Flaga PVP

Zaczęty przez Jackob, 2020 08 15, 02:45:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

playaz87

A powiedz jeszcze taka rzecz. Na co Ci potrzebne te konsekwencje? Bo widzę, że się uparłeś jak osioł i chcesz mieć gorzej i wszystkim też życzysz jak najgorzej, wspierając tą propozycję tak usilnie bez żadnych sensownych argumentów. Wydaje mi się, że nie tędy droga. Podaj chodź jeden sensowny i logiczny powód, dla którego miałaby taka zmiana zostać wprowadzona. Oprócz bo tak i już! Tak jak mówię. To się kłóci ze wszystkim. Postać nie PVP daje postaci buziaka w tyłek i co ma być odrazu PVP bo weszła w interakcję z postacią PVP? Kolokwialny przykład wiem. Ale to przedstawia idealnie tą głupotę :) Przy okazji kłóci się z regulaminem, który jasno mówi jaka postać kwalifikuje się na postać PVP. Więc jeżeli chcesz tu coś zmienić, zacznij od regulaminu.

Bazyli

mnie nie są one potrzebne na nic bo nie walcze zadna postacia :P
wyrazam po prostu swoja opinie bo tu nie ma sensownego argumentu ani za ani przeciw... to jak z ustalaniem zasad w makao. zawsze jest 5 roznych wersji jak sie powinno grac :) tu tez chodzi o ustalenie zasad i po prostu rozni ludzie maja rozne wizje na temat jak to powinno wygladac. jednym jest na reke tak, innym inaczej. Ja stoje z boku i dodaje dwa grosze wedlug mojego uznania.

A logiczny powod Ci podalem i moze wyjasnie jeszcze raz lopatologicznie.
Jestes czlonkiem gangu. w miescie dzialaja trzy gangi... kazdy ma swoich ludzi i ty masz swoich. ale masz tez ziomka ktory dostarcza Ci spluwy. myslisz ze ten ziomek mimo ze oficjalnie nie jest w twoim gangu to nie bedzie na czarnej liscie u dwoch pozostalych?
A jak patrzy na to policja... Dostarczanie broni/zbroi/czegokolwiek osobom sciganym przez prawo nie jest zabronione?

Zawsze bratanie sie z przestepca ma swoje konsekwencje.
I nie chodzi o "interakcje" bo za to nie ma flagi tylko mowimy o wspolnocie majatkowej a to troche grubsza sprawa. Nie ma tu mowy o sytuacji ze przestepca idzie do sklepu, albo ma kontakt na ulicy z kims kto nie wie ze ta osoba jest przestepca. A nawet jesli to i tak robiac interesy z przestepca to tez nie uchodzi to zazwyczaj na sucho.
CytatQuot capita, tot sensus...

playaz87

Haha no ewidentnie nie kumasz życia :) Nawet jeśli są to spluwy, to w tym świecie, w którym gramy jest to legalny towar. Czyli gościu, który wytwarza rożnego rodzaju legalne dobra jest praworządnym obywatelem. Nie ważne czy sprzedaje swój towar gangom. To normalny klient dla niego jest. To jak ta broń zostanie wykorzystana to już nie jego sprawa. Ogarnij ;) To tak jak sprzedajesz noże kuchenne i przyjdzie Ci jakiś bandzior i go kupi to co? Pójdziesz za to siedzieć? Poważnie takie masz myślenie? :)

Bazyli

w UO nie ma rzeczy "nielegalnych"... to odniesienie nie ma tu sensu. nawet morderstwa są legalne jeśli morduje się "wroga miasta/gildii" etc.
Jedynym wyznacznikiem jest tu przynależność do gildii/frakcji i w moim odczuciu wspólnota majątkowa bardzo silnie wiąże daną postac z konkretną grupą.

playaz87

No jak morderstwa nie są? Zabijasz kogos masz crima potem reda. Jak są wojny gildyjne czy tam frakcje no to nie daja Ci statusu ponieważ to jest mechanika blue/red i tak samo gildie blue/red czy crim właśnie. To jest kwestia czysto techniczna. I tak jak mówię - nic nie łączy postać PVM z postacią PVP, przez to, że da mu czy też sprzeda ekwipunek czy cokolwiek. Źle rozumiesz pojęcie "wspólnota majątkowa". Bo te postacie nie mają ze sobą nic wspólnego, poza tym, że mogą właśnie sobie pomiędzy sobą wymieniać przedmiotami i innymi duperelami. I taka wymiana czy to bezpośrednia czy huk wie jaka (bo równie dobrze mogę sobie do kupca wstawić przedmioty i drugą postacią zakupić te przedmioty i te dwie postacie nigdy nie muszą siebie spotkać w "realu"), to nie czyni drugiej postaci przestępcą, wrogiem publicznym czy nie wiem co tam sobie ubzdurałeś. Poprostu takie założenie nie ma logicznego i sensownego odniesienia w żadnym znanym nam świecie.

Bazyli

odkąd wprowadzili księstwa mechanika blue/red w zasadzie nie funkcjonuje. teraz blue-red to tylko kolory i nie maja nic wspolnego z tym czy cos jest legalne czy nie.
może w takim razie inaczej rozumiemy pojecie "wspólnota majątkowa".
Dla mnie skoro mogę przekazywać przedmioty z postaci A do postaci B i odwrotnie to znaczy ze te postacie w sumie dzielą skrzynię bankową. Skoro w przypadku takich postaci mamy zasadę "co moje to twoje" to świadczy to o mocnym powiązaniu tych dwóch osób.

playaz87

No nie da się Tobie przetłumaczyć widzę... Skoro jedna osoba może od drugiej coś dostać to znaczy, że też dzieli z nią skrzynię bankową?? To jak komuś coś dam a ktoś jest PVP to ja też mam dostać flagę PVP bo dałem mu bułkę bo był głodny?? No chłopie przestań już bo wydaję mi się, że specjalnie piszesz takie głupoty, bo nie wierzę, że ze zdrowego rozsądku :) Daj całemu serwerowi flagę PVP, bo do tego to się sprowadza. Bo wszyscy dzielą ze sobą skrzynie bankową, bo przecież potencjalnie mogą przekazać sobie rzeczy :) Polecam przeczytać jeszcze raz regulamin i wbić sobie do głowy kto kwalifikuje się na otrzymanie flagi PVP. I to nie jest osoba, która sprzedaje bronie, pancerze czy serwuje piwo w karczmie bandytom. No proszę Cię :)

playaz87

Co do księstw no to nie wiem czy to takie trudne zrozumieć pojęcie frakcji? Przykład Ci podam przeanalizuj go dokładnie i pomyśl przez chwilę chociaż. Masz postać A który jest kucharzem i żyję sobie w mieście Cove (niech będzie) i wystawia swoje dobra na targu. I miastem Cove rządzi frakcja "Betonowe Kasztany". Nasz kucharz ich karmi. Czym on zawinił dla miasta Cove? No niczym. A wrogiej frakcji? No karmi ich - jakby nie karmił to by pozdychali ;) Ale to nie czyni go w świetle prawa przestępcą czy wrogiem. Interesem drugiej frakcji może być zlecenie zabójstwa kucharza, który karmi tamtych buraków. Więc klimatycznie regulamin Ci na to pozwala. I nie widzę tu problemu najmniejszego, a w szczególności powodu aby takiej postaci nadawać flagę PVP.

Bazyli

Nie jestem z tych którzy trwają głupio przy swoim "bo moje jest mojsze".. Przemyślałem sprawę, przekonałeś mnie.

playaz87

Spoko wcale tak nie uważam. Chciałem tylko wyargumentować swoje zdanie tak, abyś właśnie zrozumiał, że ta propozycja jest bezsensowna :) Do zamknięcia ?

^MK

Autor dostał odpowiedzi na dwa pytania.
Ja pozwolę sobie na odpowiedź nt. propozycji - Flagi automatycznej dla połączonej postaci nie będzie, bo ekonomia, klimat i rzemiosło to oddzielne aspekty gry. Jeśli ktoś chce kogoś zabić za "finansowanie" postaci PvP, to jak najbardziej może - byle by to morderstwo ubrał zgrabnie i z poziomem w konkretny powód i klimat RPG.

Zamykam.