Nienawiść do Elfów

Zaczęty przez Ghost, 2014 01 21, 14:11:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

kwiatek

Cytat: quinggu w 2014 01 21, 14:38:12
za dużo klimatu od elfów i najprościej jest innym nienawidzić ich :( elfy reprezentują sobą jedną z najbardziej klimatycznych ras a przynajmniej takie są MOJE obserwację, same od siebie tego wymagają i potrafią same sobie zorganizować fajną grę... może inni tego zazdroszczą? tego, że ta rasa raczej nie udziela się pvp i to innych denerwuje? ;)

miałem przeczytać całe, ale po tym już nie mogę :D - jakby było tak jak piszesz to byłyby elitarną rasą, a nie ogólnie dostępną

Raaban

Tyle że elitarność ras na dm skończyła się w czasach kiedy był prawdziwy "Chaos" i prawdziwy "Order"
Teraz to nędzna namiastka działająca na zasadzie kliki koleżków.
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

sin

@Ghost: Bo odgrywanie postaci trzeba poprzec czyms wiecej niz samym role-playem oraz byc przygotowany na rozne, czesto niemile konsekwencje z kreowania pewnych charakterow. Postawa "jestem od Ciebie lepszy" moze budzic niegatywne emocje i sprowokowac rownie wyniosle, a do tego zle/chaotyczne istoty. Z reszta Tin opisal to bardzo ladnie.

Dodam, ze osobiscie nic do elfow nie mam, chociaz moze to wynikac z braku kontaktu z nimi.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.

Snibril666

Homofobia, internetu nie macie? To teraz modne.

Ysska

Postawy "jestem od ciebie lepszy" to bym na DM do elfów nie ograniczała ;)

Ja tam myślę, że to wszystko przez Tolkiena i s-kę. Jakoś tak dziwnym trafem wychodzi, że dla znaczącej większości elfy be a krasnoludy najs, starczy jakąś książkę przeczytać.

arab

http://zapodaj.net/a63d4191f3f56.jpg.html

www.sprzatanie-nagrobkow.cba.pl

Guardian

Cytat: Ysska w 2014 01 21, 18:20:11
Postawy "jestem od ciebie lepszy" to bym na DM do elfów nie ograniczała ;)

Ja tam myślę, że to wszystko przez Tolkiena i s-kę. Jakoś tak dziwnym trafem wychodzi, że dla znaczącej większości elfy be a krasnoludy najs, starczy jakąś książkę przeczytać.

To chyba gramy na innych shardach :P Jak można lubić ten Sosaryjski odpowiednik tak hejtowanego w normalnym świecie (szczególnie w polskich realiach) żydostwa.

Evilas

ciekawe pytanie od Ghosta, jestem ciekaw jakichs odpowiedzi na temat ( bo bylo ich poki co mniej niz 50% ) jak i do tematu gejostwa, jedzenia szyszek i nieelitarnosci (czemu szczaw jest elfi?!)
ja zawsze uwielbialem rase elfow, glownie przez LOTR-a, wiele gier fantasy, mmorpg i tym podobne, zgodze sie z Ghostem, ze na DM niestety elf jest uznawany za zla rase, ktora mozna obrazac, szydzic i poniewierac, po tym jak DM padl i przenieslismy sie na KC bylo widac jakim szacunkiem tam obdarza sie elfow (mimo, ze glownie byly to opowiesci o czasach dawnych i niewielu aktualnie pojawiajacych sie) u nas wszyscy traktuja elfy jako pedalow, homoseksualistow i brzydko mowiac "cioty", szkoda, ja zawsze elfy bede uwazal za elitarna rase ktorej nalezy sie szacunek, jestem ciekaw dalszej dyskusji, pozdrawiam

Muzyk

ja to widze tak :
"Nienawiść do elfow tak zostałem wychowany. Ten kto z nimi trzyma na zawsze jest przegrany"

a tak ogolnie to beka ^^
"W niektórych sprawach nie będę nigdy obiektywny. Nie mi to oceniać, niech to robią inni." - WWO

Ghost

Fajnie, że większość z Was odpowiada serio. W tej chwili mamy tak jakby dwie części tematu:
1. Nienawiść do elfów z DM
2. Niechęć do rasy elfów z literatury/gier

Ad 1. "Nienawiść do elfow tak zostałem wychowany." - to mnie właśnie boli, że większość nienawidzących elfy tłumaczy się "tak zostałem wychowany". Nie starają się nas spotkać i pozwolić nadepnąć sobie na odcisk, żeby rzeczywiście mieć podstawy do tej nienawiści.
Jeśli chodzi o poziom odgrywania - to naprawdę wiele zależy od tego kogo spotkacie. Są Elfy, które potraktują Was z wyższością i nawet nie będą chciały rozmawiać, są takie które porozmawiają a są też takie, które będą się płaszczyć i unikać wszelkiej interakcji.
Zyzio - zgodzę się, że walka jest elementem rpg, ale nie w momencie gdy moja postać słyszy "Co tu robisz długouchy?" -> "xxx is attacking you" ->"Śmierdzący elf. Nie powinien tu przychodzić". Taka interakcja to żadna interakcja. Na szczęście spotykam się również z innymi. Oczywiście daleki jestem od stwierdzenia, że my jesteśmy bez winy. Jak sobie przypomnę moje ostatnie spotkanie z jednym z drowów, to wstyd mi się do siebie przyznawać.
Tin - z Twoją wypowiedzią zgadzam się całkowicie.

Ad 2. Tej niechęci jeszcze bardziej nie rozumiem. W sumie zawsze otrzymywałem informację ograniczającą się do "bo elfy to cioty".

Svennson

Ghost elfy maja podobna sytuacje jaka mialy wilki przed udostepniem mechaniki. Ciezko do elfikow bylo sie dostac, odemnie wymagano znajomosci slowniczka tolkienowskiego ;D.... Ludzie trzymaja uraze do nich pi razy drzwi od tamtego okresu ;]

Z ciekawostek odnosnie krasi ostatnio mowie jednemu Vemu a on na to "dzin dubry".... skubany prawie zwalil mnie z krzesla XDDD
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

Bazyli

Tin: masz nieco racji, ale nie do konca... Krasie tez nie sa jak taki chaos, ktory przywolales dla przykladu. Tez sa gdzies na mroznej polnocy i jako slepy zaulek ewolucji brody sa dosc latwym celem jesli chodzi o kpiny i zarty, a widzi sie tego mniej niz w stosunku do elfow...
CytatQuot capita, tot sensus...

Jasmine

ja stawiam na literature, osobiście do elfów nic nie mam. ale elfy w większości przypadków są kreowane na rasę dumną i wywyższającą się a krasnoludy lubią spirol i polacy ich za to lubią ;] krasnoludy dużo bardziej przypominają ludzi niż elfy, mimo że też są ludem dumnym i zamkniętym (chociaż to na DM już trochę odchodzi do lamusa)

no i to co Tin mówił elfy łatwo nienawidzić bo teraz elf Ci nie podskoczy, bo nie ma kto.

no a Raaban masz racje, krasie przeżywają teraz swoj renesans :P duży napływ młodych, kilku rozmrożonych staruszków.

Hektor

elfy zawsze są kojarzone z tą dobrą stroną mocy i dzięki temu typowy morderca, będący po drugiej stronie barykady, nie musi się specjalnie doszukiwać powodu do zabicia elfa
dzięki temu są one bardzo wygodnym celem dla tych którzy nie lubią lub zwyczajnie mają trudności z wymyśleniem powodu do zabicia neutralnego gracza
a że chyba elfy nigdy niebyły specjalnie zgrupowane, jako znaczącą siłą na dm i nie było nikogo kto by je godnie reprezentował to przyjęło się że są łatwo lekceważone

kwiatek

Cytat: Svennson w 2014 01 22, 00:35:07
Z ciekawostek odnosnie krasi ostatnio mowie jednemu Vemu a on na to "dzin dubry".... skubany prawie zwalil mnie z krzesla XDDD

mnie strasznie zastanawia czemu przyjęło się, że krasie gadają jak ślązacy po wylewie, w każdym fantasy jakie czytałem i w jakim występowały krasnoludy gadały normalnie