Nowy regulamin - bledy i uwagi

Zaczęty przez Papa Smerf, 2011 01 06, 22:13:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

Lindi

Licho co do zabraniania zabijania mobów w zagrodzie to już ten problem męczyłam wieeeeele razy więc wiem jak to wyglądało. Jeden GM od razu brał się do roboty i pomagał.. drugi uparcie twierdził na głównym kanale dm na ircu że jest to jak najbardziej dozwolone i robił ze mnie idiotkę.

Teraz jest jeszcze raz jasno napisane [ o ile pamiętam nie ma nawet zastrzeżenia do sposobu zabijania] i będę się do tego odwoływać. Prosiłabym jedynie o danie narzędzia dla każdego GMa na shardzie do sprawdzania kto to zwierze zabił... często słyszałam "ja nie mogę sprawdzić".
"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

licho

Cytat: Dysiek w 2011 01 10, 11:42:39
Bawiłem się razorem na innych serverach jak i na MW i Ci co mówią, że daje on mało to się mylą.

Dzięki niemu można omijać an lora można z łatwością bez użycia bindu rzucać sobie małe butle pod nogi, które wybijają z paraliżu można także jak już pisał Avatar ukrywać słowa czaruu i wiele innych fajnych rzeczy

omijanie an lora itd- no tu niestety jest prawda, inna prawda jest taka że ci co grali pvp i chcieli czitować to czitowali, a ja ręcznie mogłem tylko robić im niespodziewane testy sprawdzające. Prawda jest taka że jakby an lor działał na każdego to byłby jednym z najmocniejszych czarów w lesie, jakoś tak nie było.

butle pod nogi - każdy kto gra pvp ma na to makro, jest bardzo proste dwuklik na małą butlę i target self. Teraz każdy noob będzie miał to makro, nie widze nic złego w tym.

ukrywanie słów czarów - wysyła je serwer i nie sądze by to zadziałało, przynajmniej z automatu mi się nie udało, ale nie problem dla mnie jest dopisać w regulaminie że ukrywanie słów czarów jest zabronione.

Makro na automatyczne otwieranie drzwii jest, tu masz to pod dwukliku, tak samo jak otwieranie ciał itp.

Jedyne co jest trudne to podglądanie pakietów. Ale jeśli gracze zaczną się pakietować, podmieniać pakiety itd to my to widzimy w logach i damy permy. Jak ktoś zrobi makro na wywalenie serwera to też to zobaczymy i też damy perma.

W easy odkąd można używać euox i są komendy takie jak if można robić cuda, ale chyba wolę jak zaznaczycie w razorze pokazywanie ilości kroków na stelfie niż odpalicie makro do tego służące które nam zamula serwer.

Lindi - w sumie skoro mi przypomniałaś o tych zagrodach to je trzeba chyba wywalić z regulaminu, bo naprawdę jeśli gm nie widział kto zabił zwierzęta w zagrodzie to z logów się tego nie dowie, wyobraź sobie jakby musiały wyglądać nasze serwery jakbyśmy logowali każde zabicie stworzenia przez gracza.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Dysiek

No to jeszcze wspomnę to, że razro ma taką fajną zabaweczkę w sobie, która pozwala np na blokowanie leczenia wrogowi jak stoi np 4 kratki od Ciebie  :P

Raaban

I bardzo dobrze.
Uważam to za trafny krok w strone lepszej gry. Też byłem zwolniennikiem wszystkiego robienia z "palca" ale niestety te czasy minęły, i teraz bez wspomagaczy jest się nuubem :(

Lindi

CytatLindi - w sumie skoro mi przypomniałaś o tych zagrodach to je trzeba chyba wywalić z regulaminu, bo naprawdę jeśli gm nie widział kto zabił zwierzęta w zagrodzie to z logów się tego nie dowie, wyobraź sobie jakby musiały wyglądać nasze serwery jakbyśmy logowali każde zabicie stworzenia przez gracza.

Licho nie dobijaj mnie. Jak leżą ciała to może sprawdzić kto zabił. -_-

Albo oskryptujcie [tak, ja tego nie zrobię bo nie umiem] zagrody na zasadzie kurnika i będzie po problemie. A nie że nie da się przypilnować to pozwalamy...

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

Diabeł

Dokładnie, zagroda na zasadzie kurnika była by idealna. Ale z taką zasadą, że jak braknie jedzonka w niej, to zwierzak znika (bo obecnie zagroda służy do trzymania niestamowanych mobów :) .

DragoN

Licho jeśli się nie mylę to w podstawie UO jest taki skill jak 'forensic evaluation' który to właśnie po użyciu na ciało pozwalał sprawdzić kto zadał ostatni cios ;)

Nie wydaje mi się, żeby to niszczyło cały serwer skoro na innych istniało i funkcjonowało ;)

Cytat: Mekmar w 2010 11 30, 14:39:41
Cytat: Lindi w 2010 11 30, 13:19:47
Dziewczyną się zajmij a nie UO :<
Dziewczyna nie order, nie ucieknie.

DzikiHL

U nas chyba nazywa się to traperstwo. Daje ono możliwość sprawdzenia zwłok jednak nie mam pojęcia o jego działaniu.

Forensic eval nie istnieje na DM. GM ma te same skille co każdy gracz, nie ma dodatkowych. Ma jedynie sztuczne komendy nie dostępne dla graczy, one dają więcej. Jednak jak już licho wspomniał, serwer nie zapisuje każdego mobka zabitego (choć zapisuje ilości niektórych mobów w .tytuly) i danych jak został zabity. To wymagałoby najnowszej maszyny za chyba 10 tys zł. Lindi, może się złożymy na to?
Twoje krówki mają dla mnie np wartość 10 zł ;]
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Lindi

DzikiHL ale mi chodzi o sprawdzanie krów/koni/czegokolwiek jak jeszcze ciała leżą O_O  Już mi je ktoś tak sprawdzał więc nie piiiiii głupot.

Gofer

Widać kto ubił zwierze Licho. Byle GM-em z umiejętnością korzystania z .iteminfo potrafi to zrobić. Starczy, że za złapanie zaczniecie ciąć staty, to nikt nie będzie nawet myślał o ubiciu 5 zwierzaków w zagrodzie za kilka statów na wysokim poziomie. DzikiHL nie pisz o rzeczach których nie wiesz :)...

Jak się chce to można.

Ale jedna uwaga - trza aby ekipanci byli aktywni w grze - a tu jest widać problem.
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

DragoN

Dziki ja nie mówię, że GM ma taki skill, tylko, że taki skrypt istnieje. ;)
Cytat: Mekmar w 2010 11 30, 14:39:41
Cytat: Lindi w 2010 11 30, 13:19:47
Dziewczyną się zajmij a nie UO :<
Dziewczyna nie order, nie ucieknie.

Tinerot

To ja zapytam tylko czy jesteście absolutnie pewni, że to blokowanie leczenia i ukrywanie słów czaru nie zmienia pakietów wysyłanych do servera? Przypominam że jeśli zmienia to jest możliwe do wykrycia.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Raaban

Cytat: Tinerot w 2011 01 10, 13:35:28
To ja zapytam tylko czy jesteście absolutnie pewni, że to blokowanie leczenia i ukrywanie słów czaru nie zmienia pakietów wysyłanych do servera? Jeśli nie zmienia to niedobrze.

oczywiście że zmienia  ::)

Tinerot

Więc jest wykrywalne skryptowo.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

licho

Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.