabrania sie nazywania postaci imionami, nazwiskami historycznymi - jak widac tego juz nie doczytales bo uzywasz nazwiska rumunskiego wladcy(dokladnie hospodara woloskiego). Co jezeli chodzi o mnie - mam w pupie ;P

sevar

Powiem krotko. W UO jestem od 8 lat i wtedy nie bylo wstawek o tym wladcy ani nie istniala winorosl sevar. Tak zostalo i juz. Wytlumacz mi lepiej podejscie elfa do otaczajacego go spoleczenstwa z twojej perspektywy. Widze juz ze odgrywasz elfa gbura ktory jest gorszy od najbardziej zatwardzialych tradycjonalistycznych krasnoludow. Widze juz ze jestes elfem ktory nie przepada za swoim naturalnym srodowiskiem woli za to rasowo krasnoludzkie klimaty. No wiec powiedz mi... Czy przypadkiem nie pomyliles rasy?

Zreszta nei o to chodzi. Czy faktycznie na serwerze jest az tak luzne podejscie do ras/klimatu/koxu?

Aion

jezeli masz jakies pytania do mnie - nie smiec na forum - napisz do mnie PW.
Wstawka odnosnie imienia byla od zawsze

DzikiHL

Sevarze, rzeczywiście istniała kilka lat temu koncepcja zakazująca elfom bycia górnikami i zakazująca w sumie wielu innych rzeczy. Trzymano się tego bez problemu. Nie wiem jednak co działo się potem bo miałem przerwę od gry.
Byłoby super gdyby wypowiedział się w tej kwestii ktoś odpowiedni, ale po to aby uspokoić sytuację.

Każdy serwer ma własny klimat, nie można go porównywać z innymi serwerami ani innymi założeniami rasowymi, klasowymi itp.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Raaban

Nie można rzec że serwery UO są pure klimatyczne, dlatego że ten wszechobecny klimat ogranicza po prostu mechanika. Bez której ta gra byłaby znów MUD-em.
A sztuczne ograniczenia nie wpływają dobrze na miodność rozgrywki. Rzeczywiście trzeba umieć rozróżnić czas ćwiczenia muskulatury od czasu gdy z delikatnym uniesieniem popijasz wino w przydrożnej Karczmie.
To jest UO, a nie Faeurn więc trzeba nauczyć się rozgraniczać.

Aion

i musisz wybaczyc tym, ktorzy kox oddzielaja od klimatu i nie uwazaja go za nieodzowny element udanej zabawy. nie kazdy odpala makro myslac - zrobie to zeby popsuc to i owo.
Niestety - brak jest alternatyw dla gornika - co czyni skill dochodowym, prostym, latwym i rozwiazujacym wiele problemow.
nigdy nie uwazalem kopanie za cos klimatycznego - to jest z reszta temat poruszany w osobnym topicu i osobnym dziale.

AsYlum

CytatElfy bardzo często żyją wśród ludzi. Te zasymilowane elfy są nazywane przez swych braci Avari. Jednakże większość elfów żyje w zamkniętych społecznościach, często ukrytych przed innymi rasami. Wśród nich nie występują żadne podziały. Chociaż posiadają swych władców i elitę, to wszyscy są równi wobec ustanowionych praw.

Jakoś nie ma wzmianki o zakazach ;)
<uninitialized object>

sevar

To juz wiem jak to widzicie... Najbardziej podoba mi sie stwierdzenie "Jest czas na kox i jest czas na klimat". Wychodzac z tego zalozenia czas na klimat przyjdzie zapewne gdy skillcap i statcap bedzie osiagniety i gdy samotny elf w tunice bedzie bez problemu solowal smoka, no bo przeciez tak bedzie bardziej dochodowo...

Girion

Cytat: sevar w 2011 04 28, 13:01:23
Witam, gram na serwerze od wczoraj i mam do was pytanie... Z tego co czytalem w regulaminie to wymagana jest gra klimatyczna. Czy pod pojeciem klimatu widzicie elfa w tunice siedzacego w kopalni i koxajacego gornictwo/hiding? Co to za klimat jak inny gosc w pelnej zbroji (od nogawic az po czepiec) utwardzanej j.w tj mining/hiding, na pytanie czy mu ona nie przeszkadza odpowiada " Przynajmniej niej est mi zimno", ale jak zapytalem czemu nie ma butow to juz nic nie odpowiedzial. Zatem moje pytanie do szanownego spoleczenstwa DM i ekipy... Czy to tutaj normalne?

Pozdrawiam

Odpowiadając na Twoje pytanie:
Też się temu dziwie, jednakże ludzie grają bardzo mechanicznie (nie wiem czemu ich nikt nie kara za to) ubierają zbroje do kopania bo czasem z ziemi wyskakuje szlam który nas atakuje i wcale nie jest taki słaby że go można kilofem zabić. Na DM obowiązkiem jest klimat i wielu ludzi tego nie rozumie i nie stosuje. Musisz znaleść sobie jakąś fajną grupę klimatyczną, może tam nie będziesz widział mechaniki a jedynie przyjemny klimat.

Aion

a skad pomysl, ze nie soluje i exo :D?
z mojej strony dyskusje uwazam za wyczerpana.

Raaban

Cytat: sevar w 2011 04 28, 13:27:07
To juz wiem jak to widzicie... Najbardziej podoba mi sie stwierdzenie "Jest czas na kox i jest czas na klimat". Wychodzac z tego zalozenia czas na klimat przyjdzie zapewne gdy skillcap i statcap bedzie osiagniety i gdy samotny elf w tunice bedzie bez problemu solowal smoka, no bo przeciez tak bedzie bardziej dochodowo...

Aha. Nie czaicie manieczki :<
Dlatego że mistrz Tolkien nie napisał że ELfy kopią to dlatego to jest takie nieklimatyczne?
Najgorsze co może być to płytkość wyobraźni i trzymanie się skostniałych kanonów...