Pytania początkującego

Zaczęty przez buhi16, 2013 01 04, 22:58:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

buhi16

Zgodnie z radą jednego z użytkowników zakładam temat w którym każdy początkujący będzie mógł zadawać pytania uzyskać odpowiedzi od użytkowników (na to liczę :))
Ma to na celu zapobiec "zaśmiecenia" forum dużą ilością pojedynczych pytań nowych graczy i łatwe wyszukanie pożądanej odpowiedzi na pytanie nowych użytkowników :). Więc pierwsze pytanie: jak zrobić z rudy żelaza żelazo? Proszę dokładnie co napisać gdzie iść itp. :) i jeszcze jedno jestem podstawowym łucznikem z podstawowym łukiem (łuk) i zrobiłem sobie uświęcone strzały bd mi strzelały czy to był błąd że nie dałem rady nimi strzelać w królika?

Lindi

Zdaje mi się że aby przetopić rude musisz kliknąć dwukrotnie na nią stojąc przy piecu.
"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

buhi16

Mam "status" młody i idź oddalilem się na nieco większą odległość od Yew w celu znalezienia czegoś z kąd bd miał pióra zabił mnie stwór którego żaden młody gracz nie zabije ! Chociaż jest to dość blisko Yew ! Więc uzdrowiwszy się poszedłem do banku gdzie spotkałem pewną osobę opowiadając jej co się stało poradziła mi co zrobić mianowicie iść do lochów łatwych na przygodę uzbroilem się jak mogłem tzw. W łuk strzały jakiś szytlet trujący zielony co dodawał 10 siły znalazłem w skrzyni dla młodych (jestem łucznikiem) kilka bandaży miesko i miksturke czerwoną kolczan i wchodzę na te łatwe lochy
Cały "happy"  przyodziewam na sb ten sztylet no bo wydaje się silny i wchodzę (miałem na sb szaty zmarłego) i atakuje mnie jeden ja go też on mnie zabija a ja go nawet nie ruszam więc jak mam niby wzmacniać swoje umiejętności siłę zręcznośc ? I Co jest najlepiej mieć na sobie Y torbie kiedy się gdzie na łatwą przygodę?

Rey

Jakakolwiek zbroja, nawet dla lucznika to niezbednik bez wierzchowca tez nie pouciekasz.

Zeby strzelac danym rodzajem strzal lub beltow, trzeba wpisac komende, badz ja sobie zbindowac.

.strzaly <nazwa> – Ustala rodzaj strzał, jakimi ma strzelać łucznik. Dostępne możliwości: zwykle/zadziory/srebrne/przebijajace/trujace.

w Twoim przypadku: .strzaly srebrne ale na kox zwykle uzywaj.

Dodatkowo jak strzelasz z luku a zmienisz na kusze, to musisz ponowic .strzaly zwykle bo nie bedzie strzelal.

Nie chce byc stronniczy ale musze.
Yew to bardzo fajne miasto ale musisz sie niestety liczyc z tym ze tam robia czesto mapy demona albo podciagaja bardzo groznego moba. (nierzadko nawet pod sam bank)

Odradzam i polecam praktycznie kazde inne.
Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

"kolego jesli internet explorer ma odwage zapytac czy moze byc domyslna przegladarka, to Ty nie masz odwagi podejsc do dziewczyny i zagadac?"

yacu

Yhhh...
Buhi16, z tego co czytałem wcześniej, jesteś łucznikiem, więc walczysz tylko i wyłącznie łukami. Sztylet to Szpady! Najprawdopodobniej nie masz tej umiejętności.
Czy dokładnie przeczytałeś na stronie głównej informacje o łucznictwie? Masz tam jak byk napisane, że uświęcone strzały służą do walki z Likantropami i Wampirami. Niczego innego tym nie ustrzelisz.

Poza tym odnoszę wrażenie, rozumiejąc rozterki młodego gracza, że nie starczy cierpliwości ludziom, by odpisywać ci na każde pytanie, na które odpowiedź znajdziesz w grze. Na tym między innymi polega ta gra - na interakcji z graczami. Podstawowe informacje są zawarte na stronie głównej, reszty odpowiedzi szukaj w grze. Nie odbieraj sobie tej przyjemności odkrywania i nabywania doświadczenia popełniając błędy. Tak się najlepiej nauczysz i najszybciej zapamiętasz :)
Życzę powodzenia i wytrwałości, a będziesz miał zdecydowanie większą satysfakcję.

Prorokpl

Po pierwsze, nawet po wzmocnieniu jakimiś przedmiotami magicznymi nie stajemy się nieśmiertelni. Pierwsza podstawowa zasada wojownika - broń i pancerz. Czyli musisz zaopatrzyć się w jakąś zbroję którą jesteś w stanie założyć (każda wymaga pewnej określonej ilości siły lub też mają inne ograniczenia np klasowe/skillowe). Dobra rada: warto pożebrać u graczy, często się zdarza, że ktoś ma nakład zbroi których sam nie używa, bo dla niego są za słabe, ale jak znalazł dla młodej postaci. Dodatkowo warto się zaoopatrzyć w coś co może nas leczyć. Np bandaże, lub zółte mikstury. Lochy dla młodych to najlepszy sposób na szybki przyrost statytyk, ale nikt nie mówił, że to będzie spacer po parku bo one są agresywne.

DzikiHL

Warto też używać interpunkcji.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

dawiss

Z lezka w oku wspominam czasy, kiedy to ja odkrywalem UO, kiedy calymi dniami zbieralem piora itd. Piekne chwile i tak jak powiedzial moj przedmowca, dobrze jest zostawic sobie czesc odkryc nie pytajac o nie.

Dam Ci porade, pocwicz swoje umiejetnosci na kuklach oraz tarczach strzeliczych, mozesz wytrenowac je do 60% co juz pozwoli jako tako walczyc. Zbroje kupisz u kupcow graczy, na poczatek polecam bagienna, jest tania i niezla.

buhi16

dobrze dobrze. Jakl mnie zabili w tych lochach, to znalazłem jako duch runę i wyszłem na ziemię piratów :( Gdzie tam jest uzdrowiciel co może mnie wskrzesić?

Zyzio

Na tego typu pytania najlepiej znalezc odpowiedz znajdujac ktoregos z mieszkancow.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

buhi16

Dzięki ;) a w którą stronę się udać się od Yew by znaleść coś co bym ubił i miał z tego pióra?

growin

A skoxałeś na tych manekinach 60% umiejętności? Jeśli walczysz z 'silnym' zwierzem/potworem to odbiegaj - wykorzystaj to, że siedząc na wierzchowcu jesteś dużo szybszy. Proponuję też, żebyś unikał worgów - silne draństwo i szybkie, na piechotę nie uciekniesz.
Pióra chyba można zbierać z wszelkich ptaków, a je mając 60% bojówki zabijesz bez problemu. Dużo więcej ich mają harpie, no ale z nimi może nie pójść Ci tak łatwo.
Koniecznie zaopatrz się w bandaże i przyzwoite makro na ich używanie! :)
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

Lindi

I znajdź w grze kogoś, kto ci pomoże. Pióra mają też rolnicy z kur(jeśli chodzi ci żeby zrobić sobie strzały)
"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

Spider

Czy zmieniło się coś w założeniach tego forum? Zawsze udzielano tu tylko odpowiedzi na pytania dotyczące spraw technicznych. To jest gra multi i praktycznie każdy napotkany gracz będzie w stanie odpowiedzieć na te pytania W GRZE.

Jeśli chodzi o używane przedmioty, to UO opiera się w głównej mierze na umiejętnościach a nie samych statystykach, dlatego przed używaniem czegoś upewnij się, czy wyuczyłeś się potrzebnej umiejętności.