Co się dzieje z domkami

Zaczęty przez qtu, 2013 05 20, 10:27:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

Death Freak

Cytat: AsY!um- w 2013 05 21, 11:44:09
Nie ma żadnej wartości dodanej. Zwyczajnie widać kto jest aktywny, a kto nie.
Z Waszych wypowiedzi wynika że Ci co potracili domki nie są aktywni, więc o co ten szum? Skąd tyle głosów oburzenia swą stratą? Czy gdyby qtu czy ja nie byli aktywni to zauważyli by tak prędko że coś jest nie tak? Może nieaktywność powinna być liczona na podstawie czasu istnienia konta, godzin online i ostatniej absencji. Takie ratio aktywności.
4dni po rozpadzie domku zgłosiłem się z prośbą o wyjaśnienie co się stało. Widocznie przez 25 dni nie odświeżałem swego jedynego domku. Jednak domek jakoś wcześniej stał co znaczy że przez jakieś 365? 730? 1095?  dni był odświeżany i co? Czym jest dla was "aktywność"?
Na forum pojawia się wiele zmian i informacji, w naszym życiu też wiele się dzieję. Mogliśmy przeoczyć lub zapomnieć że czas rozpadu domków został skrócony. Na litość boską jest wiosna, zaraz lato. Jeśli mam siedzieć przed ulubionym 2D w którym prawie wszystko straciłem lub wyjść na dwór wybieram to drugie. Pozdrawiam

ps.
sam wspomniałem o tym ze skrzynia jest ograniczona, wg oficjalnego info UO do 125 przedmiotów. Czy nie możecie znieść tego limitu lub podnieść? Czy to wynika ze struktury gry? Jeśli się nie da to padło to kilka bardzo ciekawych propozycji, jak np zwijanie tych danych do pliku zamiast permanentnej kasacji.
"Kto staje się potworem, zrzuca z siebie ciężar bycia człowiekiem"

AsYlum

Cytat: Death Freak w 2013 05 21, 13:38:51
Cytat: AsY!um- w 2013 05 21, 11:44:09
Nie ma żadnej wartości dodanej. Zwyczajnie widać kto jest aktywny, a kto nie.
Z Waszych wypowiedzi wynika że Ci co potracili domki nie są aktywni, więc o to ten szum? Skąd tyle głosów oburzenia swą stratą? Czy gdyby qtu czy ja nie byli aktywni to zauważyli by tak prędko że coś jest nie tak? Może nieaktywność powinna być liczona na podstawie czasu istnienia konta, godzin online i ostatniej absencji. Takie ratio aktywności.
4dni po rozpadzie domku zgłosiłem się z prośbą o wyjaśnienie co się stało. Widocznie przez 25 dni nie odświeżałem swego jedynego domku. Jednak domek jakoś wcześniej stał co znaczy że przez jakieś 365? 730? 1095?  dni był odświeżany i co? Czym jest dla was "aktywność"?
Na forum pojawia się wiele zmian i informacji, w naszym życiu też wiele się dzieję. Mogliśmy przeoczyć lub zapomnieć że czas rozpadu domków został skrócony. Na litość boską jest wiosna, zaraz lato. Jeśli mam siedzieć przed ulubionym 2D w którym prawie wszystko straciłem lub wyjść na dwór wybieram to drugie. Pozdrawiam

ps.
sam wspomniałem o tym ze skrzynia jest ograniczona, wg oficjalnego info UO do 125 przedmiotów. Czy nie możecie znieść tego limitu lub podnieść? Czy to wynika ze struktury gry? Jeśli się nie da to padło to kilka bardzo ciekawych propozycji, jak np zwijanie tych danych do pliku zamiast permanentnej kasacji.

Do ~3200 przedmiotów lub zamiennie 65535 wagi (to maksymalny limit protokołu, ale z uwagi na używanie starszych wersji serwera czasem ten limit wynosi zaledwie 149 przedmiotów na pojemnik i nie mogę ustawić na sztywno większych limitów w tej chwili). Nie da się zwijać do pliku bo wtedy takie przedmioty nie istnieją dla serwera i nie podlegają aktualizacji. Po kilku zmianach skryptów większość się nie przywróci bo już dawno odpowiadające im obiekty nie istnieją w zasobach serwera. To tak w skrócie.

Zakładam, że stawiając dom znasz zasady jego obsługi, jeśli nie to się dowiadujesz przed lub krótko po albo ignorujesz fakt i już. Nie wnikam dlaczego ktoś nie odświeżył domu, nie moja sprawa. Jeszcze raz zapytam. W czym problem, której rzeczy nie wiesz o domach?

EDIT: Z tą aktywnością to po prostu skrót myślowy był. Niezbyt trafny jak widać. Nie interesuje mnie dlaczego ktoś nie odświeżył bo to są sprawy spoza świata. Czas maksymalny pozostawienia domu bez opieki jest znany i ogólnodostępny. Swoje domy zwinąłem gdy zamroziłem konto bo wiedziałem, że gapiąc się w konsolę serwera zwyczajnie nie będę miał kiedy tego pilnować i już (dla dociekliwych nie używałem do tego postaci gma :) ).

Po wielu latach zajmowania się uo jestem przekonany, że ZAWSZE znajdzie się ktoś kto się zagapi, nie sprawdzi, kliknie bez opamiętania lub w jego życiu wydarzy się coś co uniemożliwi mu grę. To są przypadki które taka osoba sama musi przewidywać, ja tego za nikogo nie zrobię.

Skoro ktoś wrzuca wszystko do domu, uprzednio wiedząc, że może go stracić to dla mnie znaczy, akceptuje taki stan rzeczy. Osobiście uważam za totalną głupotę upychanie wszystkiego w świecie w domku skoro są banki, magazyny, gildie, opcje współwłasności itd. Może zwyczajnie nie kalkulujecie ryzyka w odpowiedni sposób?
<uninitialized object>

Kox_Rox

Ale PO CO je kasować? Co komu po tym, że dowiemy się czy ktoś jest aktywny czy nie?

Kolejna propozycja. Przenosić domki razem z całym dobytkiem np na green'a.

Wtedy ktoś, kto go nie odświeżał gdy przyjdzie po np trzech miesiącach, to będzie można jego domek przeteleportować spowrotem według uznania GM'a. Bądź w ramach kary oddać tylko dobytek/dekoracje, bez samego domku.
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

AsYlum

Cytat: Kox_Rox w 2013 05 21, 14:20:18
Ale PO CO je kasować? Co komu po tym, że dowiemy się czy ktoś jest aktywny czy nie?

Kolejna propozycja. Przenosić domki razem z całym dobytkiem np na green'a.

Wtedy ktoś, kto go nie odświeżał gdy przyjdzie po np trzech miesiącach, to będzie można jego domek przeteleportować spowrotem według uznania GM'a. Bądź w ramach kary oddać tylko dobytek/dekoracje, bez samego domku.

Bo tak działa system. Nie mogę ruszyć zbudowanego domu.
<uninitialized object>

Kox_Rox

No to pozostaje ich nie zwijać i prośby o zwolnienie miejsca rozpatrywać indywidualnie, albo zwijać, i dalej tracić ludzi.
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

AsYlum

Cytat: Kox_Rox w 2013 05 21, 14:26:11
No to pozostaje ich nie zwijać i prośby o zwolnienie miejsca rozpatrywać indywidualnie, albo zwijać, i dalej tracić ludzi.

Rozpatrywałem indywidualnie. Podobną stertę błota wrzucano mi tylko na priv. Bo mi dom zwinięto, dlaczego ale ja ja ja się loguję tylko akurat nie mogłem ostatnie 5 miesięcy grać itp. Bo to niesprawiedliwe, bo kumpel kumpla gma teraz ma tam dom bo cośtam.

Jest uniwersalny system, ma wady jak każde rozwiązanie. Ma też jasne zasady identyczne dla każdego. Możliwe, że zostanie zastąpiony innym, ale z dnia na dzień nic się nie wydarzy.

Powinien teraz powstać wątek właścicieli domów którzy jakoś odświeżają swoje majątki i żyją albo ludzi którzy trafnie założyli, że dom mozę im się rozpaść z braku aktywności i nie wrzucili tam wszystkiego co mają.
<uninitialized object>

Pollack

@ Asyl - ja wiem ze Kaarath sie zwinelo z powodu nieaktywnosci graczy - i dla mnie sprawa jest jasna. Ale... wolalbym miec tam miasto duchow w dzungli - niz pusta gola polane. Jak wspominalem jest to kawalek historii. Ot tkwilem w przekonaniu, ze:

1. Tniemy ze wzgledu na performance - okazuje sie, ze nie ma to za wielkiego wplywu
2. Tniemy zeby zrobic miejsce innym - ale ludzi nam ubywa a nie przybywa - a Kaarath bylo tylko przykladem, ze na dobra miejscowke nie ma w sumie chetnych (inna sprawa ze neutralowi byloby tam ciezko)

Naprawde spora czesc zabawy w tej grze - to zbieractwo. W moim wypadku - rozumiem argumentacje, zawsze w domkach trzymalem tylko to co na czym mi nie zalezalo. Ale... rozumiem tez ze jak ktos robil muzeum, chcial to pokazac innym - to musial uzyc jednak zamku. A tracac takie cos to nie jest strata tylko dla tej postaci - ale wedlug mnie dla calego serwera.

Kox_Rox

No wiadomo że nikt i nic nie jest idealne. Ja nikogo nie atakuję i nie chcę, bo tylko dzięki tej kupie roboty jaką odwalacie jest jeszcze do czego wracać.

Ale jakiś inny system by się przydał. Coś innego niż "Musicie dbać o swoje domki!" :)

AsYlum

Cytat: Pollack w 2013 05 21, 14:32:52
@ Asyl - ja wiem ze Kaarath sie zwinelo z powodu nieaktywnosci graczy - i dla mnie sprawa jest jasna. Ale... wolalbym miec tam miasto duchow w dzungli - niz pusta gola polane. Jak wspominalem jest to kawalek historii. Ot tkwilem w przekonaniu, ze:

1. Tniemy ze wzgledu na performance - okazuje sie, ze nie ma to za wielkiego wplywu
2. Tniemy zeby zrobic miejsce innym - ale ludzi nam ubywa a nie przybywa - a Kaarath bylo tylko przykladem, ze na dobra miejscowke nie ma w sumie chetnych (inna sprawa ze neutralowi byloby tam ciezko)

Naprawde spora czesc zabawy w tej grze - to zbieractwo. W moim wypadku - rozumiem argumentacje, zawsze w domkach trzymalem tylko to co na czym mi nie zalezalo. Ale... rozumiem tez ze jak ktos robil muzeum, chcial to pokazac innym - to musial uzyc jednak zamku. A tracac takie cos to nie jest strata tylko dla tej postaci - ale wedlug mnie dla calego serwera.

Ale nikt nigdy nie powiedział, że domy są wieczne czy też mają zastąpić bank. Jeśli ktoś tak uważa to jest w błędzie bądź akceptuje możliwość rozpadu. Nad czym tu jeszcze dyskutować? Graj tak jak Ci życie pozwala i na tyle na ile się czujesz.
<uninitialized object>

On

I w tym miejscu możemy skończyć dyskutować, na DM wieczne są tylko skrzynie likantropów na wyspie ;)
Informator Konwentowy - twoje informacje o konwentach w Polsce.

KusKus

Jak dla mnie to z takim online stawianie domkow nie ma najmniejszego sensu bo ludzi spoza TS-a sie wogole nie spotka.
No i ilosc miast na serwerze jest za duza :)

Na uj nam ilshenar???

AsYlum

Cytat: KusKus w 2013 05 21, 16:48:09
Jak dla mnie to z takim online stawianie domkow nie ma najmniejszego sensu bo ludzi spoza TS-a sie wogole nie spotka.
No i ilosc miast na serwerze jest za duza :)

Na uj nam ilshenar???

Żeby wysłać tam wszystkie elfy (tego lodowego też) i zlikwidować możliwość powrotu  8) Nie ten temat na takie pytania.
<uninitialized object>

chud

Skoro nie da się tego zwijać do pliku to może zrobić logowanie kiedy się który dom zwinął, żeby łatwo było znaleźć w przypadku płaczu i zgrzytania zębami?
A i Asyl 1 kluczowe chyba pytanie - da się zrobić automatyczne odmrażanie? Ułatwiło by to ludziom zamrażanie się przy krótszych nieobecnościach na wszelki przypadek, a i Wam odjęło by roboty i zawracania gitary.

^_^

Mi też domek się rozpadł, miałem tam fajny zapas itemów jeszcze z czasów lowella i co z tego ;) Jedyne co mnie troszkę drażniło w tym to fakt że w tym czasie grałem w sumie codziennie, ale chyba o 1 dzień z odświeżeniem się spóźniłem ;) Tak czy siak, nawet jeśli straciło się masę przedmiotów które miały jakąś wartość chociażby sentymentalną, to problem osoby która domku nie odświeżyła. Nie jest wg mnie wytłumaczeniem, że akurat przez 3 tygodnie nie miałem czasu zalogować się, 2klik na drzwi i log out. Zawsze można w ten sam sposób lognąć i kliknąć .zamroz. Samo odmrażanie teraz to przecież góra kilka h. Gram tu prawie od początku dma i kiedyś ludzie o wiele bardziej pilnowali domków. Osoby bez magii miały domki blisko miast, na samych ich granicach, z magią na jakimś zakuprzu. I jakoś nikt domków nie tracił. Prawda jest taka że ludzie się po prostu rozleniwili i liczą że płaczem wywalczą przywrócenie itemów których i tak w 99% nie używają bo albo to akurat za mocny magik żeby go nosić, albo szkoda założyć zbroi bo się straci/zniszczy. I głównie takie itemki są trzymane w domkach. Dlatego bardzo dobrze, że domki się składają. Przynajmniej będzie więcej miejsca na mapie (mimo że jednocześnie zrobi się odrobinę pusto), ale za to zawsze budowniczy mogą potworzyć w niektórych miejscach ruiny/nowe budowle, czy inne klimatyczne urozmaicenia które będą upiększać mapę...

Dragart

orb w skrzyni bankowej, ktory odswieza domek przy klikniecu. Zeby nie trzeba bylo napierdzielac do lasu i z powrotem ...
Domki poza miastem dla postaci bez recala sa poprostu niegrywalne.