Okazja na podniesienie online

Zaczęty przez dave, 2012 02 06, 12:27:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

ethanoll

Prędzej poszedłbym na jakiś dodatkowy dopał dla zupełnie zielonych graczy z zewnątrz (gdyby ich już nie mieli), a nie dla starych wyjadaczy z innego shardu, którzy na pewno sobie poradzą w nowych warunkach. Jak już było powiedziane: kto nie chce grać w uo, grać nie będzie. Kto chce grać, niech zakłada konto, mając na uwadze, że łaski nikomu nie robi i nie jest to najlepsza okazja dla jakiś dziwacznych roszczeń.
Oficjalny kanał irc Księstwa Ocllo: #bp

Thiass

E jesli Cl faktycznie padnie i gracze beda sie przenosic to kluczowa role rozegraja 3 aspekty.

Najpierw gracz wejdzie na strone i spojrzy jaki jest online na DM i MW  :) - Ze sa podobne tym sie nie bedzie kierowal
Drugi krok to wejscie w "zaloz konto" no i tutaj spoooora czesc zostanie przy mw bo wystarczy nacisnac i mozna juz grac, u nas natomiast bedzie musial sie meczyc z podaniem
No i krok trzeci to pogrzebanie na forum, spytanie ludzi grajacych tu i tu jak wyglada kox - tu bysmy wygrali bo gainy mamy chyba szybsze  :)

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Estel

Koxa się dość szybko, a młodzi gracze naprawdę mogą liczyć na pomoc. Sam jakiś czas temu robiłem nową postać i nie mówiąc żadnym znajomym, samym klimatem dość szybko dorobiłem się ładnych startowych pieniędzy. ;) A i ja sam chętnie wspieram. ;) Myślę że nawet bez przenoszenia online się ciut podniesie jeśli ludziom faktycznie zależy żeby wycisnąć całą esencje tej gry - czyli klimat. Ale fakt, dobra reklama robi dużo ;) Pozdrawiam i zapraszam.

dave

Wyszło tutaj parę problemów do których się odniosę:

1. Wiem, że nie ma możliwości przeniesienia przykładowo postaci maga z CL ze statami 60/60/100 na DM, który będzie jego lustrzanym odbiciem.

2. Wiem też że u nas kox jest szybszy niż był 3 lata temu i jeszcze szybszy niż 5 lat temu. My to wiemy, ale osoby spoza naszego shardu niekoniecznie to wiedzą.

3. Weryfikacja kont i nadużycia.

4. Problem graczy "ktoś zyskuje to ja trace"

@1. Tutaj chyba żadne skomplikowane wzory i zasady nie pomogą więc pozostaje rozwiązanie proste jak budowa cepa:
-Wojownik - 60/60/20 , Mag - 60/30/60 (lub podobne w przypadku postaci ze statami o łącznej sumie przykładowo 150)
-5 skili na 80-90% (podstawowych jak najbardziej zbliżonych do CLowskich)
-Zero dodatkowego złota i przedmiotów.

@2 Kiedyś jak DM leżało jakiś czas, miałem zamiar zobaczyć jak wygląda pvp na innym shardzie i jedyne co mnie od tego odwiodło to świadomość koxu zapamiętanego na DM za dawnych czasów. Nie chciało mi się i nie miałem już tyle czasu na kox. Gdybym miał taką okazje podczas padu DM'ki, gdy nie wiadomo było do końca czy wstanie i ktoś by mi zaproponował postać na CL z obojętnie jakimi statami to pewnie chętnie bym zobaczył jak się tam gra. Jak ktoś teraz tą sytuacje odwróci i zachęci potencjalnego gracza statami 6/6/2 + info że u nas teraz silną postać można zrobić w 2 miesiące to by pewnie wielu się pokusiło żeby tylko zobaczyć jak jest u nas. A jakby już ktoś zobaczył i jak u nas wygląda gra taka postacią ze średnimi statami to jestem przekonany, że raczej już by nie zrezygnował, bo bardziej rozbudowanego-żyjącego shardu chyba nie ma. Wiele razy w wątkach na forum padały argumenty, że nowi gracze wykładają się na instalacji albo zniechęcają na poziomie walki z harpią - tutaj ten problem mamy rozwiązany. Wystarczy Stat jak wyżej i skile (nawet na 80-90% - to i tak połowa koxu)

@3. W przypadku tego problemu to już by rzeczywiście ktoś musiał albo sprawdzać konta przez zalogowanie się po założeniu postaci na DM dla delikwenta albo na zasadzie screenów.

@4. Wiem, że spora część graczy czułaby się pokrzywdzona tym, że ktoś dostanie postać, którą można zrobić w 2 tygodnie a oni nic nie dostają. Nie chce być złośliwy z tym Psem Ogrodnika, macie pewnie też swoje racje i powody.
Weźcie jednak jeden argument pod uwagę - potencjalnie większy online wyjdzie wszystkim grupom na DM na lepsze, i w pvm i w rpg i pvp. Każdy dodatkowy aktywny gracz na DM to urozmaicenie serwera tak samo jak każda dodatkowa klasa czy wprowadzony skill.

W tym temacie gramy do tej samej bramki i jak ktoś stoi pod portalem i czeka na fraga to pewnie szybciej go spotka, ta samo jest z rpg - wiecej ludzi wiecej gry.

Podsumowując:
Wiem, że jak ktoś przejdzie już poziom harpii i pozna DM, jego klimat, różnorodność, mechanikę, pvm, pvp i grywalność to raczej już tu zostanie.
Wiem, że jak nie spróbujemy to nie zobaczymy.
Wiem, że do zyskania jest tylko większy online.

DzikiHL

Dodaj do listy:
Wiem, że do zyskania jest też lista nowych konfliktów na linii gracz <-> ekipa <-> gracz.

Proszę Cie, nie bądź człowiekiem jednej wizji. To że ekipa nie wykorzysta Twojego pomysłu nie oznacza że się nie stara i nie pracuje nad poprawą.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

dave

CytatDodaj do listy:
Wiem, że do zyskania jest też lista nowych konfliktów na linii gracz <-> ekipa <-> gracz.
DzikiHL:
Idąc twoim tokiem rozumowania - "Nie ma graczy nie ma problemów na żadnej linii."

CytatTo że ekipa nie wykorzysta Twojego pomysłu nie oznacza że się nie stara i nie pracuje nad poprawą.
Nigdy tak nie sądziłem.

Badalaman

Admin DM napisal ze przeniesienie nie bedzie, wiec uparte drazenie tego raczej juz nic nie da ;)
Natomaist mozna by ulatwic samo zalozenoie kont, skoro piszecie ze konkurencja ma konto od razu.

Skoro ludzie grali dlzuej w UO na polskim shardzie to i na DM beda nie gorzej pasowac niz inni. Wiec moze akcja darmowe konta dla ocalalych z konca swiata CL ? ;)

A koksac niech sobie koksaja juz normalnie.

DzikiHL

Tylko tak zapytam, bo się nie znam. CL wymagało klimatu?
Jeśli CL nie miało nic wspólnego z klimatem, jedynie ewentualnie z kulturą to ich wyborem naturalnym będzie MW, gdzie nawet o kulturę było kiedyś ciężko.
DM będzie dla nich za trudne nawet jeśli do każdego konta dołożymy szampon do włosów.
Przyznam, że dla tych ... 40 osób więcej to ja z klimatu na całym serwerze nie zamierzam rezygnować, moje osobiste odczucie.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Ropuch

przecież na CL nie ma żadnego klimatu. Jeśli chcą grać, to niech udowodnią, że umieją pisać i czytać.
<saxas> teraz na pvp liczy sie mag
<saxas> na dm nie ma lepszych i gorszych graczy pvp
<saxas> sa bardziej i mniej skoxani

Gonz0rr

A propos pisania Ropuch :D Umieją nie umią

Ropuch

mae

Zgadzam sie z Tinkiem i Asylem.

el

Cytat: mae w 2012 02 08, 20:49:43

Zgadzam się z Mae, że on sie zgadza z Tinkiem i Asylem.

Ropuch

Cytat: el w 2012 02 08, 23:21:25
Cytat: mae w 2012 02 08, 20:49:43

Zgadzam się z Mae, że on sie zgadza z Tinkiem i Asylem.

Zgadzam się z  tym, że zgadzasz się z Mae, który także zgadza się z Tinem i Asylem, a ja zgadzam się z następną wypowiedzią, w której jakiś światły człowiek zgodzi się ze mną, że nie ma sensu zgadzać się na takie przenoszenie kont...

zethaiks

ale juz na ircu widac wysyp nowych postaci :D wiec i tak troche przychodzi :D