Dlaczego TY przestałeś grać PVP?

Zaczęty przez Rizz, 2013 07 12, 16:59:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

naturel

kox_rox daj spokoj... dla nich to normalne bo w LoLu tez sa tylko 4 bindy i dwa klawicze myszki wiec czego ty oczekujesz?

Sam widzisz ze jedynym wyjsciem dla nich to gra na ich poziomie - czytaj ze skryptami. Na propozycje pvp bez skryptow nawet nie zwracaja uwagi bo sa swiadomi ze ich skill po tylu latach grania ze wspomagaczami jest bliski zeru i nie ogarneliby ze zamiast klikac 10x next target, mozna wycelowac i kliknac kogos... ale to nie jest juz takie proste bo nie dosc ze trzeba trafisz w poruszajacy sie punkt to jeszcze trzeba zrobic to tak zeby zaliczylo Line of Sight.

Sami sobie zaprzeczaja, spojrz chociażby na ta wypowiedź:

(swider)
"Bo oczywiście lepiej jest biegać i kilka/kilkanaście razy strzelać z binda target next wybierając stojące dookoła misie, nietoperze czy graczy ze swojej druzyny. Podejrzewam, że częstotliwość jakichkolwiek padów byłaby bliska zeru a chyba nie o to chodzi. Dzięki śmiesznemu targeterowi przyspieszasz rozgrywkę aby ta nie była nudna i żmudna."

a jednoczesnie:

(hexin)
"dlatego było pvp, bo wołali się nawzajem żeby móc chociaż wyjść z banku. Była dzięki temu jakaś mobilizacja sił a teraz? Przeciwników o 1 więcej... dobra nie idziemy..."

Z jednej strony placz ze bez skryptow rozgrywka bylaby nudna i zmudna z drugiej (cichy) placz ze przez skrypty szanse sa zbyt wyrownane. Nie rozumieja ze to wlasnie dzieki takim sytuacja jak przypadkowe targetowanie malpiarza czy rzucenie corpa w osobe z teamu zamiast we wroga pvp kiedys bylo ciekawe bo nigdy nie wiedziales co sie stanie. Ciekawe bo zdarzalo sie ze ktos po ucieknieciu za ekran potrafil schowac sie za budynkiem czy nawet drzewem a goniacy go gracz pobiegl dalej nie zauwazajac go jako ze target juz mu spadl.

Sami zniszczyli sobie rozgrywke a jeszcze namawiaja nas zebysmy zeszli do ich poziomu :)

Teraz to juz naprawde eot z mojej strony. Pozdrawiam korzystajacych ze wspomagaczy ;)
Cytat: TinerotMoja sugestia: Znajdź sobie pracę, hobby albo dziewczynę.
Dobrze szefie! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
BUT! The main award goes toooo...... :
Cytat[20:23] <Fel> TY chyba zyjesz w swiecie ultimy

mateo

naturel widac ze ty kolo pvp to nie stales wcale albo lata temu. myslisz ze naistotniejszym elementem w pvp jest stargetowanie kogos? to co tutaj wywlekacie z tymi targeterami potraktowalbym jako offtop, zganiac na skrypt tzw. targeter zaprzestanie gry pvp. jedynie osoba która nie grała (czyt. nie mogla przestac grac PVP) moze wypisywac takie bzdury.@Nie znam się, więc się wypowiem

ps. uwierz mi na slowo, mozna miec najlepsze skrypty i umiec ich uzywac (jak to ujmujesz dopalacze) a i tak odbijac sie jak kauczuk albo chodzic z lezakiem. to jedynie glupi dodatek ulatwiajacy zycie i dodajacy dynamiki grze, z ktorym ja i wiekszosc innych moglaby przestac grac w kazdej chwili, ale wczesniej nikt nie wpadl na to, ze ma to zly wplyw na PVP

Pollack

Oj tam dupa a nie skrypty. Calym myk tkwi tak naprawde w online i roznorodnosci ludzi. Przy obecnym - gdzies w pvp zostali tylko Ci nieliczni - poziom po prostu poszedl mocno w gore. Bo raz ze skill, bo dwa ze staty, bo trzy ze sprzet. Efekt jest taki - ze prog wejscia do pvp jest bardzo wysoki - a frustracja w takim ukladzie szybka.

Drzewiej kazdy no-skill, tudziez swiezy narybek - znajdowal sobie taki odpowiednik po drugiej stronie barykady - wiec mogl liczyc na to, ze trafi na kogos na swoim poziomie. Dobrzy gracze stanowili pewien ulamek olbrzymiej grupy niedojd, co to rzeczywiscie klikala na te misie po lesie. Ale to wlasnie nadawalo kolorytu - bo ten spieszony kowal z Minoc mial szanse zabic jakiegos reda atakujacego miasto, bo tenze red nabil go na rybakach z Vesper.

A teraz? W kazdej frakcji sa male grupki osob, ktore od lat robia to samo. Malo swiezej krwi. Wiec efekt jest ten sam jak z niskim online - malo ludzi, to sie nie loguje. Nie ma przeciwnikow na moim poziomie? To sobie odpuszcze.

Niech sobie frakcje zrobia rachunek i sprawdza ilu nowych co to sie pvp nie parali - przyjeli, przeszkolili i oni dalej aktywnie graja? Kiedys Vesper mialo sporo narybku - ale jakos poznikali wszyscy. Od strony chaosu - mozemy sie akurat pochwalic paroma sztukami zreformowanymi od zera, ktore dalej sie w pvp bawia - ale swoje "frycowe" zaplacili.

Silver

Dobrze prawisz, ale tu trza znaleźć rozwiązanie jakieś.
Ja w pvp zrównał bym wszystkie staty/skille i przewagę uzależnił od sprzętu, pvm i skarby by ludzi w pve rozruszały, pvp by zaczęło się toczyć bo pojawiło by się parę nowych twarzy zapewne, no i może rpgowo by ciekawiej bitwy wyglądały.
No może to trochę odejście od ducha UO, ale myślę że pomysł ciekawy :).

Guardian

Cytat: Silver w 2013 07 16, 16:19:39
Ja w pvp zrównał bym wszystkie staty/skille i przewagę uzależnił od sprzętu, pvm i skarby by ludzi w pve rozruszały, pvp by zaczęło się toczyć bo pojawiło by się parę nowych twarzy zapewne, no i może rpgowo by ciekawiej bitwy wyglądały.
No może to trochę odejście od ducha UO, ale myślę że pomysł ciekawy :).

Przecież są arty, a magole mają naprawdę duże znaczenie :P

Rizz

Tyle że na chwile obecną zwycięstwo daje ci sprzęt + zgranie. Klasy są na tyle równe ( prócz łucznika z płaszczem;X)
że wygraną daje ci jedena z tych 2 opcji.

Hexin

Cytat: naturel w 2013 07 16, 12:34:46
(swider)
"Bo oczywiście lepiej jest biegać i kilka/kilkanaście razy strzelać z binda target next wybierając stojące dookoła misie, nietoperze czy graczy ze swojej druzyny. Podejrzewam, że częstotliwość jakichkolwiek padów byłaby bliska zeru a chyba nie o to chodzi. Dzięki śmiesznemu targeterowi przyspieszasz rozgrywkę aby ta nie była nudna i żmudna."

a jednoczesnie:

(hexin)
"dlatego było pvp, bo wołali się nawzajem żeby móc chociaż wyjść z banku. Była dzięki temu jakaś mobilizacja sił a teraz? Przeciwników o 1 więcej... dobra nie idziemy..."
Chłopie, jesteś wybiórczy jak Gazeta Wybiórcza. Porównałeś 2 posty mówiące o zupełnie czymś innym i mówisz, że są sprzeczne, cmon.
Świder pisze o zwykłym ułatwieniu gry przez skrypty, a ja o tym, ze pvp nie jest takie jak kiedyś, bo wprowadzono safe - zony. W którym momencie uznałeś, że te teksty w ogóle mają coś ze sobą wspólnego?

Silver

No to nie wiem laikiem jestem ;)
Ale myślę, że zamiast szukać dziwnych powodów do flejmów trza znaleźć jakieś rozwiązanie problemu, no chyba że kolejny topic do trollingu :). EUO i UOAM jest, będzie i nikt nie dopilnuje czy biegasz ze skryptami, makrami czy bez. Skupiłbym się na tej dysproporcji sił jakoś.  Choć nie ukrywam, że na w czasach jak zaczynałem grać wiele radości mi dało jak redzik który mnie gonił przebiegł obok gdy byłem na polimorfii kury xD, teraz z tego co czytam to by było niewykonalne chyba ze bym na parę ekranów uciekł...

Thiass

Jezeli beda 3-4 ekipy w ktorych bedzie kolo 10 aktywnych graczy to pvp bedzie zawsze i nie wazne czy akurat bedzie 5vs7 czy nie

Niestety od dluzszego czasu wygladalo to tak ze szlo sie we 2 i przylazilo ci 5... spoko mozna bylo powalczyc ale pozniej ty wychodziles w 5 a goscie w 4 mowili ze nie przyjda... wiec po co nastepnym razem meczyc sie w mniejszosci  :)

W pewnym momencie KAZDA frakcja zaczela liczenie i przestala wychodzic jak bylo ich mniej niz 2 .. dlaczego? Bo skoro przeciwnik nie wychodzi to czemu ja mam to robic i dawac mu frajde, po co mam kogos uczyc ze wyjde w mniejszosci skoro on wychodzi tylko w przewadze

PRzez to kupa graczy przestala... bo zawsze ktoras frakcja byla liczniejsza.. i tak bylo ze wszystkimi redami, orderami, loa, wampirami

Dlatego byc moze rozwiazaniem byla by arena na ktora mogli by wejsc rowniez gracze neutralni bez obawy ze pozniej beda bici a skosztuja jedynie tego czym jest pvp...
Mysle ze na chwile obecna arenka ktora sprawiala by ze wychodzimy w rownych skladach dala by naprawde duzo i sporo ludzi zaczelo by sie w to bawic bo pvp jest wesole  :)

Wiadomo nalezy pomyslec co z jumaniem bo walka dla walki to nie uo
Moze byc ze do wybicia calego teamu przeciwnika
Moze byc mozliwosc ucieczki to juz sa glupstwa ktore mozna omowic i zadecydowac...

Sporo ludzi chce arenki, wiem ze to duzy naklad pracy i sporo skryptowania ale moze jednak dalo by rade?  :)

P.S - Vesp nie skonczylo grac pvp bo costam... my po prostu na jakis czas skonczylismy grac w uo  ;)

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

spot

Cytat: Silver w 2013 07 16, 16:19:39
Ja w pvp zrównał bym wszystkie staty/skille i przewagę uzależnił od sprzętu, pvm i skarby by ludzi w pve rozruszały

To juz jest swoja droga, ale jest tez powodem dla ktorego juz nie gram.

Staty i skille wbic to nie problem. Wystarczy makrowac, naprawde niczego wiecej to nie wymaga. Nie mialem problemow przegonic gosci, co tu 8 lat graja ;)

Niestety przewaga, ktora mozna uzyskac przez sprzet kompletnie zniszczyla cala zabawe. Wszystko opieralo sie w zasadzie na kalkulacji - ile strace, bo nie jestem topowym graczem i zeby sie pobawic w pvp, musze najpierw odmakrowac swoje XX godzin, zeby miec w czym wyjsc. Niestety, majac w czym wyjsc i tak bylem do tylu z magikami, ktore zdobywa sie wylacznie tluczac nudne pvm. Tak wiec nie bylo po prostu mozliwosci zalogowac sie i isc sie bawic w pvp. Ekipa, ktora stracila jednego - dwoch z grupy bijacej sie, czesto zawijala kity, kalkulujac na szybko ile straca, jesli zostana na polu walki.

Cala gra sprowadzila sie tego, ze grac pvp moga tylko osoby obrzydliwie bogate, albo takie, ktore przez lata gry naruchaly tysiace setow i padniecie nie ma zadnego znaczenia. Ostatni typ to ci, co to ich wszyscy lubia - zawsze odpala kase, sprzet, na pvm wezma bez proszenia itd.

Wprowadzcie areny z gotowym sprzetem, na rownych zasadach. Odejmiecie ta cala otoczke - bezsensowne makrowanie, a pvp bedzie tyle samo co jest obecnie, czyli pol godziny dziennie maks i do spania  8).

P.S: To jest zabawne jak gracze pure pvm probuja radzic pvp-owcom jak moga sie lepiej bawic. Jeden promuje wieksza zaleznosc pvp od pvm, drugi radzi, by grac bez makr. Zawsze tak bylo, ze najwiecej mowili ci, co to najmniej w tej sferze robili  :o

Kox_Rox

Oh przepraszam. Zapomniałem, że nie będąc zdobywcą pucharu świata, nie mam prawa krytykować Ronaldo.
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

Felixor

No nie wiem jak Wy ale my wczoraj bilismy sie cale popoludnie i wieczor wiec pvp jest i fun tez.

Jezeli wychodzisz w super sprzecie i wiesz ze jestes warty miliony to wtedy bardziej cenisz swoje zycie i nie rzucasz sie na 10 osob.
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

Hexin

Cytat: Kox_Rox w 2013 07 17, 00:06:16
Oh przepraszam. Zapomniałem, że nie będąc zdobywcą pucharu świata, nie mam prawa krytykować Ronaldo.
ale o piłce możesz mieć duże pojęcie nawet grając z kumplami raz na rok. Nie jest ona skomplikowana. Tymczasem pvp na DM jak widać po wypowiedziach kilku osób, jest mocno skomplikowane i niejasne dla większości graczy non-pvp.
To jakbym krytykował football amerykański : "a po co oni tak brutalnie grają, grajcie bez dotykania się". Niby coś tam wiem o tym sporcie, ale jednak nie czułbym się na tyle kompetentny żeby ich pouczać jakie mają mieć zasady.
To, że pvp nie wygląda tak jak 7 lat temu, nie znaczy, ze jest gorsze. Wręcz przeciwnie, rozwinęło się a klasy zostały odpowiednio zbalansowane względem rozwoju skilli graczy. To nie te czasy, że gracze stają w miejscu żeby ściągnąć pasek osoby, ktorą gonią...

naturel

Cytat: Uruk w 2013 07 12, 16:59:42
Jak w temacie. Bardzo mnie ciekawi dlaczego populacja graczy pvp na przestrzeni kilku lat tak bardzo uszczuplała.
Wątek czysto informacyjny po prostu mnie to ciekawi. Jeżeli ktoś by miał jakieś spostrzeżenia co do zmian w tym aspekcie też można napisać ;)

Najbardziej właśnie interesuje mnie dlaczego przestaliście się udzielać w tym aspekcie.

Zdaje się że to pytanie wyraźnie skierowane do graczy którzy PRZESTALI grać więc wszyscy pr0-pekerzy z dopalaczami którzy grają aktywnie - wybaczcie ale offtopujecie. To nie wątek o was i nikt nie oczekuje tu waszych wypowiedzi. Nie znam się to się wypowiem? :D :D :D

http://www.youtube.com/watch?v=OANzLIuxhNo

*tańczy kalinke na stole*
Cytat: TinerotMoja sugestia: Znajdź sobie pracę, hobby albo dziewczynę.
Dobrze szefie! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
BUT! The main award goes toooo...... :
Cytat[20:23] <Fel> TY chyba zyjesz w swiecie ultimy

DzikiHL

Wydaje mi się, że temat się wyczerpał...
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM