O Makroczekach

Zaczęty przez Zywol, 2013 04 24, 14:14:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dragart

jak niedawno chcialem kupic rude w tk, to poszedlem do kopalni zagadac z ludzmi kopiacymi rude. Przez 4  minuty zaden afker sie nie odezwal .... Jak bym byl gemem to odrazu bym walil obcinke.
A wy sie bawicie w okienka na ktore kazdy gornik ma alarm w euo ...

growin

Asylum taki stary, a taki...
Chodzi mi tylko wyłącznie o wypowiedź dzikiego, co jasno napisałem ;)

To tak jakby Tusk napisał, że wprowadzają nową ustawę, żeby 'umilić życie Polakom'.
Albo inaczej, to tak jakby Dziki napisał:

Testujemy nowe rozwiązana, żeby uprzykrzyć Wam grę.

Nie wiem po co ten pocisk w moją stronę, pewnie nerwy w pracy - ale proszę nie wyładowywać tego na mnie.
Macie tu wielu płaczków, ja się do nich nie zaliczam.

edit. Jeśli źle zinterpretowałem cudzysłów, to proszę szefie, napisz co Dziki miał na myśli, ale jeśli powiesz mi, że chleb i igrzyska, to nie uwierzę.
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

Tinerot

Dzięki za wsparcie, cieszę się, że niektórzy rozumieją konieczność dyktującą system makroczekow.

Jeśli zdecydujemy się ostatecznie na zmiany w tym zakresie, skupimy się przede wszystkim na odcięciu od makroczeków graczy którzy faktycznie w danym momencie nie ćwiczą. Więc nota bene jest to dla Was czysta wartość dodana i w sumie to nie rozumiem tego poruszenia.

@DeathFreak: półprzezroczystość utrudnia czytanie z ekranu przez makro, tak samo jak 3 rodzaje makroczeków. Niestety, specyfika UO uniemożliwia nam focus i enter, to jest problem pokroju tego, że nie da się wpisując tekst w cliencie przejść do środka linii i wyedytować literówkę - musisz skasować cały i wpisać od nowa.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

AsYlum

Cytat: growin w 2013 04 25, 12:51:12
Asylum taki stary, a taki...
Chodzi mi tylko wyłącznie o wypowiedź dzikiego, co jasno napisałem ;)

To tak jakby Tusk napisał, że wprowadzają nową ustawę, żeby 'umilić życie Polakom'.
Albo inaczej, to tak jakby Dziki napisał:

Testujemy nowe rozwiązana, żeby uprzykrzyć Wam grę.

Nie wiem po co ten pocisk w moją stronę, pewnie nerwy w pracy - ale proszę nie wyładowywać tego na mnie.
Macie tu wielu płaczków, ja się do nich nie zaliczam.

edit. Jeśli źle zinterpretowałem cudzysłów, to proszę szefie, napisz co Dziki miał na myśli, ale jeśli powiesz mi, że chleb i igrzyska, to nie uwierzę.

Czyli stwierdzasz, że należysz do tego dość wąskiego grona osób olewających zasady serwera? Bo do tych osób wspomniany fragment był skierowany. I nie zasługują one na żaden szacunek z naszej strony. Dobrze by było też nie wyrywać jednego zdania z kontekstu, bo wtedy traci się sens przekazu.

EDIT: ach nie pocisk tylko zapytałem bo widzę, że najprawdopodobniej źle zrozumiałeś tamtą wiadomość.
<uninitialized object>

spot

Cytat: DzikiHL w 2013 04 25, 09:40:36
A wiecie co jest po drugiej stronie lustra?
- Wysyłam stos emotów do gracza - zero reakcji
- Przesuwam przedmioty wokoło niego - zero reakcji
- Przebiegam różowym Wyrmem na jego ekranie - zero reakcji

Sami jesteście sobie winni. Warto też pozdrowić kilku graczy którzy skoksali się prawdopodobnie całkowicie biernie. Dodatkowo wzrasta ilość graczy, którzy makroczeki olewają po całości i nawet ich nie wypełniają prawidłowo.

Zatem testujemy pewne rozwiązania, które "umilą" Wam grę.

Z tego co wiem, gracz ma prawo olac cieplym moczem wszelkie "starania" GMa o odpowiedz, poza makroczekami. Sami to wprowadziliscie, sami jestescie sobie winni  8)

Szkoda tez, ze jeszcze po tylu latach jestescie straznikami Texasu Makroczekow. Ludzie koxaja, bo ich do tego zmuszacie. Generalnie zmuszacie do powergamingu, bo gracz, ktory nie nazbiera pierdyliona skladnikow, zbroi, broni itd. nie pobawi sie na tym serverze. Nie, nie kazdy chce RPGowac, wiec powinniscie wspierac tez tych, ktorzy na luzie, bez spadkow od znajomych chca pograc pvm czy pvp. Gdyby zalezalo wam na tym, by ludzie nie makrowali, to obcielibyscie naklad czasu potrzebny na kox. I nie przyjmuje bullshitu, ze przeciez na luzie mozna grac z 7/7 czy tam 6/6. Spytajcie najpierw tych, co pokoxali 9/8, dlaczego to zrobili. Na pewno nie dlatego, ze nie maja w zyciu innych rzeczy do roboty. Macie tyle mozliwosci, zeby zrobic crafting na miare przelomu, niesamowite pvm, ciekawe i zbalansowane pvp, ale ograniczacie sie do tych kilku cyferek i nudnego, makrowanego craftingu. Byle jak najwiecej czasu gry zabrac graczom na rabanie w kolko tej samej czynnosci.

Tak, wezcie przyklad z innych MMO i czerpcie z nich najlepsze rozwiazania, bo UO na DM wcale tak bardzo nie przypomina rzeczywistego UO. Tam robilo sie postac w tydzien-dwa na makrze i bawilo w najlepsze. Na DM jest tylko robienie postaci na makrze, brakuje tej zabawy w najlepsze. Przekisilem tu troche czasu i wiem ile trzeba poswiecic na to, by moc juz "spokojnie grac". 90% czasu mojej gry na DM to makrowanie. Tak jak wiekszosci graczy zreszta. I jestem obiektywny, bo gralem w niejedno MMO, mam porownanie.

To nie jest pojazd w niczyja strone. Po prostu ubolewam nad tym, ze tak bardzo boicie sie zmian na lepsze. "Piescicie" w nieskonczonosc to co jest, ale moze to nie jest jedyne sluszne wyjscie?

growin

Ale kto olewa? Jeśli ktoś nie odpisuje na makroczeki, to ma jaila, tyle.

Cytat: DzikiHL w 2013 04 25, 09:40:36
A wiecie co jest po drugiej stronie lustra?
- Wysyłam stos emotów do gracza - zero reakcji
- Przesuwam przedmioty wokoło niego - zero reakcji
- Przebiegam różowym Wyrmem na jego ekranie - zero reakcji

I do tej grupy należę - Tin już dawno powiedział, że nie ma obowiązku odpowiadania na takie zaczepki.
Więc jak makruję, to makruję. Gdybym miał czas i ochotę, to zamiast makrować, śmigałbym po Cove gadając z rzemolami, albo po lesie, bijąc ettiny.
Z jednej strony mówicie "można makrować" a z drugiej "makrując, stajesz się graczem drugiej kategorii". Czemu?
Ktoś wyżej napisał, że on nie makruje, a jakoś wyrmy czy emotki wokół niego nie latają. Super przykład. Czemu tego nikt nie skomentował?
Z tego wynika, że GM zamiast klimacić graczem aktywnym, próbuje wymusić klimat na graczu zajętym czymś innym. PO CO!?
Klimaciarze czują się niedocenieni, a makrujący mają to w nosie.

A taka wypowiedź, nawet jak skierowana do kogoś, kto 'gra nieaktywnie' i ustawia sobie beepera, nie powinna się tu pojawić.
Wcześniej był jakiś temat o PR Ekipy. Jak GM może napisać, że wprowadzoną są zmiany, które udupią graczy? Można napisać, że będą przeszkadzały oszustom, tak trudno użyć neutralnych słów?;]
Dziki napisał jedną linijkę o rzekomych oszustach koxających totalnie biernie, natomiast parę linijek o graczach przestrzegających regulaminu.
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

maly

Spot napisal wszystko to co i ja mialem na mysli i ubolewam tez nad tym
Growin tak samo: bo jesli mam wlaczone makro na jakis nudny skill ktory i tak musze xxx h przemakrowac to zadna boska sila mnie nie zmusi do klimatu podczac nudnego makrowanie bierneo skila np.
Trzeba przemakrowac 3/4 gry aby moc cos zrobic ale zamiast cos z tym zrobic  do dzialacie od drugiej strony i robicie cos aby gracz cos robil podczac makrowania :D mnie akurat to smieszy :D- no ale kazdy ma swoja wizje dla graczy
jakby kox nie byl tak nudy i dlugi to by wiekszosc zajmowala sie czyms innym a nie makrowaniem w domku/miescie - moim zdaniem tu lezy bol a nie w tym aby pilnowac makrownikow
bo to czy bedzie sprawdzane makrowanie w kazej chwili i przy kazdej czynnosci czy nie bedzie to i tak makrowania nie zmniejszy

Snibril666

Cytat: growin w 2013 04 25, 13:05:50
Ktoś wyżej napisał, że on nie makruje, a jakoś wyrmy czy emotki wokół niego nie latają. Super przykład. Czemu tego nikt nie skomentował?

Nie napisalem, ze nie makruje, bo makruje i to dosc czesto. Poprostu boli mnie to, ze cisnie sie klimatem ludzi makrujacych, ktorzy najwidoczniej nie maja na to ochoty/sily, a nie ludzi ktorzy sobie hasaja szczesliwie, czekajac tylko z wilgocia w majtkach na jakakolwiek aktywnosc gma w ich kierunku.

Rudus

snib - jest komenda o ile sie nie myle .przygody on off (jest gdzies w press roomie) jak zamierzasz koxac i nie chcesz sie bawic - stuknij off. Malo osob to robi ale zapewniam ze nie zaczepiam klimatem tych ktorzy nie chca :)
Ethanoll o ocllo
Cytathrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Kusznik

Czekam co będzie dalej.

Heh klikam na wyślij wiadomość a tu 2 nowe odpowiedzi :D
A dokładnie to chciałem napisać do @maly dodam tylko coś do emotek klimatycznych...
Nie chce/nie lubi/nie ma siły/ nie ma czasu
Sam wiele razy markowałem na pół ekranu a na 2 połówce wykonywałem inna pracę lub na całym ekranie nerwowo zerkając co jakiś czas czy makroczek nie wyskoczy lub nie obudzic sie w wiezieniu
A wszystko po to zeby dokoxac magiczne 7/7 żeby na loozie sobie pograc

AsYlum

CytatZ tego co wiem, gracz ma prawo olac cieplym moczem wszelkie "starania" GMa o odpowiedz, poza makroczekami. Sami to wprowadziliscie, sami jestescie sobie winni  8)

Szkoda tez, ze jeszcze po tylu latach jestescie straznikami Texasu Makroczekow. Ludzie koxaja, bo ich do tego zmuszacie. Generalnie zmuszacie do powergamingu, bo gracz, ktory nie nazbiera pierdyliona skladnikow, zbroi, broni itd. nie pobawi sie na tym serverze. Nie, nie kazdy chce RPGowac, wiec powinniscie wspierac tez tych, ktorzy na luzie, bez spadkow od znajomych chca pograc pvm czy pvp. Gdyby zalezalo wam na tym, by ludzie nie makrowali, to obcielibyscie naklad czasu potrzebny na kox. I nie przyjmuje bullshitu, ze przeciez na luzie mozna grac z 7/7 czy tam 6/6. Spytajcie najpierw tych, co pokoxali 9/8, dlaczego to zrobili. Na pewno nie dlatego, ze nie maja w zyciu innych rzeczy do roboty. Macie tyle mozliwosci, zeby zrobic crafting na miare przelomu, niesamowite pvm, ciekawe i zbalansowane pvp, ale ograniczacie sie do tych kilku cyferek i nudnego, makrowanego craftingu. Byle jak najwiecej czasu gry zabrac graczom na rabanie w kolko tej samej czynnosci.

Tak, wezcie przyklad z innych MMO i czerpcie z nich najlepsze rozwiazania, bo UO na DM wcale tak bardzo nie przypomina rzeczywistego UO. Tam robilo sie postac w tydzien-dwa na makrze i bawilo w najlepsze. Na DM jest tylko robienie postaci na makrze, brakuje tej zabawy w najlepsze. Przekisilem tu troche czasu i wiem ile trzeba poswiecic na to, by moc juz "spokojnie grac". 90% czasu mojej gry na DM to makrowanie. Tak jak wiekszosci graczy zreszta. I jestem obiektywny, bo gralem w niejedno MMO, mam porownanie.

To nie jest pojazd w niczyja strone. Po prostu ubolewam nad tym, ze tak bardzo boicie sie zmian na lepsze. "Piescicie" w nieskonczonosc to co jest, ale moze to nie jest jedyne sluszne wyjscie?

Teraz już wybiegasz ciut szeroko. I nie zrozumieliśmy się, trudno. Mniejsza o to. Cała sytuacja jest dużo bardziej złożona, a upraszcza się ją do "bo muszę/bo mi każą".

1. Nie rozumiem jak można w ogóle porównywać free shardy do innych MMO. Nie mamy 1-20 mln dolarów na developerkę tylko godzinę dziennie i do tego dopłacamy do interesu :D Dopóki nie powstanie zestaw oprogramowania, który odetnie DM od UO to nigdy nie liczyłbym na zakończenie okresu rozwoju i beta serwera :) W tej chwili to jest od lat zwyczajnie wielki beta test hobbystycznego projektu. Nigdy nie było inaczej.

2. Gracze niechętni są zmianom które oznaczają jakąkolwiek stratę dla nich ;)

3. Co do sytuacji utrudniania. Zdecydowaliśmy nie resetować serwera, więc żeby cokolwiek zrobić poziom trudności musiał iść w górę bo przecież jest sporo starych graczy którzy nic by nie mieli do roboty. Jest na to rozwiązanie jak i na wiele innych rzeczy, ale wątpię czy ktokolwiek by się zgodził na to. I to dyskusja na inny temat.

4. Długo grałeś na prawdziwych serwerach? Bo coś mi się widzi, że nie dłużej jak 2-3 miesiące. :) Ale to fakt 99% firm liczy zyski więc zrobią wszystko na kliknięcie by abonament był wpłacony. Taka zresztą jest tendencja, a DM nie idzie w tą stronę i tyle.

5. Co do emotek i innych zaczepek klimatycznych. Jakieś 90% ludzi ma włączoną flagę rpg to dostają emoty.

6. I w sumie temat się rozłał. Dla mnie jest jasne, że Tinek nie skończył roboty i część osób dostaje sprawdzenia w złym momencie, co zwyczajnie będzie poprawione. Prace nad klientem nadal trwają więc może za jakiś czas nie będzie już żadnego euo i tym podobnych programów. Tak samo jak nie będzie w ogóle klienta uo potrzebnego do gry. Użycie generycznych automatów pokroju autoit będzie trudne. Zostaną tylko wbudowane mechanizmy, które będzie można odpowiednio dostosować.
<uninitialized object>

Death Freak

Tin, Asyl: Wiem że przezroczyste macrochecki utrudniają czytanie easyUO ,ale utrudniają je także nam. Wystarczy znaleźć ramkę z literkami lub charakterystyczny element i easyUO odczyta tak samo jak na jednolitym tle. Poza tym starczy podmienić gumpa w plikach gry i ułatwi się sczytywanie.
Nie chodzi jednak o to by każdy z każdym leciał w guja, tylko by doprowadzić to do takiego stanu że każdy zrozumie że bierne makro mija się z celem.

Wpisywanie macrochecków powinno być na tyle proste i szybkie oraz nieuciążliwe by gracze nie widzieli sensu w biernym makrowaniu. Wiecie dobrze że w patrzeniu przez kilka godzin jak podstać 2D macha rękoma by zarobić lub się wyszkolić nie ma nic ciekawego. W tym czasie oglądamy YT, czytamy, przeglądamy neta, lub gramy w coś bardziej wciągającego, bo skoro nawet nikogo nie ma w pobliżu to po co poświęcać więcej uwagi niż odpowiedź na MC? Odpowiadamy i wracamy do swoich zajęć. UO to dość uciążliwa gra już bez wzajemnego utrudniania jej sobie. Odbijanie się, konieczność zarobku na "życie", makrochecki. Powinniśmy dążyć do ułatwień nie utrudnień.

Jak to jest że np. okienko na wypisanie czeku w banku nie wymaga najeżdżania na miejsce do pisania i daje się zaakceptować enterem? Nie można tego mechanizmu zastosować przy gumpie makrochecka?
"Kto staje się potworem, zrzuca z siebie ciężar bycia człowiekiem"

Zyzio

Powiem tak:

Dałbym możliwość koksania skilla przez klimatyczne zwiazane z danym rzemioslem\umiejetnoscia eventy. Np musisz wysadzic fioletami kawalek skaly zeby wydobyc rzadki samorodek (+ 3% gornictwa). Wilk syty, owca cala - jest motywacja do klimacenia i kox ktory jest nieco bardziej ciekawy niz bycie w zasiegu macroalarmu. Na upartego mozna z tego systemu wykluczyc te czesc skilli, zeby nie zaburzyc ekonomii, ale raczej bym tego nie robil. Kazdy taki event musialby byc udokumentowany w temacie scenarzysty, ktory go prowadzil, by uniknac zarzutow i zeby wszystko bylo transparentne.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

yacu

Cytat: Death Freak w 2013 04 25, 13:58:06
Tin, Asyl: Wiem że przezroczyste macrochecki utrudniają czytanie easyUO ,ale utrudniają je także nam. Wystarczy znaleźć...

Też już kiedyś o tym pisałem. Na moim laptoku (ekran nie za wielki) czasami są bardzo niewyraźne. Jest to subiektywna ocena, ale pomimo okularów i mrużenia oczu miewam wątpliwości co wpisać. Zdarzają się jakieś fioloetowo-karmazynowo-różowe kolory i wtedy jest masakra.

No i jeszcze sprawa wpisywanych literek. Czasem makroczek wyskakuje w trakcje pisania tekstu i ten tekst wchodzi w ramkę makroczeka. Mam wtedy kłopot z wykasowaniem wpisanej treści, by poprawnie wpisać literkę. Nie wiem, może jest na to jakiś sposób, a może nie ma, ale bywa to uciążliwe.

Spider

Cytat: Tinerot w 2013 04 25, 12:53:19
@DeathFreak: półprzezroczystość utrudnia czytanie z ekranu przez makro, tak samo jak 3 rodzaje makroczeków. Niestety, specyfika UO uniemożliwia nam focus i enter, to jest problem pokroju tego, że nie da się wpisując tekst w cliencie przejść do środka linii i wyedytować literówkę - musisz skasować cały i wpisać od nowa.
A możecie chociaż zmienić trochę kolorystykę i dawać w miarę jasne litery na ciemnym tle? Jest taki jeden zestaw (ciemnogranatowy napis na czarnym przeźroczystym tle bodajże), gdzie oczy bolą od samej próby przeczytania. Ja osobiście mimo szczerych chęci często nie jestem w stanie określić, jaka tam jest literka :)