Zmiany w peruce

Zaczęty przez walker391519, 2012 11 02, 11:36:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

Guardian

Cytat: growin w 2012 11 02, 17:54:55
Pollack uzasadnij czemu należy Ci się peruka, to gm Ci da ;) Przecież o to w tej zmianie chodziło, żeby nie były zwykłymi szmatami :/

Bo Pollack zamiast dokładnie przeczytać wolał sobie pierdyknąć długiego posta :)
DzikiHL: Myślę że tu nie ma powszechnego głosowania :P

Żeby nikt więcej w tym temacie nie musiał się wysilać i szukać

http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,462.msg414860.html#new

Pollack

Guardian - no wlasnie nie do konca.

Nie jestem zadnym "podziemiem" i nie koniecznie mam ochote grac zgodnie z zasadami grupy klimatycznej (moze dlatego ze nigdy w zadnej nie bylem) - ot uzywalem jej do wlasnych celow, zgodnie z osobistym - badz gildyjnym interesem.

A news, chocbym go 3 razy przeczytal - calkiem jednoznacznie wrzuca peruke do wspomnianego przeze mnie worka.

Shit happens, life goes on...:)

growin

Poll - nigdzie nie jest napisane, że musisz należeć do grupy klimatycznej - po prosty masz się stosować do pewnych zasad, pewnie typu 'nie ustawiaj imion z dupy, jeśli wybrałeś jakieś imię, to masz odgrywać jakąś postać' itp - z tego co pisałeś, mieścisz się w takich ramach ;]
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

Guardian

Cytat: Pollack w 2012 11 02, 19:23:36
Guardian - no wlasnie nie do konca.

Nie jestem zadnym "podziemiem" i nie koniecznie mam ochote grac zgodnie z zasadami grupy klimatycznej (moze dlatego ze nigdy w zadnej nie bylem) - ot uzywalem jej do wlasnych celow, zgodnie z osobistym - badz gildyjnym interesem.

A news, chocbym go 3 razy przeczytal - calkiem jednoznacznie wrzuca peruke do wspomnianego przeze mnie worka.

Shit happens, life goes on...:)

Chyba Ci buty na cmentarzu przemokły i zamiast bluzgać sobie pod nosem wybrałeś humory na forum. Wszyscy zrozumieli, tylko nie Ty ;]

szaman

Sorry nie wytrzymałem z tymi przemokniętymi butami na cmentarzu :D Guardian 8)
*turla się*

Ari

ta zmiana to jakies nieporozumienie ... jak dobrze ze sie dowiedzilem o tym przed koxem okradania ;) widze skill zostal klimatycznie zbalansowany ;-) , niegrywalny

zigrin

Aż napiszę co myślę :)
po pierwsze jak ma wyglądać klimatyczne klimacenie dla przyznania peruki? Czy ta postać ma łazić w nowej peruce (i co 10 minut wracać z innym imieniem?) czy ma okradać klimatycznie? Jak to w ogóle ma wyglądać? Z doświadczenia wiadomo, że im więcej rpg w złodzieju tym mniejsze łupy. Im więcej rpg po okradaniu tym częściej ludzie łapią ID postaci i już jest mniej ciekawie. Zazwyczaj jedna wpadka z real name kończy się banami w 5-6 miastach. Pominę fakt wymieniania się tym banowanym imieniem na ircu a nie w grze. W tym momencie z nową peruką real name to kwestia czasu. Dodam, że jak spadnie name nowej peruki to real name pewnie widać w trapie (co myślę było i jest bugiem). W każdym razie w jaki sposób zdobyć ową perukę? I dlaczego znowu jakaś grupa (lub osoba) ma decydować czy odgrywasz jakąś klasę dobrze czy źle? Proponuje utworzyć grupę ustalającą co jest klimatyczne a co nie  :o

Jeszcze jedno - niektórzy mają złodzieja i nikt nie wie kto gra tą osobą albo jaki ma real name, zgłaszając się do "podziemia" z newsa tracimy przynajmniej jedną z dwóch powyższych. Poza tym, gdzie są te zasady? Co mam pisać minimum 2 linijki tekstu przed okradaniem czy po? A może ukłonić się i spytać "czy mogę podpier.. panu item z plecaka?". Może nie każdy chce należeć do "podziemia" i nie powinno się go do tego zmuszać. Skoro irytuje was ' ' sd' w imionach to wyłączyć taką możliwość - a to się pewnie da zrobić aby nie było spacji czy innych znaków w peruce. Przypomnę, że najlepszy złodziej to chodzi na zakra, okrada i ucieka na zakra - tak, że nikt nie wie, że tam był. Chyba trochę przesadziliście z tym klimaceniem dla peruki. A inna sprawa jeszcze to kto te peruki będzie dawał co tydzień? GM? Gówno nie zmiana. Nie przemyślana nic i zrobiona na szybko aby uwalić wspomniane nadużycia z imionami, choć były inne możliwości.

Druga sprawa to system księstw niby fajnie bo większość z Was klimaci do porzygu ale nie o tym. Nowa postać ma pewien problem związany z wejściem do miasta na krimie/redzie. W chwili obecnej nie ma bowiem miasta otwartego dla wszystkich (jak kiedyś Cove, Bucc), czyli bez straży ale z jakimiś npc (Bankier, uzdro, treser itp).  Czy każdy musi być skazany na system księstw? Czy nie można utworzyć małego miasteczka na terenie starego kontynentu na wzór dawnego cove/bucc?

Napisał bym więcej ale nie chce mi się stukać w tą klawiaturę bo i tak usłyszę, że ble ble bla od pseudo kilimiarzy i łapiących za słówka.

Rudus

To ja tez napisze co mysle :)

Cytat: zigrin w 2012 11 03, 21:02:17
po pierwsze jak ma wyglądać klimatyczne klimacenie dla przyznania peruki? Czy ta postać ma łazić w nowej peruce (i co 10 minut wracać z innym imieniem?) czy ma okradać klimatycznie? Jak to w ogóle ma wyglądać?

Moze zamiast zadawac pytania na forum ogolnym napisz do mnie? Po to jestem tam wymieniony w Newsie, zeby do mnie pisac.

Z doświadczenia wiadomo, że im więcej rpg w złodzieju tym mniejsze łupy.

Z doswiadczenia wiadomo ze im wiecej rpg tym wieksze lupy.
Kazdy moze miec swoje doswiadczenie i swoje zdanie.

Im więcej rpg po okradaniu tym częściej ludzie łapią ID postaci i już jest mniej ciekawie. Zazwyczaj jedna wpadka z real name kończy się banami w 5-6 miastach. Pominę fakt wymieniania się tym banowanym imieniem na ircu a nie w grze. W tym momencie z nową peruką real name to kwestia czasu. Dodam, że jak spadnie name nowej peruki to real name pewnie widać w trapie (co myślę było i jest bugiem). W każdym razie w jaki sposób zdobyć ową perukę?

Ja pamietam czasy gdy byly tylko takie peruki... coz grac sie dalo, okradac tez sie dalo... to fakt bylo moze i trudno ale za to mozna teraz powspominac ze "stare dobre czasy"...
Chcesz profesjonalnej peruki - zapraszam na PW.

W każdym razie w jaki sposób zdobyć ową perukę? I dlaczego znowu jakaś grupa (lub osoba) ma decydować czy odgrywasz jakąś klasę dobrze czy źle? Proponuje utworzyć grupę ustalającą co jest klimatyczne a co nie  :o

No wlasnie! Jak to zdobyc? Jak zostac wilkolakiem? Jak zostac wampirem zamkowym? Jak zostac elfem? Jak zostac orkiem? Sugeruje napisac do Ekipy. Przy Peruce masz ulatwione zadanie bo wiesz juz do kogo pisac! Tak! Napisz do mnie!
Dlaczego ktos ma decydowac czy odgrywasz dobrze czy zle?
Hmm.. moze dlatego ze ta osoba ma prawdopodobnie najdluzsze nieprzerwane doswiadczenie z obcowania ze zlodziejami na tym serwerze? I wiele ludzi zrekrutowala, wielu ludziom pomogla i jakos nigdy nikt (jesli sie myle to mnie strzelcie) nie mial problemow z realizowaniem swojej koncepcji?
Ah! Istnieje grupa ktora ustala co jest klimatyczne a co nie :] Nazywa sie "Ekipa" i dzieki tym wspanialym ludziom nie mamy na serwerze nalotu Power Rangers i Transformersow ;]

Jeszcze jedno - niektórzy mają złodzieja i nikt nie wie kto gra tą osobą albo jaki ma real name, zgłaszając się do "podziemia" z newsa tracimy przynajmniej jedną z dwóch powyższych. Poza tym, gdzie są te zasady? Co mam pisać minimum 2 linijki tekstu przed okradaniem czy po? A może ukłonić się i spytać "czy mogę podpier.. panu item z plecaka?"

Coz... tak sie sklada ze zwykle wiem o tym ja, ale cale szczescie trzymam te informacje do grobowej deski...
Wiec de facto nic nie tracisz bo zglaszasz sie do mnie. Mowisz mi jaka masz wizje na postac a ja pomagam Ci ja zrealizowac i sprawdzam czy wychodzi Ci to fajnie czy nie. A jesli nie to co mozesz ewentualnie poprawic.
Jeszcze nie zdarzylo mi sie skreslic kogos kto podszedl powaznie do swojej postaci.

Skoro irytuje was ' ' sd' w imionach to wyłączyć taką możliwość - a to się pewnie da zrobić aby nie było spacji czy innych znaków w peruce. Przypomnę, że najlepszy złodziej to chodzi na zakra, okrada i ucieka na zakra - tak, że nikt nie wie, że tam był. Chyba trochę przesadziliście z tym klimaceniem dla peruki. A inna sprawa jeszcze to kto te peruki będzie dawał co tydzień?

Obawiam sie ze duzo latwiej i szybciej jest zrobic taka zmiane niz wprowadzac takie restrykcje. A co bedzie gdy ktos dla RPG bedzie chcial zrobic peruke imitujaca Drowa? Drow bez apostrofow? Bez sensu...

Kto bedzie dawal co tydzien.. no tak..

GM? Gówno nie zmiana. Nie przemyślana nic i zrobiona na szybko aby uwalić wspomniane nadużycia z imionami, choć były inne możliwości.

No tak... no tak...
Przepraszam ze to mowie ale dla mnie to post pt. "Nie znam sie ale sie wypowiem".
Gdybys zadal sobie trud i zamiast stukac ten post w klawiature zastukal w ta klawiature PW do mnie to nie wysnuwalbys teorii ze to GM bedzie musial rozdawac Peruki i ze "Gowno nie zmiana".
Pozostaje mi tylko z ubolewaniem pokrecic glowa i miec nadzieje ze niedlugo sie do mnie odezwiesz celem omowienia twojej koncepcji postaci i mozliwosci wpisania Cie na liste "Profesjonalistow" jesli idzie o zlodziejski fach.

Na teraz pozdrawiam czule i zycze milego wieczoru!
Ethanoll o ocllo
Cytathrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Tinerot

Mogłem ograniczać apostrofy, więcej niż jedną spację, imiona graczy. Mogłem spisać sobie wszystkie tego typu nadużycia jakie jestem w stanie wymyślić a potem ewentualnie poszerzać ich listę o te które gracze wymyślą (niszcząc peruki które mi się nie spodobały). Ale mam głęboką wiarę w to, że są gracze którzy rozsądnie podchodzą do swojej gry i niektóre z tych blokad mocno by ich ograniczyły. Tak, dzielę graczy na takich którzy na coś zasługują i na takich którzy tego nie pokazali. Ale DM dzieli graczy w ten sposób od lat - patrz grupy klimatyczne chociażby. Nihil novi, skoro już tak ładnie się wysławiamy.

Pollack, co do Ciebie to ja się dziwię, że po prostu nie napisałeś do Rudusa, bo jestem pewien, że jako rozsądny człowiek nie miałbyś żadnego problemu z uzyskaniem czego chcesz i ta zmiana byłaby dla Ciebie po prostu lekko niewygodnymi kilkoma dniami bez peruki.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

zigrin

Cytat: Rudus w 2012 11 03, 22:10:27

Z doswiadczenia wiadomo ze im wiecej rpg tym wieksze lupy.
Kazdy moze miec swoje doswiadczenie i swoje zdanie.
a to ciekawy jestem. Jak klimacisz to ludzie dają więcej ukraść? Bo nie rouzmiem?

Ja pamietam czasy gdy byly tylko takie peruki... coz grac sie dalo, okradac tez sie dalo... to fakt bylo moze i trudno ale za to mozna teraz powspominac ze "stare dobre czasy"...
Chcesz profesjonalnej peruki - zapraszam na PW.
Tak bo wtedy nie było straży i można było latać wszędzie z czystym kontem?

No wlasnie! Jak to zdobyc? Jak zostac wilkolakiem? Jak zostac wampirem zamkowym? Jak zostac elfem? Jak zostac orkiem? Sugeruje napisac do Ekipy. Przy Peruce masz ulatwione zadanie bo wiesz juz do kogo pisac! Tak! Napisz do mnie!
Dlaczego ktos ma decydowac czy odgrywasz dobrze czy zle?
Hmm.. moze dlatego ze ta osoba ma prawdopodobnie najdluzsze nieprzerwane doswiadczenie z obcowania ze zlodziejami na tym serwerze? I wiele ludzi zrekrutowala, wielu ludziom pomogla i jakos nigdy nikt (jesli sie myle to mnie strzelcie) nie mial problemow z realizowaniem swojej koncepcji?
Ah! Istnieje grupa ktora ustala co jest klimatyczne a co nie :] Nazywa sie "Ekipa" i dzieki tym wspanialym ludziom nie mamy na serwerze nalotu Power Rangers i Transformersow ;]

a kto powiedział, że wszystkim sie podoba twoja gra czy obcowanie ze złodziejami? Jaki to ma sens w byciu wyznacznikiem? A klimat to chyba ekipa nie ustala bo 50% leje na klimat i jakos tu gra a nie sa Rangersami czy Transformersami. Poza tym chyba łatwiej opisać dokładnie co i jak na forum/www niż za każdym razem innemu graczowi.

Coz... tak sie sklada ze zwykle wiem o tym ja, ale cale szczescie trzymam te informacje do grobowej deski...
Wiec de facto nic nie tracisz bo zglaszasz sie do mnie. Mowisz mi jaka masz wizje na postac a ja pomagam Ci ja zrealizowac i sprawdzam czy wychodzi Ci to fajnie czy nie. A jesli nie to co mozesz ewentualnie poprawic.
Jeszcze nie zdarzylo mi sie skreslic kogos kto podszedl powaznie do swojej postaci.
Widzi mi się Rudusa? Czy tutaj Rudus złodziej może odgrywać kogo chce bylebyś Ty o tym wiedział?

Obawiam sie ze duzo latwiej i szybciej jest zrobic taka zmiane niz wprowadzac takie restrykcje. A co bedzie gdy ktos dla RPG bedzie chcial zrobic peruke imitujaca Drowa? Drow bez apostrofow? Bez sensu...

Wątpie :) Faktycznie Drow bez apostrofów to nie istnieje :) Jaki ja głupi byłem, że tak pomyślałem, że każdy drow musi mieć apostrof przecież tak napisali w książce... Przypomnę, że nie ma czegoś takiego jak drow! Każdy opis, rzeczy która nieistnieje jest błędny lub jedynie koncepcją tej osoby... Proponuje trochę rozsądku lemingi...

No tak... no tak...
Przepraszam ze to mowie ale dla mnie to post pt. "Nie znam sie ale sie wypowiem".
Gdybys zadal sobie trud i zamiast stukac ten post w klawiature zastukal w ta klawiature PW do mnie to nie wysnuwalbys teorii ze to GM bedzie musial rozdawac Peruki i ze "Gowno nie zmiana".
Pozostaje mi tylko z ubolewaniem pokrecic glowa i miec nadzieje ze niedlugo sie do mnie odezwiesz celem omowienia twojej koncepcji postaci i mozliwosci wpisania Cie na liste "Profesjonalistow" jesli idzie o zlodziejski fach.

Na teraz pozdrawiam czule i zycze milego wieczoru!

Ale na czym się nie znam? Na elfach czy na drowach? :) Każda zamiana jest uważana przez GM za jedyną i słuszną a każdy punkt widzenia gracza jest zły więc po co się oszukiwać. A do Ciebie się nie zgłoszę bo gra z peruką to tylko kwestia czasu chyba, że okradasz górnika z rudy to się może przydać :) 

Szkoda, że nie odniosłeś się do wolnego miasta, ściągania ID, banowania przez irc i wykrywania zmian imion.

Rudus

Cytat: zigrin w 2012 11 03, 22:33:16
A do Ciebie się nie zgłoszę bo (...)

Dziekuje nie mam wiecej pytan
Ethanoll o ocllo
Cytathrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Pollack

Tin - mimo cietych ripost Guardiana - ja dalej samego newsa rozumiem inaczej - i dalej nie odnajduje sie w tej "podziemnej" grupie. Ot dodalem info z newsa do tego co juz wiedzialem na temat grupy fabularnej i po prostu razem nie pasowalo mi to do mojej ukladanki na dana chwile. Lubie sam sobie kapitanem, sterem, zaglem byc - mimo ze szanuje wklad Rudusa w skryto-ciemnych, to po prostu indywidualnie mi nie po drodze w ten sposob - ot wszystko.

W ramach cos za cos - to moze jednak da sie jakos w takim ukladzie na peruce wymusic zmiane koloru nicka nad glowa? Widze to w ten sposob - jesli mozna nadac status perm reda. To pewnie tez mozna nadac status perm blue. Raczej nie sadze zeby ktos chcial miec red peruke - wiec moze niech peruka nadaje z automatu status perm blue?

Tinerot

Pollack, niestandardowe sytuacje to specjalność Rudusa, to od niego wychodzą wszystkie jedneszesnastebalrodusa (sorry Rudy, ale tak mi się kojarzysz z różnymi dziwnymi opcjami :D ), więc myślę, że Twoje trzy tożsamości łyknąłby i się nawet nie zająknął. A nigdzie nie jest napisane, że przynależność do jakiejkolwiek organizacji jest obligatoryjna. W newsie napisałem tylko kto się tym zajmuje.

Co do kolorów, nie jestem do końca przekonany.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie oduczyliście się wciąż komentowania przed sprawdzaniem jak faktycznie sprawa wygląda. Czyli przed rozmową z Rudusem.  No i trolling. Ale trolli po prostu ignoruję. Tylko niech potem nie płaczą, że się u mnie na privie niczego nie da załatwić. Jak ignoruję to całkowicie.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Pollack

Co do ostatniego akapitu Tin - masz racje. My bad.

Ale co do kolorow - chetnie podyskutuje. Miasto i tak moze dac ban na imie niezaleznie od koloru. Ale majac reda - niezaleznie od imienia i tak jestes od razu do odstrzalu. Wiec peruka w tym wypadku traci sens.

Ari

koxajac sobie wdeplem w pewnego muchomorka a raczej ich wysyp .... podczas koxu bawiły mnie od tego momentu przeróżne emotki ( Z poczatku myśląc że gma ... nawet klimaciłem ;) ) . Jako starszego gracza niz węgiel i ultim ta zmiana od dawna tak nie zdziwila i tak mi sie nie spodobala, ubawila, cos naprawde swietnego , zwykle emotki. Poznij specjalnie w nie wlazilem przed koxem ;-)

ale ta zmiana z perukami dzielacych na klimatycznych i nie.....  czyli na tych co  maja cos lepszego i gorszengo to krok wstecz - nieporozumienie niestety. To są nic innego jak mechanicznie wymuszone trefne zmiany, tak to postrzegam.