Co się dzieje z domkami

Zaczęty przez qtu, 2013 05 20, 10:27:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

Voit

Domek jak domek, niech się rozpada przy nie odświeżaniu, pal go licho. Natomiast rzeczy pochowane w bezpiecznych skrzyniach powinny być przenoszone do banku. Ostatnio spóźniłem się z odświeżaniem domku i większość 3 letniego dorobku poszła w diabły. Teraz już raczej nie zagram, bo nie mam czasu żeby odrobić straty. Patrząc po temacie sporo graczy kończy przygodę z takiego powodu, więc należałoby coś z tym zrobić...

Kox_Rox

Ano. Mnie też to dwa razy spotkało, i choć nie miałem tam może jakiś mega skarbów, to jednak pare pamiątek poszło psu pod ogon, i automatycznie motywacja do powrotu mniejsza.

Powtarzam się, ale jak widać to chyba troche za duża cena za odobinę lenistwa czy zapominalstwa.
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

naturel

co było nie wróci.... dm przydałby się wipe, odrobine jeszcze przyspieszone gainy, powrot do normalnych cen i ilosci wydobywanych surowcow... w polaczeniu z fajnym oskryptem (wierny, systemy ras itd.) moze udaloby sie reanimowac shard, ludziom wrocilaby ochota gdyby na nowo poczuli sie jak nubki ;)

Tak czy inaczej moze 21 dni za krotko ale napewno nie wiecej niz 30-50 dni bo potem rzeczywiscie stoja domki graczy ktorzy dawno zapomnieli o grze a badz co badz fajnych miejsc i tak jest malo...
Cytat: TinerotMoja sugestia: Znajdź sobie pracę, hobby albo dziewczynę.
Dobrze szefie! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
BUT! The main award goes toooo...... :
Cytat[20:23] <Fel> TY chyba zyjesz w swiecie ultimy

Kox_Rox

No na pewno chciało by mi się ponownie grać, gdybym stracił to co "wypracowałem" od 2003 roku. :)
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

On

Ja gram, straciłem masę razy wiele rzeczy. Odeszli znajomi, przepadło sporo grupowych artów. A mimo to, co jakiś czas wracam pograć ;)
Informator Konwentowy - twoje informacje o konwentach w Polsce.

Gofer

Sam straciłem kilka domków raczej z nieuwagi a nie braku czasu... Nie można dać gumpa do logowania że dom się rozpada?
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Felixor

A zauwazyl ktos przyspieszenie save'ow? Mniejsze lagi? Mniejsze obciazenie servera odkad zniknelo tyle domkow? Ja niestety nie zauwazylem niz procz zmniejszenia online i kilku pozegnan.
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

Jackob

Zabiliście tą zmianą wszystkie pamiątki z DM , dla których wielu ludzi wracało. Jesteś Asylum uparty, ale teraz to wszystko jedno. Ludzie stracili wszystko. Możecie sobie zmieniać , stuffu im to nie przywróci. Naliczyłem już około 15 osób które zadeklarowały z góry , że przez to nie wrócą. a jakies 30 - 40 które przez jakiś wyjazd , sesje, wakacje stracili dom. Oni mieli Pamiątki sprzed 10 lat, jakieś pierwsze arty od Ojca chrzestnego... Były osoby co przez półtora roku dekorowały domy, a 7 lat zbierały pamiątki i tylko dlatego, że coś im się w życiu urodziło szlag wszystko trafił.

___

Możecie płakać. Macie stuff w plecy , bo olaliście gre, są nowe zasady , trzeba się przyzwyczaić albo zmienić serwer - tak rozumiem wypowiedzi gmów w tym temacie. A to już chyba 4 w kolejności.

Smutne , ale prawdziwe. Teraz zamiast kolorowych domów, są łyse polany, ale przecież nie chodzi o to by się bawić?

___

A wystarczyło zwijać stuf do skrzyń...

AsYlum

Cytat: Felixor w 2013 05 21, 10:17:59
A zauwazyl ktos przyspieszenie save'ow? Mniejsze lagi? Mniejsze obciazenie servera odkad zniknelo tyle domkow? Ja niestety nie zauwazylem niz procz zmniejszenia online i kilku pozegnan.

To nie ma związku :)
<uninitialized object>

AsYlum

Cytat: Jackob w 2013 05 21, 10:55:13
Zabiliście tą zmianą wszystkie pamiątki z DM , dla których wielu ludzi wracało. Jesteś Asylum uparty, ale teraz to wszystko jedno. Ludzie stracili wszystko. Możecie sobie zmieniać , stuffu im to nie przywróci. Naliczyłem już około 15 osób które zadeklarowały z góry , że przez to nie wrócą. a jakies 30 - 40 które przez jakiś wyjazd , sesje, wakacje stracili dom.

___

Możecie płakać. Macie stuff w plecy , bo olaliście gre, są nowe zasady , trzeba się przyzwyczaić albo zmienić serwer - tak rozumiem wypowiedzi gmów w tym temacie. A to już chyba 4 w kolejności.

Smutne , ale prawdziwe. Teraz zamiast kolorowych domów, są łyse polany, ale przecież nie chodzi o to by się bawić?

Jeśli tak stawiasz sprawę to faktycznie jestem tyranem. Chciałbym przypomnieć tylko, że zasady dotyczące odświeżania domków nie zmieniły się od powstania serwera (z wyłączeniem kilku okresów gdzie zostało to celowo wyłączone bo skrypter myślał, że jest błąd a zwyczajnie ludzie zapominali odświeżyć).
<uninitialized object>

Jackob

Cytat: AsY!um- w 2013 05 21, 10:58:29
Cytat: Jackob w 2013 05 21, 10:55:13
Zabiliście tą zmianą wszystkie pamiątki z DM , dla których wielu ludzi wracało. Jesteś Asylum uparty, ale teraz to wszystko jedno. Ludzie stracili wszystko. Możecie sobie zmieniać , stuffu im to nie przywróci. Naliczyłem już około 15 osób które zadeklarowały z góry , że przez to nie wrócą. a jakies 30 - 40 które przez jakiś wyjazd , sesje, wakacje stracili dom.

___

Jeśli tak stawiasz sprawę to faktycznie jestem tyranem.

Czytałem Twoje wypowiedzi w tym temacie. Tak to odebrałem. Sentyment tych ludzi wywaliłeś do śmieci i zachowujesz się jakby nic sie nie stało. Tak zachowuje sie tyran ;]

Naprawde starczyło zwinąć all do banku, podobno skrypt był.

Jak nie jesteś tyranem, znajdzmy stary save i naprawmy wszystko ! :x

Pollack

21 dni - to 3xtygodniowy urlop. Czasem ludzie go biora - i wtedy zwykle chca sie trzymac daleko od jakiegokolwiek sprzetu elektronicznego.

Osobiscie domkow nie uzywam - ale gdybym wyladowal w takiej sytuacji - tez dalbym sobie spokoj. Troszke tu wylalismy dziecko z kapiela. I ja tez myslalem ze to powinno pomoc w performance - jesli nie to - to nie bardzo rozumiem jaka jest wartosc dodana.

Kiedys bylo sobie Kaarath - z cala jego historia - zostala pusta dziura w lesie. Nie zauwazylem zeby ludzie sie rzucili na to miejsce. Pewnie nie tylko na to.

AsYlum

Cytat: Pollack w 2013 05 21, 11:00:58
21 dni - to 3xtygodniowy urlop. Czasem ludzie go biora - i wtedy zwykle chca sie trzymac daleko od jakiegokolwiek sprzetu elektronicznego.

Osobiscie domkow nie uzywam - ale gdybym wyladowal w takiej sytuacji - tez dalbym sobie spokoj. Troszke tu wylalismy dziecko z kapiela. I ja tez myslalem ze to powinno pomoc w performance - jesli nie to - to nie bardzo rozumiem jaka jest wartosc dodana.

Kiedys bylo sobie Kaarath - z cala jego historia - zostala pusta dziura w lesie. Nie zauwazylem zeby ludzie sie rzucili na to miejsce. Pewnie nie tylko na to.

Gdyby tylko istniała jakaś opcja pozwalająca mi zamrozić stan konta gdy wyjeżdżam na urlop  ??? Co do Kaarath może to dlatego, że nikt z właścicieli nie grał? Rozpatrujesz taką opcję? Bo 95% tamtych domów jest w bankach graczy z tego co pamiętam.

EDIT: Ach jeszcze mi się przypomniało. Od czerwca do końca września rozpadanie się domów jest wyłączane.
<uninitialized object>

Kox_Rox

Ale jaka jest wartość dodana? Co zyskuje serwer dzięki kasowaniu tych domków ?

Cały czas wypominasz nam to, że jesteśmy leniwi i zapominalscy, ale fakty są takie że już nie jedna osoba dała sobie spokój z Ultimą przez ten przepis. Nie był by to chyba problem, gdyby online oscylował w granicach 500, ale niestety od dłuższego czasu jak przekracza 60-70 to jest święto. Pomijam fakt, że kasowane są wspomnienia nierzadko dziesięcioletnie.

Zresztą, padło już kilka propozycji do których się nie odniosłeś. Wstarczyło by chować stuff do banku, lub chociażby ustawić nowego NPC'a, który za okazaniem biletu (który pojawiał by się w banku, po rozsypaniu się domku) wydawał by po kolei stuff z niego. Niech już same budynki znikają.

AsYlum

Cytat: Kox_Rox w 2013 05 21, 11:27:16
Ale jaka jest wartość dodana? Co zyskuje serwer dzięki kasowaniu tych domków ?

Cały czas wypominasz nam to, że jesteśmy leniwi i zapominalscy, ale fakty są takie że już nie jedna osoba dała sobie spokój z Ultimą przez ten przepis. Nie był by to chyba problem, gdyby online oscylował w granicach 500, ale niestety od dłuższego czasu jak przekracza 60-70 to jest święto. Pomijam fakt, że kasowane są wspomnienia nierzadko dziesięcioletnie.

Zresztą, padło już kilka propozycji do których się nie odniosłeś. Wstarczyło by chować stuff do banku, lub chociażby ustawić nowego NPC'a, który za okazaniem biletu (który pojawiał by się w banku, po rozsypaniu się domku) wydawał by po kolei stuff z niego. Niech już same budynki znikają.

Nie ma żadnej wartości dodanej. Zwyczajnie widać kto jest aktywny, a kto nie. Tutaj się nic nie zmieniło. Przecież te zasady są tu praktycznie od zawsze. Co się w ludziach zmieniło, że dawniej było to powszechnie znane, a teraz nagle to jakaś nowość? Pomijam przypadek kilku osób, które zaczęły grać w okresie gdy domy się nie rozpadały. Dla nich to może być nowość, ale tu nadal w dziale domów na www było opisane i przypominane, że domy należy odświeżać i regularnie odwiedzać.

Wydłużenie czasu praktycznie nic nie zmieni bo zawsze znajdzie się ktoś komu nie starczy czasu. Zwijanie większych domów do banku jest niemożliwe bo jedna skrzynka w domu == wielkości banku. Gdy taki zamek ma naście skrzyń to i tak znaczna większość jest tracona bo się nigdzie nie zmieści.

Do innych propozycji się nie odniosłem bo nie mam póki co do czego. Sprawa jest po części rozpatrywana na forum ekipy, jak ustalą to mogę się odnieść.

EDIT: Zupełnie prywatnie patrzę na to tak, że posiadanie domu to przywilej i obowiązek. Skoro nie jestem w stanie się wywiązać z obowiązku to rezygnuje z przywileju albo po prostu ponoszę wszystkie koszty z tym związane. Tak samo jak mogę stracić przedmioty bo moja postać zostanie zabita i ograbiona przez innego gracza lub utknę w lochu bo nie przewidziałem, że będzie zbyt ciężko. Zawsze liczyłem się ze stratą wszystkiego co moja postać posiada bo tak widzę ten świat, jest zwyczajnie ulotny. Część rzeczy może zniknęła inne stały się rzadsze, część odtworzono itd itp.
<uninitialized object>