Nieklimatyczne PK ciagl dalszy.

Zaczęty przez Ainn, 2011 03 03, 11:06:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ainn

EDIT: nie wiem czemu tamten temat zostal zamkniety [mozliwosci odwolawcze sie skonczyly by GM]

Dzieki zethaiks i wszystkie osoby, ktore wyrazily swoja opinie w tym temacie.

Chodzi tak naprawde o mnie i moja przyszla gre na tym serwerze. Nigdy nie zabijalem osob niewinnych, nie atakowalem obcych dla sprzetu, czy neutrali podczas PVM [nigdy nie bylo ze mna problemow z PK, nie miaem nigdy za to jaila czy nawet nie bylem brany na wyjasniena]. Nikt ze mna nie rozmawial, po prostu sie loguje i siedze za nieklimatyczne PK na 96h, zadnych do wyjasnienia nic.. Sytuacja jest taka jak ja opisywal zethaiks. Grupa wyznawcow Pana Demonow[ja a za mna biegla reszta] gonila wojownika z Chaosu, ktory zakrecil ladne koleczko i wpadl idealnie w niebieski portal przy cmentarzu Vesper. Jak tylko wbiegalem w ekran to niebieski portal juz stal, a tuz przy nim blue.. istota wygladala na czarodzieja - juz chciala uciec w portal za wojownikiem chaosu, ale zostala zaatakowana (uniemozliwia to ucieczke) i zaczela uciekac w dol w strone Moongate Vesper.

Z osoba, ktora mnie wsadzila do wiezienia rozmawialem i nie potrafila mnie przekonac, dlaczego to bylo nieklimatyczne PK. Moze nie musi? Dla mnie nie ma tutaj nawet 1% nieklimatycznosci. Wrecz GM uznal, ze inni gracze na forum pokaza mi jak perfidny czyn popelnilem. Ciesze sie jednak, ze macie inna opinie.

Natomiast z calej rozmowy wywnioskowalem, ze sa bardzo duze naciski, zeby dac mi 96h i wyraznie dano mi do zrozumienia, ze bede na tym shardzie traktowany znacznie gorzej niz inni. Niestety powody sa mi nieznane... :-[

Mysle, ze jesli ktos zna dobrze sprawe to osoby, ktore byly podczas tego PK. Nikt z ekipy nie chcial nawet ze mna rozmawiac o calej sytuacji.. po prostu ban na 4 dni. Dla mnie to szok, bo ilekroc zabijano rozne osoby (nie walczace PVP) to oprawcy dostawali ostrzezenia, upomnienia, brano ich na wyjasnienie czy tez pouczano. A tutaj? Dla mnie to dziecinada, jesli ktos nie chce, zebym tutaj gral to niech po prostu mi to powie, a nie na sile daje mi sie 96h.. az do zbanowania za styl gry?

Tak naprawde to "ekipa" wywodzi sie ze spolecznosci graczy i to gracze maja moralne prawo oceniac cala sytuacje, bo moze to dotnkac kazdego z nas. Gracze tworza klimat i na Boga, jesli osoba byla niewinna (czego jako gracz nie mam mozliwosci sprawdzic) to czemu po prostu mi sie tego nie powie? Przykladowo [Ainn sluchaj ta osoba pierwszy raz gra w UO i nie wie o co chodzi w tej grze, nie atakuj juz jej]. Zapewne bym jej pomogl. Ktos tam krzyczak, ze osoba nie mogla postawic portalu bo nie ma tyle magii [1. jako gracz nie mam .info 2. kazda postac nawet 1h od stworzenia i bez magii moze taki portal postawic].

Tutaj jest screen z tego zajscia, nie sadzilem, ze bedzie mi do czegos potrzebny.
http://img846.imageshack.us/img846/100/58817823.jpg

Dragart

Przeciez widzisz z jakiej ktos jest gildii. Jesli nie masz wojny i ta osoba nie ma reda, to nie mozna atakowac bez slowa. Czego tu nie rozumiesz ?

Redzi moga byc atakowani bez slowa wszyscy, a blu nie moga byc atakowani bez slowa, chyba ze masz z nimi wojne, taki jest regulamin.

bzikibzika

Wyglada, ze blue bez gildii zostal zaatakowany, zabity, wskrzeszony i zostalo mu powiedzenie za co padl. Wszystko zgodnie z regulaminem.

Dragart

Czylki jego wina, bo jak by odszedl duszkiem to by nie zostal poinformowany za co padl. Wtedy by bylo pk bez klimatu. Fajna logika , ale chyba nie o to chodzi.

Jesli nie widziales ze to on otworzyl portal, to zabiles go za to, ze przechodzil obok portalu ...
Potal mog otworzyc mag i sam w neigo wjesc, magowie czasami tak robia po to zeby woj tez mogl w niego wejsc.

zethaiks

Cytat: Dragart w 2011 03 03, 11:15:42
Przeciez widzisz z jakiej ktos jest gildii. Jesli nie masz wojny i ta osoba nie ma reda, to nie mozna atakowac bez slowa. Czego tu nie rozumiesz ?

Redzi moga byc atakowani bez slowa wszyscy, a blu nie moga byc atakowani bez slowa, chyba ze masz z nimi wojne, taki jest regulamin.

co ty gadasz za glupoty... Bylem mlodym blue - i dostalem lacznie 2 kille bez slowa, ale nie o tym temat

bzikibzika

Hehe chyba czytasz tylko wybrane tematy na forum. Jakbys je dokladnie przejrzal to zobaczylbys, ze jest pelno tematow gdzie padl blue [mlody] od wilka, od chaosu, orderu, vesper czy loa i dopiero po smierci zostalo mu powiedziane za co takze to marny argument.
Zdarzyc się tam moglo wszystko, nitk z nas nie jest jasnowidzem i nie wie czy dana osoba mogla ten portal postawic czy nie. Sadze rowniez, ze niezaleznie od tego kogo dotyczy ta sytuacja kazdy gracz pvp czy ekipa zareagowalyby tak samo.
Najwazniejsze w calym tym zamieszkaniu jezeli dobrze rozumiem jest chyba to, ze winny nie mogl sie nigdzie wytlumaczyc ani nigdy konkretnie nie uslyszal dlaczego potraktowano go jako zlego i nieklimatycznego PK. Wszyscy wiemy, ze jezeli popelnil blad ktos mogl mu to wytlumaczyc, oswiecic go wtedy przynajmniej dokladnie by wiedzial,ze sie pomylil. A sama kara/jail nie bylby problemem.

Ainn

Dragart, porzadkowy wyraznie mi powiedzial wczesniej, ze nie trzeba mowi PRZED, mozna powiedziec PO. [inne wydarzenie, gdzie zabijano mieszkancow Minoc lub przypadkowe osoby]

Byla zgloszona sprawa zabicia naszego Noobka przez grupe osob, ktora przed nic nie powiedziala. Porzadkowy zapytal sie czy padly jakies slowa po zabiciu (zgodnie z prawda odpowiedziano, ze tak). GM zakonczyl sprawe nie pytajac sie nawet co powiedziano.

Tutaj osoba zostala zaatakowana, ale nie zabita - co uniemozliwilo jej wejscie w portal, a chciala w niego wejsc. Zginela podczas ucieczki - 1,5 ekranu od portalu.

Dragart

no koles uciekal bo go zaatakowaliscie, a nie dlatego, ze podbiegles i chciales klimacic. Z roku na rok macie coraz slabsze wymowki do pk. To, ze gm zakonczyl sprawe po waszej stronie to nie znaczy ze nikt nie poszedl za to siedziec, poprostu gmi o tym nie informuja.

Mozesz sie spierac i wymyslac argumenty, ale po co atakujesz nooba bez sprzetu, co Ci to da ? Dostales 96 i teraz sie zastanowisz 5 razy zanim kogos bez gildi zaatakujesz, czyli jednak system dobrze dziala.

Badalaman

Jedyne dobre pytanie w calej sprawie to czy ten zabity mlody otworzyl portal ratunkowy czy nie.
Jesli otworzyl to na moje jest wspolpracownikiem wroga i mozna a nawet trzeba go za to pokarac.
Jesli zas nie mial nic wspolnego z portalem to mamy nieklimatyczne PK.

Wiec otworzyl portal ratunkowy czy nie?

DzikiHL

Ainn to nie ma sensu na forum. Jeśli uważasz że osoba która Cię wsadziła do paki jest niekompetentna to zgłoś się do jego szefa. Tutaj na forum możesz jedynie uspokoić lekko swoje sumienie bo zapewne większość ludzi powie Ci że postąpiłeś właściwie. To jednak nie dotyczy oceny GMa który jeśli uzna za stosowne to ma prawo Cie zbanować. Wtedy zrobisz z siebie męczennika w oczach innych graczy.
A nie pomyślałeś, że właśnie szkodzisz śledztwu które może toczy się w stosunku do tego blue nooba od portalu i osoby która do niego uciekła? To się załatwia subtelnie i tyle.
Nie masz się czego obawiać. Nawet jeśli GM Ci powie "zniszczę Cie na tym serwerze" to póki działasz wedle regulaminu - jesteś bezpieczny. Z resztą tu nie ma totalitaryzmu, GMów jest więcej a dowodzeni są przez osoby zrównoważone.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Papa Smerf

Cytat: Badalaman w 2011 03 03, 11:39:42
Jedyne dobre pytanie w calej sprawie to czy ten zabity mlody otworzyl portal ratunkowy czy nie.
Jesli otworzyl to na moje jest wspolpracownikiem wroga i mozna a nawet trzeba go za to pokarac.

Z tego co tu zostało napisane wnioskuję, że atakujący widzieli już postawione jajo i młodego przy jaju. Nie widzieli samego kastowania, a tym bardziej nie znali powodu stawiania jaja. Akcja opierała się na przypuszczeniach, a wnioski wyciągane na podstawie przyjętych założeń. Na tym, jak przypuszczam, opierał się porządkowy, wyznaczając taką a nie inną karę.
"Feel the burn of the mists. Master them. They will devour your enemies"

Ainn

A jak chcesz to sprawdzic? Zaden gracz fizycznie nie mial mozliwosci sprawdzenia tego i miec nie bedzie. Mozna dyskutowac czy ja sobie spokojnie stalem, a gosciu zaczal uciekac, ale to nie ma sensu bo nikt tego nie nagrywal.

Cytat
I teraz - gdyby to zle postacie (ex. Chaos) gonily i wpadly na takiego mlodego - to nieklimatycznie byloby gdyby go nie zabili.
Gdyby to natomiast ta bardziej prawa strona scigala zloczynce - to juz sprawa nie jest taka jednostronna - bo ile moglibyscie (powod wyzej - domysl) to chyba nie do konca by wam to pasowalo to koncepcji postaci. W koncu Ci dobrzy maja cos takiego jak sumienie? Nie maja? A powinni...Uśmiech

Odgrywam kogo odgrywam, championa Pana Demonow, a wyglda na to, ze powinienem byc sprawiedliwym sedzia. Dla mnie UO to swiat RPG, a nie analiza sprawiedliwosci czynow. Czy kazdy niesprawiedliwy czyn jest karany? Czy jesli mocniejszy zabija slabszego to zawsze jest kara wszak jest to niesprawiedliwe? Nasze zdziwienie jest takie, ze gdy zginal od nas mlody gracz Y, od postaci ktora pierwszy raz widzial na oczy, grajacy przy tym raptem kilka dni, to powiedziano, ze kary dla agresora nie bedzie bo po PK COS powiedzial... *oblizuje sie* czy cos takiego. Sprawiedliwe bylo? Tutaj nie bylo zadnych przypuszczen, powodu tez nie bylo, ale bylo ok.

My mielismy bardzo powazne przypuszczenia, zeby stwierdzic ze gosciu rzucil portal lub jesli nie to pochodzi z wrogiego miasta (do ktorego portal rzucono). Zabijano nas przeciez za przebywanie w Minoc (nawet jesli ktos tam byl tylko przejazdem) i w grze pisano "pa parobie!" - jaili nie bylo.

Bazyli

Cytat: Corv w 2011 03 03, 11:45:34

Z tego co tu zostało napisane wnioskuję, że atakujący widzieli już postawione jajo i młodego przy jaju. Nie widzieli samego kastowania, a tym bardziej nie znali powodu stawiania jaja. Akcja opierała się na przypuszczeniach, a wnioski wyciągane na podstawie przyjętych założeń. Na tym, jak przypuszczam, opierał się porządkowy, wyznaczając taką a nie inną karę.

amen.. gdyby to mlody rzucil portal to by w niego wskoczyl a nie probowal uciekac pieszo przed banda uzbrojonych ludzi.. a nawet jesli rzucil jajo to mogl nie wiedziec ze zaraz nagle przetoczy sie obok tabun PK, jeden wskoczy a reszta bedzie go za to bic...
CytatQuot capita, tot sensus...

zethaiks

Skonczie z tym czy rzucil czy nie... Mieli przypuszczenia - to kill. mogl nie uciekac po pierwsze . po 2 znalazl sie moze w niewlasciwej sytuacji o niewlasciwym czasie i nie wlasciwym miejscu. Ale bez jaj 00:00 w nocy pk pod vespern i raptownie koles pod cmenatrzem przy portalu postawionym bez sprzetu do koxu co tam robil ? nikt mi nie powie ze przechodzil sobie od tak pozwiedzac o 1 w nocy widzac pk przed miastem.
I jeszcze raz mowimy jak mnie zabijali bez klimatu bez powodu to bylo zgodne wedlug gm.
A to nie jest, mimo ze ma wiecej klimatu, wyjasnien, oraz zgodnosci z przypuszczeniami, niz zabojstwa na mnie !!!
Dlaczego u mnie nie sprawdzali czy faktycznie biegalem z loa, czy faktycznie mieszkalem w minoc. czy faktycznie pojawilem sie przypadkowo pod swoim domkiem kiedy mnie spkowali BEZ SLOWA !!!

Papa Smerf

Ja tylko pragnę przypomnieć i zaznaczyć, że rozmawiamy tu o pikselach. Zbytnie uniesienia, emocje i oby nie, mocne słowa są tu raczej zbędne. Domagacie się obiektywizmu, którego większość z nas (tak nas nie Was) nie ma wystarczająco, o dystansie do samego siebie i swoich zachowań nie wspominam.

BTW. O czym się teraz pisze na podforum pvp, skoro zaczynamy "wymiotować" na forum ogólnym?
"Feel the burn of the mists. Master them. They will devour your enemies"