O PR i poziomie

Zaczęty przez On, 2013 04 09, 13:59:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pollack

Mam szukac postow gdzie obiecywales poprawic skrytobojce?:)

Tinerot

Przecież nie napisałem, że nie mam zamiaru tego zrobić. Księstwa w końcu weszły, prawda?

W temacie zmian można sobie przeczytać fajny artykuł na AW. http://antyweb.pl/tworca-minecrafta-zawiesza-prace-nad-swoja-nowa-gra-bo-nie-ma-weny/
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Dragart

To nie chodzi o pretensje i wymagania  tylko o to ze Twoja praca jest oceaninia. Jak robisz cos byle jak, nawet za darmo,to sam sobie robisz zla reklame. Pozniej z takim czlokwiekiem nikt nie che pracowac. Wiec to ze sie cos robi za darmo, nie znaczy ze mozna miec podejscie pod tytulem "nie zalezy mi" . Nie pisze tu o DMie ale ogolnie o pracy za darmo i robieniu przyslug.

No a to ze jedna osoba nie moze zrobic wszystkiego na arz to tez jest inna sprawa.

Szmaglomea

@Tin, Mae:
Może źle to ująłem. W małych firmach i niewielkich kręgach społecznych do jakich należy m.in. DM sprawy wyglądają nieco inaczej (zwłaszcza w kwestii awarii - skoro już tak Mae zaatakował ;)).
Pisząc, że to wasz wybór, że robicie to za darmo, nie mam nic złego na myśli, po prostu robicie to bo lubicie robić takie rzeczy, jest cool, ale z punktu widzenia random gracza - co z tego? No mój wybór też, że tu gram - przez co godzę się na pewne warunki - prawda. I przecież nie chodzi mi o to, że robicie coś źle, broń boże. Ciężko jest mi wymienić "złe" rzeczy. Po prostu nie podoba mi się cały ten temat, bo uważam, że jest zbędny i da się ten problem rozwiązać prosto i szybko. Liczę, że w przyszłości da się uniknąć takich tematów, słuchania/czytania bigosu na forum. Informacje ogólne/Ostatnio wprowadzone: "Pracuję nad <nazwa>, skończę jutro." lub "Trwają pracę nad <nazwa> planowany koniec: 9-4-2013". No zróbcie mi tę przyjemność i napiszcie, że coś takiego faktycznie rozwiązałoby sprawę i zamknijmy ten temat.

Postaram się napisać najkrócej jak to możliwe (streścić powyższe i pozostałe posty).

Wprowadzając zmiany bez informowania gdziekolwiek/kogokolwiek sami robicie sobie pod górkę, da się to rozwiązać prosto tak, żeby każdemu było na rękę i aby nikt nie tracił czasu na temat jak ten.

Peace.

Tinerot

Pilnowanie aktualizacji czegoś takiego to katorga. Po pierwsze - mam się spowiadać z naprawy każdego buga? Pewnie nie, pewnie trzeba wybierać te większe. Co prowadzi do konfliktu co jest wystarczająco dużą zmianą, a co nie. Nieprawdopodobne? Załóż się, że będzie o to flame, "bo obiecaliście, że będziecie pisać". Po drugie - płacz na forum pojawi się jeszcze przed zmianą, co może poskutkować w ogóle zaniechaniem prac nad nią. Największym blokerem zmian na DM jest zaniżanie motywacji zmieniających, a nie muszę mówić kto jest w tym najlepszy. Po trzecie, zmiany są wprowadzane bardzo nieregularnie, może być tak, że info o prowadzeniu prac pojawi się na godzinę przed wprowadzeniem zmiany, co w ogóle kwestionuje ten pomysł. Z powodów napisanych wyżej niestety nie będę czegoś takiego pilnował, bo to kolejna, dająca niewymierne korzyści rzecz na głowie.

Ale to nie jest zły pomysł tak w ogóle. Moim zdaniem po prostu mało praktyczny.

W tej sytuacji po prostu zabrakło newsa z adnotacją, że portal wejdzie po resie. Taka mała rzecz, ale mae pewnie uznał, że można zrobić niespodziankę. Wychodzi, że nie lubicie niespodzianek. Będziemy o tym pamiętać w święta. ;)

Edit: Albo po prostu w moim - bardzo nieregularnym - przypadku niepraktyczny. Cholera wie, ale po prostu tego nie widzę. Mam terminy w pracy i nie chcę ich mieć jeszcze tutaj.

Raaban

Cytat: Tinerot w 2013 04 09, 17:40:08
Pilnowanie aktualizacji czegoś takiego to katorga. Po pierwsze - mam się spowiadać z naprawy każdego buga? Pewnie nie, pewnie trzeba wybierać te większe. Co prowadzi do konfliktu co jest wystarczająco dużą zmianą, a co nie. Nieprawdopodobne? Załóż się, że będzie o to flame. Po drugie - płacz na forum pojawi się jeszcze przed zmianą, co może poskutkować w ogóle zaniechaniem prac nad nią. Największym blokerem zmian na DM jest zaniżanie motywacji zmieniających, a nie muszę mówić kto jest w tym najlepszy. Po trzecie, zmiany są wprowadzane bardzo nieregularnie, może być tak, że info o prowadzeniu prac pojawi się na godzinę przed wprowadzeniem zmiany, co w ogóle kwestionuje ten pomysł.

Dlatego nie. W tej sytuacji po prostu zabrakło newsa z adnotacją, że portal wejdzie po resie. Wychodzi, że nie lubicie niespodzianek. Będziemy o tym pamiętać w święta. ;)

Nigdy chyba w swoim życiu nie spotkałem bardziej zadufanej w sobie osoby od ciebie.
Takie moje małe podsumowanie tego co wyczytałem ze wszystkich twoich postów w tym temacie.
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

Tinerot

Dziękuję. Serio. Miałem ostatnio osobiście zanik asertywności, a to znaczy, że zaczyna mi się poprawiać.

On

Cytat: mae w 2013 04 09, 16:24:17
Cytat: Ruck Zuck w 2013 04 09, 15:43:16
To, że robisz coś za darmo to Twój wybór, nie przywołuj tego argumentu.
Ja przywolam inne argumenty.

Kiedy wam sie nie podoba sposob obslugi i postepowania waszego operatora komorkowego, dostawcy internetu lub telewizji, ktoremu placicie za uslugi, piszecie maila do dzialu obslugi. Tam czekacie do 48 godzin na jego reakcje. Alternatywa jest czesto czekanie godzine wiszac na telefonie infolinii (w telewizji N i Play dwie godziny). Kiedy w koncu ktos laskawie raczy wam odpowiedziec, nie macie prawa zachowywac sie jak teraz, poniewaz za taki poziom "rozmowy" po kilku podobnych sytuacjach odmowia oni obslugi i niczego sie juz od nich nie dowiecie. Nie wierzycie? Latwo mozecie sprawdzic dzwoniac do nich i tam takze prezentujac swoj sposob prowadzenia dialogu.

Jesli ktos uwaza, ze nasze polskie telefonie/telewizje to zly przyklad, serdecznie polecam probe skorzystania z supportu Microsoftu dla indywidualnych uzytkownikow. Nie bedzie lepiej, poniewaz support takze odpowiada po kilku dniach. Bardzo czesto po prostu odsylajac do odpowiedniego forum, na ktorym mozna zadac pytanie, na ktore mooooze ktos odpowie.

A my na DM we wszystkich waznych sprawach odpowiadamy wam na forum ASAP. W miare naszej wiedzy. Znosimy wasze humory, nastroje i naprawde bardzo rzadko zdarza sie, by ktos trwale stracil dostep do forum.

Po pierwsze, jak już tak usilnie chcesz porównania. Zapominasz o tym, że oni mają obowiązek poinformować cię o wprowadzanych zmianach przed ich wprowadzeniem. Dodatkowo, jeśli już robisz z siebie takiego specjalistę od infolinii, to obawiam się, że nie zdajesz sobie sprawy że nie można odmówić klientowi obsługi gdy ten jest ironiczny i złośliwy, a dopiero gdy rzuca mięsem. Przynajmniej tak to wygląda w TP, Warcie, UPC i Netii. Zapewne w wielu innych firmach. Rola konsultanta nie jest zrzucenie klienta na drzewo, tylko uspokojenie go i zapewnienie że sprawa jest realizowana. A w przypadku jakichś zmian w świadczeniu usługi, ma przekazać rzeczowe informacje.

Poza tym, chodzi o coś innego. Skoro np sprawa z Moongatem była klepnięta, to co stało na przeszkodzie w poinformowaniu, że w najbliższym czasie takie coś zostanie zrobione? Nie uważasz, że byś uniknął flejmu i niepotrzebnych nerwów?
Informator Konwentowy - twoje informacje o konwentach w Polsce.

Pollack

Dobra dobra - wyluzujcie nieco - ekipa do nie beben, zeby w nia bic. W tych komentarzach tu i owdzie tez idziecie stanowczo za daleko czasami.

@ Raaban - znasz.

mae

Dobra, ja moge wiele zrozumiec, macie swoja argumentacje itd. Sprawa zostala juz jednak wyjasniona, a wy dalej to ciagniecie pomimo, ze tak naprawde nie jestescie prawdziwymi stronami w tej sprawie.

Na takie trollowanie nie jestem juz wyrozumialy. Szczegolnie, ze czytam wstecz i dopiero do mnie dociera, co pisaliscie na poczatku. Diabellusowi ustawilem konto na 2 tygodnie "tylko do odczytu", bo wiem, ze on nie zmarnowalby kolejnej okazji. Jesli macie zamiar ciagnac to dalej, wiedzcie, ze przesadzacie.
Mam nadzieje, koniec dyskusji. Naprawde mialem ogromna nadzieje i pewnosc, ze zmiana was ucieszy. Pomimo informacji o niej ciagniecie ciemna strone forum...

Gucio

HurDur

Cytat: mae w 2013 04 09, 18:01:33
Dobra, ja moge wiele zrozumiec, macie swoja argumentacje itd. Sprawa zostala juz jednak wyjasniona, a wy dalej to ciagniecie pomimo, ze tak naprawde nie jestescie prawdziwymi stronami w tej sprawie.

Bo nie wiem czy zauważyłeś, ale chodzi o to, że macie bardzo słaby poziom komunikacji z graczami, a nie o ten konkretny przypadek. Czy wszystko wam trzeba tłumaczyć jak przedszkolakom i wytłuszczać słowa "PR z waszej stronny ssie" lub "nie umiecie komunikować się z graczami"? Rozumiem, że nie można wam zwrócić uwagi, ze wam ten aspekt prowadzenia serwera nie wychodzi?

naturel

Cytat: mae w 2013 04 09, 18:01:33

Na takie trollowanie nie jestem juz wyrozumialy. Szczegolnie, ze czytam wstecz i dopiero do mnie dociera, co pisaliscie na poczatku. Diabellusowi ustawilem konto na 2 tygodnie "tylko do odczytu", bo wiem, ze on nie zmarnowalby kolejnej okazji. Jesli macie zamiar ciagnac to dalej, wiedzcie, ze przesadzacie.
Mam nadzieje, koniec dyskusji. Naprawde mialem ogromna nadzieje i pewnosc, ze zmiana was ucieszy. Pomimo informacji o niej ciagniecie ciemna strone forum...

Ja myślę że tu nie chodzi o pojedynczą, w/w sprawę. Sprawa ta jest jedną z wielu. Od siebie do worka mógłbym dorzucić sytuację którą doświadczyłem na własnej (a w zasadzie mojej postaci) skórze (dosłownie.

Ponad tydzień temu pewien gm (DzikiHL - chyba to nie jest tajna informacja), zabrał mojej postaci artowy kolor skóry który miała od bodajże 8 lat. Pomijam kwestie tego że nie miał żadnych podstaw lub dowodów aby mi ją zabrać a jedynym powodem było "na forum nie ma opisanej tej przygody więc pewnie otrzymałeś tą skórkę w wyniku buga lub przypadku". Nie chce mi sie powtarzać że było to wiele lat temu, forum było od tego czasu wiele razy czyszczone a moja postać setki razy kontrolowana, raz przywracana przez admina z backupowych plików i nikt nigdy nie miał zastrzeżeń do koloru skóry.

Meritum sprawy jest że usunięto ten kolor bez jakiegokolwiek poinformowania mnie o tym. Nie można było pierw napisać/zostawić msg postaci, o wyjaśnienie sprawy? Sam musiałem doszukiwać się sprawcy, mało tego DzikiHL napisał do mnie że chyba wie o co chodzi i czy mogę podać imię postaci (na forum) - oczywiście podałem je (nie wiedząc jeszcze że to on je usunął)....

i co? - nic. Nawet nie otrzymałem odpowiedzi od niego.

Nikogo tak naprawdę ta sprawa nie interesuje. Ktoś mi zaraz powie - nie płacz to tylko kolor skóry. Dobrze, niech to będzie "tylko" kolor skóry, dla mnie to "tylko" rzecz którą uczciwie otrzymałem od GMa, którą otrzymałem kiedy z obecnego składu ekipy chyba tylko Asylum był ekipantem a większość obecnych GMów nie wiedziała o istnieniu ultimy a na pewno o Dream Masters. A tu nagle przychodzi taka osoba i bez pytania, informacji czy chociażby krótkiego wyjaśnienia, zabiera mi to co było dla mnie jedynym "artem" przez tyle lat gry tutaj a jednocześnie widzę postacie pvp które srają na klimat a biegają w szarfach podpisanych "przepocony ręcznik elmara".... n/c

I to jest kością niezgody. Setki tematów z propozycjami/pytaniami, w których pomimo b. dużego zainteresowania/poparcia graczy nie ma żadnej odpowiedzi ekipy. Działania GMów w stronę postaci bez jakichkolwiek pytań czy wyjaśnień. Rozumiem że robicie to za darmo i dobrowolnie ale nie znaczy to że możecie nas olewać bo pomimo wszystko to gracze "tworzą" ten shard. Napisałem to w cudzysłowiu bo mówię o społeczności bez której super oskrypt, systemy i konwenanse shardu nigdy nie miały by racji bytu.

Nie zarzucam ekipie nieróbstwa, broń Boże! Aktualnie zmiany (jedne lepsze inne gorsze ;) ) pojawiają się bardzo dynamicznie i nie można powiedzieć że na shardzie nic się nie dzieje. Ale może Ekipa po prostu zapomniała dla kogo tworzy ten shard?
Cytat: TinerotMoja sugestia: Znajdź sobie pracę, hobby albo dziewczynę.
Dobrze szefie! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
BUT! The main award goes toooo...... :
Cytat[20:23] <Fel> TY chyba zyjesz w swiecie ultimy

Raaban

Jeżeli tak rzeczywiście było (chociaż nie sądzę że akurat Dzikus bez niczego zabrał skórę) to to jest trochę nie halo. I chętnie przeczytałbym jakiekolwiek wyjaśnienie ;)

Swoją drogą co sie dzieje z odmrażaniem kont? Słyszałem że są z tym jakieś problemy o_0
Asylum jeżeli nie masz na to czasu itp. to przekaż to komuś, bo żeby gracz jeszcze musiał czekać z tydzień żeby go odmrozić? No nie przesadzajmy  ???
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

droida

Cytat: naturel w 2013 04 11, 15:56:49
A tu nagle przychodzi taka osoba i bez pytania, informacji czy chociażby krótkiego wyjaśnienia, zabiera mi to co było dla mnie jedynym "artem" przez tyle lat gry tutaj a jednocześnie widzę postacie pvp które srają na klimat a biegają w szarfach podpisanych "przepocony ręcznik elmara".... n/c

to nie jest art, każdy kołczan/plecak/worek można nazwać dostępną komendą..