Pytania i odpowiedzi dotyczące księstw.

Zaczęty przez Daltar, 2008 04 25, 22:38:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Diabellus

To odmroź mi Shunta, i daj możliwość jego startowania? Ja nie widziałem żeby ktokolwiek kandydował w te 3 kadencje. Ale spoko... Jak rozumiem, po prostu macie w dupie zabawę fabularną ocllo i tyle. Wolicie by wszystko było mechaniczne...

Gofer

czlowieku !!!

Do systemu ksiestw mechanicznego potrzeba jest nie mrozonka z Tesco, a czynny gracz w grze. Zalatwianie spraw przez irc/forum/gg to chyba kpina z rpg, o jakim krzyczysz. Shunt sie odmrozi, tu mu przekazecie wladze i na nowo zrobicie wybory.

Namiestnik Occlo wyjechal i nie wiadomo kiedy wroci. Mieszkancy tymczasowo wybrali innego do prawowania wladzy.

To tak jakby straznicy byli stali i zamrozeni :D.
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Diabellus

Elfie, nie wybierzemy bo kamień zablokowany. Kpina z RPG to obecny system demokratyczny. Dziękuje za uwagę, z człowiekiem o ograniczonej wyobraźni nie rozmawiam.

Prościej mówiąc, księstwa lepiej działały jak nie miały mechaniki...

Gofer

Mam ograniczona wyobraźnie. Dla mnie w MMORPG graja ludzie on-line nie off-line. Kpiną jest zalatwianie spraw na irc/forum.

Chyba ze dla Ciebie liniowosc ustalona poza gra jest zobowiazujaca.
Pozdrawiam

ps. nie wierze aby nie dano niedlugo dodatkowej proby...
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Prorokpl

Cytat: "Diabellus"Elfie, nie wybierzemy bo kamień zablokowany. Kpina z RPG to obecny system demokratyczny. Dziękuje za uwagę, z człowiekiem o ograniczonej wyobraźni nie rozmawiam.

Prościej mówiąc, księstwa lepiej działały jak nie miały mechaniki...

Zgadzam sie z tobą. Tak jak w polsce jest "demokracja" to i tak idzie 50% niecałe ludzi do urn, a jak mamy tu 70% progu to nigdy burmistrza nie wybierzemy chyba, że miszekanców bedzie z 10.

Diabellus

Damn Gofer, DM nie ma online 400 by mówić tu o megaaktywnej grze wszystkich. Ja na przykład wolał bym, by namiestnik a nie mieszkańcy mianował swojego PO. Ale dla ciebie wszystko musi być demokratyczne, tak? O ile pamiętam, nikt się nas nigdy nie pytał Lorda Britisha skąd ma władze. I jakoś większości nie przeszkadzało, a tym co przeszkadzało przechodzili na drugą stronę barykady. Ale jak w ten sposób nie rozumiesz, to ja nie mam więcej pytań...

ignaś

Cytat: "Diabellus"A zresztą, co ja będę się produkował. Umrze 90% miast, a potem wszystkie bo jak ludzie zlecą sie do jednego to nie będzie dało się wybrać elektora.
Jak na razie to narzekaja tylko ludzie z 2 miast (mamy 18 na chwile obecna).

Cytat: "Diabellus"Mamy sobie Wolne Miasto Occlo czy jak to się tam dokładnie nazywało. Na długo przed wejsciem systemu księstw, gdy już były jego zalążki namiestnikiem miasta został Shunt. Oczywiście żaden GM nie wziął pod uwagę, że my nie chcemy żadnych wyborów. My już mamy swojego namiestnika fabularnego, i nie chcemy go zmieniać. Natomiast przy obecnym systemie musimy się bawić w wybory, kiedy o wiele wygodniejsza dla nas jest monarchia dziedziczna. Nie będziemy biegać za GM, skoro fabularnie MAMY władce. To GM powinien pobiegać za nami, by przez jego niedopatrzenie fabuła kłóciła się z mechaniką.
Cytat: "Diabellus"Tyle że w Ocllo dawno zrezygnowano z demokracji? Tak, oddaliśmy władze w ręce Shunta z własnej woli. A teraz w tym systemie nawet nie liczy się lista starych mieszkańców, bo nawet mogła by nam wpaść banda 40 dotychczasowych Minocijczyków i po zabawie. Ale spoko, widzę że rozumiesz jak wygląda sprawa z Ocllo.
Diabellus co Ty jestes prawnikiem Shunta? Shunt od 29 listopada 2007 mial dostep do projektu Ksiestw i nie zglaszal zadnych zastrzezen. Skoro go tak kochacie to jaki problem bylo go wybrac na Wladce i nigdy nie odwolywac - bylby tym namiestnikiem takze od strony skryptowo-mechanicznej. Od strony fabularnej nadal nim jest i zadna banda 40 Minokijczykow nie zrobi ci nagle bez zadnego wysilku fabularnego rewolucji. To jest shard RPG gdzie najwazniejsza jest fabula.

Cytat: "Diabellus"P.S. Dodatkowe pytanie. W jakim mieście udało się przeprowadzić sprawnie wybory?.
Raczej tylko Yew i Minoc nie poradzilo z wybraniem Wladcy.

Cytat: "Jasmine"goll ale jakbys nie zauwazyl to od poczatku pisalem jak bedzie lepiej. a tamto bylo tylko w odniesieniu to ignasia bo tworzy wyimaginowane argumenty, ze lepiej wprowadzic gowno niz pomyslec czy to wogle ma jakies realne szanse na przetrwanie...
Ktore argumenty sa wyimaginowane. Napisalem Ci ze trwaja testy i obserwacje polaczone z wyciaganiem wnioskow + zebys przestal zachowywac sie jak dziecko ktoremu zabrano zabawke.

Na koniec:
Yew - coz macie taka sytuacje a nie inna. Jakby wygrala jedna opcja to zostaliby zbanowani pewni czesc gracze i pewni mieszkancy zostaliby wygnani, jak druga to inni byliby zbanowani i wygnani. Wygra jedna opcja to Yew bedzie mialo wojny z pewnymi miastami, wygra druga to z calkowicie innymi. Skoro nie potraficie sie dogadac w grze/podforum/ircu co do przyszlosci Yew, zadna ze stron nie potrafi pojsc na ustepstwa no to trudno.

Minoc - Wladca ma teraz o wiele wieksza wladze niz wczesniej burmistrz. Rowen jak mi piszesz ze na 11 mieszkancow miales "miazdzaca przewage" 6:3 to troche smieszne to jest. Wystarczyloby 4 nowych graczy zeby to przeciwnik mial miazdzaco przewage 1 glosu i juz moglby Cie wygnac z miasta.
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi

Karcharot

Bo księstwa są dla ludzi aktyyyyyyywnyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyych.

czemu osoby, które już nawet pewnie uo nie maja na dysku, mają o czymkolwiek decydować?

zostawcie im funkcje rpg, a funkcje mechaniczne(te z kamienia) niech ma ktoś aktywny.

te 70% na jedną osobę to faktycznie jednak troszke przy dużo.

powinno być tak że wybiera większość, ale w wyborach musi brać udział 90% mieszkańców.

coś takiego zmusi wszystkich do aktywnej zabawy w zycie polityczne, bo jak nie to papa npc.

a jeśli ktoś nie będzie chciał głosować, to najzwyczajniej narka z miasta.

(można by doskryptować coś takiego, że jeśli osoba zapisana do miasta, 2 razy pod rza nie wzieła udziału w głosowaniu, to jest wydalana(bez skojarzeń ;P).)
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

Diabellus

Karch, to niech człowiek nieaktywny będący fabularnym władcą wybierze osobę która będzie pełniła funkcje za niego. Bo czemu mają do wała wybierać mieszkańcy?

P.S. Ignaś, jak widać twoje informacje są błedne bo nie poradziło sobie z wyborem Ocllo. Podejrzewam że nie tylko Ocllo ma taki problem...

Karcharot

ja tam wychodze z założenia, że jak nie gra, to nie ma żadnych praw, nie zna aktualnych potrzeb itd. więc nie byłby w stanie wybrać odpowiedniego kandydata.
Phoenix
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.

Diabellus

Ty wychodzisz. Otóż wyobraź sobie ze znalazł by odpowiedniego kandydata, skoro zna większość populacji Ocllo. Nie o zapotrzebowanie chodzi, a o odpowiedzialność osoby która na barki to weźmie....

Karcharot

a co do tego że mieszkańcy go chcą...  miałem okazje z niejednym rozmawiać, i ajczęściej słyszałęm:
mogliby w koncu kogo innego wybrac, bo jego nigdy nie ma, burdel i syf sie robi.

ja: no to Ty startuj

ktos: jaasne. zeby mnie zabili i wywalili z wyspy?

(nie każdy chce shunta)

Ja tam w sumie do systemu nic nie mam..u nas sie sprawdzil, dziala, wszystko okej.
co do jef ignaś ma racje..tam zawsze były z tym problemy.
Minoc...tu już gorzej, ale sądzę że jakbyście ruszyli z dobrą kampanią, to bez problemu.
Stać pod kamieniem i mówić ze jak ktoś sie zapisuje, to od razu ma zagłosować, i byscie mieli burka, bo większosc u was to sami swoi.
Phoenix
Phoenix

Badalaman

:D:D:D
Kazdy kto sie nie zgadza z Diabem na dluzsza mete okazuje sie miec ograniczona wyobraznie :P

Zamrozony wladca miasta i jeszcze pretensje o problemy z wyborami :D:D:D

Chyba z zalozenia system ksiestw mial wymoc aktywnosc polityczna graczy.
Gracze zamrozeni inemaja tu zabardzo pola do popisu ;)
No i jak juz w sumie pisalem, a Diab swiezo sam potwierdzil, czesc graczy chcialaby zeby zadnych ksiestw nie bylo, bo to wymaga zmian i podjecia dzialania.

Teraz decyzja Ekipy czy w kwesti ksiestw bedzie konsekwentna czy po kazdych placzach bedzie wprowadzac zmiany. I tak w kolko, az system zostanie kompletnie rozwalony.

P.S. Jedyne co ja bym rozwazal to wielkosc progu 70%. Ale rozwazal na podstawie testow przeprowadzonych w grze w wielu miastach a nie placzach na forum w stylu "70% jest do dupy bo nam sie nie udalo wybrac burma buuuuuuu". Moze ktos sie po prostu za malo staral.

Diabellus

Ghaaa!!

Zrozumcie świry, mówię NIE demokracji. Nie chce demokracji w Ocllo i znajdę ci ze 8 osób które też nie chcą. Jak na Ocllo nie ma aktywnego polityka, to rozumiem że trzeba wszystko rozwalić bo wam tak się podoba? WARA! Bawcie się swoimi zabawkami, w sprawy mojego i innych miasta się nie mieszajcie.

ignaś

Cytat: "Diabellus"Karch, to niech człowiek nieaktywny będący fabularnym władcą wybierze osobę która będzie pełniła funkcje za niego. Bo czemu mają do wała wybierać mieszkańcy?
To niech Wam Shunt wskaze na kogo macie glosowac. To ze czekaliscie i czekaliscie i czekaliscie na Shunta ktory jest zamrozony i nie wybraliscie w zastepstwie kogos innego to tylko i wylacznie Wasza wina a nie systemu. Skoro ktos jest zamrozony no to jak ma podejmowac decyzje, przyjmowac nowych mieszkancow, itd.

Cytat: "Diabellus"P.S. Ignaś, jak widać twoje informacje są błedne bo nie poradziło sobie z wyborem Ocllo. Podejrzewam że nie tylko Ocllo ma taki problem...
Tak, zapomnialem o Ocllo.
Yew juz opisalem jaki jest problem i jak mozna go rozwiazac.
Minoc od czasu odejscia Simona to juz nie to samo Minoc. Nie ma tam osoby ktora potrafilaby zjednoczyc wszystkich, wyznaczyc cel. Jakby sie pojawila to pewnie nie byloby problemu z wyborem wladcy.
A Ocllo to jak juz napisalem tylko i wylacznie Wasza wina.
Zatem wynik jest 3:15 (chyba ze zapomnailem o jakims miescie).
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi