Co się dzieje z domkami

Zaczęty przez qtu, 2013 05 20, 10:27:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

qtu

Hej
Ostatnio nie miałem czasu na grę i nie odświeżałem domków.
Znikły... na dobre? w banku też ich nie ma O.O
<ssijwy> taly to chlopak z ostroleki
<ssijwy> ktoremu koledzy szczali do kasku jak jezdzil skuterem

Lesio

Przepadł, razem z całą zawartością. Niedawno spotkało mnie to samo.
Jadę z palca!

qtu

Chyba żartujesz?
W takim razie żegnam DM II aliwederczi

DzikiHL

Na odświeżenie domku jest coś około 21 dni. To jest 3 tygodnie. Skoro to straciłeś to widocznie Ci to wisi, więc nie wiem czemu się denerwujesz.
Sam ogółem nie potrafię zrozumieć, po co ludziom domki (poza klimatem)
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Beve

qtu nie wiem skąd takie zaskoczenie...

Przecież na stronie http://www.dm-uo.pl/domy_graczy/ w zakładce "Odświeżanie" wszystko jest napisane trzeba było uważniej poczytać, a nie teraz zachowywać się w taki sposób. ???
" A hurried time no disgrace
Instead of racing to conclusion
And wishing all my life away
No-one can stop me now. ,,
- Iron Maiden

AsYlum

Domy od postawienia lub ostatniego odświeżenia ma czas życia 21 dni (działania serwera). Taki czas jest praktycznie od początku istnienia serwera. Dom nieodświeżony rozpada się z całą zawartością, kamień gildii nie chroni przed rozpadem domu.

Jeżeli właściciel domu ma zamrożone konto, wtedy taki dom jest likwidowany po około 180-360 dniach i zwijany do banku.

27 października 2012 był o tym news na stronie oraz forum.

http://www.dm-uo.pl/domy-graczy/3405/
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,462.msg414447.html#msg414447

O ile mnie pamięć nie myli to rozsyłałem też emaile z forum ze zbiorczą informacją (tutaj spora część użytkowników nie dba o aktywny adres email, więc część na pewno nie dotarła).

Informacje te są również dostępne na stronie o domach http://www.dm-uo.pl/domy_graczy/
<uninitialized object>

DzikiHL

Z resztą, wszystko da się załatwić. Skoro nie mam czasu na grę to proszę znajomych aby mi ten domek odświeżali.
Temat na forum o mieście

qtu

DzikiHL
Gra na DM nie jest dla mnie najjjjjjjjj ważniejsza sprawa na świecie i nie miałem czasu iść do domków odświeżać.
Kiedyś domki się aż tak szybko nie rozpadały a jeżeli już to lądowały w banku a nie koszu.

No trudno, szkoda że się zmarnowało na to czas. A co domku do klimatu? Miałem go w górach "robił" za twierdze klanową. Teraz to już nie ma znaczenia.

Death Freak

Miałem już zrezygnować z wypowiedzi na forum jak i z DM bo też ostatnio straciłem swój domek wraz z dobytkiem (min. ok 1000 exp miksturami, exp obrazem Thazira i klimatycznymi książkami które miały mi przypominać kim jest moja postać i jak ją odgrywać). Też miałem swój domek na odludziu, jak qtu. Mały pałacyk postawiony przez GMa w lesie, jeszcze za czasów Licha. Wielu graczy dziwiło się takiemu minimalizmowi u tak starej postaci. Jednak w nim liczył się klimat i parę wyklimaconych dodatków do ozdoby, a nie rozmiar.

Naprawdę nie uważam by dobytek na zdobywanie którego poświęciło się 3-2 lata lub więcej powinien być zaprzepaszczany przez 21 dni nieuwagi lub nieobecności (w moim wypadku obrona tytułu i wakacje po tym wszystkim) bo takie są "zasady".

Wypowiedz ekipy na ten temat brzmi mniej więcej tak: Domki da się przewrócić, jednak to zbyt czasochłonne gdyż wymagałoby stawiania lokalnego serwera i grzebania w plikach/logach.

Nie znam się jeszcze zbytnio na strukturze plików Ultimy, ale czy nie dało by się napisać bat'a by zautomatyzować ten proces choć w połowie?

Nie tylko Ja, Lesio i qtu mamy ten problem. Spotkałem wielu graczy którym po prostu odechciało się grać po utracie majątku na który poświęcili wiele czasu.

ps
DzikiHL: wiem że teraz jesteś ekipantem i powinieneś zająć stanowcze stanowisko ale nie powinieneś naskakiwać na qtu. Wiadomo że niepotrzebne pixele zaśmiecają serwer i spowalniają, ale niemożna zapominać że to tylko gra i to dość stara. Panuje tu tendencja zmuszania ludzi do frekwencji. "Jak nie odświeżysz łódki przez 6 dni to PRZEPADNIE", "Jak nie otworzysz drzwi swej posiadłości przez 21 to ją STRACISZ!", "Jak nie zalogujesz się raz na chociaż 90 dni to tracisz konto sasasasasa", można też zwinąć wszystko do skrzyni bankowej (która ma ograniczoną pojemność), zamrozić się a później czekać na laskę odmrożenia.
"Kto staje się potworem, zrzuca z siebie ciężar bycia człowiekiem"

Kox_Rox

No niestety. Ten przepis może i miał sens, ale w czasach kiedy po ziemi chodziły jeszcze dinozaury.

Dzisiaj przy takim online jaki mamy.. Czy naprawdę dalej ludziom przeszkadzają tak bardzo te domki? Czy naprawde takie wielkie kolejki stoją do tego, aby przejąć miejsce po nieodświeżanym zamku/willi/whatever ?

Czy musimy aż tak bardzo karać ludzi za lenistwo ?
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

DzikiHL

Cytat: Death Freak w 2013 05 20, 15:01:19
ps
DzikiHL: wiem że teraz jesteś ekipantem i powinieneś zająć stanowcze stanowisko ale nie powinieneś naskakiwać na qtu. Wiadomo że niepotrzebne pixele zaśmiecają serwer i spowalniają, ale niemożna zapominać że to tylko gra i to dość stara. Panuje tu tendencja zmuszania ludzi do frekwencji. "Jak nie odświeżysz łódki przez 6 dni to PRZEPADNIE", "Jak nie otworzysz drzwi swej posiadłości przez 21 to ją STRACISZ!", "Jak nie zalogujesz się raz na chociaż 90 dni to tracisz konto sasasasasa", można też zwinąć wszystko do skrzyni bankowej (która ma ograniczoną pojemność), zamrozić się a później czekać na laskę odmrożenia.
Nie widzę tutaj naskoczenia z mojej strony. Post ma charakter informacyjny. Bardziej można się doszukiwać "naskoczenia" ze strony qtu na ekipę.
Temat na forum o mieście

Addams

no dziki ma racje chociaz sprawa jest smutna :P tez stracilem domek podczas nieobecnosci i to w trakcie wejscia zmiany o niszczeniu a nie zwijaniu. wyobraz sobie wiec moje zaskoczenie :P ale wszystko da sie odrobic a skoro liczy sie klimat to kilka pixeli nie powinno miec na to wplywu
Anger is Easy

qtu

Podobno chata Lindów też się rozpadła. Szczerze ? po utracie domków zwłaszcza tego w górach, nie chce mi się grać w to. Może zrobię eventa sam z siebie i będę wywalać wszystko z banku co mam a potem skasuje postać.

Lindi

No zrób.
Zmiana była ogólnie znana. Jak ktoś gapa to sam sobie winien i może być zły tylko na siebie.

ps. nie gram ostatnio w UO ale jakoś znajduje czas by raz na tydzień zalogować się i kliknąć parę razy.
"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

Snibril666

Ja stracilem, ale potem i tak jeszcze dluzszy czas gralem. Teraz juz mi sie raczej nie chce :D