Skryto i ogólnie

Zaczęty przez Bluerga, 2014 01 19, 00:25:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bluerga

Jestem nowy na forum i być może niedługo także w grze. Grałem w Ultime kilka ładnych lat, jednakże nie na DM, więc kompletnie nie orientuje się w mechanice tego serwera. Dlatego mam kilka pytań.

Jako, że jestem graczem pvp-rpg, to szukam klasy, która się do tego nadaje. Jako iż do rpg każda jest odpowiednia, to szukam czegoś co nadawałoby się, żeby komuś uwalić w czerep piksela. :)

Najbardziej interesuje mnie skrytobójca. Czy nadaje się do pvp ? Jeśli tak, to prosiłbym o build i najlepiej rady dotyczące koxu poszczególnych umiejętności.
Jeśli jednak się do tego nie nadaje, to byłbym niezmiernie wdzięczny za polecenie innej postaci. Wolałbym, aby była ona nie magiczna, bo od kiedy gram w UO, to gram magami i już mi się trochę znudzili, choć widzę, że na DM jest dużo fajnych podklas magicznych z nowymi spellami, których nie znam. Chodzi mi jednak o to, że po prostu znudziła mi się jego mechanika. Poza tym domyślam się, że jak zawsze mag jest trudniejszy do koxu, a ja nie mam już do tego tyle czasu i zapału.

Zyzio

Skryto nie jest pvp w typowym wydaniu, generalnie sluzy raczej do masakrowania nieswiadomych ludzi. Zwykle robi to w bankach albo kopalniach przez co raczej nie cieszy sie sympatia i dobra reputacja. Oczywiscie to jak go wykorzystasz to juz twoja sprawa, ale taki jest stereotyp. Do otwartego typowego pvp ta klasa raczej sie nie nada.

Klasyczny build skryto to: Szpady, Anatomia, Leczenie, Ukrywanie, Skradanie, Okradanie. Reszta wedle uznania, chociaz przyda sie tez traperstwo.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

sin

Do typowego pvp nadaje sie wszystko oprocz skrytobojcy i banshee.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.

DzikiHL

A skrytobójca nie nadaje się jedynie dlatego, że jest mobilny tylko przez 30 sekund. Potem porusza się już jedynie piechotą. Większość pvp to gonitwy po polach, lasach, raczej okraszone niewielką ilością klimatu.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Beduinnn

Jako klasa do rpg ktora moze skutecznie uciekac i jakos sie bronic a nawet w czape dac jak trzeba polecam ;P Tematyka cichociemna/zbir/zabojca jak dla mnie jest swietna do odgrywania.

Co do mass pvp to pewnie nie da rady ;P
Jesli jestes dobry i masz na kogos zlecenie to mozna sie pobawic, sledzic, czekac na odpowiedni moment jak to skrytobojca ^^
Co do pk, napadow itp. Z doswiadczenia wiem ze duzo magokow z ludzi nie pozdejmujesz tak samo nie pomeczysz za dlugo rzemieslnikow i innych randomowych osob :)

Dezzmond

No i skrytobójce strasznie ciężko skoxać. Btw siema Bluerga. Też Cię tu przywiało? :-)

damiano

Wcale, aż tak ciężko skrytobójcy się nie koxa. Natomiast obecnie odkąd na statach 6/6/6 nie można łykać dużych miksturek zręczności i siły, skrytobójca niestety nie ma dużo do zaoferowania. No, chyba, że dobrniesz bodajże do progu 75, aczkolwiek nie pamiętam jak jest z tym dokładnie. W sumie możesz też polować na ludzi bez zbroi, jednak w ich ciałach wielu rzeczy nie znajdziesz :).

P.S. No chyba, że grasz z kolegą... wtedy trzaskacie :)

Beduinnn

Bez zbroi ? :D :D Bez przesady ;) Skryto 6/6 ubije bma 6/6 w zbroi i na blessie jesli go zaskoczy a o ile tamten nie ucieknie spamujac in vas mani ;P Ale generalnie jesli nie ubijesz kogos w 30 s to osoba ucieknie :P
Sredni miks daje sporo ;P na pewno wystarczajaco chociaz duzym bym nie pogardzil.

DzikiHL

Skryto bardzo prosto i przyjemnie się koxa. Idziesz po prostu w las.
Temat na forum o mieście

Addams

No skryto fajny jest, ale wyklucza kompletnie jakiekolwiek PVM
Anger is Easy

DzikiHL

Przeciwnie, grupowe pvm jest możliwe jeśli tank i cel jest nieruchomo.
Solo PvM tak do poziomu demona piaskowego.
Temat na forum o mieście

Beduinnn

Slyszalem o bulidach skryto pod pvm ale nigdy nie widzialem tego w praktyce ;P
Dmg jaki zjada mobkowi bijac z tankiem jest bardzo przyjemny a jak jest 2 skrytobojcow to chyba jeszcze bardziej. Ale jak mowilem nigdy czegos takiego nie widzialem tylko slyszalem o roznych rozwiazaniach ktore nie mam pojecia jak sprawdzaja sie w praktyce.

Bluerga

W takim razie macie może jakieś propozycje innych klas walczących w zwarciu, które nadają się do pvp ? Tak jak mówiłem, nie mam pojęcia o mechanice DM i buildów postaci, więc byłbym wdzięczny za rady. Najlepiej coś nie ciężkiego do koxu, czym stosunkowo szybko mógłbym zacząć zabawę.

Bazyli

To ja proponuje BM'a
chyba najszybciej dojdziesz do znosnego poziomu
CytatQuot capita, tot sensus...

KarlaK

Bazyli ale BM jest klasa magiczna ;)

Najlepszy do szypkiej zabawy w PvP jest berek. Mozna nim zaczac najszybciej latac pod gongiem. Sprawa koxu tez jest banalnie prosta - idziesz do lasu. Taki berserk to: szal bitewny, bojowka, anatomia, res, obrona, taktyka (nie konieczna, ale przydatna), 2 dowolne skille.