kowal

Zaczęty przez Gofer, 2009 08 26, 11:20:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

ignaś

Jak juz mowilem piotorowi, zle sa dobrane wagi przez co wyliczenie nie wychodz zbyt ciekawie. Wiadomo ze zelazo, pyron, ignit beda wykorzystywane w jednym celu - do koxu kowala/majstra wiec ich wagi praktycznie powinny byc takie same. Nie jest tez wziety pod uwage AR zbroi a w broniach wplyw rudy na kox i obrazenia a bez tego zestawienie damascenu z 5 i tytanium z 10 wyglada troche smiesznie. Damascen powinien miec przy tytanium 2,5-3 i to tylko dlatego ze nadal potrzebuje go lucznik do strzal.
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi

piotor

Oczywiście - ilości rud są policzone według nowych norm. Próba była reprezentatywna - 3x po godzinie w niewyczerpanej kopalni. Jak napisałem w wyliczeniu "BEZ MAGOLI" na podstawie. Każdy magol jest bonusem dla górnika za którego musiał wybulić sporo kasy, a wszelki wyliczenia podstawy nalezy robic od podstawowych umiejetności.

Co do wag - Ignaś ma całkowita racje, są to jedyne nie wyliczalne na wprost wartości i bardziej muszą one być ustalone w wyniku dyskusji z ludźmi którzy w tym siedzą i maja chociaż chęć aby się nad tym chwile zastanowić. narazie rozmowy toczą się poza tym forum (min. z Fortisem, Ignasiem, Marv i paroma innymi) i w ich wyniku napewno dojdziemy do konsensusu co do tych wag bo co do innych danych przytoczonych w wyliczeniach nie ma zabardzo nad czym dyskutować.

Ceny które sa podane są według mojej wiedzy cenami minimalnymi które stanowią o opłacalności skila górnika, jesli ktoś chce sprzedawać taniej - wolna wola nikt przecież nie zmusza nikogo. Oczywiście po uwzglednieniu nowych wag rud ceny też się zmienia.

Moim prywatnym zdaniem tytanium powinno kosztować 1500 za sztabe aby kopanie naprawde się opłacało.
"Chopaki, chopaki a czemu ja zabijam te batony majac klatwe??"

Kowal

Mi sie bardzo potoba to co zrobil Piotr i wczoraj z nim rozmawialem o tym ze rude typu mithril, adamantyt, tytanium trzeba by bylo podwoic cene tej co wyliczyl Piotr na rzecz rud Pyron, ignit, rdzawnik, damascen, meteoryt, valoryt i roznice obizyc ceny Pyron, ignit, rdzawnik, damascen, meteoryt, valoryt. Dzis pomysle nad tym i moze mi sie uda to wyliczyc i wklepac na forum.

Ps. Przepraszam za bledy (jestem dyslektykiem)     

licho

Zaraz zaraz, coś wam się pomyliło chyba.

To jak sobie ustalicie ceny rud to wasza sprawa.
Ale forum to nie miejsce na to, tu nadal obowiązuje zakaz gt.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Robinton

No mi się tam podoba ale imo zagadnienia te powinny znaleźć sie w nowym temacie i tam podyskutować można ;)

Btw. 3*1h to stanowczo za malo

Karcharot

boze...co to za wzór?:D

siadam, kopie godzine, kopie 10 godzin czy nawet 100

patrze ile mam rudy, zastanawiam sie 30 s ile chce zarobić i mam cene...jednemu oplaca sie sprzedac za 500 a mi za 500 nie chcialo by sie ruszyc tylka.
zadne wzory nie mają tu nawet racji bytu.

z ta wagą to też średnio, bo jesli przyjmiemy ze tytanit ma 10, to druga ruda na pewno nie ma przydatnosci 9, tylko z 8 max, bo tytanit potrzebny na narzedzia,  bronie itd...czyli duzo wieksze zapotrzebowanie.
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

S

Kacharot, wzór jest dobry. Chodzi o koszt utraconych korzyści - przy założeniach podanych przez piotra   nie opłaca się sprzedawać poniżej tych cen, bo bardziej opłaca się poświęcić czas na co innego, PvM na ten przykład.

Karcharot

wzór musiałby uwzględniac tyle zmeinnych by byc dobrym, że nie ma sensu nad nim pracowac.

nie uwzględnia kosztów koxu postaci do górnika a woja/maga, nie uwzglednia ryzyka i strat i pewnie jeszcze miliona innych rzeczy ;)
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

kometes

Co do cen. Uwzględnijcie takiego kowala. Np. na płytę z trójkątem i pawężą idzie 974 bodajże. Kto da 380k za płytę z mita? Albo lepiej : 438k za płytę z adamantytu? A gdzie robocizna i zarobek kowala, hę?

Obecna sytuacja magików (chyba ze coś się zmieniło w ostatnich paru godzinach):
Wystarczy do wykucia niezwykłej jakości przedmiotu, mieć magiki na sobie przy ostatnim przekuciu. Nie wpływają one na ilość zużytych sztab, ani na ilość potrzebnych przekuć. Czy to będzie jakoś zmieniane, dopracowywane?
Przy okazji coś o farbkach do metalu - kupiłem na aukcji zieloną, a daje na metalu wyraźnie żółty kolor :)
Każdego dnia modlę się o to, by mój cytat nie znalazł się w czyjejś stopce...
Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i przewiduj koniec.

Ainn

Ceny pojda gwaltownie w dol poniewaz dobrych rud sie kopie wiecej, a widze ze ktos jeszcze chce ratowac ceny :D Niedoczekanie
Pogadajcie o tym w grze to nie temat na forum.

AsYlum

Cytat: kometes w 2009 08 29, 16:44:52
[ciach]
Przy okazji coś o farbkach do metalu - kupiłem na aukcji zieloną, a daje na metalu wyraźnie żółty kolor :)

Nie ten dział, nie ten temat!
<uninitialized object>

Kowal

Ja chcialem dopytac co teraz mozna robic z magikiami do Wiedzy o Broni i Kowalstwa bo z tego co widze to tylko pojawia sie napis Niezwyklej jakosc jak oceni sie Wiedza o Broni a to nic nie dodaje zostaje tylko napis. I z tego co widze wystarczy teraz kuc zwyklym mlotkiem z zelaza kupionym u NPC i wszystko tak samo sie liczy jak bym kul Exp tytanium (Royalem). Cos trzeba z tym zrobic bo Majstrzy wpadna w szal :d

Ps. Przepraszam za bledy jestem(Dyslektykiem)

kometes

Postanowiłem zbadać wpływ magików, mikstur str i dex, magika do inta, jakości młotka, poziomu najedzenia na jakoś pancerza. Wykonałem dwie zbroje płytowe z tarczą trójkątną. Wyniki:

Zbroja z damascenu, wyjątkowa, bez podpisu, kuta na sucho, czyli bez mikstur, bez magików, najedzony do "jestes najedzony", zwykłym młotkiem z bloodrocka (gorszego nie miałem), bardzo dobrej jakości - AR 80

Zbroja z damascenu, wyjątkowa, z podpisem, kuta na magikach (13 do kowala i 10 do woba, +14 do inta), mikstury duże, najedzony na max, młotek exp royal, niezwykłej jakości - AR 81

Potem postaram się wykonać np. na miksturach bez magików, z magikami bez mikstur i inne kombinacje. Wnioski wyciągnijcie sami.

Spider

Przecież to jest powszechnie wiadome, że bdb jakość różni się od niezwykłej o 1 ar. Obecnie przy stałej liczbie przekuć nie ma żadnej róznicy pomiędzy wygłodzonym kowalem ze statami 45/10/10 i młotkiem od npc, a najedzonym na maxa kowalu 100/90/10 z blessem 3x i exp tytanium młotkiem ;] Do niezwykłej jakości liczą się tylko odpowiednie magiki, więc również możesz kuć zwykłym młotkiem mając magiki na sobie.

kometes

Cytat: Spider w 2009 09 04, 14:39:49
Przecież to jest powszechnie wiadome, że bdb jakość różni się od niezwykłej o 1 ar. Obecnie przy stałej liczbie przekuć nie ma żadnej róznicy pomiędzy wygłodzonym kowalem ze statami 45/10/10 i młotkiem od npc, a najedzonym na maxa kowalu 100/90/10 z blessem 3x i exp tytanium młotkiem ;] Do niezwykłej jakości liczą się tylko odpowiednie magiki, więc również możesz kuć zwykłym młotkiem mając magiki na sobie.
Jesteś tego w 100% pewien? Rozumem, że albo swoje tezy podparłeś doświadczeniem, albo masz szczegółową wiedzę z dziedziny mechaniki tworzenia się expów?
Ja też sądziłem podobnie jak Ty, ale nie byłem pewien swoich domysłów; ba nawet kowale na forum pisali że różnica o 1AR między zbrojami bdb i niezwykłej jakości to fikcja :) A że DOŚWIADCZENIE jest najlepszą drogą do poznania to... :)