Przyszłość DM

Zaczęty przez Sakubh, 2012 04 30, 22:16:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tinerot

Ja to odnoszę wrażenie, że sporym problemem wśród graczy na forum jest czytanie i pisanie. Nie chodzi o to, że nie umieją - umieją wręcz aż za dobrze. Naczytają i napiszą się bzdur, a potem w nie wierzą i wychodzą nam kwiatki typu kox 5 lat czy ostatnie posty Aiona.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

mwojok88

dokladnie jest tak jak dawiss pisze miesiac wystarcza kiedys bylo gorzej nie bylo jakis ph i duzej mozliwosci co do easyuo

ethanoll

Warto byłoby taką informację umieścić gdzieś, gdzie potencjalni gracze zaglądają w pierwszej kolejności.
Oficjalny kanał irc Księstwa Ocllo: #bp

Spider

Czy planowana jest poprawa płynności działania serwera? W tej chwili każdy w losowym momencie dostaje mini lagi. Serwer w tym czasie działa raczej normalnie, bo jak gracz A ma laga, to wszyscy dookoła biegają normalnie, dlatego przypuszczam, że może to być kwestia łącza.

zethaiks

zauwazylismy wlasnie dzisiaj na pk ze jest losowo dziwnie - raz ja raz inni raz przeciwnik i tak co pare minut

AsYlum

Nie widzę takich problemów. Zresztą maszyna jest w 94% wolna od obciążenia. Pingi między 15 a 40 ms. Ciężko jest mi zmierzyć coś czego nie mogę wywołać u siebie. Także pytanie o planowanie poprawy wydaje mi się dziwne bo już nie mam co poprawić. :) Jedyne co mogę to obserwować dlatego, że w tej chwili nie widzę żadnego powodu dla takich objawów.

Dostęp do dysków:

root@dm:/home/admin# dd if=/dev/zero of=/tmp/output.img bs=64k count=512 conv=fdatasync
512+0 przeczytanych recordów
512+0 zapisanych recordów
skopiowane 33554432 bajty (34 MB), 0,0887471 s, 378 MB/s
root@dm:/home/admin# dd if=/dev/zero of=/tmp/output.img bs=64k count=1024 conv=fdatasync
1024+0 przeczytanych recordów
1024+0 zapisanych recordów
skopiowane 67108864 bajty (67 MB), 0,190928 s, 351 MB/s
root@dm:/home/admin# dd if=/dev/zero of=/tmp/output.img bs=64k count=4096 conv=fdatasync
4096+0 przeczytanych recordów
4096+0 zapisanych recordów
skopiowane 268435456 bajtów (268 MB), 0,7442 s, 361 MB/s
root@dm:/home/admin# dd if=/dev/zero of=/tmp/output.img bs=64k count=8096 conv=fdatasync
8096+0 przeczytanych recordów
8096+0 zapisanych recordów
skopiowane 530579456 bajtów (531 MB), 1,56849 s, 338 MB/s

Obciążenie procesora nie przekracza 1% przez 99,5% czasu, reszta to zapisy stany świata.

PS. Dalej w ofercie są już serwery po 250-450 zł na miesiąc i nie ma możliwości testowania ich za darmo. Do tego bardzo często trzeba doliczyć opłatę instalacyjną. Także wydatek spory a nie jest powiedziane, że sytuacja będzie wyglądać diametralnie inaczej.

PS.2 Jedyne co mi przychodzi do głowy to sztuczne podnoszenie priorytetu klienta, które może prowadzić do rozpoznawania klienta jako używającego speedhack i efekty "odbijania się" :)
<uninitialized object>

Ger

Cytat: zethaiks w 2012 05 14, 23:48:48
zauwazylismy wlasnie dzisiaj na pk ze jest losowo dziwnie - raz ja raz inni raz przeciwnik i tak co pare minut

mam to samo

Spider

Ja gram na domyślnych ustawieniach (bez razora, normalny priorytet, normalna wielkość okna itd.) i mnie przycina. Ze 2 godziny temu ganialiśmy się pod pustynią i było to bardzo dobrze widać - gonię kogoś i ja biegnę normalnie, a druga osoba co chwilę się zatrzymuje, a chwilę później to ona biegnie normalnie, a ja co chwilę staję. Jak będę miał chwilę to jutro albo w środę sprawdzę pingi do nowego serwera i trasę pakietów.
Skoro występuje to u większej liczby osób, to raczej musi być coś na rzeczy (było nas tam z 7 albo 8 i widziałem takie skoki u każdego).

zethaiks

No dzisiaj bilismy sie prk vs vesp - i mielismy to samo najpierw ja lagi dogania mnie np ger pozniej ger lagi ja biegam normalnie i tak rozne skoki nasi chwilowe lagi i inni tez. ale malo kiedy zeby razem :D

Zyzio

Korzystajac z okazji  chcialbym pozdrowic trzy osoby ktore sa online o 6:56  ;)

PS. Tez miewam krotkie losowe momenty laga.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Felixor

potwierdzam niestety te lagi :(
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

Nath

Nie da sie ukryc.. i przy pvp, sparowaniu i przy normalnym bieganiu przez las podobnie jak u wiekszosci... wydaje mi sie ze to wina lacza.. ping 18-22 stabilny co (blizej nieokreslony czas) skacze 1 pakiet do  50-120
Potrzebujesz pomocy?
#pomoc-dm - Zapraszam

Ksiestwo Skara Brae
#skara-brae

Fora Skara Brae i Trinsic
www.zdobywcydm2.fora.pl

Wilkolaki - Likantropy - dostep do nadforum
Podania: wilki.podanie@gmail.com  Lub PW

AsYlum

Cytat: Nath w 2012 05 15, 07:07:06
Nie da sie ukryc.. i przy pvp, sparowaniu i przy normalnym bieganiu przez las podobnie jak u wiekszosci... wydaje mi sie ze to wina lacza.. ping 18-30 stabilny co (blizej nieokreslony czas) skacze  50-120

Musiałoby być na 600-800 żebyś odnotował taki lag. Nie zauważysz różnicy między 40ms, a 180ms :D

Pozostaje w takim razie zakup serwera dedykowanego za w sumie ciężkie pieniądze. Bo mi się opcje i możliwości skończyły.
<uninitialized object>

zethaiks

no nie wierze ze na takim sprzecie sa lagi przez sprzet - przy takiej ilosci online , oraz losowych graczy, raczej sadze ze to jakas inna błachostka

Statystyka badania ping dla 37.28.154.198:
    Pakiety: Wysłane = 200, Odebrane = 200, Utracone = 0
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 9 ms, Maksimum = 24 ms, Czas średni = 16 ms

pingi sa dobre

dawiss

Mowiac szczerze to sprawdzilem pingi z roznych lokalizacji do serwera (Bratyslawa, Praga, Ryga, Gdansk, Wroclaw) i nie widzialem zadnych skokow pingow. Szkoda, ze takie kwiatki wyszly dopiero po testach ;).