Kilka słów o czymś...

Zaczęty przez Sh4ft, 2014 08 03, 20:58:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zyzio

Ja oberwalem kasacja na swoim firscie za bierny koks wlama i to najlepsze co mi sie zdarzylo na DM  :D
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

swider

A moim zdaniem to przesadzacie z tymi obcinkami, kasacjami i nie wiem czym jeszcze. Nie powinno byc ZADNYCH kar za złapanie na biernym ale mechanizm powinien działać tak żeby uniemożliwiał koxanie 24h na dobę. Jeśli ktoś grał na Vestri Fatum to wie o jakim mechanizmie mówię. Ludzie spędzaja przy kompach tysiące godzin koxajac a zabiera im się to co wypracowali bo czasami po prostu zapomną wlączyc beepa albo musza odejść od kompa i w pospiechu nie wylacza gry. Sam zadnej obcinki nie dostałem ale ten system karania jest chory.

mae

Tutaj wciaz nadaje sie to, co pisalem na temat kar za bierne makro kilka lat temu:
Cytat: mae w 2011 11 30, 21:51:26
Dla nas jest to o wiele trudniejszy temat niz dla Was. Jesli wydaje wam sie, ze jest nam latwo banowac konta, to mocno sie mylicie. Z tego wlasnie powodu dyskutowalismy o wymiarze tej kary wiele razy, czasem dosc burzliwie. Jest, jak jest. Nie bede tlumaczyl, z czego wynika ta decyzja, chociaz ja popieram. To trudny temat. Rozumiemy wasze stanowisko i bierzemy wasze argumenty pod uwage, zapewniam.
Temat jest trudny, bo znaczna czesc graczy zawsze bedzie chciala podtrzymania obecnego systemu. Jesli ktos kliknie w link do mojego cytatu, przekona sie, ze za pozostaniem przy karze kasacji za pierwsza wpadke na bierne makro bylo az 40% graczy. To 40% graczy mialo swoje argumenty i swoje racje, a jest to ogromna ilosc biorac pod uwage, ze rozmawiamy o kasacji postaci. Od tamtego czasu nie tylko pozbylismy sie kasacji (no, nie zupelnie - ktos bardzo uparty wciaz dostanie), ale takze zmienilismy progi czasowe (choc nie ma ich w regulaminie, to kazdy widzi, ze po 3 minutach makroczek z automatu znika, a to oznacza, ze na niego nie odpowiedzieliscie) na korzystniejsze dla makrujacych biernie.

Gracze nigdy nie zgadzali sie i nigdy nie chcieli jawnego botowania na DM. Chocby dlatego, ze bot nie jest klimatyczny. Pozostawiona bez nadzoru postac w banku ,ktora zupelnie nie reaguje na sygnaly z otoczenia, wyglada glupio. A co jesli jest ich kilka? To takze zniecheca scenarzystow. Juz nawet w tej chwili, bo gracze na fabularne dzialania ekipantow odpowiadaja: "nie teraz, mam ph!".
Moglibysmy zrobic przyrost statystyk kazdego zalogowanego dnia bez koxu, ale to z kolei pozbawiloby graczy gainow. Zreszta wszyscy wiedza, ze "kox napedza ta gre". To temat-rzeka, na pewno temat na osobny watek forum.

W tej sytuacji zabolalo mnie jedynie to, ze Sh4ft probuje udowodnic, jakby w jakikolwiek sposob wina lezala po naszej stronie. Winiac skrypty, pvm, regulamin, co sie tylko da.
Skoro takie firmy jak bethesda czy blizzard tworza/tworzyly nieidealne swiaty, w ktorych gracze sa i byli karani za lamanie obowiazujacego regulaminu, to my takze przed tym nie uciekniemy.
Tymczasem wielu z nas wciaz sie stara.

DzikiHL

swider. I gdzie jest VF a gdzie jest DM? Z resztą MW też poszło kiedyś w umożliwienie biernego koxu. Widać było jak im to wyszło na dobre.
Ja  rozumiem, że zapewne można blokować kox statów i skilli póki makroczek jest na ekranie (lub nawet robić go ujemnym). Natomiast nie blokuje to nadal np przyrostu itemów a i wymaga mocy skryptowej której nie posiadamy.
System karny działa dobrze i nie ma powodu by go zmieniać.
Gdybyście byli z grupy graczy którzy tutaj zaczynali w 2006 roku to Wasza odpowiedź na makroczeka byłaby poniżej 10 sekund. Ja i kilkunastu graczy innych tak mamy.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Sh4ft

Cytat: mae w 2014 08 04, 12:29:22
W tej sytuacji zabolalo mnie jedynie to, ze Sh4ft probuje udowodnic, jakby w jakikolwiek sposob wina lezala po naszej stronie. Winiac skrypty, pvm, regulamin, co sie tylko da.

Tylko Ty nie możesz pojąc jednej rzeczy to że "maszyna" też może zawinić, nawet taka która miliony razy wcześniej nie zawiniła. Zarzucacie mi kłamstwo ale nie jesteście mi wstanie tego udowodnić bo nikt z was obok mnie nie siedział gdy to się wydarzyło. Cały czas miałem odpalonego antybota, takiego którego po x czasie zamknie clienta. Więc nawet gdybym przy kompie nie był to po 45 sec nie wpisania nie było by tematu. Moje makro działało bo po dostaniu 3makroczeków jak zawsze uruchomiło dzwięk. Nie odezwałbym się nawet słowem gdyby nie było mnie wówczas przy kompie, bo nie miałbym pewności że to moje makro się gdzieś nie przywiesiło.

Ja nie twierdze że ja miałem 5 min laga. Bo widziałem patrząc w ekran że rzucam czary. Tylko twierdze że system wysłał do mnie makroczeka, który nie pojawił się jakimś cudem u mnie na ekranie. Wyglądało to jak by kolejny (3) makroczek odblokował tego buga i wywaliło mi 3 makro na raz. Dlatego odechciało mi się grać, bo ponownie gdy spotka mnie taka sytuacja znów będę mógł sobie mówić swoje, a wy macie to gdzieś bo logi mówią co innego. Nie chce poświęcać znów pół roku biernego po kilka h żeby odzyskać te 20 inta, a potem znów mi się trafi coś podobnego i pewno już cała postać pójdzie w cholerę. Ktoś tam wspominał o koksaniu na mobach, to niech idzie skoksać 20 inta przy progu 7x i 8x na mobach...

Raaban

Ty normalny jestes ? Zalozymy sie ze da sie wbic szybko inta aktywnie? Bijac moby? Komu ty chcesz takie bajki wciskac? Zapytaj kohos bardziej ogarnietego jak to zrobic bo sam jestem tego przykladem... Ogolnie ten temat juz aie troche wyczerpal. Dostajesz solidne argumentya odpowiadasz jakimis bzdetami i mozliwymi sytuacjami. Oszczedz sobie wstydu i juz nic nie pisz.
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

mae

Zostales sprawdzony przez ekipanta dlatego, ze nie odpowiedziales na MC wysylany automatycznie.  Gdyby zepsuly sie automatyczne MC, wiedzielibysmy o tym, bo problem dotyczylby wiekszej ilosci osob na serwerze, a skrypt ten dziala przeciez caly czas, non stop.
Brak odpowiedzi na MC automatyczny jest dla nas znakiem, ze prawdopodobnie makrujesz biernie i nalezy cie sprawdzic. Moim zdaniem sam log twoich czynnosci w trakcie nieodpowiadania na automatyczny MC moglby wystarczyc jako dowod w sprawie. Po chwili jednak zostales sprawdzony ponownie, tym razem przez ekipanta/ów i przy uzyciu komendy, a nie automatu. Porzadkowi decydowali na podstawie powyzszego.

Sama paczka makroczekow (makroczeki automatyczne, komendy i wszystko inne) nie byla przez nikogo dotykana/zmieniana w jakikolwiek sposob od 2 wrzesnia 2013 roku (mamy historie wersji na serwerze). Dokonywane wtedy zmiany nie dotykaly jednak komendy, ktora GM sprawdza gracza. Ta nie byla ruszana od pewnie ponad 2 lat (cos mi sie zdaje, ze kiedys cos w niej dopisywal Asylum, ale to byl monit wyswietlany GMowi, ze otrzymales MC).

Tak sytuacja wyglada od naszej strony.

DzikiHL

Shaft, to nie my "nie możemy Ci tego udowodnić" tylko "Ty nie możesz tego nam udowodnić". My posiadamy dowody na to, że zawiniłeś. Ty nie posiadasz dowodów, że system zawiódł. Innymi słowy jesteś prawomocnie skazany.

Myślę, że warto ten temat zamknąć. Napisze na koniec dla Ciebie i innych jeszcze raz. Wolelibyśmy byście pozostali na DM. Wolelibyśmy byście mniej biernie koxali. Wolelibyśmy byście nie mieli skryptów na zamykanie klienta, brzęczyk makroczeka i inne. Możemy śmiało powiedzieć, że naszą winą jest fakt, że koxając w UO na easyUO gracie w tym samym czasie partyjkę w LoLa. Nie mamy jednak szans wygrać z tytułami gier posiadającymi budżet 1 mln zł. Mamy w tej chwili 1,5 skryptera którzy siedzą za darmo wtedy kiedy im się chce, i prawidłowo. Nam też się chce czasem pograć zwyczajnie z Wami zamiast puszczać Wam emotki. I mówię to jako osoba która od dawna nic nie zrobiła. DM leci na najwyższym dla siebie możliwym poziomie i za darmo go nie powiększymy. Jest to najlepszy serwer UO w Polsce i lepszego nie będzie nigdy.

Chcecie lepiej? Sprzedam Wam mój pomysł który przekazałem niedawno na zlocie. Weźcie ekipę 10 programistów, 10 grafików, 20 scenarzystów, 5 dyrektorów i zróbcie nową grę od podstaw. Każdemu dacie od 3 do 10 tys zł i gotowe. Potem marketing, tu jakieś 1 mln zł powinno starczyć na scenę europejską. Za 2-3 lata, jeśli odniesiecie sukces, odzyskacie całość z inwestycji z mikropłatności.
Temat na forum o mieście

Sh4ft

Cytat: DzikiHL w 2014 08 04, 14:24:00
Shaft, to nie my "nie możemy Ci tego udowodnić" tylko "Ty nie możesz tego nam udowodnić". My posiadamy dowody na to, że zawiniłeś. Ty nie posiadasz dowodów, że system zawiódł. Innymi słowy jesteś prawomocnie skazany.

Jestem świadom tego dlatego odechciało mi się grać jak wcześniej napisałem, bo przy kolejnej takiej sytuacji która może wydarzyć się za jakiś czas nie będę miał żadnych dowodów. Musiałbym nagrywać zrzut ekranu przez cały czas. Myślę że każdy chciałby mniej makrować, ale realia są takie że stat się liczy i każdy chce go jak najszybciej skoksać a nie każdy jest taki fajny jak Raaban że "szybko" potrafi skoksać prawie 90 inta koksając na mobkach :)

A tak po za tym. To skoro ustaliliście że gracz ma 3 min na odpowiedź na makroczeka warto było by to wpisać w regulaminie.

A co do systemu makroczeków mae to nie wątpię że coś było ostatnio zmieniane, wiem też że system jest dobry bo przez ponad rok jak tu gram z nim problemów raczej nie miałem. Ale istnieją wyjątki od reguły. W określonych warunkach których można już drugi raz świadomie nie powtórzyć program może zawieść. Dlatego napisałem w pierwszym poście że nie liczę na anulowanie kary. Wiem że jeżeli  ekipa nie jest wstanie powtórzyć błędu to problemu nie ma. Ale wykluczyć nie mogę tego że znów coś podobnego mi się nie przytrafi i znów będą wasze logi przeciw moim słowom, bo dowodów miał nie będę.

DzikiHL

Istnieje też szansa, że podczas słonecznego dnia, bez ani jednej chmury na niebie, porazi Cię piorun. A wedle teorii kwantowej istnieje szansa, że jutro obudzisz się w łóżku jako wiewiórka.

Zamykam.
Temat na forum o mieście