Logika i ceny

Zaczęty przez svarti, 2010 02 16, 13:46:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

lpd

Rowniez bralem... Bez tego bym umarl i byl duchem ktory po wskrzeszeniu nie mialby jedzenia i by umarl znowu :(

Oko Mroku

Ceny sprzedawców NPC nie są logiczne, ale zamiast narzekać lepiej zacząć dawać spójne i logiczne propozycje ich zmiany. Osobno do każdego typu sprzedawcy powinni składać propozycję cen ludzie z danej specjalizacji. Czasem nawet nie chodzi o to że ceny są za niskie czy za wysokie, tylko o to że ktoś poprawił jedną z nich, a reszta jest zostawiona i wyraźnie widać że ten cennik jest "rozgrzebany". Myślę też że wiele cenników nie zostało dopasowanych do ostatnich zmian, i teraz po prostu trzeba je uaktualnić. Przykład pierwszy z brzegu to cena steków rybnych u rybaka. Kupić je możemy za grosze, zaś chcąc takie steki samemu zrobić musimy wydać majątek. Po prostu niech najlepsi znawcy danych specjalności przedstawią pomału spójne cenniki dla swoich sprzedawców NPC. To będzie spore ułatwienie pracy dla tego, kto będzie chciał je poprawić. Przy okazji chciałbym zwrócić uwagę na problem ze szkutnikiem NPC. Cennik chyba powinien mocno się zaktualizować, ale przy okazji powinno być wiadomo jaki typ statku kupujemy. Niedawno próbowano sprzedać na aukcji piękną łódź, której jednak nie było jak sprawdzić. Informacja giełdy nie daje nam bowiem wglądu do klasy statku.
Sytuacja przypomina dawne problemy z biletami na smoki które się później okazywały kotem, albo owcą.
Kto powiedział napastnikom te bzdury ze Kopciuszek nie zna sie na kung-fu?

svarti

Cytat: Oko Mroku w 2010 02 16, 14:36:22
Ceny sprzedawców NPC nie są logiczne, ale zamiast narzekać lepiej zacząć dawać spójne i logiczne propozycje ich zmiany. Osobno do każdego typu sprzedawcy powinni składać propozycję cen ludzie z danej specjalizacji. Czasem nawet nie chodzi o to że ceny są za niskie czy za wysokie, tylko o to że ktoś poprawił jedną z nich, a reszta jest zostawiona i wyraźnie widać że ten cennik jest "rozgrzebany". Myślę też że wiele cenników nie zostało dopasowanych do ostatnich zmian, i teraz po prostu trzeba je uaktualnić. Przykład pierwszy z brzegu to cena steków rybnych u rybaka. Kupić je możemy za grosze, zaś chcąc takie steki samemu zrobić musimy wydać majątek. Po prostu niech najlepsi znawcy danych specjalności przedstawią pomału spójne cenniki dla swoich sprzedawców NPC. To będzie spore ułatwienie pracy dla tego, kto będzie chciał je poprawić. Przy okazji chciałbym zwrócić uwagę na problem ze szkutnikiem NPC. Cennik chyba powinien mocno się zaktualizować, ale przy okazji powinno być wiadomo jaki typ statku kupujemy. Niedawno próbowano sprzedać na aukcji piękną łódź, której jednak nie było jak sprawdzić. Informacja giełdy nie daje nam bowiem wglądu do klasy statku.
Sytuacja przypomina dawne problemy z biletami na smoki które się później okazywały kotem, albo owcą.

Myślę, że kolega ma tutaj dużo racji... Jako nowy gracz mogę mieć niestety tylko pretensje... za krótko jestem w grze, żeby składać jakiekolwiek propozycje... Byłoby fajnie, gdyby doświadczeni wypowiedzili się w tej sprawie... No i najważniejsze, żeby to trafiło we właściwe ręce...

Kox_Rox

a co tutaj za propzycje trzeba skladac? wystarczylo by obnizyc ceny vendorowych narzedzi.
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

Siudi

o 50% obniżyć ceny i po problemie.

Reynevan

Cena narzedzi u vendorow = 10 * srednia rynkowa cena zelaza

Wtedy nie bedzie sie oplacalo kupowac narzedzi do "sprasowania", a ceny beda zupelnie przyzwoite dla mlodego.
Cytat: Gofer
ale cos mniej wiecej okolo piatku-soboty tylko nie wiem w ktory tygodniu

Cherry

"cena rynkowa żelaza o ile się nie mylę to 7gp/szt., "
Aha? Minimum za piętnaście się spotykam, a sprzedaję i po 20.

Ceny u vendorów są wysokie żeby zachęcić do kupowania u graczy. I to się tyczy wszystkiego.
Chociaż w sumie takie rzeczy jak siekiera czy kilof można by taniej dać. W końcu tego i tak używają praktycznie tylko młodzi.

Evilas

gdyby podstawowe narzedzia staly kolo 200 monet byloby znacznie latwiej, tak jak poprzednicy mowili.. tak czy siak to idzie dla mlodych zeby mieli jak zaczac, nie sadze zeby ktos kopal meteoryt i wyzej kilofem od npc ;)

Rey

Tak cena garnka na mleko wyzsza od helmu ;) bo w helmie zupy nie ugotujesz rozlewa sie za duzo :D
Ale po cos te ceny zostaly ustalone.
Nie wiem czy byly podnoszone kilka razy, ale ja za czasu Daltara poradzilem sobie kupujac wlasnie u Vendora.
Przynajmniej jezeli chodzi o wedki.

Na start dalem juz nie jednemu mlodemu wlasnie na wedke i lodke, nauczylem jak zdobyc a nie zebrac. :P
Moja propozycja to na poczatek dac mlodemu lodke chocby na okres miesieca.
Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

"kolego jesli internet explorer ma odwage zapytac czy moze byc domyslna przegladarka, to Ty nie masz odwagi podejsc do dziewczyny i zagadac?"

spocik

Cytat: Evilas w 2010 02 16, 23:09:27
nie sadze zeby ktos kopal meteoryt i wyzej kilofem od npc ;)

Owszem, mozna nim wykopac i tytanium.

Girion

Ceny u NPC faktycznie powinny zostać ustabilizowane.