Kilka pytan i wyjasnien do GM'ow

Zaczęty przez zethaiks, 2013 03 02, 00:41:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

zethaiks

Ostatnimi czasy kilka sytuacji nie daje ludziom spokoju, wiec mam kilka pytan i chcialbym jasne odpowiedzi od kogos z ekipy by ktos nie dostal jaila niepotrzebnie znowu..

Sprawa 1.
Miejsce : mosty vesper
spor : czar "teleport"

Raczej kazdy wie na ktorym moscie sa walki w Vesp. Sytuacja wyglada tak. Kogos zamurujemy na moescie by nie mogl uciec przez brame "Maga", Mag rzuca rel pora ucieka z mostu bokiem (teleportujac sie na miejsce ktore widzi) mimo ze zamurowany.
czy jest to wykorzystywanie mechaniki ? czy jest to dozwolone

Sprawa 2.
Miejsce : budynki
spor : czar "recal" "portal"

Czy jezeli ma sie zaznaczone runy w budynkach typu banki itp (nie domki ludzi) - mozemy sie przenosic na te miejsca ? czy jest to w jakis sposob karane ?

Sprawa 3.
Miejsce : Swiat
spor : czar "sciana energii"

Byla informacja od gm'ow ze nie wolno przez nia castowac. Wykorzystujac blad w tej scianie mozna przez niego czarowac - co jest uzywane przez wielu magow, nie chce wymawiac imion, jest wykorzystywane nagminnie i zgloszenia nic nie daja - niestety screenem nei da sie tego uwiecznic - a raczej nikt nie bedzie nagrywal non stop ultimy by to udowodnic komus.
Czy bedzie to karane ? naprawione ? czy poprostu uzywamy z nadzieja ze zaden gm tego nie zobaczy ?

Prosze o wypowiedz osob odpowiedzialnych za to z ekipy - bo nie wiem kogo pytac a jak juz pytam to mam rozne odpowiedzi. :)

Siudi

Jeżeli sprawa 1 jest wykorzystywaniem mechaniki to czekam jeszcze na to aby wprowadzić zakaz czarowania żywiołów ognia gdy pogoda nie sprzyja czyt. pada deszcz.  :o

mae

CytatCzy jezeli ma sie zaznaczone runy w budynkach typu banki itp (nie domki ludzi) - mozemy sie przenosic na te miejsca ? czy jest to w jakis sposob karane ?
Jesli ktos sie przenosi do banku konno, nie moze miec zalu o jaila za konia w banku. Nie wazne, czy to przyjaciel sciaga go zielonym czy uzywa innego srodka teleportacji. Nie ma "nie wiedzialem".

CytatByla informacja od gm'ow ze nie wolno przez nia castowac. Wykorzystujac blad w tej scianie mozna przez niego czarowac - co jest uzywane przez wielu magow, nie chce wymawiac imion, jest wykorzystywane nagminnie i zgloszenia nic nie daja - niestety screenem nei da sie tego uwiecznic - a raczej nikt nie bedzie nagrywal non stop ultimy by to udowodnic komus.
Czy bedzie to karane ? naprawione ? czy poprostu uzywamy z nadzieja ze zaden gm tego nie zobaczy ?
Mnie nie obchodzi , jak to jest wykorzystywane w pvp. Dhagt moze miec inne zdanie na temat pvp i ja sie z nim zgodze, gdy je poznam. Ode mnie za czarowanie przez sciane energii bedziecie dostawac 96h, gdy zobacze, ze wykorzystujecie to w pvm.

zethaiks

CytatJesli ktos sie przenosi do banku konno, nie moze miec zalu o jaila za konia w banku. Nie wazne, czy to przyjaciel sciaga go zielonym czy uzywa innego srodka teleportacji. Nie ma "nie wiedzialem".

czyli jak mam runo w srodku banku np vesp - moge sie spokojnie tam recalnac bez konia - bez konsekwencji ?

Sadi666

Banki powinny mieć strefę no-tele chyba, ale to już kwestia skryptowa. Czasami niepełny bank jest tym obłożony, np. na taras na piętrze w banku Cove można się telepnąć :P. Tak gdzie możesz portal postawić, tam możesz się przenieść (bez konia). Tak myślę.

Gofer

Banki miały non nontele - widać nieuzupełnione to jest.
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

DzikiHL

Wydaje mi się, że skrypt na zaznaczanie runki działa tak, że osoba nie może znajdować się w budynku lub strefie notele. Nie wiem czy przypadkiem w przeszłości strefa notele była nakładana ręcznie na każdy możliwy budynek w mieście. Jeśli taka runka istnieje, to widocznie jest ona starsza niż budynek do którego aktualnie prowadzi. Żyjemy w dobie dynamicznie rozwijających się miast. Budowniczy często spełniają zachcianki władz miasta, to też czasem powstają z tego takie sytuacje.

W gestii władz miasta jest zadecydować, gdzie można się przenosić. Władze miasta są w stanie nawet poprosić o strefę notele na całym obszarze miasta.
To oczywiście moje prywatne zdanie.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Szmaglomea

Sprawa 1 - nie do końca wiem co jest "bokiem" ale bug to chyba nie jest.
Sprawa 2 - nie powinno się dać recallować do banku. Używanie psio/dru/nekro tak, ale wtedy pieszo, bo kon i tak odejdzie.
Sprawa 3 - zgodze sie, ze nie powinno sie przez nia castowac, powinna blokowac widok, to raczej pilna sprawa do poprawki, aby nie bylo koniecznosci klocenia sie o to.

Rowniez chcialbym poznac opinie ekipy w sczegolnosci odnosnie run w banku oraz teleportowania sie z pkt 1.

growin

Moim zdaniem:

1 - nie
2 - bug
3 - bug
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

Bazyli

Tam gdzie nie powinno dac sie przeniesc to jest strefa notele... Jesli sie da to znaczy ze mozna.

Czarowanie przez sciane jest zabronione w pvm.

Tele z mostu na miejsce ktore widac jest jak najbardziej dozwolone...
CytatQuot capita, tot sensus...

AsYlum

Według mnie nie powinno być żadnych durnych bram w miastach, albo powinny być możliwie podobnie skonstruowane. Skoro ma to być dla Was kolejny powód do kłótni to bym usunął w cholerę mosty i inne rzeczy z miast albo zrobił praktycznie takie same co byście nie mieli problemów ze sobą.

Pewnie bank został przeniesiony z dawnej lokalizacji i nie dodano stref. Błąd bo w bankach teleportacja była i ma być zabroniona.

O ścianach już pisałem i nie będę się powtarzał. Tak to błąd. Każda osoba, która z tego korzysta musi się liczyć z karą. Poprawione będzie jeśli zostanie zmieniony sam POL, ale chwilowo to nie jest prosta sprawa.
<uninitialized object>

zethaiks

czyli podsumujac - do bankow nie mozna uzywac bram / recali -
czarowanie przez sciany jest zabronione

zosaje jedynie sprawa mostu i rel pora przez niego

mae

Nie jestem pewien, jak wyglada sytuacja, ktora opisales, ale w tym, co zrozumialem, nie widze problemu.

zethaiks

no wlasnie chodzi o to ze z mostku mozna zeskoczyc na lad czarem rel por - a gm ostatnio poprosil o skakanie rel porem bo beda jaile. dlatego chce sie dowiedziec.

Vorster

To ja tak zglosze zatem ze w banku del sa runki pozaznaczane, ostatnio order jak stracil arta wparowal tam cala grupa. Nie wspomne o tym ze byli tez konno. ;o) Jak mozna zmienic strefe banku na non tele czy jako sie zwie poprosze o to.