Szemrane Interesy

Zaczęty przez mart, 2016 02 16, 16:51:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

mart

Skara Brae z całą pewnością nie należy do największych metropolii naszego kontynentu. Ma to oczywiście zarówno szereg plusów jak i minusów. Zdecydowanie trudniej znaleźć tu towarzystwo do picia w karczmie, targ mimo iż niegdyś jeden z lepiej zaopatrzonych dziś nie przyciąga już tłumów kupujących. Kradzieże jednak zdarzają się tu nie często, morderstwa też są tu niezwykłą rzadkością. A przynajmniej tak sądziłem do ubiegłej nocy...

Jako koroner pracuje już od kilku lat. Zazwyczaj zajmuje się zgonami mieszkańców stolicy jednak w trudnych lub zagadkowych przypadkach muszę nie raz nie dwa wybrać się w podróż do innych miast. Niektóre śledztwa zajmują więcej inne mniej czasu prędzej czy później jednak zawsze trafiamy na ślady które doprowadzą nas do winnego. Obawiam się, że ten przypadek może być jednak trudniejszy niż większość tych z którymi miałem styczność do tej pory...

Wezwano nas skoro świt. Dwa trupy, gdy usłyszałem gdzie mamy się udać zdziwiłem się wielce - Skara Brae. Gdyby ktoś spytał rzekłbym, że najspokojniejsze miasto na naszym kontynencie. Do obu morderstw doszło w nocy. Straż zarzeka się iż nic nie widziała ani nie słyszała, owszem do zdarzenia doszło w mniej uczęszczanym miejscu jednak wciąż w obrębie patroli dwóch gwardzistów. Ofiarami byli miejscowy Kapłan i najprawdopodobniej kamieniarz. Kapłan zginął pierwszy. Przyczyna śmierci - Poderżnięte Gardło. Drugi denat pozostawia jednak więcej pytań niż odpowiedzi. Ofiara niewątpliwie była torturowana przed śmiercią i to w sposób wyjątkowo okrutny. Ze wszystkich palców zdarto mu paznokcie, na ramionach, brzuchu, udach i plecach naliczyłem w sumie osiemdziesiąt siedem skaleczeń. Na krtani widać wyraźne otarcia sugerujące iż ofiara była najpewniej podduszana. Przyczyną śmierci był najprawdopodobniej cios wielkim młotem oburęcznym w twarz. Możliwe jednak iż ofiara wykrwawiła się wcześniej na wskutek odniesionych obrażeń a ostatni cios sprawca zadał by upewnić się o śmierci mężczyzny. Nieliczni świadkowie twierdzą iż poprzedniego dnia kamieniarz widziany był w towarzystwie maga w średnim wieku odzianego z zbroje kościaną i jasne szaty. Każdy kto wie cokolwiek co mogłoby pomóc w śledztwie proszony jest o bezpośredni kontakt.

Froy Fergus An'Hirth
Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach, a najstarszym i najsilniejszym rodzajem strachu jest strach przed nieznanym.