Początkujący o rady prosi

Zaczęty przez wilkomir, 2009 05 20, 23:41:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

wilkomir

Witam was wszystkich,

ostatnio natrafiłem na UO i odrazu gra przypadła mi do gustu. Troche się męczyłem z instalacją itd. ale dałem radę. Mam już doświadczenie z mmo i fantastyką szeroko pojmowaną. Mam jednak kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi. Niektórzy na forum piszą, że nie potrzeba samouczków itd. bo nie ma czegoś takiego jak "nowi gracze"... a jednak. Ja jestem takim oto nowym graczem i mimo to, że jak już wspomniałem mam pewne doświadczenie z rpg (IWD,BG,Arcanumy "srumy" i wszelkiego rodzaju mmo), to kompletnie nie wiem od czego zacząć. Stworzyłem postać, opisałem ją tak jak potrafiłem, wszystko super ale nie wiem gdzie trenować, skąd wziąść kase na jakiś ekwipunek bo z tym z czym zaczynam to nawet "łania" mnie zabija... Proszę o jakieś konkretne odpowiedzi, co zrobić by się troche majątku dorobić, gdzie ćwiczyć postać, w jakie lokacje się udawać aby móc z łatwością zabić pare potworów.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Valgaur

Przede wszystkim zapoznaj się z tym co oferuje strona z KOMENDAMI  . Jak chodzi o to czego masz się nauczyć to opisy skilli są na stronie więc coś sobie wybierzesz (byle nie za dużo)

Jak chodzi o spokojne miejsca do treningu wojaczki, to najlepiej zdobyć broń jakąś i popytać po miastach gdzie znajdziesz manekina treningowego. Jak się wyćwiczysz na takowym do takiej ilości skilla jakie pozwala ó manekin osiągnąć to już Cię łania na pewno nie zabije a nawet niedźwiedź [byle nie gryzzli] nie będzie sprawiać problemów. Słabe mobki takie jak na cmentarzach (szkielety, zombie) oraz wszystko co w lesie to najlepszy trening na początek (czyli spokojnie do 80% bojówki na misiach zrobisz szybko ;) )

Skąd brać kasę ? Chociażby kupić wędkę, nauczyć się rybactwa i iść nad wodę, zawsze to pare groszy wpadnie. Albo kowal/majster/drwal/stolarz ... wybrać sobie zawód, kupić narzędzia (wiem, że są drogie, ale ktoś Ci pomoże w miastach) i ogarnąć system craftu. Z początku szału nie ma z finansami, ale na słabe bzdurki zarobisz szybko a potem będzie już tylko lepiej.

UO wydaje się skomplikowane na początku, ale jak się ogarnie i przywyknie do tego, że póki się nic nie umie to każde dzikie zwierze potrafi poturbować to idzie już ogarnąć. W BG1 tworząc maga z 16 kondycji, który miał całe 6hp też się zchodziło na 1 strzał od wilka, więc wszystko gra :cool:

Karcharot

na początek, jesli chcesz zarobić, polecam jednak rybaka.  na początku najlepszy zarobek chyba.  potem rybki tniesz na steki i sprzedajesz od razu u rybaka po 1gp sztuka (to ze gracz da wiecej, zdaza sie raz na rok, wiec nie oplaca sie dawac na aukcje i tacic czasu)

Co do samego traningu, tak jak to juz poprzednik napisal... najpierw stajesz przy manekinie, i trzaskasz, az bedziesz mial 60% walki i taktyki.(od tego polecam zaczac, bo np przy lowieniu ryb, moze Ci wyskoczyc mors lub aligator [z morsem dasz rade, ale aligator to grozny przeciwnik] )
I tu mam małą rade. wiadomo ze wlasnej lodzi sobie nie kupisz, ale..mozesz skorzystac z lodzi innych osob :D  wejdz sobie po prostu na taką, a wszelkie mobki nie będą cię atakowac(ważne, żebyś nie stal przy samej burcie..najlepiej stan sobie 1 kratke od dziobu masz tam skrzynie wbudowana w podloge..stan na niej)  sproboj szczescia w yew lub vesper..tam zawsze cos stoi.

Potem jak juz podkoxasz troszke dexa, zarobisz kasy, na luzie mozesz isc do lasu, bic lanie.  gdy kupisz nieco lepszy sprzet za kase z rybaka, to leczac sie, powinienes nawet dac rade worgowi i gryzzlemu..choc na samym poczatku radze przed nimi zwiewac.

Gdy bedziesz juz na etapie worga itd, to dalej powinienes sobie poradzic sam :)
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

Duck

mozna wziac kredyt u bankiera, na poczatku jest to 10 000 i za kazde 10h online przybywa kolejne 10 000 az do 60 000
There is no God but Allah, and Mohammed is his messenger.

*click*

Kox_Rox

dla woja radze sie nauczyc skilli taktyki, walki mieczami/obuchami/itd(czym tam chcesz), obrony, anatomii i leczenia.

kox na manekinie treningowym wyglada tak ze klikasz po prostu na niego, i skill walki i taktyki leci max do 60%. Potem to juz tak jak powiedzieli poprzednicy.

Kasy na poczatku naprawde jest malo a narzedzia drogie. Wiem ze to glupie, ale warto popytac ludzi w banku i pare groszy, a potem mozna spokojnie juz nauczyc sie 33% rybactwa u npca, i lowic ryby, a potem ciac je nozem na surowe steki, ktore to mozna sprzedac rybakowi po 1gp sztuka.

i tak to sie kreci ;)
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

Chris_2020

To i ja chętnie z pomocy skorzystam.
Właśnie zacząłem grać i kupiłem, sobie wędkę mając nadzieję że rybactwo, podobno dochodowy interes (chociaż nikt ode mnie tych ryb kupić nie chce), pozwoli mi rozwinąć zręczność. No i tu blacha, łowiłem 2h i nawet o 0.1 dex nie podskoczył.
Moim, pytankiem jest, które umiejętności rozwijają które cechy. Z góry dzięki za pomoc.

Karcharot

łowiąc ryby, co 2 zarzucenia wędki, wrzucasz ukrywanie.

ryb faktycznie gracz zaden nie kupi, jak juz mowilem..tniesz je od razu i sprzedajesz do npca rybaka, ktory zaplaci ci 1gp za sztuke.
jedynie łososie się zostawia do sprzedania dla graczy.
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

Ragnall

No i UO to "long term strategy" gdzie postać rozwija się jakiś czas. Nie niszcz swych młodych palców i kontrolując cały czas poczynania postaci skorzystaj z EasyUO.

Tekst pogrubiony nieprzypadkowo. Wielu młodych dostaje kasację postaci i bany, bo poczuli się zbyt pewnie używając tego programu. Siłą rzeczy korzystanie z niego też wymaga pewnej ogłady.

wilkomir

Dzieki wam wszystkim dobrzy ludzie za takie wyczerpujace odpowiedzi :) Musze wyciagnac teraz tylko kilka groszy na wedke a potem mysle ze jakos juz dam rade i polapie sie w calym systemie.

Pozdrawiam.

Eavendil

To ja moze podepne sie pod temat bo tez mam zamiar troche polowic.

Ryby lowi sie tylko zwyklymi wedkami i siecia? Czy istnieja wyjatkowe wedki i wyjatkowe sieci?

Z gory dziekuje za pomoc

Borry

Wędki są zarówno zwykłe, jak i wyjątkowe wyrabiane przez graczy z każdego rodzaju drewna (powodzenia w ich szukaniu), a sieci są tylko te, które możesz kupić od NPC.

Aion

O konstruktywnej inicjatywie na Twoje pytanie; odpowiem: teraz to sie prosto koxa :) xD
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

McDevil

A ja bym proponował by jednak dział na pytania dla początkujących się pojawił. Coś w stylu offtopa, żeby nie nabijać postów.

Nogul

A ja bym stworzył osobny dział dla osób używających słów, których nie rozumieją.

Aion

Cytat: "Nogul"A ja bym stworzył osobny dział dla osób używających słów, których nie rozumieją.

od tego masz w domu slownik jezyka obcego, slownik jezyka polskiego, slownik wyrazow bliskoznacznych ;)
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit