limity statow 75/75/75

Zaczęty przez zethaiks, 2011 06 01, 09:46:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

DzikiHL

Albo ja nie rozumiem postów albo każdy tu gada o innej propozycji
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

licho

Krytyką się nie przejmuję, bo zazwyczaj wiem co mówię i wiem jakie to da skutki :)
Nie mam w planach przynajmniej na razie wracać, na "Hawajach" mi dobrze.

Ale dam jeszcze kilka rad by było lepiej.

1. Jeśli chcecie dobrego pvp zróbcie tak jak napisałem, czyli niemożliwe 75/75/75 jako startowe itd to co napisałem.
2. Jeśli chcecie dobrego pvm to zmieńcie specjale w mobach. Próbowalem to długo tłumaczyć w ekipie, ale jakoś nie zostałem zrozumiany :). Obecne specjale to np rozbrojenie. Czyli mob ma ileś procent szansy na to że puch i gracz nie ma broni. Nie zabezpieczysz się przed tym, bez znaczenia jest czy gracz jest wymiataczem pvm czy noobem, jeśli ma skrypt do zbierania broni to zagra tak samo.
Żeby pvm było ciekawe powinny być specjale np:
zionięcie smoka- od przodu smoka stawia się coś jak firewall po trójkącie.
Smokuś
    X
  XXX
XXXXX
Wtedy tank musi tak manewrować smokiem żeby w razie zionięcia nie dostali się w ogień magowie.
Jedne smoki zioną ogniem inne paraliżem a inne trutą.

Innym wariantem jest np rozrzucanie jaj przez bossa pająków, z jaj po 5 sekundach wyskakują przywołane pająki lordy, jajo ma po 1hp. Więc jak pająk zostawia jajo to ktoś z drużyny musi je szybko rozwalić bo inaczej będzie kiszka.
Itd, jednym słowem spece mobów powinny wymagać od drużyny konkretnych zachowań i znalezienia kontr na ich zachowanie

3. Jak chcecie dobrej polityki to znajdzcie sposób na przejmowanie miast i możliwość obalenia władcy przez graczy, obecny system to skutecznie wyeliminował, na forum ekipy dałem kilka rozwiązań na to.

4. Jak chcecie dobrego RPG to ruszcie fabułę ogólną, szef fabulantów daje quest nadrzędny, a fabulanci przyjmują od grup reakcje na dane zdarzenia. Czyli AdminQM robi questa QMom którzy robią go graczom i przekazują działania Adminowi który znów daje na to reakcję.
np.
Do znudzenia dawałem przykład Admin Fabulantów ogłasza QMom że w stronę Sosarii leci meteoryt.
Druidzi modlą się w kręgu żeby zmienił tor, Redzi wpadają na pomysł żeby obrócić planetę tak żeby wleciał w Britt, A Inkwizycja twierdzi że to kara za grzechy i za to że wpuszczają mutantów do miast.
Tysiąc rozwiązań i tysiąc możliwości, na które Admin reaguje np efektem cieplarnianym lub poprzedzającym meteoryt deszczem kamieni który to zawala wszystkie kopalnie w Sosarii, gracze znów coś muszą zrobić itd

Itd
:)
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

licho, ja proponuje zebys jednak wrocil z "Hawajow" :)
LoA! I $%@#

DzikiHL

Odnośnie PvM się licho z Tobą zgadzam, sam proponowałem coś podobnego rok temu jak wróciłem z WoWa. Może to i styl pvm z wowa ale jest "fun" i działa, a wymaga skilla a nie skryptu
Odnośnie pvp, nigdy nie byłem w nim dobry i się nie wypowiadam
Odnośnie Twojego powrotu też się z Tobą zgadzam. Zmuszanie kogoś do powrotu powoduje zmniejszenie jego efektywności i kreatywności. Licho tak samo dobrze może pomóc DM jako gracz, każdy z nas może pomóc ekipie jako gracz. Nie potrzebuje do tego mocy GMa
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Karcharot

i raptem och achy bo licho napisal 5 linijek czegos co kazdy wie, nie podajac jednoczesnie rozwiązań :D

Znajdzcie sposoby, ruszcie fabule... same konkrety :D
Miales swoje 5 minut licho, trzeba bylo ruszac to za swojej "kadencji" teraz zostaw obecna ekipe niech robi to co uważa jak uważa, kiedy uważa. I życzę C zeby "na hawajach" było Ci jak najlepiej.. bo jeszcze przez przypadek wrócisz..

Dodanie inta wojowi nie jest żadnym rozwiązaniem. te 5x-6x koxa sie raz dwa, i to ma zrownac postac 7/7/6 do postaci 9/9? chyba nie musze porównywać poświęconego czasu na skoxanie tych i tych statystyk ;>

Rozwiązanie jest chyba tylko jedno. Odpowiedziec sobie na pytanie czy chcemy żeby nowi mieli szanse szybko dogonic starszych gracz- blokada zostaje, jesli nie maja ich za szybko dogonic-znosimy blokady (tu beda placze bo sporo ludzi costam pogrzybilo).
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

Ari

Karcharot przeciez licho napisal konkretnie i konkretniej sie chyba nie da. Ma wizje napisal jak uwaza i zrobil to wedlug wielu bardzo trafnie. Sam jak bym znal lepsze rozwiazanie lub ekipa przypuszczam zostalo by to wprowadzone lub napisane.

Wystrzeliłeś jak guma z majtek z jakimiś prywatnymi Vandetami, ogarnij sie troche wyznacznikiem nie jestes ;) wyobraz sobie ze wiele go popierajacych osob jest na tyle dorosla i swiadoma ze pomimo tego ze w grze czy jako gma nie darzyli go sympatia a znam i takie ktore wrecz go nie znosza to jednak jego dzialania popieraja dla dobra szardu. Tak samo jest z innymi @

Z mojego punktu widzenia to sa dobre trafne pomysly kogos kto ma wizje przynajmniej od strony mechanicznej / skryptowej / rozwojowej. Od klimatu, fabuly chyba jest juz inny sztab.

Było 5 minut ale w tych 5 z ekipa zwojowali +120 online ci co chcieli klimacili i ci co chcieli pvpowali kwestia pozniejszych wydarzen i pielegnacji zreszta wiadome jak bylo.

To co w duzej mierze czyni gre grywalna to mechanika. Dzis chcac kupic rude graniczy to z cudem czy jakies regi... dlaczego ?  .online

Jezeli cos tam ludzie pogrzybili to umozliwic system by nie musieli znow koxac wg kryteriow obecnie wysokich statystyk np zamienic wg zyczenia str na inta itp oczywiscie proporcionajmnie do koxu lub nie temat do omowienia.

Dlaczego to pisze ? bo Dm to jedyny, najlepszy i sensowny szard ultimy ( na oficjalu mnie tylko nie bylo ) i zalezy mi rownie jak i wam na jego istnieniu i wspolnej dobrej zabawie.

Felixor

Z tego co pamietam to Karcharot nie jestes postacia pvp wiec nie wiem co mozesz wiedziec o jego balansowaniu.

Co do propozycji Licho mysle ze jak najbardziej mozna rozbic typowe klasy woj,mag na lepsze podklasy ;)

Licho c'mon!
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

MojoJojo

i raptem och achy bo licho napisal 5 linijek czegos co kazdy wie, nie podajac jednoczesnie rozwiązań :D<--- nie mow ludzikom jak cos zrobic , lecz co zrobic a oni zaskocza cie swoja inicjatywa.

Znajdzcie sposoby, ruszcie fabule... same konkrety :D
Miales swoje 5 minut licho, trzeba bylo ruszac to za swojej "kadencji" teraz zostaw obecna ekipe niech robi to co uważa jak uważa, kiedy uważa. I życzę C zeby "na hawajach" było Ci jak najlepiej.. bo jeszcze przez przypadek wrócisz..<--- zeby padal deszcz , byly brzydkie kobiety, i kijowy alkohol , to moze wroci.

Dodanie inta wojowi nie jest żadnym rozwiązaniem. te 5x-6x koxa sie raz dwa, i to ma zrownac postac 7/7/6 do postaci 9/9? chyba nie musze porównywać poświęconego czasu na skoxanie tych i tych statystyk ;> <---- to ma uzaleznic twoja gre od statystyk nie emotow, masz dexa trafiasz masz sile mocno bijesz masz inta czesto specowac bedziesz.

Rozwiązanie jest chyba tylko jedno. Odpowiedziec sobie na pytanie czy chcemy żeby nowi mieli szanse szybko dogonic starszych gracz- blokada zostaje, jesli nie maja ich za szybko dogonic-znosimy blokady (tu beda placze bo sporo ludzi costam pogrzybilo).<--- jacy nowi jak obecnie sie nowych odstrasza od gry a nie zacheca ?
"Daj człowiekowi rybę , a będzie najedzony jeden dzień.
Daj człowiekowi wędkę , a będzie najedzony latami.
Daj człowiekowi religię , a umrze z głodu modląc się o rybę."
Cytat: Raaban w 2013 04 09, 10:31:47
Shard LoA.
Yew + Minoc.

Raaban

Ja jestem wręcz onieśmielony @MojoJojo niszczy mnie twoja inteligencja elokwencja oraz poczucie bycia ponad wszystkimi światłymi umysłami DM.
Składam Ci Hołd. Bo jesteś świetny i każdą twoją wypowiedź czytam z zapartym tchem mój shan'do!

:o :o :o :o :o :o :o

Sadi666

Cytat4. Jak chcecie dobrego RPG to ruszcie fabułę ogólną, szef fabulantów daje quest nadrzędny, a fabulanci przyjmują od grup reakcje na dane zdarzenia. Czyli AdminQM robi questa QMom którzy robią go graczom i przekazują działania Adminowi który znów daje na to reakcję.
np.
Do znudzenia dawałem przykład Admin Fabulantów ogłasza QMom że w stronę Sosarii leci meteoryt.
Druidzi modlą się w kręgu żeby zmienił tor, Redzi wpadają na pomysł żeby obrócić planetę tak żeby wleciał w Britt, A Inkwizycja twierdzi że to kara za grzechy i za to że wpuszczają mutantów do miast.
Tysiąc rozwiązań i tysiąc możliwości, na które Admin reaguje np efektem cieplarnianym lub poprzedzającym meteoryt deszczem kamieni który to zawala wszystkie kopalnie w Sosarii, gracze znów coś muszą zrobić itd

Genialne w swojej prostocie! Dlatego uważam, że koncepcja Opiekunów Grup była lepsza teoretycznie, bo jak wyszło w praktyce wiemy wszyscy. Dlatego też powinni wrócić, jednak powinni mieć jednego ogarniętego Head-QMa, który potrafiłby sobie dobrać aktywną ekipę i trzymać ich w ryzach :). Wtedy by mogło to tak funkcjonować jak napisał licho, co osobiście bardzo mi się podoba :). Fabuła sama powinna się nakręcać i tak to powinno wyglądać właśnie, że ten Head coś wymyśla, a pomniejsi to realizują. Licho, nie musisz wracać, ale zarzucać więcej takich pomysłów.

MojoJojo

Sadi przedewszystkim powinien byc headqm ktory bedzie karal qmow za wybryki typu enkil  ;)

"Daj człowiekowi rybę , a będzie najedzony jeden dzień.
Daj człowiekowi wędkę , a będzie najedzony latami.
Daj człowiekowi religię , a umrze z głodu modląc się o rybę."
Cytat: Raaban w 2013 04 09, 10:31:47
Shard LoA.
Yew + Minoc.

Tinerot

@Sadi: Genialne w swojej prostocie i na dobrą sprawę nic nowego jeśli chodzi o pomysł. Nie ma się nad czym rozczulać. ;)
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

spocik

Dobrze jest jak jest.

Szybko sie wbija 75/75/75 (stat do wyboru do koloru).

Oplaca sie koxac str / int do 90/100.

Nub 75/75 ma szanse z koxem 90/80.

Kox ma nieco wiecej hp, wiecej pieniazkow na koncie, wiecej stuffu, lepszy dmg (oprocz maga), lepsza obrone (oprocz woja), szybciej sie leczy (wiekszosc z was nie uswiadamia sobie ile znaczy 1s krocej...).

Jeszcze raz podkresle, ze dobrze jest jak jest. Bo jesli ktos gra dla samego koxu, to sorry Winnetou, to sie kiedys konczy, jak w kazdym MMO. Jestes wyfarmiony na maxa i dalej sie nie da.

Takze jeszcze raz podkresle, ze dobrze jest jak jest. A to, ze ktos przestal grac wynika w 90% ze zmeczenia materialu. Moga wystapic inne powody, ale nie od dzis wiemy, ze w Ultime przestaje sie grac, by potem wrocic z zapalem na stare smieci.

Ari

bardzo sie mylisz spocik wlasnie o te zmeczenie materialu juz nie chodzi to jest to co opisane zostalo powyzej.

60 / 80 / 100  ..... na 80 1s  i to nie jest jakas kolosalna roznica to wrecz niewiele a w przedziale 80 - 90 dex jest bo ladnie wyglada .... to jest w porzadku ? ;D

Arg

Licho, ale fajne przykłady speców podałeś, to by dopiero urozmajciło pvm i trzeba by się nieźle napicić  :) wprowadzenie czegoś takiego musiałoby jednak podbić zawartość potworka  ;)
"Kto wespół ze mną krew przeleje, ten mi bratem"