Instalacja ML pod Vista

Zaczęty przez Avatar, 2007 08 28, 08:32:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

Oki zatem opisik z obrazkami dla nowych graczy, szczegolnie tych ktorzy sie nie do konca orientuja w zasadach UOG, jak to ma wygladac.

Caly proces instalacji wyglada dokladnie tak samo jak przy instalacji pod XP, czyli instalujemy UOG, a nastepnie Ultimke ML (ktora patchujemy do wersji odpowiedniej dla klienta uzywanego na DM, badz na maxa i sciagamy ze strony clienta przygotowanego pod DMa (na stan 28.08.07 - client 5.0.9.1). Od momentu wlaczenia UOG pod Vista postepujemy w ten sposob:

1. Klikamy ignoruj az do skutku, nie ma to zadnego wplywu na dzialanie ultimy po prostu UOG korzysta z pewnych zasobow ktorych nie ma w Viscie z racji innej konstukcji systemu.

2. Nastepnie przechodzimy do strony kreowania serwera "New Local Server", ktora wyglada tak.

3. Nastepnie wypelniamy odpowiednie puste pola danymi, efekt mniej wiecej bedzie podobny do tego co zaprezentowalem na obrazku. Niektorzy mowia ze jak wszystkie patchy do DMa sciagaja przez UOG (4 sztuki wyciete z linka) to wszystko dziala poprawnie, u mnie niestety tak nie jest, dlatego tylko verdata jest wrzucana przez UOG (aby miec pulpit i poprawne grafiki niektorych stworkow) a takie rzeczy jak mapa czy statici sa rozpakowywane z archiwow DMa i kopiowane recznie z nadstepowaniem do katalogu instalacyjnego Ultimki ML.

Calego procesu nie da sie uproscic z racji tego, ze klikanie na link DM2 na stronie nie daje porzadanego efektu (przynajmniej u mnie), czyli wrzucenia tego linku do UOG i jego interpretacji. Dlatego musimy nauczyc sie banalnej rzeczy - czytania linku.

uog://custom|201D86783E29459AA98ADDA703377A06|DM2:+Dziedzictwo+Mistrzow|Update:+2007.06.24|195.69.228.58|5001|0||http://www.dm-uo.pl/uog/arty.rar||http://www.dm-uo.pl/uog/mapa.rar||http://www.dm-uo.pl/uog/statics.rar||http://www.dm-uo.pl/uog/verdata.rar

uog://custom|201D86783E29459AA98ADDA703377A06|DM2:+Dziedzictwo+Mistrzow|Update:+2007.06.24 <-- odwolanie do programu UOG, dodanie serwera z jego S/N i nazwa - DM2: Dziedzictwo Mistrzow

195.69.228.58|5001 <-- numer IP serwera, oraz port przez ktory laczymy sie.

|0| <-- 0 (remove encryption - usuniecie szyfrowania klienta) 1 (keep encryption - pozostawienie szyfrowania klienta). Na shardzie DM2 uzywamy ustawienia "0".

http://www.dm-uo.pl/uog/verdata.rar <-- link z ktorego UOG sciaga plik verdata.rar nastepnie go integruje ze soba wrzucajac do katalogu instalacyjnego UO, katalog uog.
Kolejno ten sam link tylko zamiast verdata.rar jest map.rar, statics.rar, arty.rar

Wydaje mi sie ze to tyle. Jedni z Was natkna sie na wszystkie problemy z tego opisu, jedni na 1 a niektorym odrazu wszystko ruszy. Powodzenia!
LoA! I $%@#

Rincewind

Zdecydowanie prościej zricować klienta i samemu pliki dograć. Właśnie musiałem to przebyć.
Jest także jeden zdecydowany zysk: ładny, oryginalny, tradycyjny pulpit ;)

^_^

Ja tam zainstalowałem UO, patch, client z dm, instal uogate, linki z patchami do new local server, zapisać, i jak nie wykrywa clienta to właczyc i wyłączyc uog ;< Za którymś razem już widzi ;p

Rincewind tez na poczatku tak gralem, ale jak cos ciemnego wlozysz do plecaka na oryginalnym pulpicie to robi sie zdeczko lipka. Kwestia gustu no ale jesli komus nie zalezy na innym pulpicie niz oryginal to latwiej uzyc Twojej metody, pomijajac ze w razie czego musisz zachowac oryginalne pliki ktore zastepujesz bo nie spatchujesz clienta.
LoA! I $%@#

Pho3niX

ale grając na cliencie można zmienić verdatę... Więc i tak dalej jest prościej ;)
"Wiedźmy pośród nocy, wiodą mnie ku rogatemu księżycowi
Otwieram mą złą duszę by wzmocnić mą mroźną nienawiść
Zimny oddech czarnego serca wypełnia wszystko
Pogańskie skrzydła niosą mnie nad pałacem zła"

Rincewind

Jakoś nie mam najmniejszych problemów z widzeniem rzeczy czarnych jak np. czarna skóra w plecaku. Wszystko zalezy od ustawień monitorka i karty graficznej. Z tego powodu nie zanosi się abym w przyszłości dotykał czegokolwiek z Nvidii - strasznie ciemny obraz dają. ATI natomiast we wszystkich kompach które używałem miały zdecydownie lepsze odwzorowanie kolorów.

Rincewind

Wcześniej nie dojrzałem, że zamiast wilkołaków widze krowy. Użyłem więc vinu i po tym niestety klient zaczął się wysypywać. Zmyślnośc inżynierów MałoMiętkiego jest jednak niezwykła i w super bezpiecznej Wiście-wio 64 aby klient chodził musi byc uruchamiany jako administrator - wtedy działa.
Mam nadzieję że to komuś pomoże ;)

^_^

Rincewind mam Viste i bez problemu działa mi i uog i uo. Widzę wszystkie grafiki i nie mam błędów. I nic nie trzeba z administratora ;d Przynajmniej nie u mnie. Problem widzialności clienta przez uog tak samo jak w xp - likwidacja z 2 miejsc mr fixit i wsio ;)

Aion

mam Viste -- uogw nie widzi clienta.
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

Kas

Na Viscie - polecam instalacje za pomoca Vinu, bo Gateway sie krzaczy :)
Mi na przyklad zamiast uo2d wyskoczylo 3d.
Lublin przeprasza za LVika

Aruvin: Problem zajmowania miejsca jest niemal zerowy w porównaniu do tego, że ilość itemów i innych śmieci jakie trzymacie w domkach wydłuża zapis stanu świata do długości szczytowania świni wietnamskiej. :/

Rincewind

Cytat: "^_^"Rincewind mam Viste i bez problemu działa mi i uog i uo. Widzę wszystkie grafiki i nie mam błędów. I nic nie trzeba z administratora ;d Przynajmniej nie u mnie. Problem widzialności clienta przez uog tak samo jak w xp - likwidacja z 2 miejsc mr fixit i wsio ;)
64bitową? Narazie to już się spotkałem z kilkoma aplikacjami które według opinii innych działają, ale na Viście 32. No i wcześniej też działało ale po vinu-kuracji przestało. I muszę z prawami administratora uruchamiać. Ale grunt że narazie działa ;)

sod

Również mam Vistę 64 i nie mogę odpalić UO na UOG. Dodam jeszcze, że stoją przez to prace budowlane, aby was zachęcić do pomocy. ^^

skorzak

Vista to zuuuooo, prowadzę kampanie przeciwko temu systemowi  :twisted:

Vista - the lame based system. :razz:

Nie przewiduje wsparcia dla Visty  :mad:
,,<Lilianna> ale ja cie juz nie lubie" <- i nawzajem wszystkiego najlepszego :*
mae (gm dm 26.10.2011):
"Przeciez to tylko fabula, ktora latwo mozesz olac, skorzak. Nikt ci niczego nie zabiera, nie kaze niczego pla

sod

No i dałem radę. Nie pomagały żadne reinstalki UO i UOG, ani usuwanie kluczy z rejestru. Wystarczyło tylko ponownie zainstalować w to samo miejsce UOG(bez uprzedniego usuwania!) i już widzi clienta;f

WAŻNE!
UOG ma problemy ze zdjęciem enkrypcji z clienta, więc najlepiej po spatchowaniu gry i tak podegrać zrice'owanego clienta ze strony DM.

Motharq

Tak BTW:
http://wastingtimewithmikeandari.wordpress.com/2008/01/31/linux-has-better-windows-compatibility-than-vista/
Na szczęście najnowsze Wine ( dla niewtajemniczonych emulator windowsa dla linux) działa  już na Viście, i dużo gier i programów tylko w taki sposób się nie krzaczy na Viście lub... w ogóle uruchamia! Tak więc dziękujcie twórcom Wine... P.S. Pod Wine UOG nie zadziała ale metoda Vinu tak.