Mechanika a RPG

Zaczęty przez Gofer, 2007 06 21, 06:59:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Alvor_Lucard

kap wyluzuj - powtarzaja sie schematy ze ludzie marudzacy sadza ze ich koncepcje i postaci sa na tyle OK ze nadaja sie na questy i arty, podpisuje sie pod posta Kapa - wpierw popatrzcie na siebie pozniej zacznijcie krytykowac innych. Ultima to tylko gra - ale jakosc waszej gry zalezy tylko od was. Zacznijcie cos robic konstruktywnego a nie zalicie sie na forum.

ps. do pana nizej - a moze twoja koncepcja nie jest warta uwagi? moze masz za duze mniemanie o sobie? moze powinienes pokazac ze warty jestes tego aby sie ktos toba zainteresowal? moze poczytaj, popwtrz na realia, moze zweryfikuj swoja koncepcje badz tez zobacz czy tak naprawde jej sie ciagle trzymasz?
*Mlask Mlask* Zastanawiasz się jak ciesze ryja kiedy płaczesz mi na PW o PK? - popatrz na Awatar :)

Rudus

Kap nie chodzi o arta - przynajmiej mi
Chodzi o zaintersowanie, świadomość, że ktoś przeczytał tą koncepcję. Wiesz, każdy mówi 'graj dla siebie a nie przejmuj sie GM' - Więc po co ja tą koncepcję piszę ? Jakbym mógł to bym ją olał i po prostu sobie odgrywał dla siebie .... Co innego kiedy jest ona wymagana, ja ja piszę a ona sobie tam gnije....
Ethanoll o ocllo
Cytathrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Sztyvny

Osobiscie mam chyba z 5 albo 6 artow. W tym 2 "do noszenia".
1. "Statuetka Fenrira" - dostalem na quescie mocno powiazanym z historia mojej postaci
2. "Wilcza Szarfa" Blessed - podobnie
3. "Wilczy Kostur" Nie blessed - tez z tego questa, ale na skutek bledu GMa. Nie przewidzial, ze na tyle niestereotypowo sie zachowamy, ze uda nam sie ubic pewna postac. "Wypadl" z niej ten kijek, z poczatku mielismy go oddac, pozniej jednak ow prowadzacy stwierdzil, ze quest byl na tyle dobry, ze mozemy zostawic go jako pamiatke, pod warunkiem nie noszenia jako bron.
4. "Plaszcz Wyznawcy Fenrira" Blessed - Dziedzictwo rodowe. Jablo kasujac postac (umierajac) zapisal mi go w testamencie. Sam otrzymal go swego czasu podczas jakiegos questu.
5. "Statua Zwyciestwa" - zniszczona. Zaginela w gruzach mojej wiezy (ktora dziwnym sposobem zniknela, no ale mniejsza o detale).
6. "Zwoj maga kapituly" czy jakos tak - Kolejne dziedzictwo poJablowe
7. "Uber fioletowy, wypasiony miecz ktorego nazwy nie pamietam" Nieblessed - Dostalem od Gofera na quescie. Wala sie po skrzyni, bo quest nie poszedl dalej, mimo czynionych wysilkow.
8. Masa klimatycznych podpisow, kolorow skorek i takich tam.

Jak widac mam tego cala mase. Po co o tym pisze, a po to, zeby jeszcze zdenerwowac zazdrosnikow coponiektorych (bo glosy takich przewijaly sie w tym temacie). Tak kurde, mam mase artow, jestem choinka. Zazdrosccie!!!

A tak serio - kazdy z tych artow ma konkretne pochodzenie, ma swe przeznaczenie, swa historie. Kazdy z nich ma dla mnie jakas wartosc, o kazdym jestem w stanie powiedziec, ze go cenie (albo i nie cenie, jak np. uber fioletowy wypasiony nieblessed miecz, z ktorym robilem sobie tour po portalach i innych niebezpiecznych miejscowkach). W kazdym razie, do kazdego z tych przedmiotow mam okreslony stosunek wynikajacy z tego, co odgrywam. Miecz nic dla mnie nie znaczy, plaszcz czy szarfa to niemal swietosc.
Zmierzam do tego, ze byc moze, ktos ma jakis tam plaszcz czy cos w ten desen, ktory dla jego postaci jest nic nie wart, wiec nim pomiata. Proponuje o tym pamietac. (I nie odbierac tego na zasadzie, "dalem mu art, a on ma to gdzies", wrecz przeciwnie "dalem mu art, a on potrafi podejsc do niego tak, jak by to zrobila jego postac").
I slowko dla osob ktore "same nie maja i placza":
ZEBY MIEC ART NIE TRZEBA BYC SKOXANYM
ZEBY MIEC ART NIE TRZEBA PKOWAC
ZEBY MIEC ART NIE TRZEBA MIEC MASY ZNAJOMYCH (TEZ WSROD EKIPY)

ZEBY MIEC ART, TRZEBA UMIEC GRAC I MIEC POMYSL CO GRAC.

Jasmine

ale to nawet nie chodzi o arty, ale zainteresowanie graczami niezrzeszonymi jest zerowe, a gm zwraca uwage na koncepcje tylko jak jej nie ma... ile jest pk lolów chodzacych od stop do glow obwieszenia artami i blessed bronmi uzywanymi zeby zabic jak sie wskrzesisz z przeciwnikiem.

i nie pieprzcie o koncepcji bo i tak nikt tam nie zaglada, moj kolega gral grubo ponad pol roku bez koncepcji postaci zanim ktos to zauwazyl.

a juz nie bede wspominal o sposobie przyznawania wampirzych tog dla klymaciarzy.

shyna

deliemu zabrali toge orderu jak zaczela sie nasza wojna z WN, wiecej nie mam do powiedzenia.

Rudus

Jasmine ma troche racji... jak nie wkręcisz się na siłę to towarzystwa które ma opiekuna to w życiu Cię nie przyuważą. Bo nie ma chyba GM-ów którzy po prostu chodzą, czytaja i robią questy... a jak są to jest ich za mało .. :] A to, że nie czyta się koncepcji.. też fakt - miałem znajomego który bez koncepcji chodził i nikt mu uwagi nie zwracał. W końcu ją napisał bo mu było głupio... :D
Ethanoll o ocllo
Cytathrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Aion

ciezko mi to nawet czytac, to tylko gra panowie ....
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

MrkSs

Co do ulubionych questowych geemow to jest nim krzywaz, to od niego dostalem jednego z wielu artow - mianowicie "plaszcz zuuooo"

a tak serio normalnym mechnizmem jest to ze od kumpla gm sie dostanie predzej arta niz od "obcego"... ktory nas nie zna, ta sama relacja i mechanizm jak jest w polskim rzadzie, administracji;], nie mam pretensji bo dm to nie utopia... trzeba podkreslic, ze mimo to mozna sie starac i osiagnac sukces, nawet bez znajomosci...  ludzie przeciez to gra i kilka pikseli. Trzeba czasem luzniej podejsc;]
"chamy do wideł i gnoju"
"wam kury szczać prowadzać, a nie polityke robić"
"wybic go po mordzie, kopnąć w dupę"
"Religia jest dla ludzi bez rozumu."
"bić kurwy i złodziei"

- Józef Klemens Piłsudski

bobik

Powyzsza argumentacja mnie nie przekonuje. Osoba wyrozniona artem powinna trzymac poziom ponad innych graczy. Tak jak wampiry i wilkolaki, prawda Badalaman?
Od takowych playerow wymagac sie powinno duzo wiecej.
Kara powinna byc sroga i stanowic nauczke oraz przestroge dla innych. Kasacja arta!
"Kapitalisci sprzedali nam sznur, na ktorym ich powiesimy"
W.I.Lenin

MrkSs

Jak dla mnie jak juz tak bardzo chcecie karac.... to takiemu delikwentowi kilka razy napisac, ze tak nie mozna i uprzedzic go, ze jesli proceder bedzie trwal dalej zostana wyciagniete konsekwencje;] oh ah uh ale wielkie halo!
"chamy do wideł i gnoju"
"wam kury szczać prowadzać, a nie polityke robić"
"wybic go po mordzie, kopnąć w dupę"
"Religia jest dla ludzi bez rozumu."
"bić kurwy i złodziei"

- Józef Klemens Piłsudski

Jasmine

Gofer, czepiasz sie, bys zabieral idiotom co bezmyslnie pekuja a nie koxa z artem!!! zabic go!!!
jest duzo wiecej pro klymaciarzy co potrafia tylko pkowac bez slowa (pozdrowienia dla wampirow) i maja arty (kumpel gm czyni cuda)

daCe

Cytat: "Gofer"Wpada GM-em do kopalni, a tam kopia booty ubrane w snieznobiale ubranka, plaszcze rodowe, deliatne materialy. Sytuacja adekwatna takze do scinania drzew...

Wiec pytanie co wolicie...  :twisted:

bowiem reakcja bedzie :razz:

3 lata temu :D :D :D ale reakcja byla za duzo lam wtedy poszlo sie je... :D :D tego dnia

mr_moth

Sztyvny niestety tu sie z Toba nie zgodze a konkretnie w 1 pkcie. Zeby miec arta TRZEBA miec znajomych z ekipy. Nie bede sie rozpisyał ale niestety moja postac (przynajmniej wsród wampów) zaraz za badalamanem jest chyba najbardziej rozpoznawalna (a moze i nie ale mniejszastym) i niestety na własnym przykładnie musze stwierdzic ze to niestety za mało. Dopiero po pw do gma, z własnym pomysłem na przygode udało mi sie dostac i nie arta ale inny kolorek skory. A co do koncepcji to niestety i rowniez jej brak jakos nie spotyka sie z zadnym odzewem. Ja swoja pare miesiecy temu postanowiłem zmienic, kliknałem w okienko usun i naszła mnie taka myśl: a wogóle ktos to czyta? Zrobiłem test, okno koncepcji mam od tego czasu puste - mimo iz chyba kazdy wamp jest w stanie powiedziec: ten typ odgrywa tak i tak (ale to taki offtop) nie spotkałem sie z zadna reakcja gmów. Takze....
Co do: 1) przyznawania wampirzych tog dla klimaciarzy to własnie od klimatu sie to zaczeło. Pewien jegomosc skoksał 90 wampa i pomyślał sobie - do dupy taka akcja koksam koksam skoksałem ide do vendora i juz wygladam mega pr0 klimatycznie. Napisał wiec do opiekuna ze takie cos mu nie pasuje, polecial quest i tak to sie wszystko zaczeło. Jasmine nie wiesz co sie dzieje w wampirzym zamku, co soba prezentuja niektore wampiry wiec po prostu zamilknij, a ze mechanika uo jest taka a nie inna (konkretnie jak zaczniesz spierdalac to mag moze Ci pałeczke na biegu zrobic a nie zabic chociazbym miał 150 inta nie zdarzy nic scastowac) niektorzy ida na łatwizne zeby nie: pasc pod przywołanym mircem\mapą teamem, stracic fraga. Zreszta jak w 90% przypadkach spotkania jakiego typa widzisz: witam *usmiecha sie* to palce same wciskają bind na spojrzenie
2) Choinek - coz niestety nie wiem za co sa tak obwieszeni artami bo to sprawa tylko miedzy nimi a Gmami. Prawda jest taka ze klimaci sie jak ktos patrzy a jak nie to coz.... ctrol + x czy tam jak macie pobindowane

Rudus

To jednak głupi jestem... klimace jak nikt nie patrzy(chyba) z nadzieją. Ale jakoś jeszcze nigdy nikt tego nie zauważył więc sobie daje powoli spokój....
Ethanoll o ocllo

Trawa

Rudus, ja tez tak mam ;-) nie mam zadnego arta i pewno nie bede miale, ale jakos srednio mi na tym zalezy. Pewnie, fajnie by bylo miec, ale jak nie ma to nie bede z tego powodu plakac, albo zaprzestawac gry. To ma byc przyjemnosc dla mnie i tyle...
Cytat: EnkilTak, są i takie perełki. Radzę uważać na napisy z frazą ,,wyjątkowej jakości", to działa jak gówno na muchy.