Oswajanie

Zaczęty przez DragoN, 2011 01 10, 11:25:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

DragoN

Kilka drobnych pytań odnośnie oswajania, a dokładniej oswajacza ;)

1- Czy planowane są jakieś zmiany w tamerce w najbliższym czasie ? ( duża część klas była ostatnio zmieniana / przebalansowywana lub będzie niedługo [ z tego co mówią inni ] )

2- Czy w ostatnich czasach został dodany jakiś moobek poza Lodowym Drakonem i Mlodym Zielonym Smokiem ? ( ps odnośnie zielonego nie było info )
Cytat: Mekmar w 2010 11 30, 14:39:41
Cytat: Lindi w 2010 11 30, 13:19:47
Dziewczyną się zajmij a nie UO :<
Dziewczyna nie order, nie ucieknie.

urbos11

Przy okazji - ile slotów trzeba na zielonego?

Lindi

"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

mae

Maly zielony smok:
oswajanie:        100
kontrola:           95
sloty:               12
szybkosc: prawie taka jak wyverna
sila porownywalna z pancernym smokiem
jego plus wzgledem pancera: nikt go nie dosiada i jest w latwiej dostepnym miejscu

Przepraszam, ze na jego temat nie bylo info. Moja wina, zapomnialem.

Zywol

mnie tylko zastanawia po jakiego grzyba dodajecie nowe słabe mboki dla tamera??;/ kto tego będzie używał? tylko będzie zalegało w banku i bilety po roku czasu będą lagowaly serwer. feniks odleciał z dma, może by coś w zamian dać. nie pisze tego bo jestem anty zmiany, ale na dobra sprawę po co dajecie moba = pancernemu bez dosiadania?? zapychacz skrzyni tylko.
"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)

Adoni

przy okazji - chyba troszke informacje ze strony nieaktualne są albo sie już pogubiłem w zmianach... dalej mamy 4 grupy do jazdy? czy stronka nieaktualna i teraz inne zasady...

http://www.dm-uo.pl/oswajanie/
Cytat: JasmineSavic jestes rozbrajajacy, jeszcze mnie przescigniesz w pisaniu beznadziejnych postow ;[
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości...

DragoN

Adoni inne zasady ;) Każdy mount do prog 91 ( poza hiryu ) może nuć dosiadany przez postacie nie mające żadnej styczności ze skillem oswajanie / woz / weta. ale takie mooby reaguja tylko na polecenie za mna stop. tamer ma to co miał

Mae rozumiem, że jest jakaś głębsza głębia wprowadzania takich moobków ? szczerze powiedziawszy to nie opłaca się używać nie mountów, które mają odpowiednik mountowy. Powody jako tamer zapewne znasz ;)
W dodatku Zielony smoczek jest porównywalny siłowo do Pancera, a zajmuje tyle slotów co Chimera O_o jeszcze jakby zajmował tyle slotów co bagienny smok to był by ciekawy, bo nadawał by się do teamu z pancerem. a tak to mamy mooba zajmującego sloty chimery, o sile pancera, bez możliwości dosiadania, i z możliwością połączenia go z Hiryu ... czyli bezużytecznego mooba jak już napisał Zywol, bo nawet nie da się na nim koxać ;)

mae

Cytat: DragoN w 2011 01 10, 18:39:59Mae rozumiem, że jest jakaś głębsza głębia wprowadzania takich moobków ?
Nie ma zadnej glebi. Jak robie mobka, do ktorego koncepcyjnie moze pasowac mozliwosc oswajania, to czemu takiej mozliwosci nie stworzyc?

Ano dlatego, ze Zywol albo DragoN go oswoja, po 5 minutach przekonaja sie, ze nie jest to jednak nowy feniks i przez to beda miec do mnie zal o zmarnowane 5 minut zycia.
A ja glupi myslalem, ze jesli wsrod nowych mobkow beda i takie, ktore da sie oswoic, to bedzie ciekawy bajer i przyjemna interakcja z otoczeniem.
Glupi myslalem zrobic oswajanie "dinozaurow".

Tinerot

Nie dawaj im więcej mobów do oswajania, nie będą płakać. Proste.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

PiKiSu

Wszystko co mozna oswoic jest dobre, a juz wspaniale jest kiedy znajduje sie w miejscu albo jest blisko miejsca gdzie mozna z powodzeniem tego uzyc nawet jesli nie ma sily feniksa i nie jest mountem.
Quis custodiet ipsos custodes?

DragoN

Mae chyba źle mnie zrozumiałeś ;) nie chodzi mi o to, że źle że go wprowadziłeś, bo świetnie było złapać takiego smoczka. Ale fajniej by było, gdyby nie zajmował 66% slotów albo gdyby był przydatniejszy ;)

Prawdę powiedziawszy odnośnie oswajania to każdy nowy nietypowy moobek jest fajnym 'bonusem' dla tamera :D i nieważne cyz jest to plugawy zły mroczny smok chałosu, czy jest to mała ruda wiewiórka ;) Każda zmiana dodająca coś jest na plus, ale obserwując jego siłę / wymagania / wady wychodzi na to, że poza tym że fajnie móc go złapać i mieć coś nowego i oryginalnego,jest on zwykłą 'dekoracją' na chwilę, bo niestety ale wątpię by ktokolwiek po złapaniu go i odprowadzeniu do NPCa kiedykolwiek go wyciągnął ;) no może nie wziąłem tutaj pod uwagę fabularnych sytuacji ;)

Mae, żeby nie było niedomówień.
Dziękuje za nowego smoka :D ( w końcu jestem ich łowca  8))

Ragnall

Wszyscy mają rację.

Gracze mają rację, że to kolejny pet, którego nikt nie użyje.
Ekipa ma racje, że to ciekawy bonus dla tamera.

W Oswajaniu nie pojmuję jednak pewnej prawidłowości - dlaczego mounty robi się pod PvM ?
Na moje to pety niedosiadane powinny stanowić najsilniejszy oręż tamera z tego właśnie powodu, że się ich nie dosiada i należy wykazać się skillem aby peta kontrolować*.

Mógł wejść ten zielony smok, tylko dlaczego nie silniejszy od pancera ? W tej formie nikt go nie użyje, a w lepszej wersji może ktoś by się chociaż zastanowił zanim znów opluje ekipę.

*Bo niestety na DM nie ma trenowania petów i dostaje się "gotowca" w miejscu spawnu**
**Mniej lub bardziej obwarowanym mobami.
Zamrożony.

Zywol

ja nie płaczę, chyba nie znacie znaczenia tego słowa, płacz nad gra trochę eloziomowe, no ale jak już chcecie to wy jesteście ekipa tego serwera ;)
stwierdzam fakt! może i fajnie, nowy mobek( !! ) ale jak tak pomyśleć, mam 300 tamy pod sobą chimerę, po co mi inny mobek, do pvm się nie nada bo jest słabszy wiec nie ma sensu .  źle może myślę ale i tak na dm liczy się 100% umiejętności [zazwyczaj] wiec kto pójdzie na pvm z mobem słabszym? wprowadzajcie jak najwięcej ;) będzie bardziej kolorowo no i biletów więcej do kolekcji! zawsze jakiś motyw do zalogowania się.
"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)

Lindi

Nie będę zakładała osobnego tematu bo nie warto zaśmiecać forum.

Dziękuję za wprowadzenie fretki!:D
Bardzo bardzo proszę o wiewiórki itp

Jak ja się zdziwiłam i ucieszyłam jak poszłam sobie zwiedzać świat a tu dwie słodkie fretki sobie biegały.. a do tego mogłam je oswoić! :D
"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

urbos11

Miałem pisać osobny temat, ale pasuje to do tego.
Podobnie jak Ragnal - uważam, że silne mooby powinny być niedosiadalne. Wtedy będzie ciekawy wybór - albo słabszy pod tyłkiem, albo mocniejszy na smyczy. A teraz wyboru nie ma.

Mimo tego zielony smok b. mi się podoba - to właśnie ruch w tę stronę. Jest mocny (nie wiem czy nie lepszy od pancera), łatwo dostępny i nie mount. Tak trzymać!

Bardzo, bardzo by się przydał moobek mocniejszy od chimery, ale nie do jazdy.