Co się dzieje z domkami

Zaczęty przez qtu, 2013 05 20, 10:27:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

DzikiHL

Cytat: Dragart w 2013 05 21, 22:36:52
orb w skrzyni bankowej, ktory odswieza domek przy klikniecu. Zeby nie trzeba bylo napierdzielac do lasu i z powrotem ...
Domki poza miastem dla postaci bez recala sa poprostu niegrywalne.
Dragart, nie przechodzisz za mocno w skrajność? Takie domki lub postacie bez recalla to jakaś nowość? Powiedz szczerze, rozleniwiłeś się. Zaczynam odliczać dni do propozycji "koxu offline statów i skilli" kiedy to naciskam na Orba Koxu ukrytego w mojej skrzynii bankowej i wtedy:
- Bezpiecznie wylogowuje mnie w ciągu 5 sekund
- Postać zaczyna symulować nieprzerwany kox wcześniej ustawionego skilla. Loguję się dzień później już lekko podkoxany.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Zywol

ja już proponowałem: zezwolić na boty na dm, to mnie wyśmiałeś! :(
zamknijmy, bo w sumie i tak nic się w tej kwestii pewnie nie zmieni.

pozdrawiam hexina
"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)

Kox_Rox

Wszystko fajnie Dziki, ale niedługo nie będzie komu już kasować domków..
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

shyna

Pytanie z innej beczki głównie do Asyla:

Sytuacja wygląda następująco: mieszkam w domku, którego właścicielem jest inna osoba (obecnie zamrożona). Mimo ze odświeżam go praktycznie codziennie  tabliczka sugeruje, że dom jest opuszczony.

Stad też pytania: Czy to błąd tabliczki? Czy gdy właściciel jest zamrożony, odświeżanie domku przez współwłaściciela nie działa?

AsYlum

Cytat: chud w 2013 05 21, 22:25:23
Skoro nie da się tego zwijać do pliku to może zrobić logowanie kiedy się który dom zwinął, żeby łatwo było znaleźć w przypadku płaczu i zgrzytania zębami?
A i Asyl 1 kluczowe chyba pytanie - da się zrobić automatyczne odmrażanie? Ułatwiło by to ludziom zamrażanie się przy krótszych nieobecnościach na wszelki przypadek, a i Wam odjęło by roboty i zawracania gitary.

Stan domu i jego odświeżenia są logowane.

Da się zrobić odmrażanie jak tylko znajdzie się kompetentny programista albo znajdę dość czasu, żeby to skończyć :)
<uninitialized object>

AsYlum

Cytat: shyna w 2013 05 22, 00:12:30
Pytanie z innej beczki głównie do Asyla:

Sytuacja wygląda następująco: mieszkam w domku, którego właścicielem jest inna osoba (obecnie zamrożona). Mimo ze odświeżam go praktycznie codziennie  tabliczka sugeruje, że dom jest opuszczony.

Stad też pytania: Czy to błąd tabliczki? Czy gdy właściciel jest zamrożony, odświeżanie domku przez współwłaściciela nie działa?

Odświeżanie działa powinieneś otrzymywać komunikat, że dom został odświeżony. Dom osoby zamrożonej ma ustawiane 180 dni do rozpadu jako licznik, ale gdy sprawdzam takie domy to mam też datę i czas ostatniej wizyty. Widzę kiedy się ktoś ostatnio pojawił.

Takich domów, które są używane, a właściciela nie ma od ponad roku jest obecnie około 6. Także pewnie niebawem skontaktuje się z osobami z listy domu w celu przekazania albo przeniesienia.
<uninitialized object>

shyna

Komunikat o odświeżeniu się pojawia, tyle że tabliczka dalej pokazuje że jest opuszczony.

naturel

Cytat: Pollack w 2013 05 21, 14:32:52Ale... rozumiem tez ze jak ktos robil muzeum, chcial to pokazac innym - to musial uzyc jednak zamku. A tracac takie cos to nie jest strata tylko dla tej postaci - ale wedlug mnie dla calego serwera.

jakoś mirq potrafił zrobić muzeum które stoi do dzisiaj i nie zniknie samo z siebie nigdy....

Jeśli ktoś naprawdę chce zrobić sobie publiczny domek w którym będzie muzeum/burdel/myjnia samochodowa to nie ma chyba większego problemu żeby taki domek, już umeblowany, zgłosić do GM który rozwiąże tą kwestię (chociaż zapewne nie potrwa to 5 minut).

Zresztą dajcie spokój. Ja razem z kilkoma innymi osobami przy przejściu ze starego POLa, wiele, wiele lat temu, dostałem wipe i postaci zostało tylko to co miała w backpacku. Odpowiedź ówczesnej ekipy była krótka i zwięzła: Coś musiało się popsuć przy kopiowaniu plików (czytaj: "ch.... nas to boli").

I co myślicie że coś się zmieniło bo mamy teraz 1/10 tamtego online? Na DM nigdy nie były przywracane utracone itemy i nie wiem dlaczego nagle ktoś miałby oddawać domki.

Jak komuś bardzo zależy to pilnuje odświeżania i nie pozwala aby domek zniknął. Jak komuś nie zależy to po co teraz ten płacz?

Pozatym Asylum napisał już chyba ze 3 razy że w kwestii rozpadania się domków nic się nie zmieniło a wy jakoś chyba tego nie widzicie.

PS. Pollack gdyby ktoś posprzątał Kaarath ze starych chodników i ozdób to uwierz że nie jeden by się skusił tam postawić domek. Druga sprawa to taka że jak sam zauważyłeś to miejscówka raczej tylko dla chaosu ;)

EDIT: Pomysł! Niech na miejscu opuszczonego domku zamiast go składać, GM stawia tylko tabliczkę "NA SPRZEDAŻ". I proszę bardzo - albo ktoś kupuje domek z wystrojem i itemami (w ciemno, nie ma wglądu do skrzyń), albo samą ziemię. Jak się znajdzie chętny to wtedy rusza procedura zniszczenia/przekazania itd.

Oczywiście domek wyceniany przez GMa no i forma sprzedaży licytacja powiedzmy 7dni realnych - może nawet udałoby się to połączyć z systemem aukcji?
Cytat: TinerotMoja sugestia: Znajdź sobie pracę, hobby albo dziewczynę.
Dobrze szefie! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
BUT! The main award goes toooo...... :
Cytat[20:23] <Fel> TY chyba zyjesz w swiecie ultimy

Kox_Rox

Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

Prorokpl

A ja bym chciał aby po pewnym czasie nieodświeżania przy rozpadających się domach wszystkie przedmioty zablokowane były odblokowane. Wtedy włamywacz może sobie jumać stare rudery.

Ale nie dogodzisz każdemu.  ;)

Temat chyba można zakończyć.

Mirdin

Długo nie grałam, miałam nawet z automatu zamrożone konto. Wracając liczyłam się z utratą domu. Od nowa musiałabym załatwiać sobie narzędzia i surowce do pracy, ale kurcze... czy nie na tym polega zabawa? Byłam zadowolona, że koxać skilli od 33% nie muszę. :)
A po tygodniu i tak zrobiłam sobie nową postać by zaczynać od zera, bo posiadanie wszystkiego właściwie jest nudne.

Oto kilka sposobów, które DM nam daje:
1. Logować się minimum co 21 dni.
2. Zamrozić konto przed planowaną dłuższą nieobecnością.
3. Spakować się do banku i magazynu i zwinąć domek przed planowaną dłuższą nieobecnością.
4. Poprosić kogoś życzliwego i odpowiedzialnego o odświeżanie.

Jeśli ktoś nie skorzystał z żadnej z tych 4 opcji, to znaczy, że naprawdę sobie brzydko mówiąc "olał" DM. Było mu widać wszystko jedno czy dom się rozpadnie skoro nie podjął wysiłku zabezpieczenia go. A skoro komuś coś wisi, to nie powinien potem mieć żalu że to mu przepadło.

Zyzio

Ja to zawsze widzialem dosc prosto:
- Po pół roku nieodświeżenia domku zostaje rozpadają się w nim zamki, przedmioty wewnątrz zostają odblokowane, a skrzynie wewnątrz przestają być "bezpieczne".
- Po roku nieaktywności osoba, która kliknie tablicę domu może taki "pustostanę zamieszkać i stać się jego właścicielem.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Kox_Rox

Cytat: Cindlay Coan w 2013 05 22, 08:38:37
Długo nie grałam, miałam nawet z automatu zamrożone konto. Wracając liczyłam się z utratą domu. Od nowa musiałabym załatwiać sobie narzędzia i surowce do pracy, ale kurcze... czy nie na tym polega zabawa? Byłam zadowolona, że koxać skilli od 33% nie muszę. :)
A po tygodniu i tak zrobiłam sobie nową postać by zaczynać od zera, bo posiadanie wszystkiego właściwie jest nudne.

Oto kilka sposobów, które DM nam daje:
1. Logować się minimum co 21 dni.
2. Zamrozić konto przed planowaną dłuższą nieobecnością.
3. Spakować się do banku i magazynu i zwinąć domek przed planowaną dłuższą nieobecnością.
4. Poprosić kogoś życzliwego i odpowiedzialnego o odświeżanie.

Jeśli ktoś nie skorzystał z żadnej z tych 4 opcji, to znaczy, że naprawdę sobie brzydko mówiąc "olał" DM. Było mu widać wszystko jedno czy dom się rozpadnie skoro nie podjął wysiłku zabezpieczenia go. A skoro komuś coś wisi, to nie powinien potem mieć żalu że to mu przepadło.

Zauważ, że tutaj nikomu nie chodzi o utratę ogólnodostępnych rzeczy typu surowce czy narzędzia, a o nieraz 10 letnie pamiątki.

Tak czy siak, nadal uważam że jest to w największym stopniu lenistwo gracza, ale mimo wszystko nie powinno się ich tak mocno karać.

^_^

Ale jak to karać xD Kara jest za coś gdy dana osoba coś przeskrobie ;) A rozpadanie się/składanie/kasacja domków nie jest związane z tym że np Henio skopiował sobie pierdyliard przedmiotów i popakował je w domku, a lenistwem czy inną wymówką osoby której domek się złożył bo w ciągu 21 dni nie miał 15s czasu aby odświeżyć ;)

Kox_Rox

No kara xD za xD lenistwo xD. Nie czaisz? xD
Byłem leniem xD więc zostałem za to ukarany skasowaniem domku xD xD