Instalacja UO dla DM - szybka, prosta i aktualna

Zaczęty przez Arg, 2015 11 30, 10:09:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

Arg

Zainstaluj UO DM szybko i sprawnie. Jest to instalacja podstawowa, wymagana do gry.

Windows

• Ściągamy setup ftp://largedownloads.ea.com/pub/uo/setup-1.46.0.3.exe
  • Instalujemy UO z setup'a (dla posiadaczy Win 7/8/8.1/10 osobiście zainstalowałbym w innym katalogu niż Program Files).
  • Ściągamy pliki DM (wskazałem tylko wymagane) http://half-life.elsat.net.pl/uo/Pliki-DM/.

• Rozpakowujemy wszystkie paczki, najlepiej do jednego, nowego katalogu (nie zważajcie że to exe - to po prostu plik samorozpakowującego się archiwum), (Dla posiadaczy Win 7/8/8.1/10 rozpakowałbym je w innym katalogu niż Program Files).
  • Kopiujemy wszystkie wypakowane pliki do katalogu UO.
  • Uruchamiamy plik vinu.exe, znajdujący się teraz w katalogu UO.

• Naciskamy Y.

• Wykonywana jest aktualizacja plików, po aktualizacji naciskamy dowolny przycisk, może być tradycyjnie Enter.

• Otwieramy plik login.cfg np. za pomocą np. notatnika
  • Zmieniamy zawartość na LoginServer=91.230.204.29,5003 i zapisujemy

• Uruchamiamy grę poprzez client.exe
  • Wszystko gra, ale jeśli mamy Windows 7 przy wylogowaniu pojawi się błąd jak poniżej, w katalogu z UO należy utworzyć katalog o nazwie jak Twój login, w tym katalogu katalog DM II, a następnie w tym katalogu nazwę postaci. Jest to dokładnie podane w komunikacie błędu: TwojLogin/DM II/Janusz. Pamiętajcie o spacji między DM a II.

• Ciesz się i graj.
Linux
W przypadku linuksa pierw należy się upewnić, że nasza dystrybucja posiada zainstalowanego Wine - jeśli nie, to należy go zainstalować.
W najpopularniejszych dystrybucjach do użytku domowego instalacja Wine powoduje, że pliki exe są automatycznie uruchamiane z poziomu środowiska graficznego, więc dalej wystarczy postąpić identycznie, jak w przypadku instalacji pod Windowsem.

UWAGA!
Należy pamiętać, że wirtualny dysk C znajduje się w ukrytym katalogu /home/użytkownik/.wine/drive_c/ (tam też należy szukać instalacji Ultimy).
By odkryć ukryty katalog /home/użytkownik/.wine/ w większości menedżerów plików wystarczy w katalogu głównym wcisnąć CTRL+H.

Dokładniejszy opis dla dystrybucji opartych na Debianie znajduje się TUTAJ.

Instalacja powinna być prawidłowa, poradnik tworzony podczas instalacji od podstaw (28.11.2015).
"Kto wespół ze mną krew przeleje, ten mi bratem"

Thorus

Failed open map1.mul from HD ... było na to kiedyś rozwiązanie może ktoś zamieścić?

Nieaktualne
Wystarczy map0 nazwać map1 i wkleić.

Edit by DzikiHL:
Dokładnie tak, wydaje mi się że Windows czasami pomija pliki puste, do których własnie map1.mul należy. Można go stworzyć samemu w notatniku lub właśnie tak jak napisałeś.

kometes

Każdego dnia modlę się o to, by mój cytat nie znalazł się w czyjejś stopce...
Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i przewiduj koniec.

Puzel

Jak by ktoś potrzebował to ja mam spakowane UO, które działa po odpaleniu (W10).