Logika i ceny

Zaczęty przez svarti, 2010 02 16, 13:46:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

svarti

Witam, jestem początkującym graczem UO. Do grania w tą grę zachęcił mnie mój kolega. Opowiadając o grze wspomniał, że jest ona LOGICZNIE zrobiona, czyli żeby żyć trzeba jeść, zarabiać, zdobywać doświadczenie itd.... Po pierwszym kontakcie z grą, przeczytaniu kilku tematów na forum, zapoznaniem się z helpem mogę stwierdzić, że faktycznie można powiedzieć, iż gra jest logiczna...

ALE

Patrząc logicznie niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego ceny narzędzi w odniesieniu do ceny wyrobów są tak niepomiernie drogie!?!?!? Żeby kupić siekiere, trzeba wydać 1400 złota... Czyli muszę zapłacić 1400 kłód drewna za siekiere! 1400! kłód drewna kosztuje marna siekierka...albo kilof - to samo... 1400 sztabek żelaza za kilof?!?!

Niech mi ktoś wytłumaczy gdzie tu logika? Nawet jeśli podejdziemy do tematu od strony średniowiecznych cen narzędzi to też te relacje przecież nie były takie. Wg mnie to jest przepaść cenowa i to bardzo duża.

W niektórych tematach jest to również poruszone przez innych, iż narzędzia są zbyt drogie... Czy to sie zmieni w najbliższej przyszłości?

pozdrowenia

Zyzio

Jesli taki sam kilof albo siekiere zamowisz sobie u gracza to zaplacisz marne grosze. Te ceny to rzeczy vendorowe.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Siudi

Sprzedajesz kłody na aukcji czy u vendora? Duże ilości warto sprzedawać na aukcji, ponieważ cena ma tam inne odzwierciedlenie niż u skupującego vendora naprzykład.

tomzoR

Próbowałeś sprzedać drewno/żelazo graczom? :) cena rynkowa żelaza o ile się nie mylę to 7gp/szt., a zwykłe drewno chyba jeszcze drożej wychodzi.

Siudi

Warto sprzedawać produkty młodym graczom, którzy potrzebują tych surowców do treningu rzemiosła ;)

maskoteq

Jadnym słowem, wystarczy raz zaczasu pożebrac.xD

<&^sadam> "- O! Nowy Plaszcz Cienia? - Nie, wyprany w Perwollu"
<Allton> my bijemy we 2 order w 5

Badalaman

Nie sprzedawaj drewna ani rudy do npc, sprzedawaj graczom.
Za zwykle drewno jak i slabe rudy dostaniesz conajmniej 10 zlota za sztuke.

P.S. Zobaczysz ze ceny narzedzi lepszej jakosci od graczy beda znacznie wyzsze, ale i zarobic na nie bedzie latwiej handlujac z graczami.

P.S.2 Inna sprawa to faktycznie zbyt wysokie ceny sprzetu od vendora.

lpd

Jasne ... Mloda osoba ktora ma 50 skilla i jedna siekiere 2 udka z kurczaka uzbieram Wam 100.000 drewna i dopiero sprzeda.............. zal.ru. Jedynym wyjsciem jest wziecie kredytu i szukanie kogos kto Ci zrobi np  3 siekierki z valora...

Reynevan

A po co jej 100.000 drewna/zelaza?
Zelazo to i po 15 ludzie kupuja, wiec za 1000 moze sobie niezle pozyc.
Cytat: Gofer
ale cos mniej wiecej okolo piatku-soboty tylko nie wiem w ktory tygodniu

Necro

Cytat: Reynevan w 2010 02 16, 13:57:31
A po co jej 100.000 drewna/zelaza?
Zelazo to i po 15 ludzie kupuja, wiec za 1000 moze sobie niezle pozyc.

nieźle? Widziałeś mordercze ceny alkoholu w karczmach? Gdy zarobiłem pierwsze 18k złota przepiłem je w ciągu kilku godzin siedzenia w karczmie. Jasne, mogłem nie iść, ale nie zapominajmy, że to serwer rpg - moja postać to osoba, ma swoje potrzeby.. Mi się jednak nigdy nie zdarzyło przepić tak szybko pieniędzy, na które się pracowało jakąś dobę w grze.

Reynevan

[real mode on] A w zyciu jak przepijesz co zarobiles to tez bedziesz biedny [/real mode off].
Zreszta, zawsze mozna siedziec przy jednym mocnym krasnoludzkim piwie caly dzien i trzaskac emotkami, ze pijesz.
Cytat: Gofer
ale cos mniej wiecej okolo piatku-soboty tylko nie wiem w ktory tygodniu

Svennson

Szczerze? ceny tych broni vendorowych powinny byc mocno zmiejszone. Nie oszukujmy sie wszyscy wiedza ze korzystaja z tego jedynie mlodzi
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

lpd

Wy lepiej spojrzcie ze strony nowego gracza ktory po jakims tygodniu sie orientuje, ze istnieje takie cos jak juczny kon... no i co godzine wyprobowuje inny skill... Plus traci caly sprzet na pierwszym worgu... A nie ... Ja bym scial 2k drewna, sprzedal na ircu po 10 i bym kupil exp royal, zapuscil makro i bym liczyl zloto na exp demony... O_o

Svennson

no i wlasnie o tym mowa.. a ten caly kredyt to o kant dupy idzie rozbic-.- tyle o nim gadacie a bral to ktos ?
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

Necro

Cytat: Svennson w 2010 02 16, 14:18:13
no i wlasnie o tym mowa.. a ten caly kredyt to o kant dupy idzie rozbic-.- tyle o nim gadacie a bral to ktos ?

Tak - jak założyłem pierwszą postać to sobie wziął w cove by kupić kilof - chwilę później na środku miasta stał ettin, który mnie zabił. Wróciłem, ettin był martwy i nie było ani mojego złota, ani kilofa ;)