Skrytobojca a regulamin

Zaczęty przez spocik, 2011 03 30, 17:44:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pollack

"i pies mi z Twojego klimatu, jak go w ogole nie widzialem?" ... i po tym zdaniu sobie daruje komentarz. Zycze rowniez powodzenia w ganianiu konnych przy uzyciu skryto..:)

Albo nie... a teraz wyobrazmy sobie sytuacje ze skryto biega sobie po miastach wypytujac o pewnego czlowieka, sprawdza karczmy, sypie groszem za informacje, zbiera detale potrzebne do okreslenia jego miejsca pobytu. Kiedy go odnajduje dokladnie sprawdza otoczenie, obserwujac sytuacje. Nastepnie wyczekuje wlasciwej chwili, podazajac za swoim celem niczym cien. Kiedy wreszcie znajduje sie z nia sam na sam...

a.) szybkim ciosem w szyje powala ofiare, dla pewnosci poprawia jeszcze raz - by nastepnie szybkim ruchem wyciagnac cos z wewnetrznej kieszeni plaszcza ofiary i rozplynac sie w powietrzu

b.) wychodzi z cienia i zaczyna monolog / dialog dotyczacy pozyskania mienia posiadanego przez "ofiare".

Ja wole A, rozumiem ze Ty wolisz B. Co do B - to o ile wiem to grasz rzemieslnikiem. Ja kilka osob w swojej karierze na DM napadlem i wiem jak sie zachowuja w sytuacji kiedy maja na sobie cenny stuff (dziwnym zbiegiem okolicznosci -> klimat off). Moglbym rzucic kilkoma przykladami, tylko po co skoro wiesz lepiej juz teraz. Ale jesli masz jakies spostrzezenia - to sie podziel.

A ze swojej strony mam "prosbe" - bez prywatnych wjazdow, bo wodki z toba nie pilem - i nie zycze sobie takich komentarzy. I bez wycinania fragmentow wypowiedzi - sam sobie w ten sposob stawiasz tezy, ktore potem z wdziekiem atakujesz.

Tinerot

Cytat: Karcharotto juz osobna kwestia, moim zdaniem KAZDA kara powinna byc jawna, przynajmniej bedzie widac kto jest na tyle tępy że nawet nie potrafi zachować minimum klimatu.
Jest jawna. Dla osób, które powinna obchodzić. Obchodzą Cię kary? Zgłoś się do Ekipy na stanowisko Porządkowego. Miałem się nie wypowiadać ale niektóre podejścia, takie jak to konkretnie, mnie rozbrajają. Jeszcze tego brakowało, żeby się spowiadać z każdego jaila. Już teraz ogrom pracy Ekipy stanowi forum. Moim zdaniem za wiele.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Ragnall

Tylko dlaczego ten który ma zabić biega za tym którego chce zabić ? "Bo tak" ?
Jeśli ma powód, to może spleść kilka zdań w liście/książce i wrzucić je do ciała mordowanej ofiary.

Pollack przegina w drugą stronę. Pamiętajcie o tym, że GM ma komendę do sprawdzania rozmów i emotów jakie spłodził dany gracz. Obawiam się, że w części przypadków PK GM nie znajdzie śladów epickiej przygody z poszukiwaniem ofiary jaką opisał Pollack, tylko PK na pierwszym napotkanym graczu.
Zamrożony.

spocik

Cytat: Pollack w 2011 04 04, 18:25:53
Ja tylko sie zastanwiam skad Ci wszyscy skarzacy sie na poblazliwosc ekipy wobec skryto - wiedza czy oni kare za durne pk poniesli czy nie... Imho kolejny mit jest tworzony, ktory nie ma za bardzo podstaw.

Powiem Ci z wlasnego doswiadczenia. Jezeli zabije mnie ktos na inco, to po prostu szkoda mi czasu na uzeranie sie z taka osoba. Padlem - nikt mi nie zwroci sprzetu, nie odzyskam nic, po prostu trace czas!!!

Jezeli osoba jest jawna i wyjatkowo jej nie lubie - zglaszam ekipie.

Po prostu nie robie z siebie straznika teksasu, ani zadnego "harcerzyka/ministrancika", zglaszam bardzo wybiorczo.

Uwazam, ze wielu innym osobom, tak jak mi, po prostu szkoda czasu na wiekszosc PK, zwlaszcza, jesli wiem kto mnie zabil.

PK tego typu - nie mam pojecia kto mnie atakuje / zabil jest po prostu chamstwem i przysparza GMom problemow. Takie zabojstwa powinny byc oceniane najsurowiej. I takich niestety nie zglaszam, bo czesto to po prostu za duzo zachodu, a reakcja GMa jest w takiej sytuacji trudna, bo wymaga babrania sie w logach, czego powinnismy jak najbardziej unikac.

MOWIAC KROTKO I NA TEMAT: Dotkliwsze kary dadza co niektorym niewyzytym do myslenia.

Karcharot

CytatObchodzą Cię kary?

skoro zgłaszam to chyba logiczne że mnie obchodzą. nie trzeba być tu geniuszem żeby to rozumieć.

c) szybko zabija, a gdy juz to zrobi poświęca chwile na rpg ;>  (jesli nie lubisz rozmawiac z cialem nikt nie kaze Ci tego robic. naprawde sa inne opcje)
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

zethaiks

Ale o czym wy gadacie. Jezeli skryto zacznie co kolwiek robic / odgrywac rpg / musi sie pokazac - jezeli sie pokaze w kazdym miescie = odrazu spkowanie go oraz ban

Karcharot

ban na peruke którą i tak straci? dotkliwe bardzo.

a rozumiem. czyli skryto ma mieć Twoim zdaniem przyzwolenie chociażby na KOSy no bo przeciez jak sie pojawi to go zabija!!!! 
rzeczywiście bardzo zdrowe podejście.

(podpowiem.. jeśli ktokolwiek inny pojawi sie w miescie, zabije i zostanie, ucieknie albo zrobi cokolwiek innego, to tez prawdopodobnie zostanie zabity zbanowany itd itp. nie wiem czemu skryto mialby byc wyjatkiem?)
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

spocik

To ja mam plakac? To problem skryto. Ja nie morduje po miastach i wisi mi zachcianka jakiegos nieudacznika, ktory potrafi sie mierzyc tylko z bezbronnymi w ciasnych bankach.

Tyle z mojej strony. Powiedzialem juz wszystko w tym temacie.

Pollack

Karcharot - lepiej napisz jak skryto zatrzymuje konnego.

Bo cala reszta dyskusji jest tak samo tworcza jak wszystkie poprzednie na temat zabijania innych graczy. Dla mnie to co piszecie to po prostu wielkie narzekanie - a pewnie zaden z was od skryto nie padl wiecej niz dwa razy (a moze nawet wcale) i strasznie bulwersuje sie brakiem kar dla nich - o ktorych tez nic nie wie. Dla was moje podejscie jest zbyt radykalne, nie klimatycznie i wogole ponizej poziomu. Wiec moze tu zakonczymy - bo temat przestal dotyczyc skryto. Takie samo "kuku" zrobi ci kazdy shadow co tez juz bylo pisane kilka razy. I tak samo bedziesz narzekal ze z Toba nie pogadal... Zrobcie sobie jakies kolko rzemieslnikow, spotykajcie sie po kryjomu w Yew i tam sobie narzekajcie, bulwersujcie i snujcie teorie spiskowe...:)

Kox_Rox

Zniesc zakaz pk bez slowa.. Niech bedzie tak jak kiedys :)
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

MojoJojo

W sumie to mnie rozbraja sam komunikat *xxx is atacking you* bo nie wiesz do konca kto cie chce zaatakowac, moze dopuki ... doputy tego nie zrobi, czyli cie nie piepsznie. I komiunikat powinien byc dopiero po uderzeniu moim zdaniem ;)

Jak juz sie bawisz spot w dobry smak tego, i owego , to powiedz mi. Jak ktos wali do ciebie z dmuchawki siedzac za toba w krzakach, i ty go nie widzisz to jak mozesz wiedziec kto cie atakuje? co krzyczy do ciebie ? *TO JA JANEK KOWALSKI, SPOCIK! TERAZ STRZELE DO CIEBIE Z TEJ OTO DMUCHAWKI!* *AHA SPOCIK TO JESZCZE RAZ JA JANEK K, CHCIALEM POWIEDZIEC ZE JESTEM UKRYTY!* *SPOCIK ! TO JESZCZE RAZ JA JANEK ! STRZELAM!*

O to ci chodzi? Jak jestes ukryty, i zaatakowac chcesz cel, nie powinno byc komunikatu ze *J.K is atacking you* tylko w chwili odkrycia/uderzenia.

Cytat: zethaiks w 2011 04 04, 21:04:19
Ale o czym wy gadacie. Jezeli skryto zacznie co kolwiek robic / odgrywac rpg / musi sie pokazac - jezeli sie pokaze w kazdym miescie = odrazu spkowanie go oraz ban

Ano widzisz tu kazdy przecie bedzie odgrywal scenke, przecie tu kazdy jest rpg ;) I na 100% nie zacznie odkladac rzeczy do banku , tylko bedzie stal spokojnie, i odgrywal scenke zabojstwa razem ze skrytobojca, ktory odwazyl sie wejsc do miasta, i nas napasc ;) Tyle jesli chodzi o argumenty dotyczace scenek napadu przed zabiciem ;)
"Daj człowiekowi rybę , a będzie najedzony jeden dzień.
Daj człowiekowi wędkę , a będzie najedzony latami.
Daj człowiekowi religię , a umrze z głodu modląc się o rybę."
Cytat: Raaban w 2013 04 09, 10:31:47
Shard LoA.
Yew + Minoc.

Badalaman

Ja tylko nie moge zrozumiec dlaczego czesc osob uwaza ze gracze grajacy jedna z dostepnych klas postaci mieliby byc inaczej traktowani niz inni pod wzgledem zasad obowiazujacych przy atakowaniu graczy niewalczacych.
Jak do tej pory w regulaminie nei widzialem "* nie dotyczy skrytobojcow".

Kox_Rox

W takim razie to ekipa strzelila sobie w stope wprowadzajac ta klase. Skrytobojca z zasady zabija po cichu, i bez zbednego rozglosu.
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

DzikiHL

Już od jakiegoś czasu myślę nad tym postem ale nigdy mi się nie chciało go napisać.
To czy i kiedy powinno się klimacić w dużej mierze zależne jest od sytuacji w której znajduje się atakujący i ofiara. Sytuacja podlega ocenie głównie przez atakującego skryto jako że to on ma przewagę zaskoczenia.
1. Jeśli ofiarą jest nieubrany lub nawet młody gracz którego sposób obrony jest ograniczony... Dodatkowo znajduje się on w kopalni, przy drzewach, na łodzi, przy npc do koxania czy w banku. W czym problem? To miejsce powoduje, że ofiara ma ograniczone pole manewru, jest pieszo, jest prawie martwa. Obok może być nawet kilku innych takich samych jak on, nic nie zrobią, najczęściej uciekną. Mogą obudzić strażnika ale jeśli nic się nie zmieniło to zaśnie on za chwile ponownie, starczy się schować na chwilę. Może podbiec do magazyniera czy banku i szybko się wypakować ale chyba trochę bólu zamyka mu skrzynię.
Na miejscu skrytobójcy pookradałbym go na hidzie albo/i szepnął mu coś o "nie ruszaj się bo zginiesz", odszedł na 1 kratkę, zaatakował i kazał oddawać rzeczy bo śmierć. Ma czas na reakcję, ma czas by klimacić.
Jeśli poleci do strażnika to się schowam a za chwilę go zabiję.
Jeśli zobaczę że się przepakowuje to niech umiera.
Jeśli gra na zwłokę to klimatycznie go zabiję.
Jeśli nagle widzę nadchodzące posiłki to albo go zabijam albo w nogi, mam 30 sekund szybkiego biegania, dam radę raczej.
Był klimat przed, może być i po, na jego zwłokach.

2. Jeśli ofiarą jest losowo spotykana osoba w lesie to już jest lekko inaczej. Zazwyczaj jest ubrana i może uciekać ale mam 30 sekund na dogonienie go i czemu miałbym nie dać rady? Mamy te same możliwości oboje, te same prędkości. On się boi i jest zestresowany. Ja nie robię tego 1 raz, zimna krew. Tak samo każę mu oddać rzeczy albo niech ginie. Schemat podobny. A jeśli ucieknie bez słowa to już następnym razem z nim nie pogadam tylko z jego zwłokami.

Skryto to jest raczej klasa który wykorzystuje statyczność celu. Ma jedynie możliwość krótkiego dobiegu.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

MojoJojo

Powiem tak...
Zawsze teoria w zyciu napotyka sciane.. zwana praktyka...

Zawsze bedzie ktos zly kto bedie chcial komus zrobic chociaz by na zlosc.....

Serio spocik, kazdy chce zabijac , i nie byc bitym ....

W sumie wczesniej nie napisalem o czyms w  dosyc waznym...
Jesli chcecie pisac o skryto, to nie piszcze postow na zasadzie "przyszedl i zabil", bo to tylko zaczyna potegowac niewiedze wasza co do tej klasy ;) Nic nie jest takie proste na jakie wyglada :) A wisienka na torcie tego tematu jest tekst osob majacych 6x sily, mowiacych "Zabil mnie hitem" :D Dla tych ludzi powiem tak "KAZDY WAS ZABIJE HITEM " ;)
"Daj człowiekowi rybę , a będzie najedzony jeden dzień.
Daj człowiekowi wędkę , a będzie najedzony latami.
Daj człowiekowi religię , a umrze z głodu modląc się o rybę."
Cytat: Raaban w 2013 04 09, 10:31:47
Shard LoA.
Yew + Minoc.